Wednesday, June 01, 2016

William Gladstone – liv og tanker

Ved siden av Winston Churchill er han den største innenfor Storbritannias politiske liv, og var en liberaler som ville løfte folk utav fordervelsen. Kanskje er han Storbritannias største innenrikspolitiker gjennom tidene?

Litt Gladstone, litt Mill – så er du på god vei til å ha en fin politisk filosofi. Det finnes ikke så mange bøker på norsk av Gladstone, derfor må jeg støtte meg til ”Råbe 1923: 1-21”, eller boka med den framragende tittelen William Gladstone. Enkelte andre har også bidratt, blant annet den sagnomsuste Richard Hermann, og den like velkjente Wikipedia. Gladstone (1809 – 1898) er rekordholderen med antall år i Downing street, han satt i fire perioder.  Og – han satt i parlamentet i over 60 år, og var med i ti regjeringer, før han selv ble statsminister. Hans misjon var å blant annet gjennomføre Guds godhet på jorden (Hermann 1996:163), hvilket selvsagt kan tilskrives hans motstand mot alkoholismen, men først å fremst enn lang rekke sosiale ordninger som skulle forbedre arbeiderklassens kår. Han var en sann liberaler – forfektet frihet, for alle, også for fattige, selv da det gikk imot britenes imperiale interesser (Hermann 1996:164). Verken den kristne tro eller liberalt sinnelag er uforenelig med hverandre.   

Aa, hvad kan sig til tænke sig til.  
Boka William Gladstone av Jens Raabe har en språkdrakt som er lik omtrent denne underoverskriften. Likevel finnes det haugen på nok av gode tenkte tanker i historien – og William Gladstone (1809 – 1898) er en som utmerker seg. Han er politiker, ikke tenker – men hadde nok mange tanker bak sin politikk - som forandret øyriket, og var et forbilde for videre vestlig politikk. Boka av Raabe åpner med stemningen i det engelske parlament, idet William Gladstone sikret selvstendighet for Irland. Dette er den største politiske seieren til Gladstone, ifølge flere – i hvert fall med tanke på at han hadde både folk og parlament imot seg i spørsmålet (Hermann 1970:163). Han var derfor en mann for selvstyret, og firet på britenes imperiale ambisjoner. Kanskje var det medvirkende til hans noe kjølige forhold til Dronning Viktoria? Gladstone slår fast at ”Irland ikke kan holdes fast ved tvang,” ifølge bokforfatteren, i sin refleksjon, som velger å omtale han akkurat her for ”oldingen” (83 år, red anm.). (Det gjøres i denne artikkelen et journalistisk unntak, ved at jeg omskriver Raabes eldre språk til å være noenlunde i takt med tiden. Journ.anm. Håper ikke Raabe snur seg i graven av den grunn. For hvis folk snur seg i graven betyr det vel at det ikke finnes noe mer? Red.anm).

William Gladstones unge år
Han ble født i 1809, nærmere bestemt 29. desember. Sønn av en velstående forretningsmann i Liverpool, en travel sjøby som sender skip ut i alle verdensretninger. Faren hadde tjent seg opp på sukkerplantasjer og slavehandel i Karibia (Hermann 1970:164). Slekten var både staselig og konservativ (Hermann 1996: 164). Han fikk en strikt oppdragelse av sine foreldre, og viet dagene til blant annet engelsk fordypning. Georg Canning er visstnok en berømt britisk statsmann – og William smuglyttet, da han satt i samtale med faren, på besøk i deres hjem. Han ble sendt til Eton College, Englands skole- og oppdragelsesanstalt for unge menn (Raabe 1923:4), der han trivdes utmerket (Hermann 1996:164). Han var angivelig en vellykket ung mann, med utallige ferdigheter (Raabe 1923:4). De fleste elevene fikk ris av den fryktede rektoren opptil flere ganger, men den moralske Gladstone slapp unna med bare én omgang (Hermann 1970:164) – som gjerne kunne forkynne Kristi budskap.  Etter dette bar det til studier i Oxford, der han som 21-åring var en mester i latin, gresk og folketaling (Raabe 1923:4). Han leste de klassiske fagene, og var blant annet interessert i matematikk (Wikipedia; William Gladstone). Han ble president i Oxford Union – en lekegrind og diskusjonsfora for vordende menn i offentlighetens tjeneste. Hans første klokkeklare ord til forsamlingen i Oxford Union kom da han entret talerstolen, og ikke ville utvide stemmeretten (Hermann 1970:164). Som vi skal se, angret han nok på dette senere i livet, da han inntok det motsatte standpunkt. Den gang var argumentet at massene med dette ville rive samfunnet i fillebiter. Og i sine unge år skrev han en bok om den anglosaksiske kirke, og at statskirken var den eneste sanne vei (Hermann 1970: 166). Som liberaleren Jefferson, mente han veien til klokskap var å være ”sannhetskjærlig” – selv om dette fra Jefferson gav seg utslag i sitater, framfor et adjektiv. Oxfords plassering gav Gladstone en forkjærlighet for naturen, med Themsen rennende gjennom stedet, der både Oxford, natur og Themsen kan ses på som strømdrag som fikk stor innvirkning på så vel England, som Gladstone? 
  
Konservativ politiker                                                                                           
I 1833 var Gladstone i Italia, og nøt det han syntes var naturskjønne omgivelser og praktfulle kunstverk.  Plutselig ble han hjemkalt for å delta i det britiske parlamentsvalg. En partivenn ville bruke hans veltalenhet og krefter i politikken. Han deltar i valgkretsen som ”konservativ,” og som den gang ikke ønsket å løsrive Irland fra den britiske statskirke. Han var i begynnelsen av karrieren en politiker på ytterste høyre fløy, der han så å si stemte imot alt som var av reformer, særlig innenfor religiøse spørsmål; Han nektet Irland religionsfrihet, og han forbydde religiøse minoriteter studierett ved landets universiteter (Hermann 1996: 165). Og – han stemmer imot frigjøringen av slaver i de britiske koloniene (Hermann 1996:166). Han gikk imot opphevelsen av fysisk avstraffelse i militæret, og han strittet imot eiendomsskatt (ibid). Da slaveriet blir opphevet i 1833 – i de britiske koloniene – gikk han inn for det man i dag kan kalle erstatning for tapt arbeidsfortjeneste til koloniherrene. 150 millioner gikk med fra den britiske regjeringen i erstatninger, der Gladstones far satt i gjen med én prosent av totalsummen (Hermann 1996:165). Han trådte utav Det konservative partiet i 1845, da han kom på kant med partiledelsen i et religiøst spørsmål, som ville bringe mer religionsfrihet i Irland, paradoksalt nok for den senere liberale Gladstone. Religionsoverbevisninger kan derfor synes viktigere for Gladstone, enn liberale kjernesaker, som tankefrihet innenfor religiøse spørsmål. Hans mål var heller å forsvare den britiske statskirke. Han var sterkt imot opiumskrigen, som England førte mot Kina (wikipedia; William Gladstone).  

Handelsminister, 1841 – 1846
Han trådte inn i rekkene som handelsminister, bare 33 år gammel. Statsminister Peel gav han en rekke ministerposter i årenes løp. Han drar til Syden – like før eller etter han ble handelsminister, og blir sammen med det om senere ble hans kone. Da han kommer tilbake fra Syden, er han langt mer framskrittsvennlig en tidligere, skriver Raabe (1923:6), og Hermann. Han gikk som handelsminister – og framskrittsvennlig - blant annet med på å oppheve korntollen, kanskje til bøndenes forargelse – men til glede for de mange fattige, som ikke engang hadde alt i grøten. Herren ved navn Peel fikk han tidlig interessert i økonomiske spørsmål. Han ble engasjert i kai-arbeidernes sak, og gjennomførte det han selv omtalte som det mest sosialistiske han hadde gjort (Wikipedia; William Gladstone).

Opposisjonspolitiker i parlamentet, 1846 – 1851
Sammen med Peel brøt han med de konsrvative, og ble etter hvert leder for – etter Peels død – for Peelites i parlamentet. De forsøkte å kombinere de konservative grunnidéer med blant annet frihandel, og dannet basis for det som senere ble det liberale partiet. Han ble en ivrig kritiker av Lord Palmerstone (Wikipedia; William Gladstone).  Han vakte oppsikt da han talte mot partiets nestor Palmerston i 1848, i det som kan betegnes som ”Grekenland-saken.” Gladstone tok den svakes parti, og sa det var umoralsk for ”et stort land å utøve vold mot et lite, fritt land.” Han sa at en statmanns oppgave var å fremme fred og velferd på jorden, og i den forbindelse – sette rettferdighets-tankegangen høyere en patriotisme. Hans drivkraft var kristen tro; der han ønsket at man skulle ”gjøre mot et land, som man selv ønsket å bli behandlet” (Raabe 1967: 7). Han var de små nasjonenes ridder (Raabe 1967:7), mens kritikerne kalte det både umandig og lite fedrelandskjærlig (Raabe 1967:7). I 1850 ble bar det på nytt til Italia for Gladstone. Der besøkte han fengsler, der han overvar at ytringsforkjempere, som hadde vært frimodige, måtte sitte i fengsel sammen med kjeltringer av det man i 1967 omtalte som ”verste sort.” Presisérer her at frimodige ytringer skal tolkes som modige ytringer, og ikke alskens ytringer vi ser i dagens, ofte nedrakkende debatt. I tilfellet Italia var det slik at man var styrt av en tyrannisk konge i regionen Napoli, som var kort sagt en bølle (Hermann 1970: 167). Faktum var at flere maktkritikere sultet og råtnet bort i spartanske fangeceller - og dette av en offisiell styreform (Hermann 1970:167-168).

Finansminister 1852 – 1855
Det som ble Gladstones mål som finansminister, var å gjøre forholdenes bedre for arbeiderklassens folk (Raabe 1967:8). Prisen på matvarer satte han ned ved å fjerne tollen, mens avgiftene på luksusvarer steg – som en kompensasjon for statskassen (Raabe 1967:8). Han fjerner også hindre, som er ment skal komme et fritt og sunt næringliv til gode. Han videreførte mye av det Peel også ønsket å gjennomføre. Hans røst har aldri vært mer tindrende klar, enn da han utvidet stemmerettsrettighetene til også å gjelde arbeiderne (Raabe 1967:9). Raabe gjør en interessant antakelse: På grunn av Gladstones arbeid for rettferdighet, har han spart England for mange av de rystelser som er rammet kontinentet (Raabe 1967:9). Rundt 1860 bryter Gladstone med Det konservative partiet, og går over til de liberale. Gladstone startet som konservativ i livet, men ble langt mer radikal med årene (Hermann 1970: 164). Hans omdømme som finansmann økte etter hvert som dagene gikk (Raabe 1967:10). Når han la fram budsjettet fulgte tilhørerne nøye med, for å høre hans teorier og forklaringer (Raabe 1967:9).  Han gjorde eksempelvis papiret billigere (Raabe 1967:10). Det kan ved første øyekast fortone seg som en filleting, men dette muliggjorde at langt flere fattige kunne ta seg råde til å skrive på papir – og lese det som var dyre bøker. Han innførte inntektsskatt for langt flere enn tidligere, med håp om at dette ville føre til folkelig motstand, slik at skatten ble fjernet helt (Wikipedia; William Gladstone). I årene 1855 – 1859 var han parlamentsmedlem og tømmerhugger.

Finansminister II (1859 – 1866)
I 1859 formet Palmerstone en blandet regjering, som også innebefattet radikale (wikipedia; William Gladstone). Han bygget ned tollbarrierer mellom England og Frankrike, og inntektsskatten gikk i stedet for opp (Wikipedia; William Gladstone). Han ble kjent for en frihandelens mann, som brakte mat på bordet til de fattige (ibid). Ikke overraskende talte han varmt for selvstyre til de første 13 amerikanske koloniene. Han ble leder av det liberale partiet i 1867, 58 år.

Downing street 1868 - 1974
William Gladstone trådte til som statsminister etter den nye valgloven av 1867. Den gav alle arbeidere stemmerett, med bolig over en viss standard (Svanstrøm 1993:94). Han var nesten 60-år, og siste gang han fratrådte embetet nærmet han seg 85. Det var en reformivrig Gladstone man så som statsminister. Han reformerte den sivile administrasjon – innen kirken, hæren og rettsvesenet (Svanstrøm 1993:94). 1870-årenes Gladstones liberalisme betydde økt individuell frihet, og han løsnet politisk og økonomisk tvangsmakt (Wikipedia; William Gladstone). Han arbeidet for verdensfred, hvilket ville lette skattebyrden for landenes innbyggere, samt fremme frihandel (Wikipadia; William Gladstone). Han oppløste parlamentet i 1874, og skrev ut et nyvalg han tapte.

Opposisjonspolitiker 1874 – 1880
Han fratrådte som leder av det liberale partiet, men beholdt den liberale taburetten i parlamentet. Flere ganger hadde han tatt pauser fra politikken, og trodde han skulle få leve i fred med vedhuggingen, på sitt private slott (Hermann 1970:168). Men som britenes Moses ville han føre folket sitt inn i rettferdighet, og kom derfor ”alltid” tilbake (Hermann 1970:168).  Når han talte slo han gjerne ut armene, og lot bass-stemmen dure (1970:169).  Han satt i sin første periode sammenhengende i seks år (1868 – 1874), og regnes som hans beste regjeringstid av forståsegpåere (Hermann 1970: 1970). Da han gikk av i midten av 60-årene regnet han ikke med noe comeback, men det skulle vise seg at han hadde 20 år som statsminister utestående (Hermann 1970:177).

Downing street 1880 – 1885
Flere var kritiske til Gladstones utenrikspolitiske linje, i hans andre statsministerperiode. Blant annet sluttførte han mange kriger, blant annet Boerkrigen, hvilket også gjorde han populær i flere kretser. Han gjennomførte en stemmerettsreform som økte antall stemmeberettigede, med seks millioner (Wikipedia; William Gladstone). Han videreførte mye av den tidligere politikken han hadde forfektet.

Downing street 1886
I en kort periode var han statsminister, i 1886. Gladstone gikk av og til etter parlamentsmøtene opp i Soho å prøvde å overtale prostituerte til å slå seg inn på en bedre levevei, og mens han var statsminister i Downing Street nummer 10, tok han dem av og til med seg inn, for å gi gratis kost og losji, slik at de skulle slippe å drive gatelangs (Hermann 1970:176).  Han trosset stygge rykter i arbeidet med å gi kvinnene et bedre liv (ibid). Tidlig i livet hadde han gitt et løfte blant sine venner, om å gi en tiendedel av det han tjente i arbeidet mot de syv dødssyndene (Ibid). Vennene trakk lodd, og Gladstone fikk begjær som sin sak å bekjempe. De ble også kjent – sytti år etter hans død – at han brukte halvannen million på å bekjempe dette. Gladstone var høyt elsket i mange kretser, og foraktet i andre (Hermann 1996:162). Han klarte å samle folk til folkemøter selv i pøsende regnvær, og talte gjerne i timesvis til over 50.000 tilhørere (Hermann 1970:162).   

Downing street 1892 – 1894
Han nektet mer pengeoverføringer til marinen, hvilket stred mot hans frihandels- og fredstradisjon. Han kunne se tilbake på en karriere der han hadde arbeider for fred og selvstyre, demokrati-utvidelse og  omsorg for landets fattige. Han trådte ut av det offentliges rekker i 1894, og levde fire år i pensjonisttilværelse. Foruten de tidligere nevnte politiske sakene, ble det innført av skolelov som gav alle rett og plikt til utdanning (Hermann 1970:172).

Klinsj med Disraeli og Dronning Victoria
Den konservative politikeren Disraeli var Gladstones erkerival, men Disraeli fikk langt færre år i Downings Street enn Gladstone. Disraeli begynte som radikal, men endte opp som konservativ. Gladstone var konservativ, men endte opp som radikal (Hermann 1970:164). Disraeli har visstnok opphavet til uttrykket om skadefryd, som senere er blitt omskrevet andre, og som selvsagt ikke er særlig aktverdig – ei heller så morsomt: ”Hvis Gladstone faller i Themsen er det et uhell. Men hvis noen trekker han opp igjen, er det en ulykke (Hermann 1970:156).” Ingen av dem hadde særlig mye til overs for den andre, men jeg tror aldri Gladstone kunne få seg til å formulere et så tarvelig sitat. Men sitatet sier litt om personigheten til Disraeli, kontra Gladstone: Der Gladstone var tindrende klar med brumlende stemme, svingte Disraeli korden elegant, og gav sin motstander små stikk. Men ettertiden har gitt Gladstone større plass i historiebøkene, enn Disraeli. Blant annet var det Gladstone som sikret ny valglov i 1867 – der De konservative selvsagt var imot både den og valgloven av 1832, i sin tid (Hermann 1970:158). Det kan føyes til her at Gladstone ikke var en ihuga demokrat tidlig i livet, der han i sine unge år var imot stemmerettsutvidelse, ifølge dokumentaren ”Gladstone og Disraeli” på youtube. De konservative ønsket i hvert fall ikke å tilkjenne fattige mennesker menneskerettigheter, snarere underlegge seg dem. Det sier litt om lynne til Disarelli og Gladstone, fordi der Disarelli plantet blomster, hugget Gladstone trær. Gladstone ivret etter å ryke temperamentsfullt inn i treverket. Det var for øvrig denne geschaften han holdt på med, da han for første gang ble kontaktet om å bli statsminister (Hermann 1970:160). Skal man løfte uenigheten mellom Gladstone og Disraeli til politisk nivå – hvilket er naturlig – var Disraeli pragmatisk, mens Gladstone var prinsippfast og steil.  Datidens monark kunne ikke fordra den liberale statsmannen Gladstone, men måtte dessverre forholde seg til mannen, som var statsminister i fire perioder (Hermann 1996:141).  Ved audienser på slottet lot hun han bli stående, ikke sittende – en hersketeknikk fra den regelrette herskerinne. Han gjennomførte de konstitusjonelle plikter som var pålagt han, og førte ellers en politikk som Dronningen syntes var motbydelig (Hermann 1970:141). Han kunne være formell og korrekt, men aldri underdanig (Hermann 1970: 173). Gladstone betraktet egen politikk som i ledtog med Gud, i konkurranse mot kongemakten (Hermann 1970:156).  Og Gladstone gav henne et økenavn: ”Hennes ufeilbarlige majestet” (Hermann 1970: 162).

                                                       ”Han snakker til meg som om jeg er et massemøte”
                                                                             Dronning Victoria, om Gladstone.

På tross av at Gladstone fikk den største statsbegravelsen britene hadde sett, etter gjennomførelsen av mange vidtrekkende reformer i årtier, var det ingen krans å se fra Dronning Victoria ved kisten (Hermann 1970:162). Han hadde vel revet ned for mye av det adel og aristokrati gjennom århundrer hadde bygget opp, og forsvart?

Den offentlige moralens vokter
I hans siste periode som statsminister endte han opp med nesten alt som var av alderdommens skavanker; Grå stær på begge øyne, han ble nesten døv, og måtte ta seg framover med stokker. Det sies at han i løpet av livet leste 20.000 bøker, og hadde et bibliotek på 32.000.  

Kilder
-        Hermann, Richard (1970): Bak den svarte døren – historie, mennesker og politikk i Downing Street. Oslo: Cappelen.
-        Raabe, Jens (1967): William Gladstone. Oslo: J.W. Cappelens Forlag.
-        Svanstrøm, Ragnar (1993) Imperialisme, demokrati. Oslo: J.W.Cappelen Forlag.

-        Wikipedia; William Gladstone. Sist lest: 18.06.2016. 

No comments: