Friday, June 21, 2013

Har du noen kordiale?

Det er ganske tankevekkende at synonymordboka ikke klarer å definere fortrolighet.


Statistikk viser at om lag 2 prosent av den voksne befolkningen, anslagsvis 70 000 personer, oppgir at de ikke har noen å snakke fortrolig med. Fortrolig venn defineres av SSB som «noen som står deg nær og som du kan snakke fortrolig med, utenom egen familie.» Det blir vel ikke bedre av å gjenta ordet fortrolig, for hva betyr egentlig fortrolig? 
Statistikken blir ganske komisk når vi bruker synonymordboka for å finne svaret på hva som ligger i uttrykket fortrolig: «Kordial,» «unter uns,» eller for eksempel: Har du en venn du kan snakke «entre nous» med? Uttrykket fortrolig blir heller ikke mindre myteomspunnet med den mer folkelige betegnelsen «heimslig.» Når fikk du anledning til å snakke heimslig med noen sist?
For å bruke mer folkelige uttrykk om fortrolighet, kan det ifølge synonymordbokas mange famlende forsøk gjengis: «underhånden.» Har du snakket under hendene på noen i det siste? Eller kameratslig er et annet forslag fra synonymordboka. Flere har vel opplevd å si «kjekt» å se deg i en kameratslig tone, men er dette «lønnlig?» – et annet forslag fra synonymordboka. Synonymordboka forsøker også noe krampaktig å ty til den noe forknytte betegnelsen «utvungen»
Er vi blitt et samfunn uten at vi kan snakke «inside,» eller er dette negativ forbundet med elendig forretningsskikk? Kanskje er det et samfunnsproblem at vi ikke kan definere fortrolighet?

No comments: