Sunday, September 29, 2013

Blokkoverskridende tysk regjerings-samarbeid, der FDP fyker ut av tysk Bundestag



FDPs mulig påtroppende partileder, Christian Liedner.
Tyskland står overfor en ny regnbuekoalisjon av kristeligdemokratiske CDU/ CSU og sosialdemokratiske SPD. De liberale – FDP – raser under sperregrensen på 5 prosent, med 4,8 prosents oppslutning; og sitter bare igjen med en tredjedel av velgerne etter forrige valg.

Valget 22. september gav fornyet tillitt til Angela Merkel: CDU/ CSU går fram hele 7,8 prosents oppslutning, og får 41,5 prosents oppslutning. Dette viser at tyskerne ønsker den 59 år gamle kjemikeren i fire nye år, men denne gang uten liberale FDP, som tilhører høyresidens ytterkant i tysk politikk: FDP går tilbake utrolige 9,8 prosent, og får rekordlave 4,8 prosents oppslutning. Tidligere har jeg på denne bloggen advart FDP mot å legge seg for langt ut på høyesiden, der partiet er et ytterliggående høyreparti også i den europeiske liberale partifamilie. Det har ikke alltid vært slik (på 60-tallet samarbeidet de i regjering med SPD), og det kunne ha vært lurt å en stund før valget legge kursen nærmere sentrum. Alt ligger til rette for samarbeid med sosialdemokratiske SPD, der tverrpolitisk samarbeid med jevne mellomrom har dukket opp i tysk politikk, og er ikke så oppsiktsvekkende som det eksempelvis ville vært i Norge. SPD går fram 2,7 prosent, og får 25,7 prosents oppslutning. Dette skaper altså et solid grunnlag i folket, der CDU/CSU og SPD til sammen får rundt 2/3 støtte i folket. Det er ikke mange europeiske regjeringer forunt.

Hvorfor gikk det galt for FDP?  

FDPs valgnederlag har allerede resultert i partileder Phillip Roslers avgang, etter partiet fikk sitt dårligste valgresultat i etterkrigstiden. Ingen har sittet mer i tysk regjering i etterkrigstiden, der de har vært representert i 52 av 62 år – og står nå uten representanter i nasjonalforsamlingen, som de har vært i siden 1949. Den som seiler opp som arvtaker er 34-årige Christian Liedner, som er formann i en av delstatene, og avfeier i uttalelser at FDP vil reversere sin EU-pro integrasjonspolitikk under hans eventuelle lederskap. «FDP blir nå kvittert for sin politikk,» sier den politiske forskeren Ulrich von Alemann. «FDP har gjort feiltrinn vedrørende deres politikk, plattform og kampanje – så vel som deres politiske lederskikkelser.» Nedgangen for FDPs toppnotering ved valget i 2009 (14,8 prosent) startet umiddelbart. FDP fikk i regjering støtte fra bayerske CSU at merverdiavgiften for enkelte næringer skulle senkes, men det ble raskt avslørt at partiet hadde fått økonomiske tilskudd fra denne næringsklyngen. «Partiet viste seg raskt som et (patron-)klient parti, der særinteressene fikk gjennomslag, ærlig fra dem som kunne betale for dem,» sier forskeren Alemann. Indre personstridigheter har også preget partiet de siste årene. Utenriksminister Guido Westerwelle ble tvunget til å gå av som visekansler og partiformann I 2011, men den nye partilederen Philipp Rösler har ikke til sin nylige avgang klart å stoppe nedgangen i velgeroppslutningen. Partiet har ikke gjort det så dårlig i ulike lokalvalg, der mange mener velgere der ikke stemte på upopulært lederskap på nasjonalt nivå. Alemann mener også at FDP har tapt på Angela Merkels solide personpopularitet. FDP har også tapt velgere til det euro-skeptiske partiet AfD, der FDP åpenbart hadde vært representert i parlamentet hadde ikke AfD eksistert, sier Alemann. Kanskje kunne de også da sikret CDU/CSU-FDP flertall? Alemann mener FDP er for sterkt forankret i det tyske folk til at det forsvinner, men peker på et i øyeblikket splittet parti: Partiet må i større grad forene sine to fløyer: De fiskalt konservative og de sosialliberale, som samtidig medgir at Liedner kan være riktig mann til å gjenoppbygge partiet.

No comments: