Friday, September 18, 2020

Årets kulturlokomotiv 2020: Vennskapsprisen!

Juryens mandat er følgende: ”Juryen tildeler årlig ut en lokomotivpris innenfor kultur- og samfunnsliv,
der 
oppdraget er å finne en person eller organisasjon som bidrar til å fremme sitt fagfelt og/ eller utøve en misjon som menneske, på en fremragende måte. Prisen tildeles en person som over tid har utgjort en forskjell i tilværelsen, og som løser sine oppgaver i skjæringspunktet mellom fellesskap og utfoldelse, mellom tradisjon og nyskaping, på et unikt vis.

Her er juryens begrunnelse for årets prisvinnere: Vi bestemte oss for i år å se til utlandet, når prisen skulle tildeles. Dette blant annet for å styrke Norges internasjonale relasjoner. Årets kulturlokomotiv tildeles i år 90-åringer blant oss, og kan også beskrives som en vennskapspris, eller prisen for de gode vennskap. De har alle hatt en rik karriere, og etter det vi kjenner til har de bemerket seg, med både samarbeid, utfoldelse og en utpreget faglig dypde i sine respektive fagkretser. Forhenværende president Jimmy Carter har særlig gjort seg gjeldende i sitt internasjonale fredsarbeid gjennom flere tiår. Poul Schluter er en tidligere dansk statsminister, som sørget for tidenes oppgang i dansk økonomi på 1980-tallet. Og Clint Eastwood trenger vel ingen nærmere presentasjon.

I en omskiftelig tid er det ekstra viktig med vennskapelighet og hjertevarme. Vi mener årets mottakere til de grader representerer dette, og derfor gir vi denne prisen til dem, i kameratslig ånd.

Gleden er på juryens side.


No comments: