Saturday, April 14, 2012

"Fartsfylt og gøy"


Stills scene: The follies siste produksjon er en fartsfylt farse som er en fornøyelse å se.

I går kveld hadde revygruppen premiere på Stills scene. Forviklingskomedien heter "Ute av drift." Den er utmerket komponert av en av sjangerens store forfattere, Ray Cooney. The Follies revyproduksjoner har tilpasset stykket til stavangersk, og legger inn noen lokale vrier. Det er et godt valg å sette opp "Ute av drift," det er rett og slett en drivende god historie som burde fenge de fleste. Det er tydelig det er lagt mye arbeid i scenografien, som fungerer som en fin ramme for forviklingene som skjer på scenen. "Ute av drift" er en typisk ut-og-inn-gjennom-dørene farse med en historie som tas opp til elleville høyder. Humoren er av det klassiske slaget, og den treffer godt.

Utroskap i politikermiljø
Stykkets hovedperson er Stavanger Høyres formannskapsmedlem Reidar Willien (Andre Hageseter). Den gifte mannen innleder en utenomekteskapelig affære med den like gifte Jorunn Verde (Christine Therese Aspenberg), partisekretær i Stavanger Arbeiderparti. De befinner seg på et hotell bare et steinkast unna bystyresalen i Stavanger. Derfor passer det seg jo ytterst dårlig at det dukker opp et lik i vinduskarmen til hotellsuiten.

Frykter skandale
Willien frykter naturlig nok skandale, og kan ikke tilkalle politiet. Dermed starter arbeidet med å dysse ned likfunnet. Williens personlige sekretær Jørgen Grissvang (Sindre Hellevik) tilkalles. De to kommer naturligvis til stadighet opp i store problemer etter hvert som hotelldirektøren og andre involverte krever forklaringer på hva som har skjedd.

Gode i bærende roller
Andre Hageseter imponerer i den bærende rollen som Reidar Willien. Mannen er vel den eneste i ensemblet med mye erfaring fra profesjonelle scener på Stavangeren og Rogaland Teater. Erfaringen viser seg tydelig når han utfolder seg på scenen. Sindre Hellevik lager sin rollefigur Jørgen Grissvang til en utmerket ellevill utgave av en nerdete Egenes-mann. Som amatørteater tatt i betraktning er denne produksjonen imponerende god. Det er aldri et kjedelig øyeblikk, og skuespillerne leverer replikker med bra timing. Det er tydelig at revygjengen har hatt regihjelp av profesjonelle Svein Harry Schøttker Hauge og Cato Skimten Storengen, begge kjent fra Rogaland Teater.

Denne anmeldelsen stod på trykk i Rogalands Avis, fredag 13. april. RA var det eneste mediehuset som anmeldte forestillingen. Terningkastet datt ut i publiseringsfasen, men journalisten Stein Roger Fossmo var rask med å tilkjennegi terningkastet på facebook. Terningkastet ble publisert i Rogalands Avis lørdag 14. april.

No comments: