Wednesday, May 15, 2013

Island får borgerlig regjering

Det er klart for regjeringsskifte på Island, etter at det konservative partiet Selvstendighetspartiet og agrarpartiet Framskrittspartiet fikk rent flertall i verdens eldste fungerende nasjonalforsamling.

De to partiene fikk 38 taburetter i parlamentet (19 hver), av totalt 63 plasser. 32 seter kreves for å få flertall, hvilket vil si at de to borgerlige statsbærende partiene på Island fikk et ganske solid flertall. Selvstendighetspartiet og Framskrittspartiet fikk henholdsvis 26,70 prosent og 24,43 prosent av islendingenes støtte – hvilket vil si til sammen over 50 prosents flertall. Det nyopprettede liberale partiet Lys framtid gjorde også et kanonvalg, der de fikk 8,25 prosent av stemmene og 6 seter i parlamentet. Det er ikke verst for et nystartet liberalt parti?

Rød-grønn tilbakegang
Island har i perioden 2009 - 2013 blitt regjert av en rød-grønn regjering, anført av sosialdemokratene. Partiet har nå gjennomgått en nesten-halvering, tilbake 9 representanter, til 11. Også de venstre-grønne har hatt en markert tilbakegang, fra 11 til 7 representanter. Det kan selvsagt stilles spørsmål til om dette har vært rettferdig, siden Island blant annet har hatt en positiv økonomisk utvikling de siste fire årene. Øyas snaut 322.000 innbyggere hadde i 2012 en vekst på 1,6 prosent, ifølge det statistiske sentralbyrået på Island. Arbeidsledigheten for folk mellom 16 og 74 år er på 6,8 prosent, hvilket ikke er høyt sammenliknet med EU-landene. Inflasjonen ligger på tålelige 4 prosent, noe over EU-snittet, men mot for eksempel over 20 prosent i 2008/2009 – da den islandske økonomien krasjet fullstendig, viser tallene fra den islandske sentralbanken. Sosialdemokratene har altså klart å bringe orden tilbake i økonomien, viser disse nøkkeltallene. Det har imidlertid ikke vist seg å være nok for islendigene.

Borgerlige regjeringsplaner
Reuters melder 30.april at det er Framskrittspartiet som vil være utgangspunkt for den nye regjeringen, sammen med Selvstendighetspartiet, og da er det vel naturlig at statsministeren blir Sigmundur Gunnlaugsson, Framskrittspartiets 38-årige leder.  Den nye regjeringen – som mildt sagt er mer fiendtlig innstilt overfor EU enn den forrige – vil sluttføre samtaler om eventuelt islandsk medlemskap. Regjeringen vil også gjøre noe med islendingenes høye gjeld.  Selvstendighetspartiet – som gjorde det verre enn de pleide (dog imponerende, etter at partiet fikk skylden for bank-kollapsen) vil ifølge New York times få statsministerposten. Det blir spennende å se, der ingenting er avklart. Framskrittspartiet gjorde et usedvanlig godt valg, partiet gjorde det ekstra sterkt på langsbygda, altså i rurale strøk. Særlig blir det interessant å følge med på hva partiene vil gjøre med islendingenes enorme personlige gjeld, som truer mange innbyggere med regelrett bankerott.  

No comments: