Sunday, September 30, 2018

Premiereklar Schreiner!


Elegant, absurd og musikalsk!

«Vår beste dag» heter årets høstrevy på Stavangeren, med Dag Schreiner. Han er løyen!
 Løp og kjøp billett i Stavangeren - eller bestill gjennom andre billettsentraler!

Saturday, September 29, 2018

Mitt råd til KrF


Etter det som har hendt det siste døgnet tror jeg KrF knyttes sterkere til regjeringen. Hvis Hareide står på sitt, kan det bli et Ap-,Sp-, KrF-samarbeid i 2021. Spennende blir det å se hva som skjer i mellomtiden, jeg tror ikke KrF ser seg tjent med å felle sittende regjering.  

Et parti som KrF kan etter mitt skjønn samarbeide om budsjetter, lovsaker og delta i regjerings-samarbeid med både Høyre og Ap. Da Knut Arild Hareide offentliggjorde hans veivalg til valget 2021 (langt fram!), så pekte han på Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet. Dette kom på et veldig tidlig tidspunkt, men ikke nødvendigvis for tidlig. De kunne brest seg og vist muskler i budsjettforhandlinger med regjeringspartiene, i de tre (om en flere) gjenstående budsjetter. Et ønske om å felle sittende regjering var imidlertid dråpen som fikk begeret til å flyte over – for så vel KrF-ere, som utenforstående. Ikke bare skulle man samarbeide med Arbeiderpartiet, men Erna skulle styrtes.  Man feller ikke en populær regjering, så fremt man ikke står veldig langt fra dem i politiske spørsmål. KrF burde heller spilt en konstruktiv opposisjonsrolle – og «gjort alt de kunne» for å få til et videre budsjett –samarbeid. Ja, de kunne kanskje til og med fått til en samarbeidsavtale fram til valget, slik de hadde i forrige Stortingsperiode. Samtidig kunne de gått til valg på et annet alternativ. 

Venstredreining i regjeringen
De kunne forsvart et borgerlig samarbeid under den begrunnelse at de ville trekke den økonomiske politikken til venstre, samt beskytte de tradisjonelle verdisakene – som er noe kolliderende overfor alle de tre andre ikke-sosialistiske partiene. Men - som vi tidligere har erfart er ikke Knut Arild Hareide særlig konservativ i verdispørsmål, og har derfor mindre til felles med høyresiden enn andre KrF-ere. At han samtidig står lenger til venstre i økonomiske spørsmål enn andre KrF-ere, som i utgangspunktet er mest venstreorientert i borgerlig blokk, kompliserer dette bilde av samarbeidet med høyresiden, som nettopp vanskelig.  At Knut Arild Hareide ser ut for å ha mer til felles med enkelte SV-ere enn FrP-ere i verdisaker illustrerer Hareides ønske om å søke samarbeid til venstre. Selv om Hareide kort tid etter kunngjøringen om samarbeid til venstre avviste mulig regjerinsdeltakelse med SV, er det ikke en umulighet: Dette hadde nok vært musikk i ørene til eksempelvis den tidligere SV-politikeren Berge Furre, som vel kan karakteriserer som en kristen-sosialist.

KrF er ingen selvfølgelighet
Kanskje er det noen  velgere å hente i det sosialistiske landskapet, det er det nok. Ikke at velgertaktikk er ekstremt viktig, det kan være handlingslammende. Men velgere betyr også gjennomføringskraft. Mitt poeng er at det er langt flere velgere å hente til høyre – for KrF – i Høyre og FrP, dernest Venstre. Et wild guess tror jeg KrF ed denne venstremanøveren kan strekke seg til et 5,5 % parti. Hadde de gått til høyre tror jeg oppslutningen raskt kunne komet oppi 8 prosent – men dette er uvisst slik saken per lørdag er blitt kludret til. KrF kan nå oppnå flere målinger under sperregrensen. Og – da tror jeg Knut Arild Hareide må telle på knappene. Danmark er ikke noe ukristelig land, men der har altså KrFs søsterparti forsvunnet for omtrent 15 år siden. Jeg vet ikke hva deres feiltrinn var, men et kristeligdemokratisk parti, i et land med et konservativt parti, er ikke selvsagt. Konservative og kristeligdemokrater tilhører som kjent i den felles europeiske partifamilie. Ser man til Sverige er Kristeligdemokratene der tydelig borgerlige, og er et svært relevant parti på borgerlig side.

"Ingen kommer undan verken politiken eller KrF"
Noen som har greie på norsk politikk har uttalt at regjeringssamarbeidet ikke har vært heldig for Venstre – og derfor bør KrF utebli. Denne analysen mener jeg er langt fra riktig. KrF og regjeringen kunne ført en politikk som ligger lenger til venstre – enn nåværende, i et parti hvor tillitsvalgte ikke har en entydig plassering langs den høyre-venstre dimensjon. Å dreie den økonomiske politikken lenger til venstre hadde også vært en glede for partiet Venstre, derfor kunne begge disse to sentrum-høyre partiene tjent på et samarbeid, i regjering. Og i verdisakene – som nødvendigvis ikke Hareide er en del av, og finner modererende holdninger i Venstre, på tross av ukloke abortutspill –så kunne KrF fått støtte i deler av Høyre og Frp.Det er samtidig litt underlig at Krf velger venstre av fellesskapshensyn, en stor del av KrFs politiske aspekt. Nå er det imidlertid slik at denne regjeringen bruker flere oljekroner og har større budsjetter enn tidligere, som nettopp sluses inn i fellesskapet. Vil KrF være med på dét laget? KrF kan fortsatt spille hovedrollen i norsk politikk – i mange år framover.
     

Wednesday, September 26, 2018

Tre Cohen-favoritter


I mange år har jeg for så vidt vært en Cohen-fan, og blant mine favorittlåter av han er.

I)                    Waiting for a miracle
II)                  Everybody knows
III)                Closing time

Sunday, September 23, 2018

James Cooks skip Endeavour er funnet

Du kan lese mer om Endeavour : Her!
Skipet til en av verdens ledende oppdagelsesreisende er funnet etter 240 år.

James Cook nevnes som kanskje den siste av verdenshistoriens fire store skipsnavigatører: Columbus, Vasco da Gama, Magellan – og James Cook. I 1778 sank skipet et sted nært Newport,  da den britiske blokaden forsøkte å holde franskmennene unna byen. I nesten 250 år fra den amerikanske revolusjonstiden har det myteomspunnete skipet ligger et sted på Amerikas østkyst, helt til man for et par dager siden – fra sikre kilder (forsknings- og arkeologinstanser) - gikk ut å kunne fortelle om et markant funn i den globale marinhistorien.


-          Vi fant Endeavour!  
Dette sier marinearkeolog Kathy Abbass, på en pressekonferanse, i uken som var. Hun leder en gruppe som har saumfart havdypet siden 1993, for å finne Endeavour. I årtier har man forsøkt å lokalisere vraket. Havbunnen nær Endeavour er fullt av gjørme, og udetonerte torpedoer fra den amerikanske marine i området har komplisert arbeidet. Men – blant flere andre skipsvrak fra det 18. århundret i nærheten har altså eksperter funnet James Cooks Endeavour.  Navnet betyr bestrebelse, å oppnå noe vanskelig. Og det har forskerne saktens klart.

Flere land vil gjøre krav
Nå gjenstår det å skaffe likvider slik at de får hevet vraket. Det vil nok oppstå drakamper mellom Australia, New Zealand, Storbritannia og USA om hvem som er den rettmessige eier av skip og eiendeler. Hvor skipet skal stilles ut er et stykke fram i tid, først fremst er dette en gledesdag for alle historieinteresserte. Vincent Lipanovich henger seg på og melder for så vidt sin interesse om funnet ved Rhode Island, nær Newport:

-          Dette er enormt spennende. Slike funn som dette blir gjort ekstremt sjeldent, og Endeavour skriver seg inn i historien for en rekke steder i verden, blant annet fire land.

Han forsikrer samtidig at det ikke vil være lett å kreve retten til klenodiet. Klargjøring for en eventuell utstilling vil i alle tilfeller ta år.

Endavours historie 

Du kan lese mer om James Cook: Her! 

Endeavour var altså det første skipet som nådde Australia, oppdaget en verdensdel, på sin ekspedisjon årene 1768 – 1771. Man visste ikke at et helt kontinent lå her, engelske myndigheter kalte området «ukjent sørlig land» - kanskje i håp om nyvunnen jord.  Et par år senere var skipet en del av 12 andre fartøyer, som seilte i shutteltrafikk utenfor østkysten av USA, for å fordrive franskmennene fra farvannet – fram til det sank i 1778.

Det er uvisst for Riksbladet i hvor god stand skipet er i.  
  



Saturday, September 15, 2018

Komediefabrikken, sesong 1


Følgende sketsjer framkom i første sesong fra Komediefabrikken: 


  1. Venstres tøysete historie
  2. Nationaltheatrets tøysete historie
  3. Stortingets tøysete historie
  4. 1814 sin tøysete historie
  5. Mens vi venter på sluttresultatet
  6. Marton fra Stavanger
  7. Advokat Dag Steinfeld viser oss Jotunheimen
  8. Trond Espen Seim analyserer meningsmålinger
  9. Helge Jordal viser oss touchmetoden
  10. Vi glemmer aldri deg, Jon Lilletun
  11. Arild Erikstad på Hovedscenen.
  12. Riksrevisjonen bråker.

Sunday, September 09, 2018

Hymne til Forsvaret


Flott klipp! Det er ikke alltid jeg er like begeistret,
 men i år var det veldig bra! 

Wednesday, September 05, 2018

Når det stormer rundt en president


Flott låt! 
Da kan det være på sin plass å skrive en sang om vedkommende. 

Det er ikke så mange presidenter det er skrevet sanger om. Undertegnede har skrevet tekst til sang tilegnet Trump. Den finner du her!

Av andre sanger fra verdens musikkarkiv, som er skrevet til en president, og som har en viss musikalsk kvalitet, kan nevnes Al Stewarts Warren Harding.

Warren Harding er av flesteparten regnet for å være en katastrofepresident, blant annet fløt korrupsjonen omkring han. Han er også flere steder fått målt intelligensen sin til å ligge langt under pari, til sammenlikning med andre amerikanske presidenter. Du kan jo lese om Warren Harding, på diverse (leksikalske) nettsteder?

Låtskriveren Al Stewart er britisk. Talentfull, men har aldri fått det store internasjonale gjennombruddet, selv om han vanket nært Paul Simon – særlig under Simons opphold på øyriket.


Saturday, September 01, 2018

Dansk språk og litteratur


I sommer tok jeg kurs i Danmark, ved Aarhus universitet. Dansk språk og litteratur, 10 studiepoeng.

I år som i i fjor, da jeg var på et tilsvarende 3-ukers kurs i Uppsala, ble fagdagene arrangert, av Aarhus universitet, i samarbeid med Nordisk Råd. Den overordnede hensikten er vel å øke forståelsen av det Nordisk fellesskap, utover faget Nordisk.

Etter det jeg tidligere har lest skjøt jo samarbeidstanker mellom våre nordiske land fart i etterkrigstiden. På ett stadie var det jo planer om felles forsvarssamarbeid, som strandet. Man klarte imidlertid å etablere et felles skandinavisk flyselskap, SAS - kanskje den største bragden. Særlig på det kulturelle feltet har det nordiske samarbeidet vist seg vellykket, blant annet gjennom TV-samarbeidet i Norden – men også andre kunstneriske områder. Og innenfor akademia har man altså utvekslingskurser mellom landene, som jeg nå hadde glede av å delta i - i andre året på rad.

Til forskjell fra kurset i Uppsala var det også flere kvelder forelesinger om (dansk) samfunnsliv, med særlig henblikk på å skulle forklare det som én av foreleserne kalte den nasjonal-liberale hegemoniske kultur, med dertil ulike forklaringer og problemstillinger. Idéen bak å også skulle presentere facts om det danske samfunn, i tillegg til det rent faglige, synes jeg er en veldig god idé.

Kurset var intensivt, men ble drevet framover – både faglig, men og sosialt, av den dyktige kursleder/ universitetslektor Kim Lilholt Ruggård.

Etter tre trivelige og givende uker, føyer jeg til kurset, i sammen med svensk språk og litteratur i Uppsala, som et anbefalelsesverdig kurs for den vitebegjærlige student i nordisk språk og litteratur.
Jeg kan jo koste på meg et interessant moro-klipp, som jeg også gjorde i artikkelen om Nordisk språk og litteratur i Uppsala. Klippet er ikke noe spesielt «nordisk,» men det inneholder den kjente akademikeren Zizek, som forklarer forskjellen mellom toalett-teknikk i europeiske land, som utslag av en underliggende folkekultur. For oppfinnelser og samfunnsutforming sier vel mye om folkeslag?