Sunday, September 29, 2013

«Welcome to stand-up in Brune»

Denne artikkelen stod på digitalt trykk (senere lørdagsutgave) i Jærbladet fredag 27.09.2013, etter stand-up torsdag. Dette var kjekt!

Farse, bergenske hatere, kvinnelige komplekser og dårlige dater. Bryne har fått sin egen scene for ståoppkomikk.

– Welcome to stand-up in Brune.

Komiker og kveldens konferansier, britiske Tiernan Douieb, står på en liten scene med første stolrad klistra tett inntil seg. Det er trangt og intimt i Vidsyn, selskapslokalene i Høghuset, 17 etasjer over bakken på Bryne.
Rødvinsglassene klirrer.Lokalet er fullt av folk som har lyst til å le.

Komikeren blir tilbudt en slurk av nybrygga Nærbø-øl av en spandabel publikummer på første rad.
Han smaker og konkluderer raskt:

– This will really make you hurt the next day.

Bra start
Vidsyn satser på stand-up. Én gang i måneden kommer kjente og ukjente, lokale og internasjonale, komikere til Bryne for å lage latter. Torsdag kveld er det klart for den andre av i alt fem stand-up kvelder i høst.

– Det starta vel i fjor jul da vi snakka litt om at det hadde vært kjekt medt stand-up på Bryne. Den første kvelden i vår, med blant annet Harald Ellingsen og Olav Halvorsen fra Lye, ble en suksess. Så ble vi oppringt av Rune Bjerga, som sa at han hadde lyst til å komme, forteller salgs- og markedsansvarlig, Else Strøm Larsen.

Stavangerkomikerne Rune Bjerga og Hans Morten Hansen sørga for 600 folk på fire forestillinger før sommeren. Deretter ble det formidla kontakt mellom Vidsyn og Chi Ton, som driver Comedybox i Stavanger. 

Hvorfor Bryne?
– Konseptet er ferskt. Vi starta med de første klubbkveldene i august, forteller Chi Ton.

Comedybox er en liten grasrotorganisasjon som jobber med å åpne dører for komikere og opprettholde standup-miljøet i regionen.

– Vi henter inn kjente komikere fra utlandet, norske humorister og lokale, nybegynnere til stand-up-kvelder, sier Ton.

Komikerne opptrer i Stavanger, Sandnes og på Bryne én gang i måneden. For hver gang står en ny gruppe komikere på scenen.

– Hvorfor valgte dere Bryne?

– De fleste som kommer til Stavanger ser bare olja og næringslivet. Men denne regionen har mye mer å by på. For eksempel en fantastisk natur. Vidsyn kan skilte med en flott utsikt utover Jæren og det fineste landskapet regionen har. Vi vil ta komikerne bort fra storbyen og mørke kjellerlokaler, og ut til Bryne. På den måten får de en litt annen opplevelse av regionen, svarer Ton.

Farsetøys
– Hva er det egentlig som er oppi farsen? lurer byass Harald Ellingsen.

– Etter stengetid på Coopen tar de med seg ei handlevogn og slenger oppi alt som har gått ut på dato. Deretter drar de ut til Norsk Protein og hiver i noen grisekadavre. Det blir farse i to brød - en treretter på Jæren.

I løpet av kvelden står seks komikere på scenen. Variasjon i tema det tulles med, er stor.

Siri Seljeseth snakker om mora som mener hun har perfekt størrelse på hoftene til å få barn. Christoffer Schjeldrup fra Bergen snakker om hvor mye han i det stille hater alt og alle. Spesielt Bryne FK. Andre Hageseter tuller litt med valget. Nysingle Tom Craine deler erfaringer fra da han fant en gammel, kinesisk kvinne i senga si, og diverse andre virkelig fæle stevnemøter.

Innimellom får publikum også gjennomgå. Både kjæresteparet på den ene flanken, den brisne mannen bak og ungkarene på første rad. 

God mottakelse
– Jeg har vondt i kjevene nå.

Etter to timer, inkludert drikke og tissepause i midten, er kveldens morsomheter over.
Alexandra Bergort og Emilie K. Sandsmark er fornøyde.

– Jeg likte spesielt godt han fra Bergen. At han var så utrolig negativ til alt. Det var morsomt og realistisk. Jeg kjente meg igjen i mye av det han sa, innrømmer Sandsmark.

– Det er kult at internasjonale komikere kommer til Bryne. Det viser at vi utvikler oss som by, legger Bergort til.

Begge vil komme igjen.

– Det er deilig å slippe å reise til Stavanger for å le. 

Prøveprosjekt
Latteren har stilnet. Tomme glass ryddes vekk.

Headliner, britiske Tom Craine, jobber til daglig med å lage komiprogrammer for BBC. Han er svært fornøyd med kvelden.

– A really warm and lovely crowd, skryter han.

– Det er sjelden jeg jobber så høyt oppe i skyene. Jeg synes det er fint å reise rundt i ulike land og oppleve forkjellige folk. Norske publikummere klapper mye og ler høyt. Jeg tror dere har en humor som ligner den britiske. Og så er det masse gode komitalenter her.

Første kveld i august kom 60 folk på stand-up. Torsdag dukker 75 tilhørere opp. Lokalene kan romme 150.

– Vi prøver dette fram til jul. Det tar nok litt tid å bygge opp. Men jeg er veldig fornøyd med 75 folk i kveld, sier Strøm Larsen.

Kveldens mest lokale innslag, Harald Ellingsen, oppfordrer folk til å fortsette å komme.

– Jeg håper folk blir flinke til stille opp, selv når de ikke kjenner navnene på dem som opptrer. Det er mange flinke folk her. At dette kommer til Bryne er utrolig bra. Det trengs. Stand-up er en naturlig del av et rikt kulturliv.

No comments: