Saturday, September 16, 2017

Svensk språk og litteratur

I sommer tok jeg et kurs i Sverige, på Uppsala universitet. Svensk språk og litteratur, 10 studiepoeng. Har aldri fått til å studere i utlandet før, så dette året grep jeg sjansen. Og – er jo svak for Sverige.



Universitetet i Uppsala er Nordens eldste, og stammer fra 1477. Beklageligvis var det gamle praktbygget under renovering, med stillaser på framsiden, men det er helt unntaksvis bygget blir brukt - av verneverdige hensyn. Det er under storslåtte seremonier, så vi hadde nok neppe kommet inn i alle tilfeller. Uppsala er en vakker by, som på 1500-tallet ble vurdert som svensk hovedstad – før man ramlet ned på Stockholm. Stedet ligger bare drøyt 30 minutter med tog unna Stockholm – som det også ble utflukt til.

Jeg leste og svømte så og si hver dag, på byens bad. Det ble sosialt, og en del tid til musikk-lytting mens jeg vandret gatelangs.Det ble besøk på antikvariater og annet, og tre dyktige doktorander ledet oss i gjennom kurset.

Kan gi et morsomt lyttetips: I Sverige er nok den mest særegne dialekten alvdalsk. Stedet ligger ikke så geografisk avsides, mellom Stockholm og Dalarna for å si det enkelt, men det er vel fordi stedet ligger i et dalsøkk – at de snakker så rart: Flott klipp! 

No comments: