Sunday, September 08, 2013

De nye radiotrynene



Eplekjekkasene går fra scene til radioformat, i et selvsagt humoristisk sideprosjekt. Valgkamp er ytterst sentralt tema i de to første programmene.

-  De verste og beste bildene får du på radio, sier Andreas Lagesen. Firerbanden spankulerer ikke av scenen for godt, de griper til stadighet til penn og papir i planleggingen av et nytt show. Dette er et sideprosjekt.

-        Det blir litt mindre parykker og vekt på stemmer, både dialekter og parodier. Det blir et humor- og satireprogram. Det herlige med radio er at vi ikke trenger å tenke utseende, men kan presentere stemmer og parodier i de merkeligste sammenhenger, sier Andreas Lagesen og André Hageseter vekselvis.

To før valget
Planen er å presentere nytt program én gang hver fjortende dag. Unntaket som bekrefter regelen: Det første programmet ligger nå ute på RAs nettside, og et nytt kommer allerede søndag ettermiddag. Valget blir behørig berørt. – Målet er å ha mye ferskvare framover, på samme måte som «Nytt på nytt,» sier Lagesen. Eplekjekkasene trives med den kommende produksjonsmetoden: Kort tid fra idé til publisering. I showsammenheng er ikke det alltid like enkelt: - Vi har vel måttet forkaste hundrevis av tekster som er blitt uaktuelle, sier Egil Bjørøen.

 Frp-koden og Helga
I et program vil de vise at de har knekket Frp-koden. Helga Pedersen kommer. Det blir også et blikk på det fordums film- og teateryrket replikkinstruktør. – Vi vil også ta for oss fenomener i samtiden, med humor, sier Hageseter.

Uten staffasje
Både han og Lagesen har radioerfaring. – Vi har alltid likt å leke med stemmer og parodier. I radiosammenheng kan vi lage mye stoff uten å tenke på staffasje, sier Hageseter. Lytterne skal heller ikke bli forundret om en dobbel Spellemannsvinner kommer. Tønes kommer nok til å dukke opp, sier Lagesen.  

Mye lokalt
Sendingene skal selvsagt ha lokale innslag. Rogaland Teaters «Teaterkonsert Mozart» får sin egen variant, «Vivaldi – en teaterkonsert.» - Vi raljerer ikke over «Teaterkonsert Mozart,» det var en stor publikums- og kritikersuksess, en fantastisk forestilling. Eplekjekkasene er kjent for å være «snille.» På radio kan vi slippe oss litt mer løs, bli ondsinnet, men anstendige. Det blir likevel ikke to ulike Eplekjekkaser, vinklingen blir mye lik, sier tre fjerdedeler av revygruppen på skift. – Vi vil ta for oss interessante folk. Det blir også mer rom for mer personlige og medmenneskelige ting, sier Bjørøen.

Artikkelen er skrevet av journalist Stein Roger Fossmo. I samråd med Rogalands Avis ble vi enige om at vi istedenfor å presentere en snau halvtime hver fjortende dag, heller ha 10 – 15 minutt ukentlig. Følg med på Rogalands Avis sine nettsider!  

No comments: