Monday, January 21, 2013
Teambuilding i Røldal
Monday, January 14, 2013
Fiskelykke og båtmotorhygge
I helgen var jeg midt i Byfjorden for å dra opp vintertorsken som er i farvannet for å gyte. Det endte opp med en feit lyr.
Isende frostrøyk siver ut av munnen, og kvikksølvet har rukket ned til minus 7 grader. Det er et vinterkaldt, men blikkstilt i luften. Vindrossene har vendt kursen østover, og måkeskrikene skråler fra den fjerne masten uti havgapet. Noen rangleveisrøvere er på vei hjem fra nattens utbrudd på Chevys, mens vanntårnet strekker seg sedvanlig friskt og freidig oppover mot himmelhvelvet. Himmelen har ennå ikke rukket å gjespe, derfor er det så stille. Tre karer rusler nedi til robåten, som skal frakte oss over til Engøyholmen, hvor motorbåten ligger fortøyd. Rimet har lagt seg på dørken, og motoren ber om håndskraft før den starter. Tre karer har akkurat spruttet nedi båten, og omsider starter motoren. Båten vagger utover sundet, og er i ferd med å ta hele fjordmunningen i øyesyn, rundt neset.
- På denne ene siden av fjorden sies det på folkemunne at det er makk i lyren, på den andre siden er lyren fri for makk, kommer det fra den ene.
- Åja, sier du det, svarer jeg intetanende og forventningsfullt. Jeg skotter utover vannoverflaten, og tenker på at mange forfattere har skildret livet over vann, mens få har beskrevet livet under vann. Vel vitende om at søndagsmiddagen gjøres klar og omsider putrer på kokeplaten og i steikeovn hjemme, er det dagens fangst som for øyeblikket fortrenger disse tankene.
Fiskenøstet kastes uti, mens de andre to fisker med stang. Raskt rykker det snøret, og den ene av oss haler inn dagens første torsk. Ikke lenge etter kjenner jeg at det rykker i senen. Pigadø har jeg noe på kroken jeg også. Det var et kraftig rykk, kan det være torsk? Det virker slik. Jeg åler inn snøret, og om litt kommer en slibrig skapning til syne under vannoverflaten. Her er det en fisk som har gått på en skikkelig smell, han gjør vel ikke det en gang til. Det viste seg å være en lyr.
Friday, January 11, 2013
Satire og skrøner over menneskenaturen
«Gullivers reiser» av Jonathan Swift står ganske
ribbet tilbake i utgivelsen fra Gyldendal.
Historien fra 1726 er en roman, av den irske forfatteren Jonathan Swift, som både er en satire om menneskenaturen og en parodi av reiseskrøner fortalt av de mange reise- og eventyrlystne på 1700-tallet, da Europa erobret verden. Boken regnes som en klassiker innen britisk litteratur, og var allerede i sin samtid en kioskvelter. Boka er beregnet på store og små, men har ulik fascinasjonskraft overfor ulike grupper. Barn leser den nok som en ren spennings- og eventyrroman, mens den for voksne (er tenkt som) en satire. I innledningen av boken får vi en liten kortversjon av hovedpersonens Lemuel Gullivers liv. Han elsker å reise, noe som også blir hans undergang. Iløpet av hans første utferd forliser han, og blir tatt til fange av små mennesker som ikke er mer enn 10-15 cm. høye. De er innbyggere i samfunnet Lilleput. Etter at han forsikrer om at han skal oppføre seg bra, blir han tildelt en bolig i Lilleput. Det som for Lilleputtene er en kjempe, får ellers lov til å bevege seg fritt rundt i samfunn, under forutsetning at han ikke skal gjøre skade. Gulliver hjelper lilleputtene å nedkjempe sitt nabosamfunn, Blefuscianerne, ved å stjele deres flåte. Han motsetter seg imidlertid å gjøre Blefuscu til en provins av Lilleput. Gulliver dømmes til å bli blind, men rømmer da til Blefuscu, etter hjelp fra en venn. Hvordan historien utvikler seg, og hvordan det ender, er ikke det vesentligste for denne artikkelen å gjengi. Langt mer interessant er det å fortelle hva verket skal si noe om.
Originalverket «Gullivers reiser» er en koloss
av en bok, men mye av Swifts skriveferdigheter, skildringer og satire forsvinner
nok i den norske oversettelsen i utgaven jeg har lest. Har lenge hatt et sterkt
ønske om å lese denne historien som skal være en raljering over menneskets
dårskap, men satt ganske slukøret tilbake. Trolig skyldes dette at det ikke går
an å skjære historien til beinet, siden selve handlingsgangen (som ikke er
spesielt imponerende, eller fengslende) nok er underordnet de mange avstikkerne
til hovedhistorien – for det er sannsynligvis disse som er mest lesverdige.
Kort om verketHistorien fra 1726 er en roman, av den irske forfatteren Jonathan Swift, som både er en satire om menneskenaturen og en parodi av reiseskrøner fortalt av de mange reise- og eventyrlystne på 1700-tallet, da Europa erobret verden. Boken regnes som en klassiker innen britisk litteratur, og var allerede i sin samtid en kioskvelter. Boka er beregnet på store og små, men har ulik fascinasjonskraft overfor ulike grupper. Barn leser den nok som en ren spennings- og eventyrroman, mens den for voksne (er tenkt som) en satire. I innledningen av boken får vi en liten kortversjon av hovedpersonens Lemuel Gullivers liv. Han elsker å reise, noe som også blir hans undergang. Iløpet av hans første utferd forliser han, og blir tatt til fange av små mennesker som ikke er mer enn 10-15 cm. høye. De er innbyggere i samfunnet Lilleput. Etter at han forsikrer om at han skal oppføre seg bra, blir han tildelt en bolig i Lilleput. Det som for Lilleputtene er en kjempe, får ellers lov til å bevege seg fritt rundt i samfunn, under forutsetning at han ikke skal gjøre skade. Gulliver hjelper lilleputtene å nedkjempe sitt nabosamfunn, Blefuscianerne, ved å stjele deres flåte. Han motsetter seg imidlertid å gjøre Blefuscu til en provins av Lilleput. Gulliver dømmes til å bli blind, men rømmer da til Blefuscu, etter hjelp fra en venn. Hvordan historien utvikler seg, og hvordan det ender, er ikke det vesentligste for denne artikkelen å gjengi. Langt mer interessant er det å fortelle hva verket skal si noe om.
Hovedtema
«Gullivers
reiser» har blitt omtalt som en barnefortelling, fortidig science fiction, og
en forløper til den moderne romanen. Utgitt syv år etter daniel Defoes
suksessrike Robinson Cruso, kan den leses som en forlengelse av denne
forfatterens tro på menneskets evner. Den kan leses som en kritikk av Thomas
Hobbes teorier, og Thomas Hobbes ligger fjernt fra min politiske tankegang. En
mulig grunn for bokas klassikerstatus, er at den kan ses på så på så mange
forskjellige måter, alt etter hvem som leser den. For mitt vedkommende var boka
– i sin ribbete utgave – en kritikk av det å være menneske rett og slett, der
mennesket dominerer tilværelsen over andre dyr, og for den saks skyld alt
levende og dødt. I Gullivers reiser blir dette på sett og vis snudd på hovdet, der
vi identifiserer oss med lilleputene, og hvordan det måtte være å forholde seg
til en verden, når man er på størrelse med et ekorn. Det er ganske skremmende. I
vår tid kan verket kanskje brukes til å si noe om naturforvaltning, og hvordan
det fortoner seg for dyr når de er omgitt av «menneskefjell,» som er et
kallenavn på Gulliver i boka. Boka skal si noe om korrupsjon, og hvordan
mennesker blir korrupte. Dette kom ikke tydelig fram i gyldendals utgave. Interessant er Gullivers forandring, som går
fra å være et optimistisk menneske, til å bli en misantrop – altså mistenksom
mot menneskeheten. Sånn sett sier jo boken også her noe allmenngyldig.
Konklusjon
Mye av
årsaken til at verket – enn igjen, i sin ribbete utgave – mer kan leses som en
barnebok, enn en satire over samfunn og mennesker, skyldes nok at Swifts mange
antatte krumspring har måttet vike for en handlingsgang, som egentlig ikke er
særlig interessant. Konteksten har forandret seg siden den gang, da det ikke
lenger er like åpenbart at hendelser og fenomener, fra andre verdenshjørrner,
er så usannsynlige – og derav heller ikke særlig latterlige lenger. På den andre
siden kan det også innvendes at en del er så usannsynlig at det heller ikke er
morsomt fordi det ligger fjernt fra konteksten. Bilde er altså sammensatt. Men
jeg synes boka gir et fint innblikk i hvordan det måtte være å være på
størrelse med et ekorn i det moderne samfunnet. Wednesday, January 09, 2013
Et samfunn vi skal leve i - saksnummer 15C?7¤89
Denne saken krever en forklaring. For et par år siden var det debatt om
hvorvidt resturantkjeden Hooters skulle få etablere seg i Stavanger. Jeg er
verken sterkt for eller imot, men det var ikke måte på hvordan saken opprørte
enkelte kilder. Enkelte glupinger, blant annet en forsker, uttalte noe så langt
inn i blodtåka at «dette egentlig handler om velferdsstaten.» Denne uttalelsen
ga inspirasjon til dette innlegget, men kom aldri på trykk i Stavanger
Aftenblad.
ennå ikke var slått sammen til Stavanger, 1965, journ.anm, så det er jo et definisjonsspørsmål om dagens bystyrepolitikere skal stilles til ansvar.) Vi har ikke tradisjon for dette i Vågen under varme sommerdager, under sandvolleyballen – det er jo det saken egentlig dreier seg om. Vi skal ikke så langt tilbake i historien, år 1023, da lettkledd servering skulle sette hela i taket (Ordruken er litt uheldig, vi hadde den gang verken heler eller tak, så dette reiser jo egentlig spørsmål om vi har tradisjon for trehusbebyggelse og stilletheler i Stavanger) Kanskje bør vi få større kommunal regi på pils- og utringning. (Servering fra V-halser har jeg sett ved selvsyn) Hooters kan være en kanalisering av lettkledde oppgaver til de mest nidkjære, som sporadisk, på grensen til frekvent, står for underholdningen på enkelte av byens utesteder, og det av begge kjønn (!), sene lørdagskvelder. (Er det en brannfakkel å kanskje etterspørre en anbudsrunde?) Denne saken dreier seg egentlig om
”salg av kropp (aftenbladet 14. januar). Høyre kan vel ikke sitte å se på at Hooters får monopol på
salg av kropper? Det er jo det saken egentlig dreier seg om (FrP har jo sagt allerede at de vil se)
Dette reiser forferdelig mange spørsmål. Har vi historier om ”dette” her? (eller ”her”?) Ryktene sier at det oppstod seanser under en festseilas for Oscar 2, (nå hopper vi flere århundrer framover i tid)
hvor det var tilrop om skjenking fra ei lettkledd svenske – det er jo det saken egentlig dreier seg om.
Hennes oldefar var riktignok fra Orkenøyene (Verdivalg var oppe 14. januar, og kanskje han forårsaket hennes mer uslepne tilnærming til ”måten hun henvendte seg på”) og kongen, Oskar den II, var jo også svensk (og kanskje var de gift, men dette kan jo ha vært et rent forretningsmessig forhold, ikke ulikt Hooters?). Det kom i hvert fall oppglødde ”o’heier og o’hoier”fra folk med bløte konsonanter, så ”dette” har en viss forankring til folk som var bosatt sør/vest i riket (Hvis de da ikke var oppfostrert med en amme). Det er jo det saken egentlig dreier seg om. Jeg vet ikke om det er en vesentlig forskjell om denne seansen foregikk til sjøs, og ikke til lands – men det foregikk i norsk terriotorialfarvann (Undertegnede 1896: 629) – så pupper og pils har en viss forankring i den norske skipsflåte (eksempelvis Bergesen – det er jo det saken egentlig dreier seg om) Tilropene (de tidligere nevte o’hoiene) kom fra svaksynte, tilblitt ved lesekyndige (som heller ikke den gang hadde førsterett på alfabetet – det er jo det saken egentlig dreier seg om). Bokinteressen ble kombinert med det Aftenbladet av 14.januar omtaler som ”salg av kropp” (det er jo det saken egentlig dreier seg om, tradisjonelt sett.) Eller var det maten? Lammet hører jo med til påsken, og geistlige (– folk fra flere lag egentlig) som alltid har slått ring rundt flere bøker i en og samme bok: Matteus Evangeliget, Jobs bok, osv, i bibelen – med andre ord ”tunge økonomiske interesser” (Begrep fra 14. januar”, og for mer om skrift, les ”alfabet”, ”o’hoier” ”Bergesen” og hele avisen for øvrig,” hvor alt egentlig staves rett fram) Da er kardinalspørsmålet, ”er det plass til høytider og trøyer i ett og samme samfunn? På den ene siden, både ja og nei. Kanskje Hooters bør få rødt lys, og ivhertfall ikke rød lykt? Overfor alle de aspekter som Hooters-saken berører - åh, vent litt: For ikke å forglemme de ti bud, som kanskje allerede for 3 milliarder år siden var fullstendig pulverisert, så: tradisjon? Kristningen av Norge la seg jo ganske raskt, og da blir kardinalspørsmålet todelt: Hvor tunge er jentene, og hvorfor selger Arne Larsen Økland pizzaer under dekknavnet Dolly’s forparter? PPS: Allerede 14 minutter etter første vulkanutbrudd på Notodden, omtrent tre milliarder år f.kr. (bruker forkortelse, vil nødig
dra inn flere elementer og enkeltpersoner i dette) så var det en dame som tok av seg overdelen i Hokksund, med en Brigg i neven. Vi fikk begreper som ”Måltid” og ”Servering” Hun var svært intelligent, men klarte aldri å få inn i skolten at ”dette” handlet om likestilling. Håper ”dette” klargjør premissene i diskusjonen. Det konkluderes med at det aldri tidligere har blitt servert mat og pils i tre nummer for små T-shorter i Vågen.
Den amerikanske resturantkjeden
Hooters ønsker å etablere seg i Stavanger. En utfyllende definisjon vanskelig å
gi, det ligger et sted mellom en familieresturant og syndens pøl, inntil vi får
framlagt lengdemålene på t-skjortene.
André Hageseter
Ombudsmann for dyptpløyende
analyse og vidtfavnende diskusjoner.
Saken: Forskere
hevder dette (t-skjortene, altså) har med velferdssamfunnet å gjøre. (Aftenbladet torsdag
14.januar). Vi må ikke glemme at Hooters også strider mot søylene i den
norske
forsvars- og sikkerhetspolitikken. En svekket
solidaritetsfølelse, (referanse: 14. januar), ja visst!. Finnes det historier
om dette tidligere, her?
Historieforelesing:
Den siste registrerte, lovlydige og kommunalt godkjente t-skjorteservering
ble avviklet under Harald Hårfagre, i år 1031 (det var den
gang Hetland og Madla kommune ennå ikke var slått sammen til Stavanger, 1965, journ.anm, så det er jo et definisjonsspørsmål om dagens bystyrepolitikere skal stilles til ansvar.) Vi har ikke tradisjon for dette i Vågen under varme sommerdager, under sandvolleyballen – det er jo det saken egentlig dreier seg om. Vi skal ikke så langt tilbake i historien, år 1023, da lettkledd servering skulle sette hela i taket (Ordruken er litt uheldig, vi hadde den gang verken heler eller tak, så dette reiser jo egentlig spørsmål om vi har tradisjon for trehusbebyggelse og stilletheler i Stavanger) Kanskje bør vi få større kommunal regi på pils- og utringning. (Servering fra V-halser har jeg sett ved selvsyn) Hooters kan være en kanalisering av lettkledde oppgaver til de mest nidkjære, som sporadisk, på grensen til frekvent, står for underholdningen på enkelte av byens utesteder, og det av begge kjønn (!), sene lørdagskvelder. (Er det en brannfakkel å kanskje etterspørre en anbudsrunde?) Denne saken dreier seg egentlig om
”salg av kropp (aftenbladet 14. januar). Høyre kan vel ikke sitte å se på at Hooters får monopol på
salg av kropper? Det er jo det saken egentlig dreier seg om (FrP har jo sagt allerede at de vil se)
Dette reiser forferdelig mange spørsmål. Har vi historier om ”dette” her? (eller ”her”?) Ryktene sier at det oppstod seanser under en festseilas for Oscar 2, (nå hopper vi flere århundrer framover i tid)
hvor det var tilrop om skjenking fra ei lettkledd svenske – det er jo det saken egentlig dreier seg om.
Hennes oldefar var riktignok fra Orkenøyene (Verdivalg var oppe 14. januar, og kanskje han forårsaket hennes mer uslepne tilnærming til ”måten hun henvendte seg på”) og kongen, Oskar den II, var jo også svensk (og kanskje var de gift, men dette kan jo ha vært et rent forretningsmessig forhold, ikke ulikt Hooters?). Det kom i hvert fall oppglødde ”o’heier og o’hoier”fra folk med bløte konsonanter, så ”dette” har en viss forankring til folk som var bosatt sør/vest i riket (Hvis de da ikke var oppfostrert med en amme). Det er jo det saken egentlig dreier seg om. Jeg vet ikke om det er en vesentlig forskjell om denne seansen foregikk til sjøs, og ikke til lands – men det foregikk i norsk terriotorialfarvann (Undertegnede 1896: 629) – så pupper og pils har en viss forankring i den norske skipsflåte (eksempelvis Bergesen – det er jo det saken egentlig dreier seg om) Tilropene (de tidligere nevte o’hoiene) kom fra svaksynte, tilblitt ved lesekyndige (som heller ikke den gang hadde førsterett på alfabetet – det er jo det saken egentlig dreier seg om). Bokinteressen ble kombinert med det Aftenbladet av 14.januar omtaler som ”salg av kropp” (det er jo det saken egentlig dreier seg om, tradisjonelt sett.) Eller var det maten? Lammet hører jo med til påsken, og geistlige (– folk fra flere lag egentlig) som alltid har slått ring rundt flere bøker i en og samme bok: Matteus Evangeliget, Jobs bok, osv, i bibelen – med andre ord ”tunge økonomiske interesser” (Begrep fra 14. januar”, og for mer om skrift, les ”alfabet”, ”o’hoier” ”Bergesen” og hele avisen for øvrig,” hvor alt egentlig staves rett fram) Da er kardinalspørsmålet, ”er det plass til høytider og trøyer i ett og samme samfunn? På den ene siden, både ja og nei. Kanskje Hooters bør få rødt lys, og ivhertfall ikke rød lykt? Overfor alle de aspekter som Hooters-saken berører - åh, vent litt: For ikke å forglemme de ti bud, som kanskje allerede for 3 milliarder år siden var fullstendig pulverisert, så: tradisjon? Kristningen av Norge la seg jo ganske raskt, og da blir kardinalspørsmålet todelt: Hvor tunge er jentene, og hvorfor selger Arne Larsen Økland pizzaer under dekknavnet Dolly’s forparter? PPS: Allerede 14 minutter etter første vulkanutbrudd på Notodden, omtrent tre milliarder år f.kr. (bruker forkortelse, vil nødig
dra inn flere elementer og enkeltpersoner i dette) så var det en dame som tok av seg overdelen i Hokksund, med en Brigg i neven. Vi fikk begreper som ”Måltid” og ”Servering” Hun var svært intelligent, men klarte aldri å få inn i skolten at ”dette” handlet om likestilling. Håper ”dette” klargjør premissene i diskusjonen. Det konkluderes med at det aldri tidligere har blitt servert mat og pils i tre nummer for små T-shorter i Vågen.
Wednesday, January 02, 2013
Var det et Egner år?
Rogaland Teater satte opp Karius og Baktus, mens Sola Kulturhus spilte Hakkebakkeskogen inn i fjoråret. Distriktet kan derfor sies å ha tatt Egner året på alvor. Sjøl har jeg vært så heldig å være med i to Egner forestillinger: Folk og røvere i Kardemomme by (1990, Rogaland teater) og Hakkebakkeskogen (2011, Sola Kulturhus). Henholdsvis spilte jeg Jonatan og Elg. Det var med Egner det startet for meg, og om det ikke har sluttet, føltes det likevel som et slags «ringen er sluttet» når jeg var med i Hakkebakkeskogen. Det som er så flott med Egner er at han har en moral og oppbyggelige verdier i stykkene sine, som vi alle har godt av å høre. Men moralpreken alene gjør ikke stykkene, og jeg håper at arvtakeren Bjørn Egner har slakket av på alle de begrensningene som pålegges når et teater skal sette opp en Egner-forestillingen. Uten fornyelse tror jeg Egner-stykkene vil forsvinne, med moderniseringen holder historiene som bare det.
Karaktertrekk
I anledning jubileumsåret tok jeg fram en biografi som jeg har
kjøpt for mange år siden. Biografien er skrevet av Christopher Hals Gylseth, og
kom ut i 2000, og jeg kjøpte den vel umiddelbart. Jeg har aldri lest hele, men
lest store deler av den – både i 2000 og 2012 . For meg står hans koselige,
romslige stemme klarest i minnet. Eller for å sitere Ole Paus karakteristikk:
Han er ikke en stemme, han er et fang. Per Asplin beskrev han som «perfeskjonist,
elskverdig, men sta og bestemt» Kanskje ikke ulikt en rollefigur fra hans eget
dikterunivers? Han hadde nok sterke visjoner, klar moral og en enorm
arbeidskapasitet. Antagelig har ingen annen forfatter i Norge hatt større
kontroll over sitt eget verk – hva enten gjelder bokutgivelser eller
framføringer i radio, på teaterscenen, på fjernsyn, eller på film. Resutlatet
er at historiene bli fortalt veldig likt, uten særlig variasjoner, skriver
Gylseth. Dette er selvsagt både en styrke og svakhet med Egner. Thorbjørn Egner
beskrives ellers som et innesluttet og privat menneske, en mann som i stor grad
definerte seg selv ut i fra sitt arbeid. Nøkkelen til å forstå hans
personlighet ligger derfor gjemt i selve utøvelsen av hans kunstneriske virke,
fortsetter Gylseth. Jeg vet ikke om jeg er helt enig i denne betraktningen. Mye
ved Egner kan sikkert forstås dersom man studerer hans virke. Men at diktningen
skulle gjenspeile Egner som egen person vil være å redusere dikterrollen til en
som har sluttet å dikte, men skriver om seg selv. Det vil være å ikke ta
dikteren på alvor. Han bli av Gylseth beskrevet som en som krevde det som
rettmessig skulle tilkomme han. De gangene han mente seg dårlig behandlet, gikk
det tilsvarende sterkt innpå han. Han var både viljesterk, selvsentrert og
nærtakende – hvilket ikke skulle være helt ukjent for kunstnersjeler, så vel
som andre som vil noe. Denne personligheten ble hans styrke og svakhet i møte
med det norske kulturlivet, ifølge Gylseth.
Oppvekst
Thorbjørn
Egner kom til verden sommeren 1912 i Oslo. Ingen andre europeiske hovedsteder
vokser raskere på denne tiden, enn nettopp Oslo. Han ble født inn i
fattigstrøket Kampen i Oslo. Han var praktisk anlagt, og Egner følte dermed
ikke behov for å tilbringe mer tid i det noe teoretiske skolevesenet enn
nødvendig. Han hadde dessuten svært gode evner, som gikk mer i retning av det
kreative enn akademiske. Som et slags utdannelseskompromiss ble far og sønn
enige om at han skulle gå på handelsskole på kveldstid, mens dagene kunne brukes
til dyrking av kreative interesser. Han ble kjent i nabolaget som en alvorlig
ung mann, skriver Gylseth, antakelig fordi han grublet på hva det skulle bli av
han. 1 1930, 18 år gammel, begynte han på Studentenes Friundervisning på
Møllergaten skole, der han ble leder av teatergruppen, og skrev skuespill og
revy. Dette var et kunstnerisk verksted, hvor man leste både lyrikk og aktuell
norsk dramatikk. 19 år gammel ble han innkalt av lensmannen på Nesodden,
mistenkt for å bedrive samfunnsnedbrytende virksomhet med sin revyinteresse.
Ordensmakten hadde nemlig funnet ut at en sommerrevy var under planlegging på
Blylaget på Nesodden. Godt ikke slik inntreffer anno 2013. Det gode
borgerskapet sto nemlig i fare for å bli uthengt. En stund tenkte Thorbjørn Egner
på å bli teatermaler, før interessen to retningen av instruktørarbeid. Han fant
sin kunstneriske bane, i skjæringspunktet med det tradisjonelle om moderne
allerede i tjueårsalderen.
Ung voksen
Egner sto på
terskelen til sitt profesjonelle gjennombrudd ved utbruddet av 2. verdenskrig.
Han hadde oppnådd mye i livet, men adskillig mer ugjort. Han tumlet med
ambisiøse planer, og lengtet etter å sette dem ut i livet. Tidsperioden hadde
han ikke i ryggen, vil jeg påstå. Norge var preget av økonomisk krise, arbeidsledighet,
ekstreme politiske ideologier. Han skrev tekster under krigen som tyskerne
gjennomskuet som antinazistisk satire, gjennom tilsynelatende uskyldige
barnefortellinger. Karius og Baktus så
dagens lys i 1941. Det var politisk slagside i det han skrev, blant annet
hevder Gyseth at dyrene i Hakkebakkeskogen hadde funnet ut at et lovregulert
sosialdemokratisk samfunn var det beste. Enig med Gylseth her, og må derfor
stille spørsmål ved enkelte forståsegpåere som mener at man finner anarkistiske
trekk hos Egner i andre av hans barneskuespill, «Folk og røvere i Kardemomme
by.» Riktignok har Egner en forkjærlighet for røverne, men at det skulle være
en hyllest til forbryterstanden og derav anarkistiske trekk, stiller jeg meg
sterk tvilende til – røverne blir jo blant annet til slutt gode, lovlydige
borgere.
Vanvittig produksjon
I årene 1940
– 1945 står Egner bak ikke mindre enn atten bokutgivelser. Krigsårene var
ifølge Gylseth Egners litterære og kunstneriske gjennombruddsperiode, der hans
mange talenter kom offentligheten for øyet. Suksessen lot ikke vente på seg. I
tilegg til hans enorme produksjon, førte han et utstrakt sosialt liv i mange
foreninger og forbund – det er imponerende at han rakk å være familemann og
småbarnsfar i tilegg, skriver Gylseth. Thorbjørn Egner regnes ellers ikke for å
være morsom i større forsamlinger, fortsetter Gylseth. Kanskje henger dette
sammen med at han nettopp var et svært privat menneske. Imidlertid hadde han en egen
evne til å komme i kontakt med folk i kulturlivet. Men hva hadde vel denne
evnen vært uten at han var en kunstnerisk gigant?
Subscribe to:
Posts (Atom)