Wednesday, November 29, 2017

Vær fortrinnsvis trofast

Å være snill mot dem som har gjort og gjør deg godt bør vel være en rettesnor i livet? Samtidig –
ikke vær slem mot dem som har stilt opp og stiller opp for deg. Liker ordet trofast bedre enn lojal, fordi trofasthet kanskje berører et større aspekt av gjensidighet og vennskapelighet. Men som det aller meste annet i verden bør det heller ikke innenfor dette være absolutter. Heller ikke hvis en person er slem mot andre. Ikke svik vennskap og idealene dine. 

De aller fleste har samtidig mye å takke vår samfunnsmodell og samfunnsutforming for.

Sunday, November 26, 2017

Saturday, November 18, 2017

Gi livsnødvendige tilskudd til folkehøyskolene

I forslaget til statsbudsjett for 2018 foreslås det kutt i overføringene til folkehøyskolene, med noen titalls millioner. Dette er lite i den store sammenhengen, men viktige midler for landets folkehøyskoler – både deres eksistensberettigelse og tilbudene som gis til elevene. Folkehøyskolene er viktigere enn noen gang, i byggingen av «et gagns menneske» - verdier som ligger utenfor det umiddelbart formålstjenelige. Håper Venstre og KrF får stanset kuttforslaget i budsjettforhandlingene.

Legger ved et bilde fra vinteren 1999/ 2000, da jeg gikk på Romerike Folkehøyskole. Bildet er tatt under en munter passiar med en kamerat, i forkant av en skøytetur på Nordby-tjernet – Romerike Folkehøyskoles vakre og tilstøtende innsjø. 


Thursday, November 16, 2017

Helena Sjøholm synger rett i mellomgulvet

Denne sangen er hentet fra «Kristina från Duvemåla.» 
Flott låt! 

Har ikke sett forestillingen, men den handler altså om svenske nybyggere på amerikanske marker, i det 19. århundret. Mange møtte den nye verden med store forhåpninger. De flyktet fra stor fattigdom i Skandinavia, men de fleste lyktes ikke i det forjettede land Amerika . I hvert fall ikke første generasjons innvandrere.  Fattigdommen forble deres skjebne. Det er fortsatt i dag alles forpliktelse til å ikke etterlate seg mennesker utenfor samfunnet.

Sangen er en parallellhistorie,
der man ikke vet om hoved-
personen til enhver tid synger om Gud eller
en kjæreste. Hvem er det sangeren henvender seg
til? Trolig begge, og derfor handler sangen både 
om tro – og forhåpninger om at den rette kvinne
skal ta steget inn i eget liv. Kort fortalt.

Sangen er ikke tradisjonelt bygget opp med rim,
og jeg har vært tro mot det. 

Du må vel finnes?

Musikk og originaltekst: Benny Anderson og Bjørn Ulvaeus.
Oversettelse: André Hageseter

Du fordrev meg, Gud?
Fra mitt hjemland dro jeg bort
Her er jeg en flyktning og en fremmed
Denne ødemark var mitt lodd

Og du tok mitt barn
Og du tar min jord
Jeg kan ikke lenger se en mening
Her får du min bønn, mine ord

Tanken er svimlende, foran meg gaper en avgrunn
Hele meg skjelver, gjør opprør, og vil si deg: «nei»
Spørsmål er stilt, og nå rister min sjel etter svaret

At du ikke finns,
men jeg trodde på deg.

Hvem skulle hjelpe meg fra dette livet her ute
Hvem skulle gi meg den kraften som jeg måtte få
Hvem skulle trøste meg, jeg er så liten på jorden

For hvis du ikke finns
Ja, hva gjorde jeg da?

Nei, du må vel finnes
Jeg lever mitt liv gjennom deg
Uten deg er jeg støvfnugg på
Et mørkt og stormfullt hav

Du må vel finnes
Hvordan kan du ettergi meg
Befri meg til sinns
Jeg er vel ingenting, hvis du ikke finns?

Aldri før har jeg hatt det i ord eller tanke
Det lille ordet som skremmer og gnager min tvil
Ordet er «hvis,»
hvis jeg har bedt alle bønner forgjeves

For hvis du ikke finns?
Hva gjør jeg vel da?

Hvem skulle kjenne min anger, for så å bli glemt
Frihet i sjelen, ja hvem skal skjenke meg den
Hvem skulle så ta imot meg til slutt, etter døden

For hvis du ikke finns?
Hvem vil ta imot meg da?

Nei, du må vel finnes
Jeg lever mitt liv gjennom deg
Uten deg er jeg et støvfnugg på
et mørkt og stormfullt hav

Du må vel finnes? 
Du finnes!
Jeg må vel overgi meg?
Befri meg til sinns
Jeg er vel ingenting, hvis du ikke finns?

Du må vel finnes?
Du finnes!
Jeg må vel overgi meg?
Befri meg til sinns
Jeg er vel ingenting, hvis du
Hvis du ikke finns?

Monday, November 13, 2017

Sunday, November 05, 2017

Gunnar Knudsen – det 20. århundrets Venstre-statsminister

Han var statsminister i Norge i en svært viktig omstillingstid, og førte en politikk som skulle tilrettelegge for videre vekst og utvikling. Det internasjonale taktomskiftet fra 1929 ville det annerledes.

Gunnar Knudsen (1848 – 1928) kom til verden i revolusjonsåret 1848, som står i kontrast til Salterød ved Tromøysundets stillferdige liv. Gunnar Knudsens far var skipsreder Christen Knudsen, og hadde en hustru – Gunnvor Aadnesdotter. På den tiden var det vanlig for unge menn å søke lykke på sjøen (Nissen 1957:9). Skipsbyggingen nær Arendal florerte på denne tid, langs kysten (Nissen 1957: 10). Mellom Risør og Arendal lå det 36 verft, og i Salterød lå et av de viktigste. Etter at Christen Knudsen ankret opp sjømannslivet i 1851, konsentrerte han seg om rederiet og startet samtidig opp et verft i Munkestøbukten (Nissen 1957:10). Gunnar Knudsen ble døpt og kalt Gunnerius, helt opp til studenttilværelsen. Den norske sjøflåten økte etter 1849, da England opphevet Navigasjonsakten. Farens verft flyttet omsider til Frednes, og faren ble straks en av byens aller rikeste menn i denne oppgangsperioden. Dampbåten gjorde imidlertid sin inntreden, som var både raskere og sikrere. Christen skal ha vært en meget omgjengelig mann, og hadde lært seg både engelsk og fransk på sine mange reiser. Han hadde humor, men var forsiktig i forretninger, ifølge sønnen Gunnar Knudsens eringdringer mange år etterpå. «Han spekulerte aldri, men formuen vokste på grunn av nøysomhet,» skal sønnen ha sagt om faren – like før Gunnar Knudsen selv døde (Nissen 1957:12). Han ville heller ikke erverve seg rikdom på andres ruin (Nissen 1957 12-13) – han gikk ikke over lik. Faren ble 75 år, og moren 91 – og åndsfrisk helt til det siste. Hun var rikt utrustet både åndelig og legemlig – og var et energisk arbeidsmenneske. Hun var snill med de fattige, og ingen gikk fra kjøkkenet hennes uten å få mat (Nissen 1957:13). Hun var meget Gudfryktig, og leste daglig i sin Bibel. Omkvedet var: «Ja, Gud er god.» Gunnar hadde en storebror som var fem år eldre, og som gjennom hele sitt utdanningsløp hadde overtakelse av firmaet som siktemål, som eldste sønn.

Studentilværelsen
Farens plan var at Gunnerius skulle studere jus (Nissen 1957:13). Flere kamerater fra Skien skole ble venner for livet (Nissen 1957: 14).  Hans nærmeste venn ble likevel kanskje hans eldre bror – som han brevvekslet med to ganger i måneden. Broren skrev, i Gunnars siste gymnasår: «La meg se at du studerer deg så klok som Cavour, så god som Luther og trosser verden som Karl 12.» Broren foreslo at han studerte til prokurator, slik at de kunne styre firmaet sammen. På skolen var Gunnar blant de flinkeste elever, men ikke så heldig ved artium (Nissen 1957: 15). Særlig i språkfagene gjorde han det sterkt, samt historie og geografi. I det andre året på gymnaset ble han innlosjert i Oslo hos Richard Nordraaks far, G. M. Nordraak. Tumleplassen bestod av to rom for den unge Gunnar, og han trivdes meget godt (Nissen 1957: 15). Og lærere han hørte på, var ruvende skikkelser i norsk akademisk- og åndshistorie. Han ble ingen mester i filosofi, men han hørte på Welhaven – og glemte han aldri.  Han ønsket noe mer praktisk studie, enn jus. Han ble derfor innskrevet på Chalmerska Institut i Gøteborg, og ble etter to år ingeniør. Han studerte flittig, og ble fornøyd med utfallet. Han ble Cand. Polyt. Med gode resultater. Som ung mann hadde Gunnar Knudsen mange interesser; han synger og spiller fløyte blant annet. Han går etter hvert over til cello, og drømmer om å bygge seg «sveitservilla» (Nissen 1957: 17). Og han leste Peer Gynt i 1867, året da boken utkom. Og han skriver på vers. Etter endt studieopphold i Gøteborg går turen til Akers mekaniske verksted (Nissen 1957:18). Vinteren 1870 drar han til Sunderland (England) for å studere skipsbyggeri, og han blir der i ett år. En av kameratene her, som senere fikk en anerkjent toppstilling, gav han kallenavnet «A model og industri.» Selv om adjektivet ikke er så vanlig på norsk, kan Gunnar Knudsen vel kalles «industriøs?» I hvert fall dynamisk.

Skipstegner
24. februar 1871 går det første skipet fra kaien hjemme i Frednes, som Gunnar Knudsen har tegnet. Da er han 23 år. Skipet bærer navnet «Gambetta,» så det er vel allerede da med visst politisk tilsnitt og holdning? Faren ville ha han hjem fra Sunderland, for å delta i ledelsen av verftet. Etter Gunnar Knudsens skjønn var seilskutenes tid snart definitivt forbi – noe hans eldre bror var uenig med han i (1957 19-20). Han reiste til Glasgow, Belfast og Liverpool – der han besøkte verft og rederier. Turen går etter hvert til Frankrike, til Paris og Blois. I Paris ville han besøke teatre, men turen drar han hastig med til Blois. Han drar til Hamburg og Bremen – alt dette for å besøke verft og rederier.

«J.C. og G. Knudsen med formål skipsrederi og skipsbryggeri»
Etter hvert overtok bedriften Christen Knudsens 16 skip. Disse seilet i «sukkerfart» og «mahognifart,» deriblant i USA og Mexico. Christen Knudsen ville ikke ha noe med forretningslivet å gjøre, fra og med Gunnar Knudsen var 24 år gammel. Skipsnæringen var fortsatt god, blant annet grunnet behovet for trelast (Nissen 1957: 23). I 1881 bygget brødrene Knudsen sitt første dampskip i Rostock, «Norrøna.» Stadig flere kom til, og «Norrøna 2» kom i 1885 etter den førstes forlis. Omkring denne tid leverte Gunnar Knudsen fra seg omtrent 30 skipstegninger, til eget verft og til andre – men han sluttet etter hvert med bestillinger fra andre, fordi egen virksomhet ble ganske omfattende (Nissen 1957: 25). Den godt og vel 32 år gamle mannen forlovet seg med Anna Sofie Cappelen i 1880. 1. juli 1880 står bryllupet i Borgestad. Hun var angivelig en konservativ dame, oppvokst i et gammeldags miljø, men ble langt mer åpnere og fordomsfri med årene (Nissen 1957: 28). Han fikk ansvar og modenhet i Fru. Cappelen – og den samme hjertevarme som han selv, skal vi tro nissen. Han ble rundt 1880 også kristen, og preget av tidens religiøse brytning. Han meddeler en venn og sokneprest at troen «gir han kraft.» Den religiøse konflikt stod også den gang om bokstavtro tolkning av Bibelen, mot en mer rommelig kristendom – et ikke ukjent skille. De flytter etter ganske kort tid inn i hennes barndomshjem, etter et dødsfall. Hans virksomhet blomstret og han bodde nå på en større gård. Helt siden ungdommen hadde han vært en venneglad fyr, og det fortsatte samværet med dem bidrog til at han ikke stagnerte i hodet – som det gjerne kan gjøre i et lite, isolert miljø – i et bygdesamfunn.

Gunnar Knudsens inntreden i det politiske liv
Broren ble nærmest mot sin vilje valgt inn for Porgrunn til Stortinget, i 1879. Dette året var valgkampen hard, som kunne bringe splittelser inn i familier (Nissen 1957:34). Gunnar Knudsen ble stadig mer liberal, og fant det naturlig å holde seg til venstre for krittstreken. Broren var imidlertid langt ute på høyrefløyen. Brorskapsforholdet fortsatte likevel i god tone. Gunnar Knudsen ble valgt inn i Gjerpen bondelagsstyre, og klatret raskt i hierarkiet. Herfra havnet han blant annet i polemikk med Skiensposten (Nissen 1957: 34-35). Disputten dreide seg om hvilken stilling Stortinget skulle ha, blant statsmaktene (Nissen 1957: 35). Gunnar Knudsens politiske kjennetegn, var at han tidlig tok egne avgjørelser, uten å undersøke om standpunktene var populære (Nissen 1957: 37). Han stolte på sin egen dømmekraft – selv om han ofte tvilte seg fram til synspunkt (Nissen 1957: 37). Blant annet sier han selv om politikk, hvorpå jeg har fortettet teksten noe, og omskrevet den – men gjengir etter eget skjønn samme meningsinnhold som Knudsens:

-          «Jeg finner betingelsen for framskritt større på venstre, enn høyre side»
-          «Jeg liker ikke noe parti, fordi det kan være en trussel mot den frie tanke»
-          «Jeg er en frihetsmann og uavhengig, og vil ikke lenkebindes av noe parti»

Gunnar Knudsens mente at formynderpartiet var «Høire» framfor noen, fordi de stod for en autoritær orden – mens «Venstrefolk» er valgt av den vanlige mann. Fra og med 1882 begynte offentlige verv å øke på (Nissen 1957: 41). Arbeidersamfunnene var ikke tilknyttet noen politiske organisasjoner på denne tid (Arbeiderpartiet ble etablert 1887 journ. anm.) – men foreningene ble for det meste ledet av Venstremenn. Tanken om forsikring mot sykdom og alderdom vokste i 1880-årene (Nissen 1957: 42). Bismarcks velkjente sitat gav grobunn for å gi folk allmenne forsikringsordninger, også blant de som stod til høyre i politikken. Gunnar Knudsen mente at i tilfelle pensjonsordning så måtte den gjelde absolutt alle, og at det var noe man i forkant hadde betalt inn til (Nissen 1957: 42-43).  Han ble satt til å delta i en Arbeidskommisjon, for å løse disse spørsmålene – regjeringsoppnevnt sådan. Flertallet i kommisjonen ønsket begrensninger av arbeidsdagen, hva som skulle være normalarbeidsdag (Nissen 1957: 44). Og Gunnar Knudsen var en del av flertallet: «Arbeidsdagen skal ikke overskride 10 timer for personer over 14 år,» lød det. For de som er interessert i politisk teori og gammel-liberalt tankegods, skal dette, ifølge Nissen, bryte med tradisjonell kontraktsfrihet. Den moderne sosiallovgivning ville ikke kommet i stand på klassisk liberalt grunnlag (Nissen 1957: 41). Det skjedde noe tidligere i England – selv om det liberale tankegods var noe mer inngrodd her (Nissen 1957:41). Det er nok riktig, men jeg finner det ikke grunn for å gå nærmere inn på dette, fordi Nissen ikke velger å forklare mer konkret hva som er i strid. Men påstanden er ikke uriktig av Nissen, det var ikke de klassiske liberalernes tenkning å få i stand sosiallovgivning av betydelig grad. Gunnar Knudsen tok imidlertid ut en dissens om normalarbeidsdagen, hvor han blant annet godtok overtidsarbeid (Nissen 1957: 45) – for å gjøre ordningen mer elastisk og tilpasset arbeidslivet. Sykeforsikring måtte imidlertid vente på seg (Nissen 1987: 46). Interessant nok blir Gunnar Knudsen dratt lenger inn i politikken.

«En åndskulturell brytningstid»
Starten på 1880-årene blir en uvanlig virksom tid for Gunnar Knudsen (Nissen 1957: 47). Han engasjerer seg mer i rederiet, siden hans bror er på Stortinget. Det gikk godt med overgangen med damp, men noe plunder er det, med nye skip som blir laget i Rostock. På verdensmarkedet er det en økende proteksjonisme, hvilket blant annet medfører mindre transport enn tidligere. I perioden videreutviklet han gårdsdriften (Nissen 1957: 49). Virketrangen når sitt toppunkt i 1886. Han blir ordfører i Gjerpen (Nissen 1957: 51). Til kammerherre Løwenskiold på Fossum beklager han seg, og sa at han blant annet på grunn av manglende lokalkunnskap ikke føler seg egnet for stillingen (Nissen 1957: 51).  Innenfor kirkelivet var det også brytninger; gammeltroende stod imot liberale og fritenkere (Nissen 1957: 52). Bjørnson engasjerte seg i kirkedebatten, som fortsatt hadde troen på Gud i behold. Til stadighet kom han med «nyeste nytt» fra sine religiøse grublerier og glimt fra reiser i sitt eget indre, offentlig - og kom med innspill blant annet i avisene (Nissen 1957: 52).  Han oversatte religiøst-inspirerte tekster til norsk, og det brøt selvsagt ut Helvetes-strid på dette tidspunkt (Nissen 1957: 52). Gunnar Knudsen var tolerant i åndespørsmål (Nissen 1957: 55).

Firma-splittelse og taleferdigheter på Stortinget
7. april 1888 dør hans far, Christen Knudsen. Han etterlot seg etter datidens standard en stor formue. Det var mest naturlig for brødrene å gå videre hver for seg, og farens rederi ble oppløst. Gunnar Knudsen ble første vararepresentant fra Bratsberg Amt i 1888, mens broren frasa seg Stortingsvervet. Venstre bestod av to partier, og Rene Venstre hadde vært kritisk til Sverdrup-regjeringen (Nissen 1957: 57). Gunnar Knudsen hadde funnet sin plass i Rene Venstre. Det er ganske interessant, siden skipsrederen ikke deltok i den noe mer høyreorienterte fraksjonen Moderate Venstre. Etter mistillitsvotum faller Sverdup-regjeringen i 1889, og Emil Stang (H) overtar. I 1890 møter Gunnar Knudsen på Stortinget for første gang, som vararepresentant. Gunnar Knudsen tok ordet allerede fra dag én, på Stortinget (Nissen 1957: 58). Året er 1890, og Gunnar Knudsen er 42 år. 

Om tro

                                             
Flott låt!   

Saturday, November 04, 2017

Friday, November 03, 2017

Slipp ankeret ned

      Flott låt!      
  
En vise for familielivet.
Låtskriver: Paul Simon ("Slip slidin' away")
  Oversettelse: André Hageseter

Slipp ankeret ned
Slipp ankeret ned
Jo nærmere du kommer
Jo mer bare driver du med

Jeg vet en kar
Han kommer fra mitt strøk
Han ville ha en kone,
og fikk besøk
Han sa: Kjære!
Jeg lever ikke trygt
Men min lidenskap for deg, det overgår min frykt

Slipp ankeret ned
Slipp ankeret ned
Jo nærmere du kommer
Jo mer bare driver du med

Jeg vet en kvinne
Hun ble gift
Jeg gjengir noen ord, etter én bedrift:
Hun sa: En god dag, da har tankene fått fred
Og en dårlig, er tanken på alt som kunne skje

Slipp ankeret ned
Slipp ankeret ned
Jo nærmere du kommer
Jo mer bare driver du med

Jeg kjenner en far og sønn,
som dro avsted, det var da han fikk månedslønn
Han reiste lang vei, for å gi
en klem og si godnatt, og så dro han hjem til si hi

Slipp ankeret ned
Slipp ankeret ned
Jo nærmere du kommer
Jo mer bare driver du med

Det Gud bare vet
Gud har en plan
Informasjonen er tilgjengelig for en voksen mann
Vi går på jobb, gir fra oss både grøt og salt
Og vet med oss selv, vi har ankerfester overalt

Wednesday, November 01, 2017

En menneskerettighetsforkjempers feiring av livet og livsglede

Flott låt! 
Harry Belafonte – dette er min favorittsang av han, som blant annet har engasjert seg i et livslangt prosjekt imot rasisme. Sjelden finner du mer musikalsk timing blant menneske-rettighetsaktivister: «The singers!»