Saturday, October 22, 2011

Skattelistene


Nå er skattelistene her, og det er tid for tungtgravende journalistikk.

Skattelistene er ikke like tilgjengelige som tidligere, det var aldri meningen at folk skulle sitte på fest, drikke sprit, vri en åtter, og klikke seg jevnlig innom skattelistene, for å søke på venner, naboer og lærere, slik det tidligere var rikelig anledning til. Nå kreves det i så tilfelle litt mer organisering. Idag må man ta med MIN-ID på fest, og det er vel i flaueste laget å styre med i edruelig tilstand, før man ankommer festen. Denne blogger synes det er bra at skattelistene ikke er like åpne som tidligere, samtidig er det bra vi har ordningen. Den skal kanskje først og fremst avdekke skattesnytere. Skattelistene har absolutt noe for seg, blant annet er penger makt, og det kan således være sunt å avdekke maktstrukturer i samfunnet. Heldigvis lever vi i et så egalitert samfunn at de store forskjeller ikke er så påfallende; det har ikke så mye å si om den ene såkalte daglivarekongen tjener 2500 kroner mer enn den andre. Det som er litt morsomt er hvordan Rogalands avis tolker hvor maktstrukturene ansamler seg; de har laget en oversikt - som første sak i avisen - hvordan inntekten til bystyrerepresentantene i Stavanger er. Er dette maktens tindre? Man kan selvfølgelig begrunne en slik prioritering med at det er viktig om politikernes inntekt avspeiler befolkningens inntekt. Representasjonsteori skiller seg i to hovedgrupper, liberal kontra ansvarlig representasjon. Dette skal ikke diskuteres her, men det er ut i fra ansvarlig representasjonsteori grunn til å stille spørsmål til om en slik oversikt er særlig relevant for å undersøke hvorvidt representantene er representative for befolkningen.

Avsløring
Jeg har laget noen oversikter under, som faller innunder posten for tungtgravende journalstikk. Følgende lister kan framskaffes av meg, dersom du tar kontakt. Disse oversiktene har virkelig som mål å avdekke maktsegmenter i samfunnet:

- Inntektstoppen for alle dem som heter Gudrun
- Gjennomsnittsinntekten til dem som heter Roar.
- Formuetoppen til dem med briller.
- Skattetoppen til dem som har fornavn som begynner med Å, og det etternavnet inneholder bokstaven P, eventuellt en tysk s.
- Skattetoppen til dem som har etternavn som ender med -sen på morssiden.
- Inntektstoppen til dem som heter Gudrun eller Roar, har briller, har mellomnavn med bokstaven p i seg, eller en tysk s, og har et etternavn på morssiden som ender med - sen.

Ta kontakt!

No comments: