Thursday, August 23, 2018

Tankefrihet



Alle snakker om ytringsfrihet, men «ingen» om tankefrihet. Det er svært merkelig. 

Tanke- og ytringsfrihet henger nært i sammen. Tankefriheten er jo basisen for all menneskelig interaksjon. Uten tankefrihet ingen ytringsfrihet. Ikke et mennesket overhode. 

Mitt poeng er at fordommer og en hardtslående ytringskultur er en trussel mot den frie tanke. For fordomsfull tenkning forsurer og sykeliggjør hjernen. Vi hadde spart enorme menneskelige lidelser og samfunnet for økonomiske ressurser, hadde vi tenkt mer fordomsfritt. Og - fordømming av andres standpunkt - som kan være sanne eller inneholde store sannhetsfragment - skal man være forsiktig med. Ikke bare kan det ødelegge vår forståelse av hva
som er sant, det ødelegger også andres liv. 

Ellers - hva er sannsynligheten for at du blir utsatt for fysisk skade, sett opp imot redsel og angst enkelte kanskje bruker på området? Jeg tenker på at våre tanker, redsler og angst forhindrer oss fra fritt liv – og mye av vår hverdag innretter vi etter å begrense skade, forestilt skade, som etter all sannsynlighet ikke inntreffer - framfor å fremme livsutfoldelse. Vi forbereder oss på det verst tenkelige, framfor det best mulige.  Det gjør at vi begrenser våre liv – som kunne vært noe langt mer, for veldig mange. 

Tanke- og ytringsfrihet og livsutfoldelse er svært viktig for byggingen av et livskraftig samfunn.  

No comments: