Saturday, December 30, 2023

Oppland – en provins, i Norges kjerne

 Oppland er et tidligere fylke i Norge. Det kan i dag omtales som en provins i Innlandet.

Jernbanen og E6 går gjennom det tidligere fylke, og binder sammen nordlige og sørlige del. I 1781 ble Oppland eget fylke, da det tidligere var en del av Hedmark og Akershus – og ble innlemmet i Innlandet i 2020. Oppland som fylke eksisterer ikke lenger – men kan kalles en provins i Norge. Fylket hadde derfor en nesten 250 år lang historie, før det opphørte. Fagernes lufthavn var en travel småflyplass, som befant seg i området.  Flyplassen ble stengt fra 1. juli 2018, etter omtrent 30 års levetid. Fagernes ble på sett og vis erstattet av Gardermoen – som befinner seg i gamle Hedmark.  Avstanden til Gardermoen for folk i regionen, varierer mellom ½ til 3 timer.

Naturens utskjæringer

Oppland har Nord-Europas høyeste fjell; Galdhøpiggen (2469 m.o.h.).  Fjellet ligger i Jotunheimen i Lom kommune. I dag står det en steinhytte på toppen av Galdhøpiggen, den fjerde i rekken (de tre første ble tatt av uvær). Her er det om sommeren en liten kiosk. Over 55 prosent av regionens areal er høyfjell, noe som er 900 meter over havet. Derfor troner fjellmassene i området. Gudbrandsdalen og Valdres er fjellområder, mens andre steder er bakkelandskap; Toten, Land og Hadeland.

De to ruvende bysentra

Gjøvik og Lillehammer er Opplands to byer. Gjøvik har 31.000 innbyggere, og Lillehammer har 21.300. I Gjøvik har hjuldamperen «Skibladner», «Mjøsas hvite svane», sin hjemmehavn. Gjøvik er den nest største av Mjøsbyene, etter Hamar – som ligger i tidligere Hedmark Fylke. Gjøvik og Hamar er jevnstore, når det gjelder befolkning, tatt i respektive kommunegrensene i betraktning. Gjøvik inngår i et regionalt samarbeid med kommunene Søndre Land, Nordre Land, Østre Toten og Vestre Toten. Regionen har fått navnet Gjøvik-regionen - etter den største byen.  Arbeiderpartiet hadde sammenhengende ordførervervet i kommunen, tidsrommet 1923 – 2019. Mustad fabrikkerHOFF Norske PotetindustrierØveraasen AS og Hunton Fiber, holder til i Gjøvik. Viktige industrigreiner er særlig jern- og metallindustri og trevarer. Mustad er i dag kjent som verdens største fiskekrokprodusent. Øveraasen AS er en ledende leverandør av snøbrøyteutstyr. Den største lokalavisen er Oppland Arbeiderblad, som er den eneste dagsavis i Gjøvik. Lillehammer er en by og kommune i Gudbrandsdalen, i Innlandet, ved nord-enden av Mjøsa. Lillehammer blir også kalt «dølabyen,» ut fra sin beliggenhet, ved inngangsporten til Gudbrandsdalen. Byen er den nordlige endestasjonen for «Skibladner.» Forsvaret har lenge hatt virksomhet på Lillehammer, ved Jørstadmoen, nordvest for byen.

Naturens roteværelse

Naturen er variert; nasjonalparker og naturreservat finnes her, som innebefatter skog, fjell og vassdrag. Bosetningsmønsteret i Oppland er variabelt; Det finnes områder, som er skralt og fyldig befolket. Nord og vest i provinsen er forenklet sagt mindre befolket. Klimaet anses som stabilt og godt, med lite forurensing.

Løft foran Olympiaden i 1994

Da Norge skulle arrangere de Olympiske leker, med base på Lillehammer, i 1994, ble provinsen utrustet. Man fikk oppgradert infrastrukturen innenfor vann og avløp, samt forsterket strøm, vei og jernbane. Stedet er i dag velegnet for teknologisk avanserte bedrifter. Den norske filmskolen ble etablert på Lillehammer i 1997, som tidligere huset et mediesenter, i forbindelse med OL. Jordbruket spiller fortsatt en sentral rolle. Industri-sektoren preges av små og mellomstore firmaer. Kjøtt, melk og grønnsaker dominerer – og Oppland har ellers en markant skogindustri. Glassprodukter, møbler og klær er næringsveier som er viktige.  Raufoss AS er kanskje regionens viktigste bedrift, med sterk eksport. Raufoss lager utstyr til for eksempel biler, og romfart. Oppland var i hvert fall på 1990-tallet landets største reiselivsregion. Målt i både antall bedrifter og overnattingsdøgn. Det offentlige er en betydelig arbeidsgiver i Oppland-regioen, gjennom særlig kommunene, men også statlige foretak. Kommunikasjonsnettet i Mjøs-området har stor kapasitet, til gunst for næringslivet, eksempelvis. Hotellkapasiteten, særlig i om rundt Lillehammer er betydelig, noe som gjør stedene til en yndet konferanseplass.

Kultur - dette drivverk

Oppland har en stolt historie – innenfor musikk, dans, litteratur, trevirke, bygningskunst og kunsthåndverk. Opplendingene ivaretar dette. Folkemusikken står sterkt i Gudbrandsdalen og Valdres, både individualister og spellemannslag. Både enkeltpersoner og foreninger har opplevd prisdryss fra stevner og festivaler. Spellemannsprisens folkemusikk-trofé har flere ganger blitt hanket hjem til Oppland. I Valdres er det hardingfela som gjelder, mens det i Gudbrandsdalen er flat-fele. På vestsiden av Mjøsa er det også et betydelig miljø for både orkester, band og korsang. Gjøvik forsyner folkemusikken med utøvere gjennom utdanning, blant annet.

Det skrevne ordet i Oppland

Oppland har klekket mange forfattere. De tre første norske forfatterne – som fikk Nobels litteraturpris, har alle tilknytning til Oppland, på et eller annet vis; Bjørnstjerne Bjørnson, Knut Hamsun og Sigrid Undset. Knut Hamsun ble født i Lom, men flyttet tidlig til Nordland. Senere i livet oppholdt han seg i lengre perioder i Valdres og Toten. Sigrid Undset kjøpte Bjerkebæk i Lillehammer i 1921, hvor hun bodde fram til sin død, i 1950. Bjørnstjerne Bjørnson kjøpte gården Aulestad i 1874 (Gausdal), mens andre kjente forfattere er Olav Aukrust, Tore Ørjasæter, Tor Jonsson, blant flere.

Malerpenselen i strøket Oppland

Mange norske malere har opp igjennom historien hatt sitt tilhold på Lillehammer. Mange henter motiver fra Gudbrandsdalen. Jakob Weidemann var en som i sin tid bodde på Lillehammer.

Minner fra kulturlivet

Oppland har en svært rik kulturarv. En av landets fremste provinser, når det gjelder bygningskultur. 1/5 av landets fredede bygg befinner seg i Oppland. Landets største klynge av bevarte gårdstun, ligger i Sel Kommune. Regionen har 9 av de 28 gjenvrende stavkirkene i Norge. På Lillehammer, står Garmo stavkirke, som opprinnelig er fra Lom. En stavkirke er en kirke bygget av tre med en bærende konstruksjon av staver (stolper), som står på liggende sviller eller syllstokker, og bærer stavlegjer.  For øvrig finnes det en stavkirke lokalisert i Polen, på stedet Slask – som opprinnelig er fra Vang i Valdres. Den ble kjøpt av den preussiske keiser i 1841; Vilhelm Friedrich IV. Oppland har flere kultur-historiske museer. De sandvigske samlinger ligger på Maihaugen på Lillehammer, og går vanligvis bare under betegnelsen Maihaugen. Dette er det største utendørs museet i Norge. Museet består av 150 bygninger. Maihaugen består av et innendørsmuseum, med flere avdelinger, og friluftsmuseet, som kanskje er det mest kjente. Inne finner man både faste og temporære utstillinger, for eksempel «Langsomt ble landet vårt eget» og «Impulser.

Kulturbygg

Flere bygninger ble bygget i området i forbindelse med OL på Lillehammer, i 1994. På Maihaugen kom et kulturhus, med sitteplass for 730 publikummere. To store idrettshaller kom i 1994 til, Kristinshallen og Håkonshallen – den siste med en kapasitet på 10.000 gjester. Lysgårdsbakkene ble bygget, to moderne hoppbakker. Dessuten – en skiarena for langrenn og skiskyting. Hafjell og Kvitfjell i Ringebu ble også etablert; Alpinbakker. En akebakke kom ved Hunderfossen, nord for Lillehammer.


No comments: