Tuesday, June 28, 2016

Uavklart etter spansk nyvalg

Valget kan gi en fargesprakende koalisjon av Sosialdemokrater og De konservative, eller en koalisjon av De konservative, liberale og ett eller to separatistpartier for Katalonia. Spanjolene har nå valget mellom samling eller delvis oppløsning.

Det var stor usikkerhet knyttet til Brexit-effekten. Den fortoner seg i etterkant av valget som liten, partienes oppslutning har ikke endret seg mye. Litt tøysete kan man si at forandringene er innenfor feilmarginen. Det kan derfor være vanskelig å stable sammen en ny regjering, også etter nyvalget. Det som imidlertid blir interessant, er hvor politikerne velger å samarbeide. Blir det en Brexit-effekt her? Vil de to store statsbærende partiene samarbeide med de partier som står for (rike) Katalonias løsrivelse, og dermed mer såkalt uavhengighet? Eller vil man samarbeide på tvers av ideologiske skillelinjer, for å bevare spansk enhet? Ingenting er gitt av dette etter nyvalget 25. juni, 2016.

Partienes matematiske samarbeidsløsninger
Med mindre vi utelukker samarbeid mellom helt ytterliggående partier, finnes de samarbeidsløsninger i alle retninger – utgått av en slags sentrumstilnæring. Partiene har følgende oppslutning i valgkanalen, til nasjonalforsamlingens 350 seter. I parentes står endret oppslutning fra sist valg, i 2015.

PP               De konservative                        33 prosent                      137 seter             (+4,3 %)
PSOE          Sosialdemokratene                   22,7 prosent                      85 seter             (+0,7 %)
Podemos     Sosialistene                               21,1 prosent                     71 seter             (-3,4 %)
Borgerne     De liberale                                13,1 prosent                     32 seter              (+2,6 %)
ERC            Katalonias venstreside               2,6 prosent                        9 seter             (+0,2 %)
CDC            Katalonias høyreside                 2,0 prosent                        8 seter              (-0,3 %)

For å få flertall kreves det 176 seter i parlamentet. De kan oppnås ved følgende samarbeidskoalisjoner:

PP + PSOE                                                                       137 + 85 seter                   222 seter
PP + Borgerne + ERC eller CDC                                     137 + 32 + 8/9 seter         177/ 178 seter.

Samarbeidsinvitasjoner
Tidligere har jeg blogget om at Borgerne ikke vil inngå kompaniskap med De konservative. Kanskje de har forandret mening etter dettte nyvalget, hvis de søker innflytelse? Da må de imidlertid ha med seg et av de to katalonske miniputt-partiene, og vi skal ta en liten gjennomgang av disse. ERC er først og fremst et løsrivelsesparti for Katalonia, Spanias relativt rike østkyst. Partiet har i seg sosialdemokratiske elementer, og republikanisme. Lederen er Alfred Bosch. CDC representerer interessene til Katalonias høyreside, og er et løsrivelsesparti det også, der tanken om Katalonias selvstendighet har vokst seg sterkere i partiet de siste 10 årene. Ved å lese deres ideologiske forankring er det grunn til å slå fast at dette er et regionalt catch-all parti, som består av liberalisme, konservatisme, sosialdemokrati og sentrumspolitikk. Noen mener partiet står for en sentrumstilnærming, og sosial-liberalt perspektiv i katalansk politikk. Derfor synes partiet mer forenelig med partiet Borgerne, enn ERC. Dette er kanskje den mest naturlige samarbeidspartneres i et eventuelt borgerlig prosjekt?

Framtidsutsikter
Det er kanskje grunn til å tro at det blir en allianse mellom de konservative, de liberale og det katalonske uavhengighetspartiet CDC: Vi kan da vente oss en mer desentralisert politikk for Spania, der ikke Katalonia løsriver seg, men kanskje får økt indre selvstyre og sjølråderett. Problemet er ikke dette isolert sett, men følgene det vil få for spansk enhet generelt. Vil man bevare den spanske nasjonalstaten slik den er, også på lengre sikt, kan det kanskje synes mer selvfølgelig at de to statsbærende partiene av sosialdemokrater og konservative samarbeider. Uansett utfall vil politikken ha et sterkt sentrumsperspektiv, der løsningen også mellom PP og PSOE også ligger i sentrum. Spanias politiske liv må lære seg å samarbeide på tvers av gamle skillelinjer og ideologiske fanesaker, og føre en kompromissbasert politikk framover.

No comments: