Monday, September 28, 2020

Stift et region- eller institusjonsteater i Østfold

 


Østfold bør få sitt eget regionteater, for å styrke og organisere det lokale – og ellers nasjonale og internasjonale kulturlivet. Mener dette bør være i Halden.

Årsaken til å lokalisere det til Halden er at de allerede har to sceneflater. Det ene er at Norges eldste teaterbygg allerede ligger der; Fredrikshald Teater. Ved en institusjonalisering, kunne dette bygget vært brukt sporadisk eller ved spesielle anledninger, på årsbasis. Det egner seg ypperlig til 1700- og 1800-talls dramatikk – og ellers det som trengs, når haldenserne skal feire seg selv.

Det andre sceneområdet, er Fredriksten Festning. Her kunne man årlig oppføre faste spel – med eller uten særlig tilknytnng til Halden.

Så kunne man oppført et nytt teaterbygg, vis a vis Fredrikshald Teater, med en publikumskapasitet på rundt 250 – 300 seter. Det kunne også blitt bygget slik, at man kunne adskille salen med skillevegg, slik at man kunne få en mer intim atmosfære, for rundt 100 besøkende.

Jeg mener dagens institusjonsteatre rundt omkring i Norge har for små ensembler. De burde minimum ligge på rundt 10 personer, for å blant annet utnytte skuespill verdensdramtaikken har å by på, som ofte er på rundt syv-åtte personer. Det burde kunne gå an å ha et ensemble i Halden på rundt 10 skuespillere.

Det er mange skuespillere i Norge. Ved å ansette dem til teatre, unngår vi andre utgiftsposter det er å gå på andre minnelige ordninger.

Et alternativ er å legge teater til Fredrikstad, som er en større by, og allerede har et miljø gjennom Institutt for Scenekunst. Avstanden mellom Fredrikstad og Halden er ikke så stor, slik at det kunne ligge ett av stedene. Jeg mener Halden derimot har en bedre historisk ramme, rundt et teater.

Thursday, September 24, 2020

KrF-koden; Sentrumsparti/ sentrumslim

 


Hvis KrF skal ha noen eksistensberettigelse, tror jeg de kan legge bort begrepet kristendemokrati. KrF er et sentrumsparti – eller er sentrumslimet i norsk politikk, hvis de vil vedvare.

Internasjonal forskningslitteratur har også lenge benevnet partiet sosial-liberalt. Det var som et sosial-liberalt parti de hadde sine glansdager på 1990-tallet. Under begrepet sentrumsparti. De kan godt plassere seg i en sentrum-høyre eller sentrum-venstre posisjon. Men begrepet kristendemokrati hører ikke hjemme på norsk.

Dette fordi partiet har en til dels radikal bakgrunn, dels fordi kristendemokratiske partier har vanskeligheter med å eksistere i land med et stort konservativt parti – og jeg kan ikke se at Norge skal være noe unntak. KrF skal ikke dras bare til høyre. Vi har allerede et stort konservativt parti i Norge; Høyre. Det har vi også til dels i FrP – som også er liberalitisk. At et kristendemokratisk parti, som naturlig nok vil plassere seg til høyre langs den økonomiske høyre-venstre aksen, og som er viktigste faktor for å strukturere også det norske partilandskapet, både skal konkurrere med Høyre, FrP – og til dels Venstre, er utopi. Det blir marginal oppslutning om slikt. Det vil ikke si at de i rene økonomiske saker kan befinne seg noe til høyre for sentrum – når de kompenserer med å være venstreorientert i ikke-økonomiske saker/ lovsaker. Går man i begge retninger til høyre, tror jeg derimot velgergrunnlaget – i Norge – blir spedt.

Hva er så KrFs radikale bakgrunn? Frikirkelig kristendom, avholdssak og målsaken – i en slags ansamling fra periferien mot, hovedstadsmakta/ sentralisering. KrF har en noe opprørsk historie, særlig hvis man går langt tilbake – da de tilhørte fraksjoner i Venstre. I det befinner det seg en tro på periferien/ distriktene – som bringer KrF nærmere Senterpartiet, enn Høyre. De har mer til felles i alkoholpolitikken med Arbeiderpartiet, enn Høyre (Vinmonopolet). Og de kjemper nynorskens sak, i likhet med ventresiden, framfor høyresiden. Disse sakene kan igjen avføde begreper, som er viktige for politikkutforming. Og som kan illustrere partiets radikale bakgrunn og posisjonering – og som viser deres sentrumsposisjon. Og det er også mye fellesgods mellom radikale og liberale partier, som muliggjør samarbeid med både Høyre og Venstre.

Hva kjennetegner kristelig-demokratiske partier? Jo, særlig sosial-konservatismen. Ja, det farligste for KrF er sosial-konservatismen – som på norsk har fått begrepet mørkemann. At flere ikke ser det, synes jeg er rart, og derfor bemerkelsesverdig med begrepet kristendemokrati. Det er ikke en godt benevnelse, all den urett kirkemakten også har utrettet i det kristen-kontinentale Europa. Og det er vel dette som sitter i nordmenns ryggmarg, når de hører dette begrepet. De kan altså godt ligge noe til høyre i økonomiske spørsmål – men de bør være ny-testamentlige, framfor gammel-testamentlige. Åpne og tilgivende, framfor dømmende eller strenge – for å si det enkelt. Det finner man i kristen leir mer i sentrum, enn godt utpå høyreisden. Og med en sentrumsposisjon, kan det også gjøres kompromisser til venstre og høyre; Favne breiere.

Kort og greit mener jeg KrF har aller mest å tjene på å kalle seg sentrumsparti, tatt flere hensyn i betraktning – for det er ikke feil. En urokråke i lovsaker, og en sentrum-høyre eller sentrum-venstreposisjon i ulike økonomiske spørsmål. Kort sagt; Sentrum – og ikke så ulikt Venstre.

Friday, September 18, 2020

Årets kulturlokomotiv 2020: Vennskapsprisen!

Juryens mandat er følgende: ”Juryen tildeler årlig ut en lokomotivpris innenfor kultur- og samfunnsliv,
der 
oppdraget er å finne en person eller organisasjon som bidrar til å fremme sitt fagfelt og/ eller utøve en misjon som menneske, på en fremragende måte. Prisen tildeles en person som over tid har utgjort en forskjell i tilværelsen, og som løser sine oppgaver i skjæringspunktet mellom fellesskap og utfoldelse, mellom tradisjon og nyskaping, på et unikt vis.

Her er juryens begrunnelse for årets prisvinnere: Vi bestemte oss for i år å se til utlandet, når prisen skulle tildeles. Dette blant annet for å styrke Norges internasjonale relasjoner. Årets kulturlokomotiv tildeles i år 90-åringer blant oss, og kan også beskrives som en vennskapspris, eller prisen for de gode vennskap. De har alle hatt en rik karriere, og etter det vi kjenner til har de bemerket seg, med både samarbeid, utfoldelse og en utpreget faglig dypde i sine respektive fagkretser. Forhenværende president Jimmy Carter har særlig gjort seg gjeldende i sitt internasjonale fredsarbeid gjennom flere tiår. Poul Schluter er en tidligere dansk statsminister, som sørget for tidenes oppgang i dansk økonomi på 1980-tallet. Og Clint Eastwood trenger vel ingen nærmere presentasjon.

I en omskiftelig tid er det ekstra viktig med vennskapelighet og hjertevarme. Vi mener årets mottakere til de grader representerer dette, og derfor gir vi denne prisen til dem, i kameratslig ånd.

Gleden er på juryens side.


Wednesday, September 16, 2020

Eg vente alltids på deg!

 Denne hadde gått fullstendig i fletta på meg, som ung. Og jeg likte den svært godt – da jeg hørte den


for 1-2 år siden.

Melodi: Jole Blon (Gary US Bonds)

Flott låt! 

Gjendiktning: André Hageseter

Du min kjære, siddis-rosa
Du min darling!
Du, mitt solskinn!
Kjære deg, din beundrer
Alt det eg seie, e nok sant :)

Når det kvelder, midt i skyggen
Så står eg, ved elvå

Når eg hørre, din vene stemme
Eg smelte, gjømme kyss

Siddis-rosa, la meg losa
deg gjøna, dette livet
For i våres, så sa du:
At giftemål skolle bli

Dine øyne, e diamanter
La meg sei det, siddis-rosa!
Ditt hår, lukte dama 
Eg vil alltids venta deg

Når me reise bort, ifra byen
Så vende me alltids hjem
For ein dag, så ska eg ta deg
Te et sted du ikkje har vært

Og klokkene, de ringe!
Fra et fjell, over Gandsfjord
Fra våre tjern, fra våre bekker

Når du ein dag blir brud!


Monday, September 14, 2020

20 danske favorittlåter anno 2020

 Her kommer 20 av mine danske yndlingssanger. 


Har mindre oversikt over dansk musikkliv, enn det svenske – i tillegg til at Sverige ligger et hestehode foran i musikalsk kvalitet. Det kan man ettertrykkelig slå fast. Listen er derfor ikke så raffinert, som vår søta bror sin.

Kim Larsen har satt spor i mitt liv, og ruver også i den danske folkesjel. At denne listen på 20 sanger, består av syv Kim Larsen sanger er vel derfor til å leve med, og kanskje rett og rimelig.  

Alle egennavnene som står til høyre, er navn som forbindes tettest med sangen – gjerne fordi de er vokalister. I de aller fleste tilfeller i hvert fall, er de også låtsnekkere.

Også denne gang avslutter jeg med en engelskspråklig, dansk sang – den kommer jeg ikke forbi. Var begeistret over den, da den kom ut.

Enkelte sanger er pur glede, Andre sanger handler om mennesker som har det vondt. Det er viktig at sanger skildrer også det vanskelige folk strever med. 

I likhet med den svenske best of-listen min, vil jeg gi denne spillelisten samme navn; Livsglede.

Spillelisten finnes: Her! (Lenke fjernet 31.12.2020)

God fornøyelse!

 

1, Kald det kærlighet                                                                  Lars Lilholt

2. Er de greven fra Luxembourg                                               Dorthe Kollo

3. Romeo og Julie                                                                        Sebastian

4. Ten years after                                                                        Lars Lilholt

5. Under stjernene på himlen                                                    Tommy Seebach

6. Papirsklip                                                                                Kim Larsen

7. De smukke unge mennesker                                                  Kim Larsen

8. Vi er dem                                                                                 Kim Larsen

9. Hvad gør vi nu, lille du                                                           Kim Larsen

10. Tante Olgas briller                                                                Kim Larsen

11. Luft under vingene                                                                Kim Larsen

12. This is my life                                                                         Kim Larsen

13. To mennesker på en strand                                                   John Mogensen

14. Himmehunden                                                                       Teddy Edelmann

15. Tusind Stykker                                                                       Anne Linnet

16. Når lyset bryder frem                                                            Sebastian

17. Øde ø                                                                                       Rasmus Seebach

18. I dag er landet vort                                                                 Erik Grip

19. For evigt                                                                                   Volbeat

20. Don`t know much about love                                            Hanne Boel

 

Tre klassikere fra tre nokså ukjente komponister, i våre allmenne kretser

Ikke en rangering, men heller ikke helt tilfeldig.
Carlo Tessarini: Flott låt! Telemann: Flott låt! Arcangelo Corelli: Flott låt!

Sunday, September 13, 2020

Komediefabrikken, sesong 3

Følgende sketsjer framkom i tredje sesong av Komediefabrikken.
1. …Fra Stavanger 2. «Jeg elsker deg.» Med Duncan Gordon 3. Xylofon 76 4. Vestlandsfanden 5. Norge i en laptopp 6. The Great Survival Orchestra 7. «Når vi døde vågner,» av Henrik Ibsen 8. Norsk helikopeter Service 9. Språkforsker forklarer 3 10. Farsund IL – Mandalskameratene 11. Nattradio 12. SMS på autokollekt 13. Sommerhit 2020 14. Radioreklamer

Saturday, September 12, 2020

Syv psalmer jeg er spesielt glad i

Jeg er ikke akkurat så kirkelig av meg, men her kommer syv psalmer jeg liker - hvis du kan kalle det psalmer?
Her kommer dine arme små, Deg være ære, Abide with me, Navnet Jesu blekner aldri, Lang tid tilbake hendte det, Det lilla ljus jag har, Deilig er jorden.

Wednesday, September 09, 2020