Sunday, November 10, 2019

Den beste stavangerske komedien skrevet


«Gudlabadne te na mor» er den beste Stavangerkomedien, som er skrevet hittil. Jeg er spent på Stavangerens oppsetning, med premiere i januar 2020. Forfatteren er Ajax/ Andreas Jacobsen.

Stavangeren har sikret seg mange gode, folkekjære skuespillere til denne oppsetningen - og tatt deres Maktå på Straen-oppsetning i betraktning, er det grunn til å glede seg. Det ligger an til de får maks utav et i utgangspunktet godt teaterstykke.

«Gudlabadne te na mor,» som i bokmålsvariant ville vært «Gullungen til mor,» henter sin handling fra 1950-tallet i Stavanger, da det blant annet var boligmangel.

Forestillingen er bedre enn «Maktå på Straen», blant annet fordi den er skrevet i etterskrigstiden, ikke under Første verdenskrig.

Årsaken til å bedømme stykket som godt, er at Rogaland Teater hadde en meget vellykket oppsetning på begynnelsen av 2000-tallet – som jeg så. Med Christian Eriksen som gullungen, Sally Nilsson i morsrollen, og etter det jeg mener var en viss bergenser på stavangerdialekt.

Stavangerens oppsetning blir antageligvis tilsvarende god, og er det ett Stavangerstykke som bør spilles med jevne mellomrom/ hvert 10. år, er det dette.

No comments: