Wednesday, July 11, 2012

Annerledespartiet KrF og kristendemokratiet.

Flere peker på at KrF bør bli et parti av kontinental kristelig-demokratisk type. Er partiet et kristelig demokratisk parti allerede?  Eller passer ikke kristen-demokratiet på norsk?

Denne kronikken vil først se på KrF sin plassering langs en økonomisk høyre/ venstre akse, i den europeiske kristne partifamilie. Dernest vil kronikken se på partiets plassering langs en sosialkonservativ/ sosial-liberal akse, i den kristne europeiske partifamilie. Så vil jeg komme med noen avsluttende betraktninger. Jeg skal angi KrF sin plassering langs akser ved å bruke data som framkommer i Mapping Policy preferences II (2005). Prosjektet sitt mandat er å kode setninger og kvasisetninger (ufullstendige setninger) fra valgprogrammer, i kategorier, slik at disse indikatorene kan brukes til dimensjonsanalyse. Hensikten med denne kronikken er å sammenlikne KrF med andre kristelig-demokratiske partier.

Kristeligdemokratiet: Wikipedia definerer Kristelig-demokratiske partier som å være utgjort av sosial-konservatisme og økonomisk liberalisme. Janne Håland Matlary viser til at kjernen i den kristelig-demokratiske tradisjonen var en borgerlig ideologi, som ikke kunne forenes med kollektive tankemønstre (Stavanger Aftenblad 4. oktober 2010). Kristen-demokratiet har historisk fortrinnsvis vært anti-kommunistisk og anti-fascistisk. Kristne partier har tatt avstand mot fløy-politikk Det var sentrumsorienteringen som deriblant gjorde det italienske kristelig-demokratiske partiet så vellykket, fram til Trianhopoli-skandalen i 1992, med 45 års sammenhengende regjeringsmakt. Også hjemlige KrF har vedvarende tatt avstand fra de norske fløypartiene, både på høyre- og venstresiden, der Kjell Magne Bondevik har vært blant de tydeligste i KrF til å markere avstand til både SV og FrP. Den felles europeiske kristen-politiske tradisjon kan sies å være sentrumsorientert, i retning sentrum-høyreorientert.

Det antas ofte at kristelig-demokratiske partier (de kontinentale) befinner seg lenger til høyre politisk, enn de skandinaviske kristelige partiene.  Hvordan måle høyre/venstre skiller i politikken? Den mest betydningsfulle aksen i så måte er gjerne den økonomiske høyre/ venstre aksen. Jeg har konstruert denne aksen, der økonomiske høyreverdier er I) regjerings- og administrasjonseffektivitet, II) Fri entreprise, positiv III) Incentiver, positiv, IV) Proteksjonisme, negativ, V) Økonomisk ortodokshet, VI) Velferdstatlig begrensning VII) Arbeidsgrupper, negativ. Økonomiske venstreverdier er: I) Økonomiske planlegging, positiv, II) Proteksjonisme, positiv, III) Keynesiansk etterspørselspolitikk, IV) Kontrollert økonomi, positiv, V) Nasjonalisering positiv, VI) Arbeidsgrupper, positiv.

Dersom man tar for seg partienes plassering langs en økonomisk høyre/ venstre dimensjon, ved siste valg opptil 2005 (ved at man undersøker standpunktene i partiprogrammene) er faktum at det norske KrF skårer som et venstreorientert parti av de i alt 15 kristen-europeiske partiene i undersøkelsen. Med høyreorientering som toppplassering, kommer KrF tredje sist, slått av finske SKL og ett av de to belgiske kristne partiene . Like fullt er ikke deres skåre så langt til venstre for skåre null, -6.90. slik at partiet kan fortsatt betegnes som et sentrumsparti. Gjennomsnittskåre for de nordiske kristne partiene er -5,379.  KrF har en sentrumsposisjon i den nordiske kristne partifamilie. Den kontinentale (og anglosaksiske, dvs. inkludert Fine Gael, Irland) skåre langs aksen er 2,20 – det vil si noe til høyre for sentrum. Men; vi trenger ikke gå lenger enn til Sverige for å få en høyredreining langs aksen, der svenske Kd skårer typisk kristeligdemokratisk, 3,614 – noe til høyre for sentrum. Dette vil si at de kristelig-demokratiske kontinentale partiene (og Kd), ligger noe lengre til høyre enn norske KrF – dersom man undersøker partiene over den mest tonenagivende aksen for Høyre/ venstre skiller. KrF er i sin europeiske sammenheng et radikalt parti i økonomisk forstand.

Vi kan nå definere sosial-konservatismen. Sosial-konservatismen defineres som å bestå av kulturelle, sosiale og moralske saker.  Sosial-konservatismen innebærer en tro på tradisjonell moral og normer. Antagonisten/ motsatsen til sosial-konservatismen kan nokså ukontroversielt sies å være sosial-liberalisme. Trolig er det spenningen mellom sosial-konservatismen og sosial-liberalismen som utgjør en av kjerneuenighetene i KrF, og helt sikkert også i andre kristne europeiske partier. For å undersøke dette nærmere har jeg operasjonalisert en sosial-konservativ / en sosial-liberal dimensjon. Sosial-konservative indikatorer er følgende: I) Holdning til tradisjonell moralkodeks II) politisk autoritet, positiv III) nasjonalt levesett, positivt, IV) Lov og orden V) Multikulturalisme, negativ.  Sosial-liberale indikatorer er følgende: I) Tradisjonell moralkodeks, negativ. III) Multikulturalisme, positiv. IV) posititivisme til underprivilgerte grupper, positiv.  V) Nasjonalt levesett, negativt. VI)I frihet og menneskerettighrer. Hva er så resultatene av dette? KrF skårer nest minst sosial-konservativt av alle de 15 europeiske kristne partiene, kun slått av partiet Biancofiore, Italia. KrF skårer som det mest sosial-liberale partiet. Dersom man trekker fra sosia-konservativ skåre, med sosial-liberal skåre, og får en samlet plassering langs aksen, finner vi også interessante resultater. KrF skårer da som det tredje mest sosial-liberale partiet i den europeiske kristne partifamilie.  Overfor sine nordiske søsterpartier skårer partiet veldig radikalt, der gjennomsnittsskåre for de nordiske partiene er -20,86, og skåren for KrF er -4,35 – der alle de andre nordiske partier har skåre på minst – 15. Svenske Kd ligger nærmest det kontinentale gjennomsnitt med skåre 15.663, der snittet på kontinentet (inklusiv Fine Gael) er 12,90. Ser man Europa under ett er skåren -15,02 – svært nær svenske Kd. Dersom man vil hente inspirasjon til en tilnærming mot kontinentale kristen-demokrati, trenger man ikke, ifølge disse undersøkte akser, gå lenger enn til Sverige få å søke inspirasjon.
Hvordan oppsummere resultatene? KrF er et langt mer liberalt og økonomisk radikalt parti enn andre kristne partier i Europa – og det er dette som i så tilfelle er norsk kristendemokrati. KrF befinner seg i en sentrumsposisjon i den nordiske kristelig-demokratiske partifamilie, målt ved den økonomiske høyre/ venstre aksen, men er utpreget mer liberalt langs den sosial-konservative/ sosial-liberale akse. KrF har en tilhørighet til venstre langs den økonomiske høyre/ venstre akse, sammenliknet med europeiske søsterpartier. Partiet er utpreget mer liberalt i kulturelle, sosiale og moralske saker enn sine europeiske søsterpartier. Det er dette som er kristendemokratiet på norsk. Og – partiet forblir trolig et annerledesparti, da det ikke har vist seg å være vellykket å bli et mer sosial-konservativt mørkemannsparti.  

Denne kronikken stod på trykk i Stavanger Aftenblad februar 2011.

No comments: