Friday, December 16, 2022

Anvendelse av framtidige Rogaland Teaters 4 scener

 

Hovedscenen, 375 plasser. 

Nye Rogaland Teater på Kannikhøyden skal ha ny storstue med en setekapasitet på glimrende 550 plasser. Dette skaper særlig debatt omkring hva den gamle hovedscenen skal brukes til.

Nyheten kom i dag, der interiøret kan disponeres fritt – mens det er eksteriøret, som kan dateres helt tilbake til 1883, som skal vernes. Ingenting er bedre enn denne løsningen; Vern av eksteriør, omdisponeringer av interiør.

Noen har tatt til orde for å rive innmaten i den gamle salen og gjøre det om til en black box. Dette er noe tilsvarende man allerede har i Teaterhallen, dagens andrescene ved Rogaland Teater. Man trenger ikke to slike løsninger. Viktigere – teatersalen (den gamle hovedscenen) har også historisk verdi, som bør bevares. Salen i den gamle hovedscenen har i dag cirka 375 seter. Forslaget mitt er å redusere dette, til la oss si 320 seter. Dette kan fint gjøre, ved å fjerne omtrent 3 rader nede, og 2 oppe. Dette frigjør plass til bein, og man trenger ikke mer enn 320 seter til å spille klassisk titteskapsteater, som Ibsen, som Hovedscenen er svært egnet for. For slikt teater, som fortsatt har verdi (1700 – 1900-talls teater), er den gamle hovedscenen ypperlig egnet til. Foajeen er liten, og hva er vel bedre enn at færre oppholder seg i dette området i pausen?.  Dessuten kan Den gamle hovedscenen være et fortsatt tilholdssted for Barne- og ungdomsteatret, med noe utvidet disposisjonstid.

Det foreslås derfor 4 framtidige scener for Rogaland Teater

Hovedscenen;                               550 seter

Den gamle scenen                        320 seter

Teaterhallen

Intimscenen

No comments: