Sunday, January 24, 2021

Ernst-Hugo Jaregård, selvfølgelig!

 En skuespiller jeg likte godt, mens han levde…


Har sett han i Riket. Har sett dokumentaren han spilte inn like før hans bortgang, der han forteller om skuespillertriks. Og jeg har sett ett og annet innslag med han.

Det jeg husker spesielt fra dokumentaren er særlig en historie; Han forteller at han på teaterprøver går med hendene bak ørene, for å så bruke dem til å skyve ørene framover. Dette fordi skuespillerkunst i stor grad handler om å lytte, som mye annet i livet. Han forsøker med dette å innånde motspillerens replikker, for å derigjennom få andres replikker under huden. Han skal dermed kunne respondere og spille scenene bedre. Men det kan jo føyes til, at dette kanskje kan være rart for motspilleren, som hele tiden må forholde seg til en kollega, med hendene bak ørene? Noe eksentrisk, kanskje…

Ellers er det en morsom-rar sekvens da Jaregard tolker svensktopp-schlageren «Dover-Calais,» med den største eksistensialistiske innlevelse. En ganske likefram tekst, får her altså en svært inderlig tolkning.

De to utdragene jeg har skrevet om, legges ved under. Dvs - fra skuespillerdokumentaren legges ved et kortere klipp, om den sceniske pauseringen. Har du en skuespiller i magen, anbefales hele dokumentaren:

1.     Dokumentar om skuespillerkunst, ved Ernst Hugo Jaregård: Flott klipp!

2.     Dover Calais, ved Ernst Hugo Jaregård: Flott klipp!

No comments: