Wednesday, June 20, 2012

En stor svensk revypersonlighet


En av mine aller største favorittartister innen revyverden er svenske Bosse Parnevik

Jeg har ikke sett altfor mye av Bosse Parnevik, men han har en stoisk, sleip ro på scenen - i tillegg til å være glitrende folkelig satiriker.Det er noe glatt, som gjør det morsomt. Bo Sigfrid ”Bosse” Parnevik er født den 20. mars 1938, i Gøteborg – og er en svensk imitator og komiker. Familien flyttet til Munkfors i Varmland når Bosse var to år gammel. Han begynte sin artistkarriere allerede i tenårene. Hans TV-debut kom nyttårsaften 1957, i et program fra Nalen i Stockholm. Charlie Norman, Ingemar Johansson og Povel Ramel var imitasjonsobjekter på repertoaret allerede fra disse årene.  Bosse en dyktig friidretts-mann.Heltidsartist ble han i 1964.  Etter å ha deltatt i Folkparkernes Artistforum i Vasterås i 1969, begynte ryktet om Bosses fortreffelighet å spre seg. Han slo for alvor i gjennom i Lennart Hylands ”Karusellen” i 1963. Stor suksess gjorde han også i Ulf Thorens serie ”Hvar fjortonde dag,” 1965 – 1967.

Etter gjennombruddet
På slutten av 1960-tallet var Parnevik så etablert at han gjorde omtrent 300 opptredener i folkeparkene mellom mai og september. Han ble raskt en av Sveriges mest etablerte artister.  I 1971 gjorde han sine første egne TV-program, kalt ”Harpsundpartaj.” Årene 1978 – 1979 var han programvert for TV-serien ”Party hos Parnevik,” som ble en enorm seersuksess. Foruten hans unike stemmeimitasjoner, la han sjelen ned i sminken, hvilket gjorde at han ble enormt lik dem han parodierte. Blant Parneviks mest kjente imitasjoner kan nevnes Olof Palme, Ingemar Mundebo, Lennart Bodstrøm. Sven-Bertil Taube og Bengt Bedrup.

Entreprenør
I sammen med Hasse Wallman etablerte han også som kroeier, og kjøpte et antall resturanter i Stockholm, blant annet Bacchi Wapen i Gamla Stan. Sin første revy satt han opp på Chinateatern, ”Parneviks revyparty,” med blant andre Siw Malmkvist, Grynet Molvig og Lars Amble på rollelisten. Køddetelefoner var han en mester i. Han pleide ofte, for ulike underholdningsprogram, å ringe, mens han gav seg ut for å være kjente personer. Som oftest klarte han å lure samtalepartneren i andre enden. En klassisk samtale er da han ringte Anni Frid-Lyngstad, der han utgir seg for å være Charlie Norman. Et annet klassisk eksempel er hans samtale med Malena Ivarsson, der han utgir seg for å være Bengt  Bedrup.

Ingen festbrems
I 1987 hadde han premiere på Oscarsteatern med ”Parneviks Oscarparty”, en suksess som spiltes 368 ganger. I 1993-1994 var spilleplassen Cirkus i Stockholm, der han spilte ”Parneviks Cirkusparty.” Etter dette har det vært sparsomt med sceneopptredener, siden han har levd en pensjonisttilværelse.   I november 2007 var det premiere på forestillingen ”Parneviks Gubbrøra” på Maximteatern i Stockholm. Iløpet av drøye to timer viste han noen av sine mest minneverdige TV-innslag, samt gjorde liveimitasjoner på scenen. Han fortalte også om sine møter med majesteter, statsministre, presidenter, skuespillere – og andre imitasjonsobjekter. Parnevik er hedersmedlem i LIS – Lokalrevyer i Sverige – og deler hvert år ut en revypris, Parnevikstipendiet, til unge revytalenter. Det ligger en del videoklipp med Bosse Parnevik på you tube, som jeg anbefaler på det sterkeste.


No comments: