Wednesday, August 14, 2019

Ingen skuespillere har drømmeroller III

Ingvar Hirdwall som Keiseren av Portugalien.

En drømmerolle er utvilsomt Jan i Skrolycka fra boka Keiseren av Portugalien.

Boka skildrer Jan I Skrolyckas ekstreme fattigdom i datidens 1870-årene, i Varmland. Han bor i en tømmerhytte og mangler det meste som vi i dag betrakter som selvfølgeligheter. Han elsker sin datter, som ut ifra alle objektive hold er tindrende vakker. Hun flytter tidlig til Stockholm, storbyen, og hun gir ikke lyd fra seg. Trolig henger dette sammen med den livsførsel hun fører, det er stor sannsynlighet for at hun blander seg med gatelivets fristelser og det inntektsgrunnlag som prostitusjon gav jenter på denne tiden. Og det er også sannheten, og hun vil vel av skam ikke skrive hjem? Rykter om hennes tilværelse sprer seg til Varmland. Det er vanskelig å vite hva som er hva i faren Jan sitt sinn, men fortvilelsen over skjebnen som har rammet hans eneste barn driver Jan i Skrolycka til vanvidd. Han tror til slutt at han er en keiser, Keiseren av Portugalien

Jeg beveger meg ikke inn på dette psykologiske fenomenet, annet enn at man kan kunne fastslå at dette nok er en overlevelsesmekanisme fra Jan I Skrolycka sin side. I tillegg til at han savner sin datter, er «innsettelsen» av seg selv som keiser noe som forrykker maktforholdet og det sosiale hierarkiet i denne Varmlandsbygda. Han oppsøker eksempelvis godseiere, og deltar på deres tilstelninger - i keiserlig forkledning. Helt sentralt tema i boka er derfor lengsler og fortvilelse, forholdet far-datter og fattigdom.

Boken er skrevet av Selma Lagerløf, en av de aller største innenfor svensk litteratur. Selma Lagerløf har mange historier som egner seg for teater og film. Selv om hun har verk som er mer kjent og rangerer høyere enn Keiseren av Portugalien, er Jan i Skrolycka utvilsomt en drømmerolle. Trolig er dette en av de aller beste rollene for en skuespiller i Selma Lagerløfs univers – for en litt eldre herre.

Jeg har lest boka, for en en del år siden. Første gang jeg stiftet bekjentskap med fortellingen var gjennom en TV-serie fra SVT på 1990-tallet. Serien inneholdt også overnaturlige fenomener, med symbolske hvite hester, i nattemørket, utenfor fattigslige stuevinduer i datidens Varmland. 

Den serien av regissert av Lars Molin og hadde skuespillerkjempen Ingvar Hirdwall i mesterlig utfoldelse som en svært sårbar Jan i Skrolycka/ Keiseren av Portugalien. Det er Ingvar Hirdwall som er avbildet fra 1992-utgaven av Keiseren av Portgugalien i denne bloggen.

Du kan se klipp fra Keiseren av Portugalien: Her!
Du kan se et 10 minutters intervju om den sympatiske skuespilleren Ingvar Hirdwall: Her!

No comments: