Wednesday, November 14, 2012

Hvor står Venstre i det politiske landskapet?

Denne bloggeren har besøkt en professor i statsvitenskap for å få en analyse av hvor partiet står politisk. 

32.etasje. Politisk institutt. Blindern. Oslo. Her sitter Alfred S. Jakobsen, professor i statsvitenskap, og skuer ned mot verden og allmuen. Han er inne i sitt 46. forskningsår, og har sikret seg en professor II-stilling, der han vier mesteparten av døgnet til å plassere alle verdens slags partier i partilandskapet. Klokken er 18.14, og en lang dag er i ferd imot natt. Han har så sent på ettermiddagen gyvet løs på den ulykksalige oppgaven å skulle plassere Venstre i det politiske landskapet. Han synker lengre ned i stolen, men klarer så vidt å bruke benene til å  forhindre at han sklir direkte ned på gulvet. Han retter på pupillen som holder på å poppe ut av hodet.

 - Venstre, ja akk, kommer det fra Jakobsen. – Hvis vi ser på dette fargekartet her så har jeg funnet ut at de befinner seg vel i akkurat i overgangen mellom det lime-grønne feltet, og litt mot høyre, akkurat i overgangen til det brunrøde, men her må man være nyansert, og trø varsomt, forklarer Jakobsen. –Det er aldeles ikke noe brunt parti, men sånn så dette fargekartet er satt opp så blir en skjæring mot høyre en overgang til det brunlige feltet. Men her må man altså være svært så påholden. Det er nesten så det vipper over, men bare nesten, de er fortsatt i det limegrønne feltet, sier Jakobsen, mens kontorstolen er i ferd med å kantre.
Han stirrer meg dypt inn i øynene, med et slør av vemod over seg. Det er nemlig ikke hver dag Alfred S. Jakobsen får politisk interesserte på besøk.

-          Ja, er det litt militært over partiet, på grunn av denne grønnfargen? Undrer jeg.

-          Ja, det kan du gjerne si. Nå har de jo inntil videre innstilt satsingen på hæren, men du kan si det slik at de ikke er fremmed for militarisme.

-          Ja, lime inneholder jo litt gult, så jeg tenker at de kanskje svinger seg opp på meningsmålinger rundt påsken?

-          Ja, det er mange respodenter som svarer at de stemmer Venstre når Jesus blir korfestet. Det er en sammenheng mellom kristne høytider og stemningen for Venstre-politikk i befolkningen.

-          Ja, hvordan definerer du «stemning for Venstre-politikk i befolkningen.» Jakobsen skyver hodet nedover, og smiler hemmelighetsfullt. Han titter seg litt rundt, og bøyer seg framover, for å komme med forskningsavsløringen. Jo, nå skal du se, sier han: Han slikker seg på pekefingeren, og strekker den rett opp i været.    

No comments: