Friday, September 28, 2012

Nye politiske koster på sagaøya

Islands sosialdemokratiske statsminister Jóhanna Sigurdardóttir vil trekke seg fra politikken når Alltingets periode utløper i april, opplyste hun torsdag, melder Stavanger Aftenblad.

Den nå 69 år gamle første kvinnelige statsministeren på Island sier at de siste fire årene har vært krevende for både henne og islendingene. Etter at det islandske konservative partiet «Selvstendighetspartiet», under ledelse av Geir Haarder (med røtter i Ryfylke), fikk skylda for den islandske økonomiens sammenbrudd som bør regnes som år 0 på Island, fikk venstresiden for første gang flertall i 2009. Selvstendighetspartiet opplevde et velgerras, der partiet gikk tilbake 12,94 prosentpoeng til 23,70 prosents oppslutning. Det er kanskje rart ikke velgerflukten var større, med tanke på hvor «hårde» beskyldningene mot Haarder var. Størst var nedgangen for Selvstendighetspartiets kanskje nærmeste allierte «Frjálslyndi flokkurinn,» det liberale partiet: Deres oppslutning sank med 5,04 prosentpoeng til 2,22 prosents oppslutning. Vi kan jo koste på oss en liten gjennomgang av Frjálslyndi flokkurinn.

Sagaøyas liberale bevegelse
Dagens liberale parti heter Lys Framtid, og partiet skal senere ses nærmere på. Dagens partileder heter Gudmundur Steingrimson (bildet til høyre). Liberalismen har vært en livskraftig bevegelse på Island siden 1897, men partipolitisk ble de forent med de konservative. I 1897 stiftet man partiet «Framskrittspartiet,» som i motsetning til det norske FrP hadde sine røtter i politikkens sentrum. Etter navne-endringer, kom de i 1905 fram til at partiet skulle heter «Det demokratiske parti.»  Sammen med partiet som kanskje best kan oversettes med «Partiet for landets beskyttelse,» forente den liberale og konservative bevegelsen på Island seg i partiet «selvstendighetspartiet,» i 1908 – og dette heter det hovedsakling konservative partiet også i dag. På 1920-tallet opplevde partiet avskallinger til både høyre og venstre: I 1923 tilsluttet den del av høyresidens medlemsmasse seg det nyopprettede «Borgerpartiet,» mens i 1926 tilsluttet venstresiden seg agrar-/ bondepartiet «Framskrittspartiet.» Resten dannet partiet det liberale partiet «Frjálslyndi flokkurinn.» Det liberale partiet eksisterte ikke lenge, allerede i 1929, tre år etter opprettelsen, gikk også dette partiet – i likhet med det Demokratiske partiets fusjonering i 1908 – inn i «Selvstendighetspartiet.» Først i 1998 hentet man fram det gamle navnet, og dannet et rent liberalt parti på Island, hvilket ikke hadde eksistert på sagaøya de siste tre generasjonene. Navnet på partiet var selvfølgelig«Frjálslyndi flokkurinn.» Oppslutningen om partiet har variert, men det har alltid vært et juniorparti: 7,38 prosents oppslutning av velgerne i 2003 er partiets toppnotering, men bare marginalt dårligere oppslutning – og fortsatt fire representanter - i 2007. Siden har partiets oppslutning vært lite lystelig lesing, og partiet falt ut av Alltinget i 2009. Dagens leder heter Sigurjón Þórðarson, født 1964. Han har naturfaglig utdannelse fra Island og England, og med spesialområde innenfor vannforurensing er han kanskje kandidat til en miljøvern-ministerpost? Partiet står for fri markedsøkonomi, og er vektlegger sterkt Islands uavhengighet i utenrikspolitikken. Kanskje islandendingers skeptisisme til fri markedsøkonomi – i kjølvannet av finanskrisen – har fått islendingene til å se seg om etter partier med annet ideologisk grunnlag, foran neste valg.

Meningsmålinger   
Mye kan tyde på det – men det er også på gang en gjenreisning av «Selvstendighetspartiet». Samstaða, eller "Solidaritet,“ er et nyopprettet parti som har sine røtter i Grønt venstreparti. Partiet forfekter klassiske venstreorienterte idealer som styrking av velferdssystemet, beskyttelse av miljøet og er pro-egalitert (Likhetsorientering). Partiet fikk ved sin første notering på et meningsmålingsinstitutt i 2012 en oppslutning på 21,3 prosent av stemmene. Partiet ser ut til å stjele enorme stemmemengder fra Sosialdemokratene, som på samme måling går tilbake fra 20 til 8 mandater, hvilket vil virke slunkent overfor de 63 plassene som eksisterer i verdens eldste fungerende parlament, Alltinget, fra år 930. Partiet stjeler også fra Grønt venstreparti, som går tilbake på målingene. Mye kan tyde på dødt løp mellom blokkene: Selvstendighetspartiet ser ut til å igjen bli det største partiet, der oppslutningen om partiet ser ut til å skaffe partiet 24 taburetter, det vil si tre ganger så stort som den gamle erkefienden sosialdemokratene (Slevstendighetspartiets leder er idag Bjarni Benediktsson Jr., avbildet til høyre) . Islandsk nyeste parti, som best kan oversettes med „Lys framtid,“ ser ut til å overta det liberale partiets plass i mange henseender. Lys framtids idealer er liberlismen, en grønn politikk, internasjonal og demokratiske orientering – og alt i alt: en lys framtid. Kanskje skiller partiet seg mest fra det foregående liberale partiet i utenrikspolitikken.  Det skal bli spennende å følge med på det islandske valget, og om ikke-sosialistene får flertall i nasjonalforsamlingen. Tar man med Framskrittspartiets 8 representanter, som de lå an på målingene i januar, så er det stor sannsynlighet for ikke-sosialistisk flertall. 24 representanter (Selvstendighetspartiet – det konservative partiet) + 8 representanter (Framskrittspartiet – agrar- / bondepartiet) + 4 representanter (Lys framtid – det liberale partiet) = 36 representaner, hvilket med dette regnestykket gir flertallskoallisjon av borgerlige partier i Alltinget. 

No comments: