Sunday, September 29, 2013

Blokkoverskridende tysk regjerings-samarbeid, der FDP fyker ut av tysk Bundestag



FDPs mulig påtroppende partileder, Christian Liedner.
Tyskland står overfor en ny regnbuekoalisjon av kristeligdemokratiske CDU/ CSU og sosialdemokratiske SPD. De liberale – FDP – raser under sperregrensen på 5 prosent, med 4,8 prosents oppslutning; og sitter bare igjen med en tredjedel av velgerne etter forrige valg.

Valget 22. september gav fornyet tillitt til Angela Merkel: CDU/ CSU går fram hele 7,8 prosents oppslutning, og får 41,5 prosents oppslutning. Dette viser at tyskerne ønsker den 59 år gamle kjemikeren i fire nye år, men denne gang uten liberale FDP, som tilhører høyresidens ytterkant i tysk politikk: FDP går tilbake utrolige 9,8 prosent, og får rekordlave 4,8 prosents oppslutning. Tidligere har jeg på denne bloggen advart FDP mot å legge seg for langt ut på høyesiden, der partiet er et ytterliggående høyreparti også i den europeiske liberale partifamilie. Det har ikke alltid vært slik (på 60-tallet samarbeidet de i regjering med SPD), og det kunne ha vært lurt å en stund før valget legge kursen nærmere sentrum. Alt ligger til rette for samarbeid med sosialdemokratiske SPD, der tverrpolitisk samarbeid med jevne mellomrom har dukket opp i tysk politikk, og er ikke så oppsiktsvekkende som det eksempelvis ville vært i Norge. SPD går fram 2,7 prosent, og får 25,7 prosents oppslutning. Dette skaper altså et solid grunnlag i folket, der CDU/CSU og SPD til sammen får rundt 2/3 støtte i folket. Det er ikke mange europeiske regjeringer forunt.

Hvorfor gikk det galt for FDP?  

FDPs valgnederlag har allerede resultert i partileder Phillip Roslers avgang, etter partiet fikk sitt dårligste valgresultat i etterkrigstiden. Ingen har sittet mer i tysk regjering i etterkrigstiden, der de har vært representert i 52 av 62 år – og står nå uten representanter i nasjonalforsamlingen, som de har vært i siden 1949. Den som seiler opp som arvtaker er 34-årige Christian Liedner, som er formann i en av delstatene, og avfeier i uttalelser at FDP vil reversere sin EU-pro integrasjonspolitikk under hans eventuelle lederskap. «FDP blir nå kvittert for sin politikk,» sier den politiske forskeren Ulrich von Alemann. «FDP har gjort feiltrinn vedrørende deres politikk, plattform og kampanje – så vel som deres politiske lederskikkelser.» Nedgangen for FDPs toppnotering ved valget i 2009 (14,8 prosent) startet umiddelbart. FDP fikk i regjering støtte fra bayerske CSU at merverdiavgiften for enkelte næringer skulle senkes, men det ble raskt avslørt at partiet hadde fått økonomiske tilskudd fra denne næringsklyngen. «Partiet viste seg raskt som et (patron-)klient parti, der særinteressene fikk gjennomslag, ærlig fra dem som kunne betale for dem,» sier forskeren Alemann. Indre personstridigheter har også preget partiet de siste årene. Utenriksminister Guido Westerwelle ble tvunget til å gå av som visekansler og partiformann I 2011, men den nye partilederen Philipp Rösler har ikke til sin nylige avgang klart å stoppe nedgangen i velgeroppslutningen. Partiet har ikke gjort det så dårlig i ulike lokalvalg, der mange mener velgere der ikke stemte på upopulært lederskap på nasjonalt nivå. Alemann mener også at FDP har tapt på Angela Merkels solide personpopularitet. FDP har også tapt velgere til det euro-skeptiske partiet AfD, der FDP åpenbart hadde vært representert i parlamentet hadde ikke AfD eksistert, sier Alemann. Kanskje kunne de også da sikret CDU/CSU-FDP flertall? Alemann mener FDP er for sterkt forankret i det tyske folk til at det forsvinner, men peker på et i øyeblikket splittet parti: Partiet må i større grad forene sine to fløyer: De fiskalt konservative og de sosialliberale, som samtidig medgir at Liedner kan være riktig mann til å gjenoppbygge partiet.

«Welcome to stand-up in Brune»

Denne artikkelen stod på digitalt trykk (senere lørdagsutgave) i Jærbladet fredag 27.09.2013, etter stand-up torsdag. Dette var kjekt!

Farse, bergenske hatere, kvinnelige komplekser og dårlige dater. Bryne har fått sin egen scene for ståoppkomikk.

– Welcome to stand-up in Brune.

Komiker og kveldens konferansier, britiske Tiernan Douieb, står på en liten scene med første stolrad klistra tett inntil seg. Det er trangt og intimt i Vidsyn, selskapslokalene i Høghuset, 17 etasjer over bakken på Bryne.
Rødvinsglassene klirrer.Lokalet er fullt av folk som har lyst til å le.

Komikeren blir tilbudt en slurk av nybrygga Nærbø-øl av en spandabel publikummer på første rad.
Han smaker og konkluderer raskt:

– This will really make you hurt the next day.

Bra start
Vidsyn satser på stand-up. Én gang i måneden kommer kjente og ukjente, lokale og internasjonale, komikere til Bryne for å lage latter. Torsdag kveld er det klart for den andre av i alt fem stand-up kvelder i høst.

– Det starta vel i fjor jul da vi snakka litt om at det hadde vært kjekt medt stand-up på Bryne. Den første kvelden i vår, med blant annet Harald Ellingsen og Olav Halvorsen fra Lye, ble en suksess. Så ble vi oppringt av Rune Bjerga, som sa at han hadde lyst til å komme, forteller salgs- og markedsansvarlig, Else Strøm Larsen.

Stavangerkomikerne Rune Bjerga og Hans Morten Hansen sørga for 600 folk på fire forestillinger før sommeren. Deretter ble det formidla kontakt mellom Vidsyn og Chi Ton, som driver Comedybox i Stavanger. 

Hvorfor Bryne?
– Konseptet er ferskt. Vi starta med de første klubbkveldene i august, forteller Chi Ton.

Comedybox er en liten grasrotorganisasjon som jobber med å åpne dører for komikere og opprettholde standup-miljøet i regionen.

– Vi henter inn kjente komikere fra utlandet, norske humorister og lokale, nybegynnere til stand-up-kvelder, sier Ton.

Komikerne opptrer i Stavanger, Sandnes og på Bryne én gang i måneden. For hver gang står en ny gruppe komikere på scenen.

– Hvorfor valgte dere Bryne?

– De fleste som kommer til Stavanger ser bare olja og næringslivet. Men denne regionen har mye mer å by på. For eksempel en fantastisk natur. Vidsyn kan skilte med en flott utsikt utover Jæren og det fineste landskapet regionen har. Vi vil ta komikerne bort fra storbyen og mørke kjellerlokaler, og ut til Bryne. På den måten får de en litt annen opplevelse av regionen, svarer Ton.

Farsetøys
– Hva er det egentlig som er oppi farsen? lurer byass Harald Ellingsen.

– Etter stengetid på Coopen tar de med seg ei handlevogn og slenger oppi alt som har gått ut på dato. Deretter drar de ut til Norsk Protein og hiver i noen grisekadavre. Det blir farse i to brød - en treretter på Jæren.

I løpet av kvelden står seks komikere på scenen. Variasjon i tema det tulles med, er stor.

Siri Seljeseth snakker om mora som mener hun har perfekt størrelse på hoftene til å få barn. Christoffer Schjeldrup fra Bergen snakker om hvor mye han i det stille hater alt og alle. Spesielt Bryne FK. Andre Hageseter tuller litt med valget. Nysingle Tom Craine deler erfaringer fra da han fant en gammel, kinesisk kvinne i senga si, og diverse andre virkelig fæle stevnemøter.

Innimellom får publikum også gjennomgå. Både kjæresteparet på den ene flanken, den brisne mannen bak og ungkarene på første rad. 

God mottakelse
– Jeg har vondt i kjevene nå.

Etter to timer, inkludert drikke og tissepause i midten, er kveldens morsomheter over.
Alexandra Bergort og Emilie K. Sandsmark er fornøyde.

– Jeg likte spesielt godt han fra Bergen. At han var så utrolig negativ til alt. Det var morsomt og realistisk. Jeg kjente meg igjen i mye av det han sa, innrømmer Sandsmark.

– Det er kult at internasjonale komikere kommer til Bryne. Det viser at vi utvikler oss som by, legger Bergort til.

Begge vil komme igjen.

– Det er deilig å slippe å reise til Stavanger for å le. 

Prøveprosjekt
Latteren har stilnet. Tomme glass ryddes vekk.

Headliner, britiske Tom Craine, jobber til daglig med å lage komiprogrammer for BBC. Han er svært fornøyd med kvelden.

– A really warm and lovely crowd, skryter han.

– Det er sjelden jeg jobber så høyt oppe i skyene. Jeg synes det er fint å reise rundt i ulike land og oppleve forkjellige folk. Norske publikummere klapper mye og ler høyt. Jeg tror dere har en humor som ligner den britiske. Og så er det masse gode komitalenter her.

Første kveld i august kom 60 folk på stand-up. Torsdag dukker 75 tilhørere opp. Lokalene kan romme 150.

– Vi prøver dette fram til jul. Det tar nok litt tid å bygge opp. Men jeg er veldig fornøyd med 75 folk i kveld, sier Strøm Larsen.

Kveldens mest lokale innslag, Harald Ellingsen, oppfordrer folk til å fortsette å komme.

– Jeg håper folk blir flinke til stille opp, selv når de ikke kjenner navnene på dem som opptrer. Det er mange flinke folk her. At dette kommer til Bryne er utrolig bra. Det trengs. Stand-up er en naturlig del av et rikt kulturliv.

Friday, September 20, 2013

Blir verdens mektigste kvinne gjenvalgt?

Tyskerne står foran valgurnene. Vil velgerne fortsatt ha flertall av CDU/ CSU og liberale FDP, eller blir det blokkoverskridende samarbeid mellom CDU/ CSU og sosialdemokratiske SPD. Alt ligger an til fortsatt Merkel-styre, og veien er brokete for venstresiden.


Valget finner sted førstkommende søndag, 22. september. Forbundsdagen skal bestå av minst 598 medlemmer, men kan bli større på grunn av at valgsystemet åpner for utjevningsmandater og  overhengsmandater. Overhengsmandater er et ganske innfløkt system, men enkel i sin grunntanke: Man kan stemme dobbelt – man har en førstestemme og en andrestemme, hvilket kan bringe det liberale FDP over sperregrensen, siden mange tyskere har dette som sitt nummer to parti – selv om man ikke kan vite om dette er av taktisk art eller av overbevisningsgrunner. Ved valget finnes det 61,8 millioner stemmeberettigede, alle påvirkes av hvordan EUs mektigste stat styres.  Valget i Tyskland utkjemper seg i all hovedsak mellom fem partier: CDU/ CSU, SPD, FDP, Die Lienke og Die Grune.

Hva er CDU/ CSUs program?
CDU/ CSU sitt program, som ble lansert rundt 15. juni 2013, har en lang rekke tiltak for de neste fire årene. Partiet nevner for øvrig ikke endring i koalisjonspartner, som hvis ikke de blir innhentet av politiske realiteter forblir FDP. Programmet sier at det ikke skal være noen skatteøkninger, verken på inntekt, bedriftsbeskatning, eiendom eller arv. Dette skiller seg fra venstresiden (SPD, De grønne og Die Lienke). CDU/ CSU går også inn for å bygge flere prisoverkommelige boliger. Øke barnetrygden med 35 euro i måneden. 25 milliarder i investeringer i motorveier.  Sikre full sysselsetting: Målet er ikke bare å begrense ungdomsarbeidsledigheten, men også øke muligheter for jobbskifte vedrørende eldre arbeidstakere. Målet er at Tyskland skal være digitalt ledende i Europa. Offentlige utgifter skal være lavere i 2014, enn 2010. Skape andre målestokker for god utvikling, ved siden av BNP. Flere ganger nevnes det i programmet at familiene skal få mer tid sammen. Hun har en god familiepolitikk, og henvender seg til de unge. Hun er rett og slett en sympatisk kvinne, sier en person på gata. Tiltrekke seg og integrere flere toppkvalifiserte EU-borgere. Strengere fiskal politikk, der konkurransekraften overfor utlandet øker. De nevner ellers at Tyrkia ikke tilfredsstiller EU-krav om medlemskap. Lik betaling for menn og kvinner. Oppsummert er plattformen basert på videre vekst, familien og å bygge sterkere fundament og styrke (utdanningssystem og arbeidsmarked), og møte utfordringene i en digitalisert og global verden.

Hva er FDPs program?
Etter 20 måneder med intensive debatt vedtok 662 delegater I FDPs 63. føderale partikongress et nytt partiprogram, som avløste det tidligere partiprogrammet -  «Wiesbadener Grundsatze» - fra 1997. Det nye partiprogrammet fikk navnet «Karlsruher Freiheitstesen,» og stammer fra 22. april 2012. Det nye dokumentet utleder liberale prinsipper for det 21. århundre, og tar inn over seg nye omstendigheter i en omskiftelig tidsalder og verden. Frihet og utvikling for det enkelte individ forblir kjernen i de liberale overbevisninger. Dette er verdier og prinsipper som er viktige for liberale, og hvilke veivalg liberale skal gjøre overfor samfunn, marked og stater.  FDP har beveget seg enda lenger til høyre langs den politiske dimensjonen stat/ marked siden forrige valg. Partiet – som ved sist valg (2009) fikk 14, 6 prosent oppslutning, ser nå ut for å falle under sperregrensen på 5 prosent. Forståsegpåere sier tilbakegangen skyldes at partiet ikke har innfridd med hensyn til skattesenkelser og et forbedret forretningsmiljø – sammen med svakt lederskap. Partiet har generelt tro på en minimalstat og markedsløsninger. Partiet er betydelig lenger til høyre i den økonomiske politikken enn sine europeiske liberale søsterpartier. Det er vanskelig å finne informasjon på engelsk på nettet om de konkrete valgløftene 2013. Men uten tvil er dette et parti som trekker CDU/CSU-samarbeidet lenger til høyre.

Hva er SPDs program?
SPD sitt program,   som ble lansert 14. april 2013, har også flere tiltak for de neste fire årene. SPD satser tradisjonelt, kampen for de lavtlønte og deres sosiale kår. EU, energi og sosiale spørsmål står sentralt. Partiet går inn for et fond som skal restrukturere bankene. SPD ønsker å subsidiere folk og industri som legger om til mer miljømessig energikonsum. SPD ønsker å innføre en minimumslønn på 8,5 euro i timen, og en minimumspensjon på 850 euro dagen. De ønsker doble statsborgerskap blir mer akseptert. Inntektsskatten skal økes til 49 prosent for dem som tjener mer enn 100.000 euro, for å dekke offentlige utgifter, der noe også skal komme gjennom økt eiendoms- og arveavgift. Ellers vil de gjøre noe med det de omtaler som en anstrengt kommuneøkonomi. Dessuten vil de gjøre noe med husleiepriser i pressområder som Berlin.

Stridigheter om den økonomiske politikken
Den store uenigheten mellom partiene er innretning på den økonomiske politikken. FDP vil senke skattene, særlig for bedrifter og middelklassen og oppover (kanskje gammeldags klassebegrep), mens SPD vil øke skattene for bedriftene og middelklassen og oppover. Veivalget står derfor mellom en større eller mindre offentlig sektor, alt avhenger om FDP kravler over sperregrensen eller ikke. Nå vet jeg ikke helt styrkeforholdet mellom blokkene, men ifølge Dagsnytt 18 20.09.2013 er det dødt løp mellom blokkene. Dette er en sannhet med modifikasjoner, for det er nettopp blokkoverskridende samarbeid som ofte inntreffer i Tyskland – der alt ligger til rette for Merkel-styre. - Jeg tror ikke SPD ikke har noen særlig sjangs, de fører ikke en enhetlig kurs, og har interne stridigheter, sier en kvinne på gata.   Die Grune er det tredje største partiet i tysk politikk, og har dermed etablert seg som en markant kraft i tysk politikk. Men neppe er nok deres medvind i seilene nok til å velte Merkel som forbundskansler.

Angela Merkels lederskap
Den kvinnelige protestantiske kirkegjengeren Angela Merkel er på mange måter motstrøms, men også en leder på rett plass, til rett tid : Hun har evnen til å fatte riktige beslutninger til riktige tidspunkt. Økonomi og arbeidsledighet er viktig i hennes valgkamp. 5 millioner arbeidsledige var det når hun tiltrådte, men arbeidsledigheten er nå nede i 6,8 prosent.  

Utfordreren er SPDs Peer Steinbruck, tidligere finansminister i samlingsregjeringen 2001 – 2009.

-          – Lederen har gjort for mange feil til at SPD vinner valget. Han har gått i bresjen (gjennom Agenda 2010 i tidligere regjeringsår) å redusere de tyske velferdsordningene, og har derfor liten troverdighet blant velgerne når han nå går inn for å bygge dem opp igjen. Det er derfor lite gunstig for SPD at de har en leder med dårlig økonomisk omdømme hos tradisjonelle sosialdemokratiske velgere, hvilket kan lekke velgere til venstreutfordreren Die Lienke, som på meningsmålinger har en oppslutning rundt 8-9 prosent.

Berlin – Europas hovedstad
Mange europeere kommer til Berlin for å demonstrere mot Europas krisepolitikk. En spanjol sier det ikke er overraskende at 200.000 spanjoler har forlatt landet det siste året. Angela Merkel har innrømmet enorme utfordringer for EU-land. Medlemslandene må blant annet gjøre vesentlige lovendringer, ifølge Merkel. EUs sparepolitikk anses av mange som den egentlige årsaken til sosial elendighet i Europa, der Tyskland og Merkel har vært arkitekten. Dette taler i mot arkitekten Merkel, men ikke så lenge tyskerne skjermes for krisen.

-          Man brukte 1,2 billioner Euro for å redde bankene. For mange er det meningsløst at vanlige borgere skal betale for dette, sier en ekspert.  

Flertallet av tyske velgere er positive til Europapolitikken. Dette styrker Merkels lederskap – i hvert fall enn så lenge.

Sunday, September 15, 2013

Står opp for comedy box

Denne uken har jeg gjort tre stand up-oppdrag for The comedy box. 

Grunneleggeren av The comedy Box, Chi Ton, spurte om jeg ville gjøre Stand up tirsdag på Cementen. Dette gikk såpass bra at jeg ble spurt om å stå på checkpoint Charlie onsdag, og Sandnes Brygge torsdag. Her stod jeg med et litt varierende utvalg komikere, men blant annet dyktige folk som Tom Weum og Vidar Hodnekvam. Jeg har ikke det helt store repertoaret, men var heldig at jeg ble spurt i etterkant av valget 2013. Da kunne jeg komme med litt satire. Er jo ikke typen som ergrer meg over at frityrstekt kylling ikke leveres i egne pakker på kinaresturanter. Kanskje blir det mer stand up framover, kanskje ikke.  

Sunday, September 08, 2013

De nye radiotrynene



Eplekjekkasene går fra scene til radioformat, i et selvsagt humoristisk sideprosjekt. Valgkamp er ytterst sentralt tema i de to første programmene.

-  De verste og beste bildene får du på radio, sier Andreas Lagesen. Firerbanden spankulerer ikke av scenen for godt, de griper til stadighet til penn og papir i planleggingen av et nytt show. Dette er et sideprosjekt.

-        Det blir litt mindre parykker og vekt på stemmer, både dialekter og parodier. Det blir et humor- og satireprogram. Det herlige med radio er at vi ikke trenger å tenke utseende, men kan presentere stemmer og parodier i de merkeligste sammenhenger, sier Andreas Lagesen og André Hageseter vekselvis.

To før valget
Planen er å presentere nytt program én gang hver fjortende dag. Unntaket som bekrefter regelen: Det første programmet ligger nå ute på RAs nettside, og et nytt kommer allerede søndag ettermiddag. Valget blir behørig berørt. – Målet er å ha mye ferskvare framover, på samme måte som «Nytt på nytt,» sier Lagesen. Eplekjekkasene trives med den kommende produksjonsmetoden: Kort tid fra idé til publisering. I showsammenheng er ikke det alltid like enkelt: - Vi har vel måttet forkaste hundrevis av tekster som er blitt uaktuelle, sier Egil Bjørøen.

 Frp-koden og Helga
I et program vil de vise at de har knekket Frp-koden. Helga Pedersen kommer. Det blir også et blikk på det fordums film- og teateryrket replikkinstruktør. – Vi vil også ta for oss fenomener i samtiden, med humor, sier Hageseter.

Uten staffasje
Både han og Lagesen har radioerfaring. – Vi har alltid likt å leke med stemmer og parodier. I radiosammenheng kan vi lage mye stoff uten å tenke på staffasje, sier Hageseter. Lytterne skal heller ikke bli forundret om en dobbel Spellemannsvinner kommer. Tønes kommer nok til å dukke opp, sier Lagesen.  

Mye lokalt
Sendingene skal selvsagt ha lokale innslag. Rogaland Teaters «Teaterkonsert Mozart» får sin egen variant, «Vivaldi – en teaterkonsert.» - Vi raljerer ikke over «Teaterkonsert Mozart,» det var en stor publikums- og kritikersuksess, en fantastisk forestilling. Eplekjekkasene er kjent for å være «snille.» På radio kan vi slippe oss litt mer løs, bli ondsinnet, men anstendige. Det blir likevel ikke to ulike Eplekjekkaser, vinklingen blir mye lik, sier tre fjerdedeler av revygruppen på skift. – Vi vil ta for oss interessante folk. Det blir også mer rom for mer personlige og medmenneskelige ting, sier Bjørøen.

Artikkelen er skrevet av journalist Stein Roger Fossmo. I samråd med Rogalands Avis ble vi enige om at vi istedenfor å presentere en snau halvtime hver fjortende dag, heller ha 10 – 15 minutt ukentlig. Følg med på Rogalands Avis sine nettsider!