Monday, January 14, 2013

Fiskelykke og båtmotorhygge

I helgen var jeg midt i Byfjorden for å dra opp vintertorsken som er i farvannet for å gyte. Det endte opp med en feit lyr.
Isende frostrøyk siver ut av munnen, og kvikksølvet har rukket ned til minus 7 grader. Det er et vinterkaldt, men blikkstilt i luften. Vindrossene har vendt kursen østover, og måkeskrikene skråler fra den fjerne masten uti havgapet.  Noen rangleveisrøvere er på vei hjem fra nattens utbrudd på Chevys, mens vanntårnet strekker seg sedvanlig friskt og freidig oppover mot himmelhvelvet. Himmelen har ennå ikke rukket å gjespe, derfor er det så stille. Tre karer rusler nedi til robåten, som skal frakte oss over til Engøyholmen, hvor motorbåten ligger fortøyd. Rimet har lagt seg på dørken, og motoren ber om håndskraft før den starter. Tre karer har akkurat spruttet nedi båten, og omsider starter motoren. Båten vagger utover sundet, og er i ferd med å ta hele fjordmunningen i øyesyn, rundt neset.
-          På denne ene siden av fjorden sies det på folkemunne at det er makk i lyren, på den andre siden er lyren fri for makk, kommer det fra den ene.
-          Åja, sier du det, svarer jeg intetanende og forventningsfullt. Jeg skotter utover vannoverflaten, og tenker på at mange forfattere har skildret livet over vann, mens få har beskrevet livet under vann. Vel vitende om at søndagsmiddagen gjøres klar og omsider putrer på kokeplaten og i steikeovn hjemme, er det dagens fangst som for øyeblikket fortrenger disse tankene.
Fiskenøstet kastes uti, mens de andre to fisker med stang. Raskt rykker det snøret, og den ene av oss haler inn dagens første torsk. Ikke lenge etter kjenner jeg at det rykker i senen. Pigadø har jeg noe på kroken jeg også. Det var et kraftig rykk, kan det være torsk? Det virker slik. Jeg åler inn snøret, og om litt kommer en slibrig skapning til syne under vannoverflaten. Her er det en fisk som har gått på en skikkelig smell, han gjør vel ikke det en gang til. Det viste seg å være en lyr.

Da vi kom hjem viste det seg at det var makk i lyren. Vi var vel på feil side av fjorden, men kjekt var det!  

2 comments:

Chassi said...

Hei!

Vaulen skole har reunion 20. april på Hinnahuset, og du er savnet på Facebook. Kommer du? :)

Hilsen Charlotte

André Hageseter said...

Hei Charlotte;

Så hyggelig henvendelse, og takk for beskjed! Selvfølgelig kommer jeg på gjenforeningen. Igjen - tusen takk!

Med vennlig hilsen

Andrè