Wednesday, December 14, 2011

Smuglertriks i smørkrise-tider

Landbruksdepartementet lanserer nå en handlingsplan for å få nordmenn til å smugle mest mulig smør over de alle de innfallsårer som tenkes kan, før jul.

Departementet er på kraftig kollisjonskurs med tolldirektoratet, når de nå oppfordrer nordmenn til å bryte lov og orden for å sikre at steika kan bade i fett på stekestyrke 12 langt ut i 2015.
- Det viktigste redskapet er å bruke endetarmen, her kan du få plass til minst 32 porsjonspakkede smørpakker fra det islandske meieriselskapet ”smøjr og fita,” som er mest nærliggende å oversette til ”smør og fett,” sier pressetalsmann i Landbruksdepartementet, Trost Jalmarsen, til oss.
Tolldirektoratet kan melde om mange kreative løsninger som, dessverre for de innblandede, har blitt avslørt i desember.
- En nederlandsk registrert personbil hadde vinterdekk fulle av smørpakker, og vi fant til og med konjakkflasker fulle av stekefett, sier Sjefs-tull på Svinesund Åke Bramstrom. Vi har også funnet parfymeflasker fulle av flytende melange, eller ”boter en vet”, som det stod på originalpakken fra Holland. – flere har også sydd smørpakker inn i boblejakkene, mens de frimodig spaserer over Iddefjorden, fortsetter Bramstrøm.
Flyselskapet Norwegian melder om tre nyoppsatte ruter til Amsterdam, fra Gardermoen, for å imøtekomme smørkravene fra de mange nordmenn som ønsker å bade i spenefett.
- Vi merker en økt pågang fra de mange som vil prøve nederlandske kafébolller, det og sitte på en nederlandsk uteresturant og innta en ekstra fet cockie er noe som et økende antall nordmenn nå etterspørr. - De blir ivertfall fjerne i blikket hvis de ikke får smøret, fortsetter han.
Folk i Søndre Østfold valfarter over svenskegrensa, for å sikre seg tilstrekkelig fett.
- Vi vet de er lovlig å ta inn 2 six-packer med smør, men forrige uke tro jeg vi var oppe i tolv six-packeer, sier en mann som vrenger stemmen sin så kraftig at det høres ut som han er fra et fraflyttet dalføre.
- NRK er på trappene med to programserier for å takle smørkrisen, sier Arnljot Meisnes i NRK . - Den ene programserien er rettet mot voksne,” Der ingen kunne fatte, at der kunne man smøret stappe.” Dette er for seere som blir fascinert av snåle utkantsdialekter fra uinntakelige fjellhyller på nordvestlandet. Her introduseres seeren for nyttige triks for hvordan man kommer seg gjennom security-kontrollen med flytende melange, i tannpastatuber. Meisnes utdyper programinnholdet – Vi viser blant annet fram halvtimes-innslag med kalde vindfang for oppbevaring smøret til langt ut på forsommeren, sier han, fra sin sjefspost i NRKs nystartede smørdivisjonen på Marienlyst. - Vi har også en 12 episoders smørserie, rettet mot ungdom, fortsetter han. – Den heter ”Firkant” – der du får se smør i utfordrende fasonger og stillinger, med kvisete programledere som lenge har følt seg som en margarinalisert gruppe.
Eventbyråene kan melde om at det nesten ikke er en smørsanger å oppdrive lenger. Det lyktes ikke oss i å komme i kontakt med Jan Høiland i går kveld.

No comments: