Monday, January 06, 2020

Samfunnsutvikling overgår parti-hensyn


Noe som er skadelig for Norge er blokkering av folk i sosiale media, gjerne gjort av interesseorganisasjoner eller andre organer, som forkynner oppskriften på det gode samfunn. Dette bør vi få en slutt på. Når folk følger noe, skal man i hovedprinsippet la seg følge.  

Andre mennesker har også nylig snakket og advart om en polariserende samfunnsdebatt, der vi – i våre kroker – blir servert bare mer av det samme.

Jeg skjønner årsaker til hvorfor det er slik, men ikke i eksempelet jeg tar opp.

Som sentrumsborgerlig mener jeg å hente idégrunnlag både til venstre og høyre i politikken. Men jeg frir meg mer og mer fra rendyrket politikk med årene, i hvert fall det som umiddelbart er det – eller er en del av dagens partipolitiske ordskifte.

Hele poenget med å hevde interesser og verdier, må jo være å få gjennomslag for sine standpunkt – uavhengig hvem som inkorporerer, viderebringer eller lar seg inspirere av standpunktene. Det blir som Fritt ord-sjefen sa nylig; Det er viktigere hvem som sier ting, enn hva som sies. Dette er også et aspekt, ved det han sa. Det er nemlig slik at man hevder «poeng-eierskap» til et bestemt perspektiv.

Hvis vi skal bringe samfunnet videre, er ikke løsningen å polarisere samfunnsdebatten; eksempelvis ved høyresiden og venstresiden, til paroler som aldri utvikler seg – fordi man ikke deler meninger/erfaringer.

Det hadde vært bedre samfunnsutvikling for Norge, om informasjonen fløt mellom borgerne, og at vi kommer oss videre fra agendaen fra 2001 – i form av at man lar følgere være følgere. Hvis ikke, blir politikk i større og sterkere grad et maktspill.

Friere flyt av meningsutveksling hadde gjort Norge sterkere, mer robust – grobunn for den beste samfunnsutvikling.


No comments: