Wednesday, October 19, 2022

Italienske tilstander i dansk politikk.

På min Danmarksferd (høstferien), opplevde jeg valgkamp-plakater alle steder, i bykjernen. Det er nemlig skrevet ut nyvalg i Danmark, hvor valget avholdes innen kort tid. Personfokuseringen, med utelukkende fjes og partilogo på alle plakatene, henger i sammen med en fragmentering av partilandskapet. Fordi antall personligheter overgår antall partier, vil derfor oppsplittingen øke. Dette vil jeg advare imot, i hvert fall i kombinasjon, med den lave sperregrensen.

Danmark har sperregrense på kun 2 %, for å gjengi regelen enkelt. Vi skal derfor være glad for sperregrense i Norge på 4 %, for å unngå vanskeligheter, av betydning.

Uansett utfall, mellom de to blokkene (av rød og blå), blir dette forferdelig vanskelig å manøvrere i, ut ifra vanlig, tradisjonell styringstankegang.

Kjenner ikke nåtidens dansk politikk inngående nok - men det er få som gjør, for tiden. Dette kan eller bør kanskje bety blokkoverskridende regjering - slik det hittil foreligger. Det ser ut for at hver av blokkende trenger 5-6 partier for å skaffe flertall, og det kan være ytterst vanskelig. Blokkoverskridende regjering er et ukjent fenomen i Danmark, men ikke samarbeid på tvers av sentrum. 

Tror landet uansett må belage seg på samarbeid på tvers av gamle skillelinjer - så får vi se. 

Har lenge hatt troen på Danmark, og har det fortsatt. 

No comments: