Monday, September 28, 2020

Stift et region- eller institusjonsteater i Østfold

 


Østfold bør få sitt eget regionteater, for å styrke og organisere det lokale – og ellers nasjonale og internasjonale kulturlivet. Mener dette bør være i Halden.

Årsaken til å lokalisere det til Halden er at de allerede har to sceneflater. Det ene er at Norges eldste teaterbygg allerede ligger der; Fredrikshald Teater. Ved en institusjonalisering, kunne dette bygget vært brukt sporadisk eller ved spesielle anledninger, på årsbasis. Det egner seg ypperlig til 1700- og 1800-talls dramatikk – og ellers det som trengs, når haldenserne skal feire seg selv.

Det andre sceneområdet, er Fredriksten Festning. Her kunne man årlig oppføre faste spel – med eller uten særlig tilknytnng til Halden.

Så kunne man oppført et nytt teaterbygg, vis a vis Fredrikshald Teater, med en publikumskapasitet på rundt 250 – 300 seter. Det kunne også blitt bygget slik, at man kunne adskille salen med skillevegg, slik at man kunne få en mer intim atmosfære, for rundt 100 besøkende.

Jeg mener dagens institusjonsteatre rundt omkring i Norge har for små ensembler. De burde minimum ligge på rundt 10 personer, for å blant annet utnytte skuespill verdensdramtaikken har å by på, som ofte er på rundt syv-åtte personer. Det burde kunne gå an å ha et ensemble i Halden på rundt 10 skuespillere.

Det er mange skuespillere i Norge. Ved å ansette dem til teatre, unngår vi andre utgiftsposter det er å gå på andre minnelige ordninger.

Et alternativ er å legge teater til Fredrikstad, som er en større by, og allerede har et miljø gjennom Institutt for Scenekunst. Avstanden mellom Fredrikstad og Halden er ikke så stor, slik at det kunne ligge ett av stedene. Jeg mener Halden derimot har en bedre historisk ramme, rundt et teater.

No comments: