Sunday, December 18, 2022

Blokkoverskridende regjering av Sosialdemokraterne og Moderaterne (sentrums-liberale) og Venstre, i Danmark.

Sosialdemokraterne, Venstre og sentrum-høyre partiet Moderaterne danner regjering i Danmark, noe jeg synes er positivt for å forhindre ytterliggående utslag, i både rød og blå leir. Regjering på tvers av sentrum er et «nytt» fenomen i Danmark, og de bryter dermed en barriere. Jeg har tidligere tatt til orde for flittigere bruk av dette, også i Norge. Det er den første såkalte danske sentrumsregjering, på 44 år.

Mellom sosialdemokratiet og konservatisme, befinner det seg en liberalisme/ sentrumsliberalisme. Det er en sentrumsliberalisme i de klassiske sakene, som deler land i ulike konfliktlinjer. Med andre ord, det kompromisses over konfliktlinjer – som kan være både riktig, og samlende. Og det demper også ytterligående tolkninger, innenfor liberalismen.

Sosialdemokratene får statsministerposten, under ledelse av Mette Fredriksen. Moderaterne – anført av Lars Løkke-Rasmussen – får utenriksministerposten, en posisjon som tidligere har vært beholdt av den tidligere Venstre-mannen Uffe Ellemann Jensen, Løkke Rasmussens tidligere partiformann og -felle. Interessant nok, der dagens Venstre-formann, hans sønn, Jacob Ellemann Jensen Forsvarsminister (og visestatsminister).

Regjeringen er en mindretallsregjering, ett mandat (bare) unna flertall. Noe man klarte å stable på beina gjennom blokkoverskridende samarbeid. Hadde man forholdt seg til de tradisjonelle blokkene, hadde vel løsningen vært 5-6 partier fra hver leir. Vel mange.

Nåværende Utenriksminister, og tidligere Statsminister for Venstre, Lars Løkke-Rasmussen, har tidligere forsøkt å danne sentrumsregjering i Danmark – for 3 år siden, men uten å lykkes. Han møtte motstand både i Venstre-leiren, og i sosialdemokratiet. Det er derfor ikke overraskende at Lars Løkke Rasmussen nå sitter i regjering, med Sosialdemokraterne. Både Sosialdemokraterne og Moderaterne, som lenge lå på rundt 2 prosents oppslutning, gikk til valg på den sentrumsløsning. Løkke-Rasmussens parti fikk 9,3 prosent av stemmene, og ble Danmarks tredje største. For de andre regjeringsmakkerne, var oppslutningen følgende:

Sosialdemokratiet                        27,5 prosent

Venstre                                         13,3 prosent

 

Radikale Venstre, Danmarks liberale sentrum-venstre parti, trakk seg fra disse tiders regjeringsforhandlinger.  

No comments: