Saturday, June 19, 2021

«Gitarkantater fra Kannikparken i Stavanger»

Jeg har laget 17 låter, som inngikk i prosjektet «Gitarkantater fra Kannikparken i Stavanger.» Verket har til hensikt å fremme det alminnelige, frie liv – samt slå et slag for bynær natur. Låtene ble i all hovedsak skrevet mars 2021.

De 17 låtene er følgende, og finnes på YouTube;

 

1.      Gitarkantate fra Kannikparken

2.      Gitarkantate fra Kannikbekken

3.      Gitarkantate for forbipasserende i Kannikparken

4.      Gitarkantate for glede og optimisme

5.      Gitarkantate over natten i Kannikparken

6.      Gitarkantate til insektene

7.      Gitarkantate fra lunden i Kannikparken

8.      Gitarkantate for vingespennet

9.      Gitarkantate for haren i Kannikparken

10.   Gitarkantate over vinteren i Kannikparken

11.   Gitarkantate over våren i Kannikparken

12.   Gitarkantate over sommeren i Kannikparken

13.   Gitarkantate over høsten i Kannikparken

14.   Gitarkantate over ett av de mange flotte menneskene

15.   Gitarmorgen i Kannik

16.   Gitarkantate over den der steinen i Kannikparken

17.   Fanfare til Gitarfruen

Friday, June 18, 2021

«Ekornkvartetten»

Verket er en samling på 21 unike låter, for å bringe tilbake mer lystighet under en pandemi.

Melodiene kan ses på som utkast til en musikal, men også melodier som kan egne seg for danseoppførelse eller konsert – beregnet for fire «ekorn.»

Tekst vil kanskje komme på et senere stadiet.

De 21 låtene, hvor åpningssporet kan ses på den mest gjennomgående melodien, er følgende;

1.      Ekornkvartetten

2.      De hverdagslige gjøremål

3.      Sonate for de sankende

4.      Hymne til de oppvakte

5.      Hymne til den gode overraskelse

6.      Hymne til de nyfødte

7.      Hymne til det hektiske

8.      Hymne til lettelsen

9.      Hymne til gjenforeningen

10.   Sonate for det store kappløpet

11.   Sonate for det standhaftige

12.   Hymne til oppdagelsen

13.   Hymne til utforskningen

14.   Sonate for fart

15.   Sonate for vennskapet

16.   Fare for ekorn

17.   Hymne til ekornets vinnende vesen

18.   Hymne til en optimist

19.   Hymne til et ryddig ekorn

20.   Hymne til vitenskapen

21.   Sonate for turisten

 

Tuesday, June 15, 2021

Portugal - nær og fjern fortid

Det er ekstra interessant å skrive om Portugal,
siden landet ofte er glemt i samfunnsvitenskapen.
 

Portugal er et av de eldste landene i Vest-Europa. På grunn av landets delvise isolasjon, utviklet portugiserne seg i retning av sterk individualitet, enhet og familiære overlevelsesmekanismer. De har historisk ikke henvendt seg veldig til Vest-Europa – deres retning har vært rettet imot Atlanterhavet og sørover, til Afrika.

Portugal er kulturelt énsartet, sammenliknet med andre land, særlig i Vesten. Det finnes eksempelvis verken lingvistiske eller religiøse minoritetsgrupper i Portugal, som er av en viss størrelse. Dialekter forekommer eksempelvis sjeldent. Portugals imperiale og koloniale fortid er vesentlig for å forstå dagens samfunnsutforming.

Fra det 17. århundret ble Portugal særlig avhengig av England. Storbritannia beskyttet landets koloniale stilling.


Afrika ble hovedarenaen for den koloniale utbredelse – helt siden Brasils uavhengighet i 1822. Spenningene med britene økte markant i 1880-årene. Britene presset portugiserne til å ikke foreta en sammenslåing av Angola og Mozambique, ved å true med invasjon av Portugal. Dette gav vekstvilkår til den voksende portugisiske nasjonalismen, og ble hjørnesteinen i Portugals utenrikspolitikk fram til 1970-årene; Vern av deres koloniale imperium – i omtrent 100 år.

Landet hadde en periferiposisjon, ikke bare geografisk, men også i verdensøkonomien. Deres økonomi av tilbakeliggende, med en svak industrisektor – sammenliknet med Vesten. I 1911 hadde landet omkring 5,5 millioner innbyggere. Like under halvparten av befolkningen bidrog aktivt til økonomien. Derav var 58 prosent var sysselsatt i jordbruket, 25 prosent i industrien. I 1930 hadde andelen som var sysselsatt i jordbruket sunket med bare tre prosentproeng. Urbaniseringen gikk tregt, mellom 1900 og 1930. Andelen som var bosatt i byer med mer enn 20.000, hadde kun steget fra 10,5 prosent til 13,9 prosent – hvilket var lite, sammenliknet med Vesten. Av disse, levde åtte prosent i Lisboa. Den nest største byen, Porto, kom like bak. Det er disse to byene som er sentrum for landets intellektuelle liv, i Portugal. Etter 1920 var den urbane veksten svært liten, det var først i 1960-årene at den raten igjen tok seg markert opp. I 1960 var 23 prosent urbane og 77 prosent rurale.

Sent i det 19.århundret var Portugal en ikke-industrialisert stat, styrt av en stabil «oligarkisk parlamentarisme.» I det ligger det et visst rullerende styre, på et fåtalls hender. Ved slutten av århundret mobiliserte republikanismen flere av de hittil «politisk eksluderte» middelklasse-velgerne, samt lavere middelklasse. Fra begynnelsen av det 20. århundret, klarte man å etablere en «rotasjonsordning,» som sørget for at styret vekslet.

Det republikanske partiprogrammet var veldig fleksibelt; De var nasjonalistiske og anti-klerikale, og forfektet retten til politiske organisering, og streik. Ved slutten av 1910, ved revolusjonen, var republikanerne en ikke ensartet politisk gruppe. Anarkistene i partiet hadde eksempelvis sterkt fotfeste i Lisboa.

Portugals vidtrekkende historie – et tilbakeblikk

På midten av 1200-tallet fikk Portugal noenlunde de grenser man kjenner i dag, og de fikk sin interne, økonomiske, sosiale og kulturelle konsolidering – langt over sammenliknbare europeiske monarkier. Portugal kom på den annen side sent i gang med industrialisering, og landet er selv i dag ikke utpreget industrialisert, til å være i Vest-Europa. I april 1974 kastet man det autoritære regimet som hadde vedvart siden 1932 – noe jeg senere vil komme tilbake til. Diktaturet ble etablert i 1932 av Antonio de Oliveira Salazar, og 1974 markerte starten på et autoritært regime - som gikk i retning av pluralistisk demokrati (liberaldemokrati). I 1975 var revolusjon i ferd med å bryte ut i Portugal. Ny konstitusjon kom 2. april, 1976. Denne artikkelen vil i hovedsak beskrive evolusjonen, fra absolutt monarki til pluralistisk demokrati.

2.1: Topografi og klima

Grensene imot Spania markeres ikke ved en spesiell topografi, det er eksempelvis ingen fjellkjeder eller elver som markerer grensen. Klimatisk er Portugal differensiert. Fra fjellrike nord, til sletter og åskammer i sør – der sør innehar et generelt varmere klima.

Samfunnskultur

Portugisiske liberale i 1830-årene delte landet i distrikter (distritos), der 18 av 22 distrikter befinner seg på fastlandet. De resterende fire ligger i Atlanterhavet. En høy andel unge mennesker emigrerte til Brasil i 1960-årene, dernest Frankrike – og ellers i Vest-Europa. Samfunnskulturen preges av en sterk vektlegging av familieinstitusjonen, der det nærmest er klanaktige tendenser. Deler av Portugal er dypt konservativ – med større eller mindre innslag av religiøs tro. Den største byen er Lisboa, som også er landets hovedstad. Deretter følger Porto – som er landets industrielle og kommersielle sentrum. Det var i Porto at den første, spede industrialiseringen fant sted – og er kjent for sin tekstilindustri, hermetikk, kjemikalier og lærvarer. Byen har en sterk liberal tradisjon, og innbyggerne ser på seg selv som Portugals mest hardtarbeidende.

Midtre Portugal

Aveiro var på 1400-1500-tallet Portugals mest velstående fiskelandsby, og ellers sentrum for landets saltindustri. Beiras er dagens Portugal tredje største by, og setet til et av Europas eldste universiteter – bygget i 1290. Coimbra Universitetet har kunstfaglige retninger, medisin, farmasi og rettsvitenskap, som spesialitet. Trolig er det rettsvitenskapelige institutt linjen som har høyest anseelse, og har forsynt landet med politiske ledere. Studenter finnes fra alle regioner og samfunnslag, med overvekt fra øvre sjikt. Portugal har i etterkrigstiden opplevd en sentraliseringsbølge, på grunn av muligheter for jobb og høyere levestandard i byene. Lisboa er eksempelvis byen med høyest legetetthet per innbygger, og har de best utstyrte sykehusene. De har høyt utviklet sosialvesen, flere universiteter, regjeringskvartal, store økonomiske og industrielle selskaper – og er ellers rike på kultur og intellektuelt liv.

Sørlige Portugal og øyene i Atlanterhavet

Portugals sørligste region, heter Algarvekysten. På grunn sitt varme klima er det et godt sted for dyrking av ulike frukter – sitroner og appelsiner, eksempelvis, og kysten preges av fiskerivirksomhet. Azorene er en øygruppe i Stillehavet, som består av ni øyer i alt. Her dyrkes ananas, tobakk og vinranker – og historisk har Azorene blitt bevoktet av USAs luftforsvar.

Portugals befolkningsstruktur

Keltere (skotter) hadde i lang tid tilbake dominert med sin tilstedeværelse, før også romerne inntok halvøya. Portugisisk samfunnsliv er ellers egalitært, de ble politisk, økonomisk og lingvistisk konsolidert fra og med det 13. århundret. Portugal har ingen betydningsfulle befolkningsgrupper, som representerer en sub-kultur, tilsvarende det man har i Spania – der baskere og katalanere gjør seg særlig gjeldende. Til forskjell fra andre vest-europeiske land, har ikke Portugal vært plaget med religiøse eller lingvistiske feider. Landet er katolsk, og språket er portugisisk. Konfliktlinjene som eksisterer, som gir seg utslag i politisk stemmegiving, er klasse, dernest religion/ sekularisme. En tredje konfliktlinje går mellom urbane og rurale strøk. Det finnes fortsatt store områder i sør hvor jordsmonnet er ukultivert, og benyttes derfor i hovedsak som jaktreservater.

Klasse

Flere reformer på 1800-tallet har forsøkt å ta i bruk mye jord, som ligger brakk. Portugal begynte sin industrialisering, med tilhørende urbanisering, i løpet av tidlig 1900-tallet. Ved utgangen av Andre verdenskrig, hadde Portugal fortsatt en liten overklasse – liten i forhold til europeisk standard. De hadde også en liten arbeiderklasse, med en stor andel bønder. Tradisjonelt har det portugisiske samfunnet vært ganske fastlåst – det er liten vertikal mobilitet. Industrialiseringen – særlig fra 1960- og 1970-tallet – har endret mulighet for sosialt avansement noe. Siden 1974 – da det autoritære regimet falt – har muligheten for sosialt opprykk endret seg noe. Selv i urbane og industrialiserte soner, nord for Porto, ser tradisjonelle strukturer ut for å vedvare. For bondestanden har Lisboa symbolisert den sentraliserte staten, gjennom sitt administrative og byråkratiske apparat, skatteinnkrevere og militærleire. De sosioøkonomiske og regionale forskjellene har påvirket Portugals politiske holdninger og stemmeatferd siden det 19.århundret. De urbane pleier å være borgerlige, sekulære, rasjonelle, demokratiske og likhetsorienterte. De rurale (landsbygda) tenderer imot det tradisjonelle, religiøse, hierarkiske og autoritære eller tradisjonelle. Historisk har kvinnene i Portugal vært underlagt menn. Fram til 1960-tallet hadde kvinner ingen politiske, økonomiske eller personlige rettigheter. Kvinnene skulle kort sagt være ved kjøkkenbenken, og ta seg av familien.

Religion-politikk

Portugal er hovedsakelig romersk-katolsk. På mange måter har portugisisk historie vært preget av en sterk kirke-stat-relasjon, preget av både vennskap og konflikt. Katolske misjonærer var et nyttig redskap for portugisiske oppdagelsesreisende, i de tider det var aktuelt. Gjennom republikkens æra (1910 – 1926) forsøkte man å begrense den kirkelige makten. Ettersom kirken symboliserte tidligere tider, tok republikanere flere oppgjør med den. Kirkeeiendommer ble konfiskert, diplomatiske bånd med Vatikanet brutt, og religiøse helligdager fjernet. Republikanerne sørget i så henseende for sekularisering av skolevesenet. Ved diktaturets tidsalder (1932- 1974), ble anti-klerikalismen reversert. Posisjonen til kirken ble også styrket av herskeren Salazar personlig, som levde et religiøst liv – i tett kontakt med kirkeledere. En reform av 1940 reverserte mye av den anti-klerikalismen fra og med 1910 – med stadfestet samtidig et skille mellom kirke og stat. Kirken gjenfikk mye av kontrollen med skolen, samt innflytelse i militæret. I Portugal tilhører troslivet i hovedsak den private sfære, der mye trosaktivitet foregår utenfor kirkelivet. Siden reformasjonen aldri nådde den iberiske halvøy (Spania-Portugal), er antall protestanter marginale.

Utdanning

I Portugals formative år foregikk mye utdannelse i katedraler og klostre. I 1290 etablerte man et universitet i Lisboa, som forble Portugals eneste universitet, inntil det 16. århundret. Nye universiteter kom i Lisboa og Portugal i 1911. I 1931 kom et teknisk universitet i Lisboa, som tilbø ingeniørgrad – og ytterligere tre regionale universitetet startet opp i 1973 (Aveiro, Evora og Braga). Kirken forble, som sagt, lenge den utdannigsmessige institusjon, selv om et offentlig skolevesen kom i stand i 1821. I 1964 steg obligatorisk skolealder fra fire til seks år.

Kunstliv

Portugisisk er det mest konservative av de romanske språkene; Det har endret seg lite siden 1300-tallet. Portugisisk er blant de håndfull mest brukte språkene i verden. De tidligste eksemplene på portugisisk poesi er en samling av sanger (cancioneiros), som daterer seg tilbake til det 12. århundret. Disse inneholder hymner (cantigas) skrevet av trubadurer, byråkrater, aristokrater og klerikale, med musikktalent. Etter hvert ble hymnene erstattet av ballader, i middelalderen. Portugisisk teater ble etablert av Gil Vicente (ca. 1470 – 1536), som kan sies å være Portugals svar på William Shakespeare. Han skrev religiøse drama og farser. Senere kom skikkelser som romanforfatteren Queiros, som var en del av 1870-generasjonen. Den mest anerkjente forfatter i det 20. århundret er uten tvil Fernando Pessoa (1888 – 1935). Som lyriker rager han på høyde med den tidligere Camoes. Hans innvirkning på portugisisk litteratur kan sammenliknes med det T.S. Elliot er for engelskmennene.

Media

Under Salazar diktatoriske styre var media en forlenget arm til styresmaktene, hovedsakelig basert på å videreformidle kunngjøringer.  Sensurering sørget for at symbolsk språk blant annet ble benyttet av forfattere – der soloppgang betydde sosialisme og vår betydde revolusjon, eksempelvis. Slike eksempler kjenner vi også fra tidligere tider i Skandinavia, der Carl Michael Bellman benyttet seg av en snirklende orddrakt, for å slippe unna, i kirkelige kretser. Ved konstitusjonen av 1976 kom endelig pressefriheten. Portugisiske nyhetsaviser henvendte seg til en relativt liten gruppe, utgjort av middelklassen, hvorpå avislesingen er mindre i rurale strøk, kontra byene, grunnet lavere leseferdighet og distribusjonsnett. Internett har nok i så tilfelle forandret dette, også blant folk flest.

Musikkliv

Portugisisk musikkliv begynte i det 15. århundret, da man satte musikk til tidligere skrevne dikt. Tidlig i det 16. århundret ble katedralen i Coimbra sentrum for musikklivet, og de fostret flere betydningsfulle komponister. I løpet av det 18. århundret gikk portugisisk musikkliv for å være blant det aller beste i Europa. Joao Domingos Bomtempo (1775 – 1852), var i samtiden kjent, både som komponist og rektor ved Nasjonalakademiet for musikk. Portugals eneste romantiske komponist, Alfredo Keil, komponerte det som i dag er Portugals nasjonalsang.

Maleri og arkitektur

Malerkunsten begynte å utvikle seg i Portugal i det 15 århundret, og den mest kjente maler fra denne perioden er Nuno Goncalves. Men det første maler, som ble kjent utenfor Portugal, kom først i det 18. århundret; Segueira (1768 – 1837). Han malte religiøst og historisk – gjerne på en allegorisk måte. Han tegnet også portretter, som ikke var helt ulikt Goya. De fleste av Portugals anerkjente malere på 1800-tallet, levde i Paris. Alle typer arkitektur finnes i Portugal, som også finnes andre steder i Europa. At Portugal har arkitektur fra de fleste europeiske kunstepoker skyldes nok at landet inntil lenge var en stormakt. De finnes i Portugal fire store katedraler i romersk stil; Lisboa, Porto, Evora og Coimbra.

Fra kastilliansk provins til portugisisk republikk

Framveksten av Portugal i senmiddelalderen som en egen nasjonalstat ses i sammenheng med oppstandelsen av det portugisiske monarkiet. Man gjentok da blant annet land fra muslimene. I middelalderen var det for øvrig flere opprør og revolter. De store oppdagelsene startet ved invasjonen av den marokanske byen Ceuta i 1415. Portugals navigatører inntok like etterpå Atlanterhavet, der Madeira ble oppdaget i 1419. Azorene ble funnet i 1427. Man startet straks kolonialisering, og profitten man fikk fra dette finansierte videre reiser. Oppdagelsesturer ble muliggjort fordi Portugal opplevde nasjonal enhet, man klarte mobilisere skatter, og var i det hele tatt bedre styrt enn andre europeiske land. Sjøreisene ble drevet fram økonomisk, stratetegisk og av religiøse motiver. Økonomisk ønsket man å opprettholde kryddertrafikken med Østen, som var sterkt etterspurt av den europeiske adel på denne tid – noe som betydde videre handelsforbindelser. Strategisk og religiøst fryktet man en sterkere muslimsk makt, sør for Portugal. Iløpet av perioden til Joao (1481 – 1495) gav ekspedisjonene makt til Kongen, og man ønsket å finne en sjøvei til India. Portugiserne avviste Columbus forslag om å dra vestover – for å finne sjøveien til India. Det som gjorde portugisiske ekspedisjoner så lukrativt for staten på denne tid, med dertil villighet for økonomisks støtte, var at 22,5 prosent eller 1/5 av alle inntekter skulle tilfalle staten. Under Joao II økte derfor antall oppdagelsesreiser. Reiser under styret til Joao II ledet til oppdagelse etter oppdagelse. Mellom 1482 og 1498 gjorde Diogo Cao oppdagelser i området som i dag er Zaire. Samt kysten av Angola. Bartolomeu Diaz rundet Kapp det gode håp i 1487, 10 år etterpå. Vasco da Gama seilte til Østkysten av Afrika, til Mombasa, samt Den indiske kysten. I år 1500 oppdaget Pedro Alavares Cabral Brasil. Iløpet av styret til Manuel I (1495 – 1521), ble Portugal det rikeste monarkiet i Europa. Rikdommen kom gjennom erobringer, og de goder som koloniseringen medførte. Kronen hadde nemlig monopoler på de fleste handler med krydder og luksusvarer fra Asia. Denne velstanden det brakte, førte imidlertid ikke til forandring i Portugals sosiale struktur, eller la grobunn for økt velstandsutvikling. Siden reisene i hovedsak var et statsanliggende, førte dette ikke til en utvidelse av middelklassens størrelse, ei heller drivkraft til forretningsvirksomhet. Mye av profitten til den asiatiske handelen som passerte Portugal, gikk videre nordover – til England, og spilte en større rolle i industrialiseringen av øyriket, enn Portugal. Tross dette, vokste Lisboa, og ble den tredje største byen i Europa. Ettersom oppdagelsesreiser ikke skapte noen middelklasse, forble det offisielle maktapparat i Portugal i hendene på et militært aristokrati. Følgene av dette, var blant annet stadig økt sentralisering.

Den iberiske union

I 1581 utnevnte man Phillip II til Portugals konge, som allerede var Konge av Spania. Språk, rettssystemet, myntenhet og militærvesenet forble selvstendig portugisisk. Den portugisiske-engelske hær, ledet av Sir Francis Drake, klarte ikke å motstå de spanske styrkene. Iløpet av regjeringstiden til Phillip II, opprettholdt dette spansk-portugisiske forbundet seg. Ved Phillip II sin død, i 1598, gikk kongetittelen til hans sønn – Phillip III. Hans sønn igjen, Phillip III, hadde ingen interesse for myndighetsmakt, og gav derfor avkall på styre av Portugal til Hertugen Olivares. I 1666 kom den endelige fredsslutning mellom Spania og Portugal, som anerkjente Portugal som eget land.

Det absolutte styre

Iløpet av Den iberiske unionens 40 år lange historie, mistet Portugal det meste av sine koloniale utposter i Asia, til Nederland. Man klarte å ivareta Brasil, og hadde fortsatt kontroll over den vest-afrikanske slavehandelen. Som tidligere, gjorde man få grep i å utvikle den portugisiske økonomien. Store summer fløt igjennom og forbi Portugal, og de pengene man fikk ble brukt til å bygge katedraler, herskapshus og palasser. Det gav arbeid, og til en viss grad istandsettelse av Portugal som kulturnasjon, med de følger dette kunne gi den enkelte, men middelklassen forble liten, og forretningsvirksomheten marginal. Byggingen av de fleste bygg skjedde etter barokkstil. I økende grad ble den portugisiske økonomien dominert av engelske interesser. Kong Pedro innførte det absolutte styret i Portugal, etter mønster fra Frankrike og Ludvig 14. På 1600-tallet hadde Portugal høy grad av sentralisering og byråkratisering. Dette hadde blitt oppmuntret fra det 15. århundret. Det var da den føydale delingen av Portugal gikk fra terras, til provinser (comarcas). I 1736 endret rådsmennene til kongen titler, som skulle korresponder med deres funksjoner. Innenriksminster, krigsminister, sjøfartsminister, er noen eksempler. Innenriksministeren fungerte som en slags Statsminister. Ved styreperioden til Joao V (1706 – 1750) ble Portugals styre sentralisert, byråkratisert, og Joao utøvde relativ stor enevoldsmakt. Han innså at landet var tilbakeliggende, og gjennomførte reformer i håp om å utvikle middelklassen. De folkene som var i mot han, særlig adelige, ble ofte fengslet og torturert. Lisboa vokste seg i perioden til den største byen i Europa. Den franske revolusjon av 1792 – 1794 kom ikke til å berøre portugisisk samfunnsliv nevneverdig.

Konstitusjonelt monarki

Selv om portugiserne visste om den franske og den amerikanske revolusjon, med Uavhengighetserklæringen av 1776, var det først på 1800-tallet at idéene ble såpass utbredt i Portugal, at det bekymret myndighetene. Frimurerne spilte faktisk en sentral rolle, ved å spre liberalismen i Portugal. Franskmennenes invasjon oppmuntret til spredningen av liberale idéer. Radikale idéer ble også spredt blant portugisere, i London og Paris. Aviser og pamfletter ble produsert, og smuglet inn i Portugal. De ble flittig lest av den lille, men voksende, middelklassen. Etter Napoleonskrigene returnerte mange portugisere til Portugal, og agiterte for en liberal, konstitusjonelt monarki. Liberalismen var en attraktiv ideologi, særlig blant middelklasseborgere langs kysten. Individuelle rettigheter hadde lenge blitt undertrykt av det absolutte styret. Kampen for det konstitusjonelle (altså begrensede) monarkiet, med en sterk sentralmakt, ansvarlig for et etkammer i parlamentet, valgt av lesekyndige menn - var tanken.   Joao IV aksepterte begrensningene som ble ilagt kongemakten, og lot sin sønn – Pedro – regjere Brasil. Den nye konstitusjonen gav på nytt portugisisk beslag på Brasil, som hadde – på grunn av økt nasjonalfølelse – agitert for uavhengighet. Pedro tok tittelen hersker, selv om Brasil ble underlagt Portugal. Wienerkongressen av 1815 gjorde flere forsøk på å gjeninnføre det absolutte styre, rundt omkring i Europa, der Portugal ble styrt av en moderat absolutisme - inntil Joao sin død i 1826. I etterkant fulgte komplikasjoner over hvem som skulle overta tronene, der Brasils Pedro var den rettmessige tronarving. En ny konstitsjon måtte skrives, og dette gav flere utfordringer. Det var to hovedpressgrupper; absoluttistene – som hentet sin støtte hovedsakelig fra bønder og aristokrati, med fortrinnsvis tilhold i nord. De ønsket seg ingen konstitusjon, men et tradisjonelt styre. De radikale – som hentet sin støtte delvis fra den 9 prosent store middelklassen, og handelsfolk i byene, ville tilbake til konstitusjonen av 1822, og et direktevalg på ettkammerstyret. En forsamling møttes i august 1834. De bestod av delegater, som ikke representerte partitilhørighet. De var dypt delt mellom moderate, som støttet Pedro, og radikale. I september 1836 gjorde de radikale opprør, og man gikk tilbake til konstitusjonen av 1822. I april 1838 annonserte man den tredje konstitusjonen i Portugals historie. Den forente gamle prinsipper, av 1822, og nye. Den pustet igjen liv i den gamle maktfordelingen; Tredelingen av lovgivende, utdøvende og dømmende makt. Konstitusjonen av 1836 brakte imidlertid ikke stabilitet til landet Portugal. De moderate ønsket seg at andrekammeret, Overhuset, skulle bestå av arvelige titler med livslangt mandat. De radikale ønsket seg et tokammersystem – der begge kamrene skulle velges av folket. På 1800-tallet klarte man ikke å hanskes mye med Portugals sosiale og økonomiske problemer. Portugal hadde ikke tilstrekkelig med finansielle reserver, til å foreta industrialisering. Eksportartikler var hovedsakelig vin, olivenolje, salt, nøtter og kork. Enten produsert i Portugal, eller videre-eksportert fra koloniene. Forsøkene på å forandre storgårdene – latifundios – til kommersielle foretak, mislyktes.  Utenlandske investeringer var små, og utenlandsgjelden økte. I Portugals liberale periode opplevde man likevel ikke radikale, sosiale bevegelser. Sosialisme og radikalisme hadde lite appell til vanlige folk. Dette endret seg imidlertid, i årtiene etter 1890.

Den første republikk

1890 markerte et vannskille i portugisisk historie. Republikanere hadde organisert seg selv i formelle partier, i 1878. Lærere, journalister, små forretningsdrivende og kunstnere var tiltrukket av republikanismen, som innebar strømdrag av nasjonalisme, universell stemmerett, delingen av kirke og stat, og fjerning av monarki og adel. Særlig det siste ble sett på som irrasjonelle institusjoner, som hemmet landets framgang. Det portugisiske republikanske partiet (PRP) var kanskje Portugals første parti, og ordets moderne utgave. Deres velgerstøtte var hovedsakelig urban, men de hadde nasjonal utbredelse som strakk seg inn i rurale områder. Ikke noe styringsflertall kunne lett etableres. I desember 1917 kom det militær invasjon av Portugal, ledet av Bernandino Sidonio Pais. Pais var en støttespiller for Tyskland, og var tydelig anti-liberal. Han var en energisk, karismatisk skikkelse – som forsøkte å etablere en folkebevegelse. Gradvis ble støtten marginalisert, støtte fra den yngre overklassen, unge i hæren, studenter og sønner av store eiendomsbesittere. Disse gruppene var alle tradisjonalister, og anti-liberale. Av dette fulgte det politisk ustabilitet.

Den første republikk: Parlamentarisme, med et dominant parti

Da republikanerne kastet det første konstitusjonelle monarki og begynte å implementere et politiske program, oppfylte ikke Portugal en egen økonomisk, sosial og kulturell betingelse for etableringen «av en sivil politisk kultur.» Den republikanske elite skaffet seg et program, som innebar anti-klerikalisme, og anti-britisk nasjonalisme, i forsvar av det koloniale riket. 1911-konstitusjonen, som etablerte det parlamentariske regimet, ble dominert av et stort republikansk parti. Presidenten ble valgt av parlamentet, og hadde ingen rett til å oppløse dette. Politisk deltakelse fordret leseferdighet, og herav ble stemmeretten kun tilkjent menn. Valglovgivingen begrenset den proporsjonale representasjonen til Porto og Lisboa. Resten av landet hadde majoritetsprinsippet som valgprinsipp i valgkanalen. Republikken satte en stopper for topartisystemet, og erstattet det med et multipartisystem. Ved revolusjonen av 1910, etablerte den konservative fraksjonen i partiet, nye partier. Disse ble imidlertid aldri folkepartier. Fra slutten av århundret, skaffet Det demokratiske partiet en sterk og stabil elektoratsmessig base.

Korporatister og monarkister, imot republikanere

Antonio de Oliveira Salazar ble født 28. april, 1889, i byen Vimieiro, noen mil nord for Coimbra. Hans far, som var 50, da Salazar ble født, delte arbeidsdagen mellom et lite stykke jord, og arbeid for en lokal eiendomsbesitter. Hans mor, Maria de Resgate Salazar, som var 43 år gammel, da Antonio ble født, drev en café ved den lokale jernbanestasjonen.  Antonio hadde fire eldre søstre. Salazars mor og far var fattige, men levde ikke i endeløs fattigdom. Begge foreldrene var dypt religiøse. Salazar gikk på den lokale skolen, før han i elleveårsalderen reiste et stykke lenger for å gå på skole, og ble her til han var 18 år. Antonio var dypt religiøs, og flink på skolen. I 1910 begynte han på Universitetet i Coimbra, hvor han studerte rettsvitenskap og økonomi. Ved monarkiets fall, feiret han ikke dette, i motsetning til de fleste av sine samtidige studenter. Han var på denne tid ikke tiltrukket av politikk, men valgte heller å skrive artikler i ulike utgivelser. Han fikk sin bachelorgrad i 1914. Mellom 1915 og 1918 delte han rom på studenthybelen i Coimbra, med Manuel Goncalves Cerejeira, som senere ble patriarken i Portugals katolske kirke. Salazar steg i gradene, til universitetslektor. Her foreleste han gjerne om hveteproduksjon, herunder problemer knyttet til varemangel i Portugal. Han ble viden kjent for å være antirepublikansk, og universitetet beskylde han tidvis for å propagandere for monarkisk tankegods. Han mottok sin doktorgrad i 1918 og sa ja til professor-stilling ved universitetet. Etter å ha mottatt sin doktorgrad, ble han mer og mer dratt inn i politikk. I 1919 stilte han til valg til parlamentet, for det katolske partiet. To år etterpå, ved valget som fulgte, ble han valgt (1921 -33 år gammel). I 1925 ble han ikke gjenvalgt. Salazar giftet seg aldri, men mennesket som stod han nærmest var husholdersken Dona Maria. Hun oppfostret to adoptivbarn til Salazar, og levde i det hele tatt asketisk. Hun gjorde alt for å unngå rampelyset. Uten tvil var det thomistisk filosofi, som mer enn noe annet påvirket Salazars verdenssyn. Saint Thomas var hovedkilden til Salazars politiske og sosiale tenkning. Saint Thomas så samfunnet som harmonisk, organisk helhet. Hvert individ hadde en funksjon å oppfylle, i henhold til den naturlige lov, og Guds tiltenkte plass for dem i tilværelsen. Ulikhet mellom menn var del av den naturlige orden, og man hadde plikt til å fylle den tiltenkte rollen på jorden. Staten skulle være autoritær og hierarkisk ordnet. Salazars thomistiske filosofi ble styrket av katolsk tro, og særlig datidens pave. Paven var motstander av storstilt industrialisering, som han mente var de-humaniserende, og destruktiv for individets personlighet. I etterkant av Salazars styringsperiode, strevde etterfølgerne med økonomisk tilbakeliggenhet. Flere flyktet til andre land, enten som ordinære arbeidere, eller sesongarbeidere.

Konstitusjonen av 1933

Før Salazar ble Statsminister, organiserte Salazar og likesinnede, sivile så vel som militære, det som ble hetende Det nasjonale politiske råd. De skulle gi råd i utformingen av landets nye konstitusjon. Det første utkastet med lovforslag ble publisert 28. mai, 1932. Det nye lovforslaget fikk et overveldende, folkelig flertall, men der nærmest 500.000 mennesker avsto folkeavstemmingen. 1933-konstitusjonen representerte et kompromiss mellom republikanske og korporative (fagforeningsmessige) prinsipper. Artikkel 5 og 6 proklamerte Portugal å være en korporativ, enhetlig republikk – som så på staten som en som fremmet den gode offentlige moral, og et ledd for å harmonisere konflikterende interesser. Man innførte semi-presidensialisme, der presidenten skulle velges uavhengig for 7 år. Presidenten skulle ansette Statministeren, og kunne oppløse parlamentetet – og hadde således mer makt, enn Statsministeren. Iløpet av Salazars år som Statsminister, forhørte han seg aldri med et samlet regjeringskollegium. Han foretrakk å hanskes med statsråder én-til-én. Statsrådene stod dermed ansvarlig overfor Statsministeren alene, og Salazar sparket og innsatte ministre etter egne behov. Den lovgivende forsamling, nasjonalforsamlingen, hadde en utpreget underordnet rolle – jf. Konstitusjonen av 1933. Funksjonen var konsultativ, ikke initierende. Møtene var korte, og sesjonen de møtte bestod ikke mer enn av tre måneder. Salazar hadde egenhendig totalkontroll over eget parti, der han håndplukket sine medarbeidere. Hovedkriteriet var lojalitet til Salazar. Salazar hadde som sagt en sterk korporativ idelogi. Det var foreningsstyre som gjaldt. I den forbindelse etablerte han et fora på 150 personer, valgt fra forskjellige interessegrupper i portugisiske samfunnet, som jordbruk, handel, industri, militæret, kirken, byråkratiet og lokale styresmakter, som han kunne rådføre seg med i viktige politiske spørsmål. Forumet møtte aldri samlet, men var en støttespiller for innspill og råd. Eksekutivmakten hvilte på Salazar personlig.

Den nye staten («Estado Novo»)

Antonia Salazar var diktator i perioden 1932 til 1968. Han beordret befolkningen til å flagge på halv stang ved Hitlers bortgang i 1945.Den mest hensiktsmessige måten å analysere fallet til Den republikanske staten, er å eksaminere de sivil-militære relasjoner. Militæret var alltid tilstedeværende i etterkrigstidens politikk. Det republikanske partiet hadde altså ingen reell opposisjon. Krisen til Den portugisiske liberalismen bugnet i en kompleks relasjon mellom fascisme og ulike partifamilier, som utgjorde den konservative blokken i det 20. århundret. Oppstanden til fascistiske partiet rundt omkring i Europa skyldtes velgere som tidligere hadde stemt på ulike konservative partier. Høyresiden hadde sammenfallende interesser i noen saker, andre ikke. Konfliktlinjen religion-sekularisering var kanskje den viktigste interessekonflikten, skapt av Den nye staten. Man så framveksten av en fascistisk-inteligensia. Kirken og denne inteligensiaen spilte en nøkkelrolle i den anti-demokratiske bevegelse. 1933-Konstitusjonen, altså Den nye staten, etablerte politiske institusjoner, som var en kompromiss mellom konservative republikanere. Deres liberale ryggmargsrefleks var svak, og deres korporative og autoritære elementer var sterke. Rettigheter og friheter ble eliminert av regjeringsvedtak (blant annet sensur). I 1936 etablerte Salazar Den portugisiske legion, som var en militær gruppe. Han etablerte også en kvinne- og ungdomsorganisasjon, underlagt Utdanningsdepartementet. Et problem vedvarte; Relasjonen til militæret. Kontroll med militærmakten var noe Salazar satte alle kluter inn på, fordi han fryktet den – og det var en del av konsolideringen av salazarismen. Salazar utfordret ikke den internasjonale orden. Salazar skapte uttalige byråer og utvalg, som ble designet for å håndtere konfliktfylte interesser, som gjerne var av klassemessig art – eller spørsmål om nasjonens samlingseksistens. Han hadde forgreininger langt inn i den dømmende makt og militæret, for å opprettholde ro og orden. Den nye staten hadde også kontroll over det sosiale og politiske livet, gjennom sensurvirksomhet. Ved oppstandelsen til Den nye staten, endret man pensum i skolen og innholdet i skolebøker, som skulle samsvare med Salazars personlige syn; Thomistisk filosofi, nasjonalistiske og autoritære synspunkter. Kirken ble mer og mer fristilt i egne økonomiske anliggender; De kunne selge og kjøpe eiendommer slik de ville. Flere opplevde skoleverket som et ledd i religiøs indoktrinering. Estado Novo var i sin essens korporativ. Korporatisme var skrevet inn i konstitusjonen, og gitt en sentral rolle i å determinere institusjonelle strukturer. Ideologi hvilte ofte på faginteresser. Korporatisme er ikke forbeholdt fascistisk ideologi. Generelt snakker man om et vidt politisk spekter. Det er tvilsomt om det er eksempelvis essensen i tysk nazisme. Men det har vært sentralt i autortiære regimer; I Østerrike, Spania, Frankrike og Portugal.

Skolesystemet – «Gud, fedreland, familie og arbeid»

Estado Novo var opptatt av utdanning. Det vil si, man ønsket ikke å modernisere. Modernisering ble et spørsmål kun i 1950-årene, da debatter om leseferdighet kom på banen. I 1933 uttrykte Salazar at mye var viktigere, enn å få folk til å lese. Styresmaktene utgifter til utdanning var stabilt i årene 1930 til 1960. Men den ideologiske kontrollen over lærere og studenter økte. Salazars ideologi baserte seg på fire kjennemerker; «Gud, fedreland, familie og arbeid» - der man blant annet utformet klasserommet fra sentrale regultativer. Studentene ble opplært til «å ikke tenke politikk.» I 1930-årene reviderte staten den portugisiske historiefortelling. «Familien har alltid vært hjørnesteinen, tro er en del av vår nasjonale enhet og solidaritet, og «autoritet» og «respekt for hierarkier» er prinsipper i vårt sosiale liv.»

Stat, kirke og samfunn

Det er vanskelig å snakke om Portugals fellesideologi, uten å ta i betraktning den sterke innflytelse til den katolske kirken. Kirken påvirket alle institusjoner, inkludert det som stod skrevet i konstitusjonen og erklæringen om de korporative prinsippene. Den portugisiske katolske kirke bidrog til Salazars regimeverdier. De bidrog også til kristeliggjøring av institusjoner og skolesystemet. Den portugisiske stat uttrykte politikk som var korporativ, anti-liberal og anti-kommunistisk. Katoliseringen var en omfattende og viktig del av Salazars regimeideologi. En betydelig katolsk og privat skolesektor vokste fram.

En sterk diktator

Mange studier av moderne diktaturer ignorerer gjerne den karismatiske makten til lederen, for å bruke Webers begrepsapparat. I Salazars tilfelle, ble veldig lite lovgiving – viktige, som trivielle spørsmål – gjennomført, uten hans godkjennelse og velsignelse. Salazars ekspertise innen finans og medlemskap i CCP, gjorde han naturlig som valget av Finansminister – like etter 1926-kuppet. Og han tilsluttet seg det som ble et diktatur, i 1928. Han styrte over et kolonialt imperium, men besøkte aldri en eneste koloni i løpet av sine 36 år med makten. Heller ikke Brasil var verd et besøk, Portugals «søsterland.» Salazar var en akademisk diktator, som var orientert om internasjonal politikk og «strømninger i tiden.» Han var ideologisk og kulturelt tradisjonell i sine holdninger, anti-liberal og katolsk. I flere henseender var han ultra-konservativ, deriblant avvisningen av demokratiet som styreform. Han ønsket en konservativ, tradisjonell og katolsk holdning til mange samfunnsspørsmål. Som en sterk diktator, desentraliserte han sjeldent avgjørelser.

Opposisjonen til Den nye staten

Motstanden imot den nye staten kom fra monarkister, som ville gjeninnsette det formelle kongedømmet, og fra republikanere, sosialister, anarkister og kommunister – som alle så for deg et annet demokrati. Monarkister så imidlertid på Salazar som et instrument til innførsel av monarkiet, mens Salazar på sin side sa at dette ikke ville skje - i første omgang. I talen etter Kong Manuel I sin død i 1932, sa Salazar i klartekst at gjeninnsettelse av monarkiet ville opprøre republikanerne for mye. Den andre bølgen av opposisjonsaktivitet begynte etter Andre verdenskrig. Seieren til de allierte brakte håp til mange om at det portugisiske regimet skulle kollapse. Hovedmålet for opposisjonen var å europeisere Portugal, med håp om å innføre et demokratisk regime. Også fra militært hold opplevde Portugal i etterkrigstiden motstand. Imot slutten av regimets periode begynte man å gjøre motstand imot regimet innenfra. Salazar styrte ikke landet de siste åtte årene av regimets historie. I 1968 ble han syk, og det ble raskt enighet om at han ikke ville returnere. Caetano ble den nye statsministeren, og Salazar døde 27. juni 1970. Han ble 79 år gammel, hvorpå han fortsatt trodde han var Statsminister.

Fallet til Den nye staten

Caetano (arvtakeren etter Salazar) ble født 17. august, 1906. Han begynte etter hvert på Universitetet i Lisboa, og studerte her rettsvitenskap. I likhet med Salazar, var han militant, høyreorientert studentleder – og bidrog på denne fløyen til avisskriverier og journaler. Han steg fram som Portugals ledende jurist innenfor konstitusjonell rett, og medvirket til å forfatte 1933-konstitusjonen. I 1933, bare 27 år gammel, ble han valgt som dekan ved Fakultetet for konstitusjonelt og administrativt lovverk, ved Universitetet i Lisboa. I 1955 ble han valgt til President i Ministerrådet, en slags rolle som var tiltenkt Statsministeren. Han ble Statsminister 26. September, 1968. I motsetning til Salazar, innså Caetano at Den nye staten ikke ville overleve i etterkrigstiden, uten reform. Også ulikt Salazar, var Caetano en mann som omgikk seg med stor familie. Han var mer internasjonalt rettet, blant annet som følge av at han hadde reist mye utelands, før han ble Statsminister. Disse egenskapene reflekterte ulik lederstil, hvor Ceatano var mer utadrettet og vennlig. Han hadde flere turer der han «møtte folket,» i Portugal og i de afrikanske koloniene. Slagordet hans som Statsminister var «evolusjon uten revolusjon,» og «fornyelse med kontinuitet.» I den sosiale sfære, arbeidet han for trygd til eldre og syke, samt sykeforsikring til særlig rurale arbeidere. Han økte også lønningene, blant annet ble det 13 månedslønner for dem som jobbet i som statstjenestefolk. Flere sykehus ble bygget, og man innførte fastpris eller statlig fastsatt sum på leiligheter, i håp om å få bukt med boligmangelen. Av rene politiske forhold løsnet han på sensurkontrollen, og lot enkelte politiske flyktninger returnere hjem. Etter hvert møtte han motbør, som følge av landets negative økonomiske utvikling. Økt offentlig forbruk til velferdsstatlige tjenester, og kriger i koloniene, var blant annet det som skaffet han motstandere. Mange mindre næringsforetak gikk konkurs, og emigrasjonen akselererte på grunn av at unge ville finne seg jobb – og slippe unna militærtjeneste.

De koloniale krigene

Siden Christoffer Columbus tid, hadde europeiske makter begynt å kolonisere i den øvrige verden. Spania, England, Frankrike og Portugal etablerte alle imperier til sjøs. Siden Versaillestraktaten av 1919 hadde man knesatt nasjonalisme som de viktigste prinsippet for organisering av statsmaktene. Men flere land ville likevel ikke avkolonisere, deriblant Frankrike og Storbritannia – og Portugal. Av alle problemer som Caetano møtte, var de koloniale krigene i Angola, Mozambique og Guinea, de største. Portugal var et lite land i Europa, men koloniene gjorde dem blant de største. Teoretisk, kunne en afrikaner bli portugisisk, men politikken bestod av assimilering; Man måtte gi avkall på den afrikanske levemåte, og adoptere Portugals kultur og språk. Portugiserne var likevel mindre rasistiske enn engelskmennene, men politikken deres skapte store sosioøkonomiske og rasemessige skiller, i koloniene. Ved sent 1950-tall, møtte Den nye staten stadige utfordringer fra portugisere selv, og opprørsbevegelser i de ulike koloniene. Det hardnet til, og bevegelsene kom mer og mer i militære utgaver utover på 1970-tallet. Portugals militærvesen mistet mer og mer kontroll, særlig i Guinea. 24. september 1973, ble Guinea erklært uavhengig fra Portugal. Mer og mer, iløpet av perioden til Den nye staten, ble partitilhørighet viktigere for rekruttering, enn kompetanse. Dette gjaldt også militæret. Det svekket militæret, og undergravde tiltaksiver blant portugisiske intellektuelle og andre kompetente personer. Det autoritære regimet i Portugal falt til slutt, uten at det ble løsnet et skudd. Dette opprøret er omtalt som Nellikrevolusjonen, og er en svært fascinerende begivenhet i Vestens historie.

Spinola

Spinola ble innsatt som ny President, og han var svært fascinert av Vestlig sosialdemokrati. Palma Carlos, var en konstitusjonell lovgiver og utdannet som rettsviter ved Lisboas lovfakultet. Han så på det som sin oppgave å normalisere det offentlige liv. Dette betydde i praksis å skape et konstitusjonelt grunnlag for Spinolas presidentskap. Dette var ganske så vanskelig. Det nye regimet ble raskt upopulære. Et stort antall streiker skyllet over landet, der arbeidere okkuperte fabrikker og eiere måtte flykte fra eiendommene sine. Spinola innså til slutt at han hadde lite makt over sitt eget parti MFA, eller regjeringskollegiet. Hans utenriksminister, Mario Soares, hadde egenhendig begynt å forhandle med bevegelser i koloniene, som fremmet uavhengighet. Flere andre politikere så de-koloniseringen som et mistak. Spinola, presidenten, anså dekoloniseringen av Guinea som et feilgrep, og løsrivelsen til Mozambique og Angola som en katastrofe. Den økonomiske situasjonen forverret seg også innenlands i Portugal, anarkiet florerte, der blant annet herregårdene ble okkupert av utenforstående. Spinola lot seg inspirere av den franske presidenten de Gaulle, der han håpet at økt personifisering av politikken ville skaffe han oppslutning. Han appellerte i en tale til den stilltiende majoritet, som han håpet ville gi han styrke til å reorganisere regjeringen.

Skiftet imot venstre

Spinola ble erstattet av General Costa Gomes, som var stabsjef. Costa Gomes tilhørte den moderate eller revisjonistiske venstreside. Gomes, i motsetning til Spinola, gjennomførte rask dekolonisering. En avtale som angikk Angolas uavhengighet ble imidlertid forsinket, på grunn av mange fraksjoner, med dertil ulike meninger, blant angolesere. Den generelle tendensen etter Spinolas resignasjon var et drastisk skifte til venstre.

Gruppen av 9

Man startet omsider nasjonalisering av Portugals private banker, og forsikringsselskap. Nær halvdelen av 21 statsråder var rekruttert fra militæret, og de øvrige sivile stod godt plantet på venstresiden. Portugal beveget seg i retning av et kommunistisk østblokkland, hva gjaldt den økonomiske politikken. Sivile politiske ledere, som Mario Soares, Carneiro og andre, var ekstremt bekymret for valget til en folkevalgt forsamling, og den ble utsatt.

Konsolideringen av demokratiet

At Gruppen av 9 vant valget, betydde mye for Portugals politiske og samfunnsmessige utvikling. Styret til Pinheiro de Azevedo, støttet av Gruppen av 9, styrte langs den gyldne middelvei imot vest-europeisk demokrati. Dette var akseptabelt for alle partier, unntatt PCP, som satte seg imot fordi de mente dette var en høyredreining. Spinola fikk i denne tiden lov til å returnere til Portugal.

1976-konstitusjonen

Portugals nye konstitusjon ble banket igjennom 2. april, 1976. Akkurat som konstitusjonen av 1933, hadde også denne konstitusjonen mange inspirasjonskilder. Den femte republikk i Frankrike, og Tysklands relativt nye konstitusjon, var foregangsfigurer. Artikkel 2 i Portugals nye konstitusjon proklamerte følgende;

 

Den portugisiske republikk er en demokratisk stat, basert på folkelig suverenitet, og respekt og garanti for fundamentale rettigheter og friheter, på demokratisk pluralisme i ytringer og politisk organisering, som har til hensikt å på demokratisk vis bedre kårene for arbeiderklassen.

Artikkel 9 var til fremmelse for nasjonalisering av industrien. Som andre Vestlige demokratier, så konstitusjonen på menneskerettigheter som sosiale og kulturelle goder, ikke som en del av våre naturrettigheter. I den forbindelse skulle staten arbeide for å virkeliggjøre disse rettighetene. I henhold til retten til et liv, frihet, privatliv, religion, ytringsfrihet, reise og liknende, skulle portugiserne garanteres rett til jobb, helsestell, bolig og et rent miljø. Av rettigheter fulgte også retten til eiendom, men bare dersom det bidrog til sosial utvikling. Retten til å etablere klubber og fagforbund, kooperasjoner, og selvstyrende bedrifter, ble også beskyttet. Man ønsket i den økonomiske politikken planlegging, jordbruksreform og regional utvikling. Konstitusjonen knesatte et semi-presidensielt system, etter modell fra Den franske republikk. Dette innebar en president, med statsminister som var ansvarlig overfor nasjonalforsamlingen. I det portugisiske system, ble presidenten valgt direkte av folket – der det ikke er begrensninger på vedkommendes femårige periode. Presidentkandidater må være minimum 35 år, og må – for å bli valgt – oppnå minst 50 prosent + 1 stemmes overvekt. Et nyvalg skal holdes innen to uker, dersom det ikke kan utpekes en vinner etter første valgomgang. Presidenten skal velge sin Statsminister, og er ellers øverste sjef for militæret. Konstitusjonen knesatte et etkammersystem, med 250 taburetter. Man må være fylt minst 21 år, for å få et sete i nasjonalforsamlingen. Partiet med flest stemmer i et distrikt, får setet i parlamentet. Videre er det en utregningsmodell for ytterligere representasjon, som gjør Portugal til et proporsjonalt demokrati. Konstitusjonen sier at delegater representerer landet som helhet, ikke regionale interesser. Medlemmer av nasjonalforsamlingen er, som andre steder, tilkjent enkelte særgoder, rettigheter og privilegier. Statsminsteren er ikke bare ansvarlig overfor parlamententet – men også den til enhver tid sittende presidenten.

Den frie, valgte regjeringen

Det første valget til nasjonalforsamlingen ble holdt 25. april, 1976. Over 80 prosent av velgerne stemte, imot over 90 prosent ved forrige valg – så den demokratiske deltakelsen var høy. Valget til nasjonalforsamlingen ble etterfulgt av et presidentvalg. Partiene PS, PSD og CDS støttet Ramalho Eanes, en kar som hadde stått for en militær innsettelse av Gruppen av 9. Eanes personlige egenskaper var verdsatt av mange portugisere, som gjorde han til en sterk kandidat. Han var ærlig, steil, seriøs – og en kompetent militær leder. Det var tre andre kandidater til valget – Statsministeren, Admiral Pinheiro de Azevedo – blant annet, der sistnevnte opplevde et hjerteinfarkt under valgkampen. Den første regjeringen – med utgangspunkt i partiet PS – igangsatte jordbruksreform, kuttet offentlige utgifter – mens utenlandsgjelden ble stadig høyere, med blant annet en arbeidsledighet på over 25 prosent. Regjeringen falt desember 1977, etter 16 måneder i kontorene. Deretter fulgte ulike regjeringer, av ulik farge.

Økonomien

Portugals økonomi har inntil nylig hvilt og overlevd på landets koloniale forbindelser. Velstanden fra Brasil, som produserte det meste av verdens sukker på 1500- og 1600-tallet, medførte at Portugal ble en av verdens aller rikeste stater, på denne tid. Dette kunne ha medført flere mirakler for Portugals økonomi, men å istedenfor å investere i langsiktige prosjekter som opparbeidelse av en egen middelklasse, ble pengene brukt til katedraler og palasser. Portugal måtte fortsatt importere flere varer fra andre land. Den som tjente mest på dette var Storbritannia, som samtidig passerte Portugal økonomisk – og ble verdensledende økonomisk makt i 1750. Portugal var saktet akterut, og har enkelt sagt gjort det siden. I løpet av det 19. århundret forble 60 prosent av portugiserne bønder. Vareproduksjonen begrenset seg til tekstiler, lærvarer, kork og vin. Etableringen av Den første republikk gjorde fint lite med å forbedre landets økonomiske kår. Iløpet av de 16 første årene til Den første republikken, steg inflasjonen og landets myntenhet – escudo – falt til mindre enn 1/3 av 1910-verdien. Som vist i tidligere kapitler, den økonomiske og politiske krisen var det som brakte Salazar til makten. Han gjenoppbygget landet langs korporative ordninger. Det var ikke inntil 25 april 1974, at Portugals økonomi løsrev seg fra sine oversjøiske forbindelser, og reorienterte seg imot Vest-Europa.

Økonomisk liv under Salazar

Salazar klarte å balansere Portugals budsjett relativt rask, med sin konservative økonomiske politikk. Gjennom Den store depresjonen var økonomien stabil, arbeidsledigheten forble lav og man opplevde ikke så mange konkurser som resten av verden. Salazars Den nye staten var verken sosialistisk eller kapitalistisk. To hovedkjennetegn ved økonomien var statsstyring, og kontroll med vareproduksjonen i privatmarkedet – og liknet således sosialistisk planlegging. Ledende industrieiere godtok storstilt statsregulering, og styring av økonomien imot private privilegier. Det offentlige hadde sterk kontroll med med private investeringsbeslutninger, og fastsatte også lønn til arbeiderne. Iløpet av 1960-tallet, møtte man utfordringer med frigjøringsbevegelser i det afrikanske landene. Salazar bestemte å åpne Portugal for utenlandsinvesteringer, for å fremme økonomisk vekst. I møtet med voksende utgifter til Forsvaret, søkte han hjelp oversjøen, for å finansiere dette. I 1963 ansatte Salazar ny finansminister, og han klarte å øke industrialiseringen, og økt turisme, ved å løsne på lisenssystemet som var blitt etablert på 1930-tallet. Dette første til vekst i privat sektor; Stålverk, skipsverft, oljeraffinerier og papirmøller spratt opp. Akkurat som utenlandsinvesteringer fremmet økonomisk vekst på 1960-tallet, økte BNP – med rundt 6 prosent årlig. Det var flere utfordringer. For det første, var det private eierskapet samlet rundt relativt få familier. Et 40-talls familier dominerte landets økonomiske liv. De ble såpass mektige, og de påvirket statsstyret mer en korporative organisasjoner.  Et annet problem, var at økonomien var dualistisk. Storskala, relativt effektive næringsforetak eksisterte side og side, ved en myriade av småskala næringsliv. Veldig mange bedrifter hadde under fem ansatte. For det tredje, Portugals jordbrukssektor var karakterisert av tilsvarende dualisme. 40 prosent av bøndene eide under 2,5 mål jord. Som diskutert i tidligere kapitler, småbønder vedvarte i nord, og drev familieforetak. Storgårdene var hovedsakelig i sør, 50 prosent av jordbruksstyrken hadde andre jobber i tillegg. Portugal importerte også halvparten til matproduksjonen. Finanspolitikken ble reformert, for å tiltrekke seg flere utenlandske investeringer. Caetanos evne til å forandre økonomien, var vanskelig, grunnet store militære utgifter, der Afrika-krigene opptok mye av økonomien. Men under Caetanos ledelse opplevde man økonomisk vekst. Ved 1970-tallet var den portugisiske økonomien forandret. Mellom 1960 og 1974 var andelen sysselsatt i jordbruket falt fra 44 til 25 prosent.

De økonomiske effektene av 25. april, 1974

I mai 1974 ble alle bankene nasjonalisert. Senere, i respons på arbeidernes etterspørsel etter nasjonalisering; Olje, stål, tobakk og elektrisk produksjon – vokste. Etterpå fulgte nasjonalisering av forsikringsselskaper, transport og ølproduksjon, papirproduksjon, sementindustri og skipsverft. Portugisisk økonomi snudde i negativ retning – på grunn av nasjonalisering og ekspansiv velferdspolitikk. Gjelden i offentlig sektor økte fra 6 million i 1973, til 66 million i 1974, 168 million i 1975 og 282 million i 1976 – alt målt i dollar. I den samme perioden falt turistinntektene markant. Tapet av oversjøiske markeder første til økonomisk smalhans. Portugal mistet blant annet viktige markeder for tekstilindustrien, hermetisk fisk, gummiproduksjon – amt jern og stål. For å få bukt med inflasjonen, reduserte styresmaktene pengeforbruket. Styresmaktene måtte selge unna 500 millioner dollar av sine gullreserver, og måtte ta opp utenlandslån, hovedsakelig fra Vest-Tyskland. Aller mest lånte de fra Det internasjonale pengefondet; 750 millioner dollar. Myntenheten – Escudo – ble devaluert med 25 prosent, det offentlige forbruket måtte kuttes med 20 prosent, og skattene økte med 38 prosent. Utenlandsgjelden ble halvert i løpet av ett år.

Portugal i den store verden

Portugisiske relasjoner med utenlandske styresmakter, vitner om Portugals historiske og geografiske isolasjon – vest på den iberiske halvøy. De har hatt en 600 år lang allianse med Storbritannia, som blant annet gjorde av Portugal bidrog med hærstyrker i Flandern. I løpet av Den nye staten, hadde Portugals utenrikspolitikk ett formål: Opprettholdelse av Portugals koloniale imperium. Portugal hadde kolonier med territorier som var mange ganger landets egen størrelse. I 1960 inkluderte dette Angola, Mozambique, Guinea, Kapp Verde-øyene, Timor, og en rekke andre mindre øyer. Etter hvert inntok den nye elite et annet syn; Portugals koloniale imperium måtte fjernes, ihvert fall på grunn av mange syntes det var urettferdig og kuende. Men man var uenige i hvilken måte det skulle gjøres på. Spinola anerkjente landenes mulighet til å erklære seg uavhengige. Mozambique fikk sin uavhengighet i 1975.


Friday, June 11, 2021

Nå har jeg laget 250 låter

Jeg har laget 250 låter, hvorav 140 av dem er tilgjengelig på YouTube. Riktignok er nesten alle  instrumentale (uten tekst og vokal), men det er like fullt en milepæl.

Har nå skrevet låter i drøye tre år, da de første kom i mars 2018.

Tuesday, June 01, 2021

Sveiper oftest innom Norsk Folkemuseum

Når jeg er i Oslo. 

Drar som regel til Tigerstaden en gang i halvåret. For å holde i hevd relasjoner. Dessuten – byvandring og teater/ underholdning. Jeg har aldri vært noen konsertløve – Tigerstaden til tross.

I de siste årene har jeg som regel lagt en tur innom Norsk Folkemuseum. Et herlig sted – og anbefalingsverdig, hvis du er på de breddegrader.