Monday, January 06, 2020

Notis: Konservatisme-sosialdemokrati


Flott klipp!
Ingen mennesker er fullt og helt konservative eller sosialdemokrater. Jeg tar for meg tendenser/ trekk i en stor ideologisk/ teoretisk arv.

4 x 2 ting jeg liker/ misliker ved konservatisme 

-          Liker deres fokus på enkeltmennesket og enkeltmenneskets minste bestanddel for samfunnstenkning – der samfunn bygges best nedenfra.
-          Liker orden. Konservatisme står for orden. I sysakene. Finansielt og andre av livets områder.
-          Liker tradisjon. I verdier, og andre gjøremål – så lenge det ikke blir for fasttømret
-          Liker forutsigbarhet. Alt skal ikke finnes opp på nytt, hele tiden. Det kan være greit med rutiner og verdibaserte kjøreregler.  
-          Misliker konformitet. Trussel mot kreativ tenkning. At alt som er av vane, er viktig å hegne om.
-          Misliker det rigide. Når tanker eller vaner blir så fastlåste, at det blant annet stenger for kreativ tenkning
-          Misliker autoritær tenkning, man finner i for strenge hierarkier – og ikke minst overlevert tankegang.
-          Misliker sosial immobilitet, man finner større farer ved i konservatismen, enn noen annen ideologisk tankeretning.
      
3 x 2 ting jeg liker/ misliker ved sosialdemokrati

-      Liker deres oppmerksomhet rundt solidaritet, samhørighet, samkvem og fellesskap.
-          Liker deres tanker om å løfte de svake.
-          Liker deres tanker om å gjøre sin plikt, kreve sin rett – som i praksis er deres fokus på enkeltmennesket, og dets verdighet.
-          Misliker klasseretorikk, som kan være fordekt hatefullt – og som på sitt verste skaper misunnelseskultur.
-          Misliker overdrevent kollektivisme/ og flokkmentalitet, som står i fare for å gradvis gjøre enkeltmennesker og samfunn dårligere, gjennom å ikke tolerere mennesker som brøyter vei, og skaper vekst.
-          Misliker deres overdrevne detaljregulering av menneskets liv, som truer frihet og individuelt mangfold, over personer som prioriterer ulikt i livet -  og som aldri blir resultatlikhet på det petimeternivå som de legger opp til, likevel.

Man finner også mer positivt menneskesyn innenfor sosialdemokratiet, kontra konservatismen. For meg er disse to ideologiene ganske jevnstilte, per nå - i hvert fall. 


No comments: