Tuesday, December 21, 2021

Det levende samfunnet – en juletale

Flott låt!
Kjære alle!

Vi har lagt bak oss et anstrengende år. Det har ført til mange tanker – og kanskje kan det komme en del gode ting utav en slik krise vi har vært i gjennom, sammen. «Trøst» og «glede» er noe alle trenger. I år preger alvoret oss mer enn tidligere, men vi skal ikke miste evnen til å la oss begeistre. 

Nye begreper vil ha stor innvirkning for vårt samfunn framover.

Vi kan få et ganske annet samfunn ved utgangen av pandemien. Norge er skodd og forberedt på det – mer enn de fleste. Vi er rede til å ta imot dette – med den skjerpende effekt dette har for oss. For skjerpings kan bringe med seg lykke. 

Vårt land er bygget på en humanistisk arv. Det som forener oss er hjertevarme og omtanke – tro på at ting blir bedre. Verdenshistorien viser til stadighet at det er de gode krefter som står på de seirenes side, selv om det kan være utfordringer på veien. Vi er i gang med en Wenche Myhre-reform, som skal sikre glede rundt omkring i de tusen hjem.

I dette landet skorter det ikke på penger. Men man kan heller ikke bare bruke utømmelig med ressurser, det er inflasjonsdrivende – pengene mister verdi, og vil ha en negativ effekt på vår økonomi. Derfor må vi løse oppgaver på en annen måte enn tidligere. Norge er på god vei inn i informasjonsstrømmens tidslader. Vi har i denne sammenheng engasjert oss i tema som berører vår samfunnskultur. En samfunnskultur skal ikke være konfliktfri, men noenlunde mer raffinert slik at vi kommer oss videre, i debatter og hverdagsliv. Et samfunn med for mye uavklart, vil virke hemmende på utviklingen av vårt fellesskap, og hver og ens unike egenskaper. En mer striglet samfunnskultur er ikke noe annet enn humanisme – forent i et grunnleggende positivt menneskesyn.  

Vi vet at mange går rundt og tenker på Ivar Skjæraasen.

«Åtte øine i hverandre.

Fire munner rundt et bord.

Fire vegger kring en lykke.

Vesla, Påsan, far og mor.»

De nære omgivelser er en glede for de aller fleste, men man skal også tenke på dem som blant annet opplever ensomhet. Det er ikke antall venner som bringer grad av lykke, men at man har gjensidig glede av dem man er i lag med. Én som står deg nær, kan være nok. Ibsen har strukturert vårt samfunn, gjennom sine skuespill – han har brakt orden inn i vår hverdag, gjennom sine stilsikre dramaturgi. Dette skal vi takke Ibsen for. Vi må likevel passe oss for å ikke rasjonalisere bort det spontane. Det hjertegode. Det levende. For – det er et levende samfunn vi ønsker oss. Der menneskene kan virkeliggjøre sine evner, og reflektere den iboende positivitet, vi alle bærer med oss. Det skal ikke bety at vi ikke skal ha kritisk refleksjon – men alltid det lykkebringende, som mål. Og for å bruke et uttrykk som bygger på gode krefter og utviklingsoptimisme, kan jeg si: «Ikke spør hvor du kan frata eller konkurrere, spør hvor du kan tilføre.» I et ikke i overmåte verdipluralt samfunn.

Vi kunne tatt opp saker som engasjerer oss. Vi er for 7 timers dag, og der det skorter på arbeidskraft kan vi åpne for kvalifisert immigrasjon – og tillegg til den humanitære hjelp, vi allerede har påtatt oss. Flere bør ta yrkesfag, med de økonomiske reserver vi har, bør flere hender bygge landet. Det er godt betalte jobber. Vi sier det – for det står vi for. Men andre saker er kanskje viktigere å berøre i vårt levende samfunn. De gode drivkrefter finnes i vår skandinaviske væremåte. Hver og éns selvstendighet, samhold oss i mellom og vår iboende munterhet.

Vårt samfunn skal bygge på alt annet enn et underliggende moralsk forfall. Den danske folkrocker Kim Larsen uttrykte det treffende; «Moralen er humorens følgesvenn.» I den forbindelse kan vi fortelle at Komediefabrikken fortsetter sitt arbeid i 2022, femte sesong.

Vi vil skrive mer om land og folk – fordi det opptar oss, i Riksbladet. Vi har mange skisserte og ufullendte artikler, og gleder oss til 2022.

Om vårt land ikke har vært tilstrekkelig kreativt tidligere, melder dette behovet seg nå. Åpne, rause, tolerante - i fasthet, overfor vår gode, hjertevarme utvikling - i sunnhet. Det vil være vår kjerne i også året som kommer. Vi ser til både høyre og venstre, og ser på tilværelsen som utrolig engasjerende.  

Jeg vil ønske deg en riktig god jul.

 

 

No comments: