Sunday, October 23, 2016

Litt mer Benjamin Franklin

Han regnes som den mest innflytelsesrike amerikanske vitenskapsmann og åndeleder.

I denne gjennomgangen utelates i stor grad hans uunnværlige innsats for løsrivelse og samling av de amerikanske koloniene. Det er ikke politikeren Benjamin Franklin som ses nærmere på. Dette fordi dette er viet stor spalteplass andre steder. Dessuten er historien om dette veldig intrikat, og det er grenser for hvor langt et blogginnlegg bør være. Men han snakket om frihet og uavhengighet, og var ellers en kar som var inspirert av både Newton og Voltaire. Først vil jeg fortelle litt om noe av den historiske bakgrunn, som ble formativt for Benjamin Franklin. For å forstå mannen, er det kanskje nyttig å forstå noe av konteksten han skrev innenfor?

Omriss av Benjamin Franklin
Benjamin Franklin (1706 – 1790) ble selve inkarnasjonen av frihetsånden. Han var bakmann til den amerikanske revolusjonen, og representerte borgerånd – frihet og likhet. Franklin forente visdom og enkelthet (Burlingame 1956:8). Han var utadvendt og handlekraftig (Arvidsson 1945:63) I motsetning til andres prangende ytre, fordypet han seg i bøker – på landet (Burlingame 1956:8). I koloniene rådet misnøye, uro og frykt. Alle skulle visstnok ha rett til likhet og frihet, ifølge uavhengighetserklæringen (Burlingame 1956: 9), men slik var ikke virkeligheten. Han var en fritenker, og talsmann for fornuften (Burlinggame 1956:10). Han stilte mange spørsmål – og besvarte dem (Burlingame 1956:10). Han ble født i en brytningstid (Burlingame 1956:11). Tankegang, skikker, sedvaner, moral og oppførsel varierte i landet, også geografisk (Burlingame 1956:13).
                                             
               Det er ingen idioter som er så problematiske som dem som har vidd.
                                                                                                                                                                                                                                                                  Benjamin Franklin.

Historie om koloniene og livsmulighetene i Nord-Amerika
Da William Penn grunnla koloniene på 1600-tallet, ønsket han å skape et fristed for frihet og broderskap (Arvidsson 1945:59). Og fra Europa emigrerte de, frihetsånden var sterkere enn viljen til underkastelse i den gamle verden – og det var særlig fra frimenighetene de kom fra (Arvidson 1945:9). I 1620 startet utvandringen for alvor med skipet Mayflower, som for det meste bestod av engelskmenn, med midlertidig opphold i Nederland. Av trosretning var de kalvinister eller puritanere, som regel. Og i Frankrike hadde hugenottene blitt jaget ut av Kong Ludvig. Kolonistene trodde på en samfunnspakt; At man sammen dannet institusjoner, der lover ble til etter en overenskomst (Arvidson 1945:9). Joshua Franklin (f.1658) utvandret også. I grevskapet Northamptonshire hadde slekten vært grovsmeder i generasjoner (Arvidson 1945:10). I motsetning til sine to av tre brødre tilsluttet han seg den religiøse opposisjonen (Arvidson 1945:10), og i 1685 kom han til Boston. Benjamin vokste opp med intet mindre enn 12 andre søsken, og det ble tydelig at faren ikke klarte å livnære alle ungene, som farger, i den vesle byen Boston (Arvidson 1945:11). Han begynte derfor å selge såpe og lys, fikk selveiende bolig – hvilket gav han som borger stemmerett. Han var aktivt med i en puritansk menighet, der Boston var puritanismens høyborg (Arvidson 1945:11-12). Ulykker ble han ikke spart for; Det var spedbarnsdød og balje-ulykker for ungene.  Benjamin var kunstnerisk interessert – både tegning, fiolin og sang preget de unge årene (arvidsson 1945:12). Faren hadde både vett og forstand, og ble ofte spurt om råds fra venner og bekjente – enten det gjaldt forretningsmessige eller kirkelige trosknuter (Arvidsson 1945:12). Han var kjærlig mot barna, og så det som sin livsoppgave å oppdra dem (Arvidsson 1945:12). Moren er mer sparsommelig beskrevet, av Franklin, men dydig og stille visstnok.
                                                                                   
                                                                            Måtehold inneholder ofte store seirer
                                                                                                                                                                                                                                                                  Benjamin Franklin

Benjamins første leveår
Han ble født januar 1707, og planen til faren var at han skulle bli prest (Arvidsson 1945:13). Han slet meg matematikk, men tok dette igjen senere i livet. Hans vitebegjærlighet hadde gjort han kunnskapsrik,  selv i en ørken ville han ha lært ting, har enkelte fortalt (Arvidsson 1945:13). Han sluttet på skolen tidlig, blant annet på grunn av familiens trange privatøkonomi. Istedenfor jobbet han med såper og lys hos faren, og fikk skolegang hos han. Om tid og stunder fikk han gå i lære hos sin onkel, som etter hvert også reiste fra England – og ansatte Franklin som trykkerilærling. Han var 12 år, da han startet her – der trolig Burtons Historiske samlinger inspirerte han. Dette var et 50 binds verk, med historie, reiseskildringer, fortellinger, vitenskap, beretninger og biografier. Han ble kjent med en kjøpmann som besøkte trykkeriet, og i hans bibliotek fordypet han seg i for eksempel aritmetikk, navigasjon, grammatikk og logikk (Arvidsson 1945: 14-15).
                                                           
                       Meningsinnhold gjør fattigfolk rike. Meningsløshet gjør rikfolk fattige.
                                                                                                                                                                                                                                                                    Benjamin Franklin

Samfunnskulturen i New England                               
I de første årene av det 18. århundre kan det se ut som i ettertid at folk levde i kjedsommelighet. Det fantes verken for eksempel teater eller organisert form for idrett i nevneverdig grad. Folk koste seg heller med å se på drukkenboltene, og ekteskapsbryterne som nærmest ble satt i offentlige gapestokker (Burlingame 1956:14), ulike steder. Franklin var en vitebegjærlig gutt. Han leste Bibelen – som var den dominerende trykksak på den tiden. Han leste seg også opp på andre ting, og kunne le for seg selv av stillheten over å ikke diskutere samfunnstabuer (Burlingame 1956:14). Viktigheten av å diskutere sosiale tabuer fikk også senere sin fanebærer i engelskmannen Hobhouse, som jeg har blogget om tidligere. Myten om Benjamin Franklin sier at han som barn leste, før han snakket. Tankevirksomheten gjorde at det den gang var mest naturlig å utdanne seg til prest. Selv karakteriserte han tidlig kirkelivet som bortkastet (Burlingame 1956:15) – sikkert på grunn av den konformitet som rådet, og ikke troen i seg selv? Arvidsson hevder han forlot de kristne grunnsetninger i 15-års alderen (1945:29). Faren Joshia tilgav sønnen for dette, tross den sterke kristenlivsforankring familien hadde (Burlingame 1956:15). Franklin-familien bodde i Boston, som var et litterært og kulturelt rendezvous på den tiden (Burlingame 1956:15). Han var allerede som ung en satiriker, der han så både selvmotsigelser, latterligheter og underholdning  i det han så og hørte (Burlingame 1956:15). 12 år gammel lærte han seg å trykkekunst, som ble selve ryggmargen i hans liv (Burlingame 1956:15) – og han begynte fra og med da av, å lese alt han kom over. I trykkeriet han jobbet ble arbeidet gjort effektivt, slik at han kunne lese tekster før de andre arbeidskameratene var ferdige med oppgavene (Burlingame 1956:16). Han lånte bøker av venner, ofte var det snakk om døgnlån – så han satte oppe om natten å lese. Det er ikke i denne bloggers anbefaling å lese om nettene, sidene vi i dag har litt mer romslige utlånsfrister. Han skrev tidlig dikt, som ikke ble ansett som allverdens kvalitet, selv om han fikk solgt dem i byen – og han konsentrerte seg derfor tidlig om prosaistisk skriving (Burlingame 1956:17). Tross skarve lønningsposer klarte han å investere i bøker.
                             
          Stillhet er ikke alltid tegn på visdom, men snakkerangling er tegn på tomhet.
                                                                                                                                                              .                                                                                              Benjamin Franklin

Den gode fandenivoldskhetens sprellemann
Det sies at hans sterke kropp stod i stil med hans vilje. Han sov ikke mer enn han trengte, og startet morgenene med svømmeturer for å holde seg mentalt og fysisk utrustet (Burlingame 1956:17). Han var måteholden hva gjaldt fast og flytende føde, noe han mente bidrog til tankens klarhet (18). Det oppstod i ungdomsårene konflikter i Franklin. Blant annet nøt han ikke alkohol, som sine arbeidskamerater aldri fikk nok av – og istedenfor å konsentrere seg om underholdende aktiviteter pløyet han bøker om etikk og filosofi (Burlingame 1956:18). Han bygget opp sin egen religiøse, kosmiske forståelse av universet. Han hadde stor sans for humor, og benyttet han denne, kunne han i Boston bli sett på som opprører (Burlingame 1956:19). Han moret seg over dobbeltliv blant mange Boston-borgere, vekselvis mellom kirke og kaien. De hadde kanskje behov for å høre to timer lange prekener, der det var langt mellom poengene, om rettskaffenhet (Burlingame 1956:19). Allerede som 15-åring så han på det hele som komisk (Burlingame 1956:19). Franklins kanskje viktigste bidrag til den amerikanske sivilisasjon, var at han brakte opplysning og lystighet inn i et disharmonisk samfunn? (Burlingame 1956:20).
                                                                 
                                                          Den gyldne tidsalder inntraff aldri i samtiden.
                                                                                                                                                              .                                                                                              Benjamin Franklin
                                                                                                      
Betydningsfull boktrykker
Han stod i de fleste bokleddene, når det gjaldt utgivelsene; Skriving, trykking, publisering – for å nevne noe (Burlingame 1956:21). Trykksverten var så sparsommelig, at det var bare de med friske, kvikke øyne som kunne lese den lille skriften (Burlingame 1956:21). Han startet som 15-åring å skrive i en avis – Courant – som var så konvensjonell i starten, at det ikke var rart folk sluknet i godstolen, ved å lese den. Franklin ville på et tidspunkt ha mer fart i spaltene. Franklin var ikke skrudd sammen slik at konvensjonelle artikler var noe han kunne gå god for? Han oppdaget et blad kalt Spectator, og ville skrive i samme tone og stil (Burlingame 1956:22; Arvidsson 1945:16). Han utarbeidet en særegen form for å trene opp sitt eget ordforråd (Burlingame 1956:22; Arvidsson 1945:16), og klinte til. Det hendte ikke sjeldent at han skrev under pseudonym – silence dogood (Burlingame 1956:22; Arvidsson 1945:19). Silence dogood tok ofte bladet fra munnen, og snakket om vanegjengeri, og hun er anti-klerikal. Benjamin Franklin skrev veldig gjerne leserbrev (Burlingame 1956:23), oppfattet som forunderlige perspektiver av folk flest. Den gang var det puritanisme som preget det amerikanske samfunnet, og han visste at kunne skape munterhet ved å bryte med konvensjonene (Burlingame 1956:23). Hans stil appellerte i hvert fall til andre med samme opprørstrang (Burlingame 1956:23). Han gav seg etter hvert med både pseudonymer og alternative meninger i leserbrev-spaltene, og begynte å sette sitt eget navn på alle utgivelser: Benjamin Franklin. Og han ble redaktør for Curanten, der målet hovedsakelig var å underholde, framfor å bringe mennesker ut av fatning (Arvidsson 1945:22). Han gikk hardt ut mot folk som strødde om seg med titler, hvis egennavn ikke skulle være godt nok?
                                                                       
                                       En falsk venn og en skygge inntreffer bare når sola skinner.
                                                                                                                                                                    .                                                                                           Benjamin Franklin

Skapende og mottakelig sjel            
Opplysningstidens idéer hadde allerede blitt kastet opp av havna, på denne tid, i Boston (Arvidsson 1945:17). Samtidig var det ikke en ubetydelig frykt i byen; 19 hekser hadde blitt brent på få år (Arvidsson 1945:17), slik at dette var en tydelig brytningstid.  Det var en administrativ overgangsperiode i byen også, der styre av byen gikk fra sterk kirkelig til kjøpmennenes maktstilling (Arvidsson 1945:17). Benjamin ble omsider voksen, og var fullt klar over sin modenhet og innsikt (Burlingame 1956:25). Han forlot etter hvert Boston etter å ha kommet på kant med de religiøse – i datidens ånd fra opplysningstiden. Byens opplysningsmenn kunne nemlig la sine sarkasmer hagle over presteskapet (Arvidsson 1945:17), Benjamin likså. Det var svært mange med presbyritanske røtter i byen, og Benjamin stakk på grunn av sine raljerende tekster (Arvidson 1945:17; Burlingame 1956:25). Turen gikk til New York – men her var det ingen jobb å få. Benjamin Franklin kom ikke fra noen oerklasse, med lommene fulle av familievenners anbefalingsbrev. I New York var kulturnivået på et lavmål. Langt under sogar Boston (Burlingame 1956:25-26). Syttenåringen dro så til Philadelphia, der han, og en herre ved navn Keimer oppdaget hans talent, og gav han straks arbeid i (Burlinggame 1956: 27). Alle typer mennesker, i den grad det går an å gjøre inndelinger av mennesker, hadde tillitt til denne Franklin de traff langs landeveien (Burlingame 1956:27). Han fikk husvære, bodde hos Mr. Read, traff husets datter Deborah – og ble uavhengig (Burlingame 1956:28; Arvidsson 1945:25). Deborah skulle senere å vise seg å bli hans kone, etter omveier. Ellers var Phildadelphia på denne tiden tidlig ute med å være en tolerant by (Burlingame 1956:27) – de vernet om det fellesmenneskelige. Kvekerne hadde formet byen med sin enkle og likefram væremåte (Burlingame 1956:28). Det tok ikke lang til før Boston lengtet etter sin frareiste by-sønn (Burlingame 1956:28). 19 år gammel reiste han til London (Burlingame 1956:30).
                                                                                         
                                                                 Den som liker seg selv, har ingen rivaler.
                                                                                                                                                                                                                                                              Benjamin Franklin

Lærerikt Englands-opphold
Han reiste til London sammen med en kamerat – James Ralph, en forfatter. James Ralph strevde med å tjene til livets opphold med skrivingen, men for Franklin var det sedvanlige alltid å få jobb. Det var nemlig stor etterspørsel etter typografer i London, som hadde et rikt kulturelt liv og flust av begavelser (Burlingame 1956:31; Arvidsson 1945:28). Franklin fikk jobb på trykkeriet Palmer. Ralph og Franklin hadde nok stimulerende samtaler, men det var Franklin som måtte brødfø dem begge – og til slutt røk de uklar med hverandre (Burlingame 1956:32). Det var særlig i denne perioden han ble opptatt av åndelige verdier. Innenfor vitenskap var det Isaac Newton som var den hete poteten (Burlingame 1956:32). Franklin interesserte seg for Newtons tanker, som var i ferd med å oppdage noe av universets hemmeligheter (burlingame 1956:32). Han fikk trykket en brosjyre hos arbeidsgiveren sin Palmer; A Dissertation on Liberty and Necessity, Pleasure and Paine, en ganske kraftfull tittel – inspirert av en bok av William Wollaston.  Kanskje var dette et oppgjør med frihetsbegrepet? Franklin forlot Palmer til fordel for trykkeriet Watts. Han var pragmatiker av natur, slik det ifølge Burlingame visstnok er blant puritanere (bokforfatter av Benjamin Franklin – den første amerikaner).  Vet ikke om det er riktig, men kanskje var puritanerne fleksible i spørsmål som ikke angikk tro. Folk satte pris på Franklin på grunn av hans vidd og visdom (Burlingame 1956:35). Han hadde lært fra Boston at det ikke alltid var heldig for begavelser å diskutere og raljere over andres påstander, så han kunne falle for fristelsen å holde kjeft. Han stilte derfor heller ofte de store spørsmålene, og uttrykte seg beskjedent – uten å innta endelige synspunkt.  Han begynte, etter månedsvis i England, å lengte hjem til Amerika, og kanskje særlig bort fra Storbritannia - som hadde stort arbeidsoverskudd og klare klasseskiller (Burlingame 1956:37).   Han drømte ofte om frihet og mulighetene som hjemlandet hadde å tilby (Burlingame 1956:38).
                                                                                                       
                                                                    Det som starter med sinne, ender i skam.
                                                                                                      
                                                                                                       Benjamin Franklin

Grunnlegger av diskusjonsforum
21 år gammel forlot han de britiske øyer og vendte hjem, og tok med seg tankegods som senere skulle bli så sentralt i amerikansk utviklingshistorie (Burlingame 1956:37). Foruten tros-skrifter, hadde han lest en mengde bøker og innåndet britisk kultur (og naturvitenskap var en gryende interesse for Franklin). Oppholdet i øyriket hadde gitt han eksotiske inntrykk, som var ukjent over there. Han skrev dagbok på tilbaketuren til Amerika, der følelsessvingningene var større en refleksjonen – slik det gjerne er for en ung mann (Burlingaame 1956:38). Da han kom tilbake til Phildalphia hadde Deborah giftet seg bort til en annen mann. Franklin forlot etter hvert jobben i sitt gamle trykkeri, på grunn av nye eiere – men den lille perioden i trykkeriet hadde gitt han forbindelser, blant annet i regjeringskvartalet. Benjamin Franklin begynte i et konkurrerende presseorgan – Mercury. Her kåserte han, i munter og underholdende stil med alvorlig klangbunn. Senere overtok han avisen The Pennsylvania Gazette.  Han startet etter tid og stunder en klubb kalt Junto (ifølge Burlingame) eller Juntaen (ifølge Arvidsson). Dette var et diskusjonsforum som skulle løse all verdens problemer, med de innfallsvinkler og perspektiver man kunne tenke seg til (Burlingame 1956:43). Philadelphia var langt derifra noe lykkeland på den tiden – de strevde blant annet med segregering og fraksjonering mellom ulike grupper (43). Stedet kan ses på som en godtepose for en sosiolog?  Byen trengte virkelig en Franklin, og Junto forsynte byen med dusinvis av dem (Burlingame 1956:44). Gjennomgangstonen er at samfunnsproblemer har røtter i enkeltmennesker frustrasjoner og bekymringer (Burlingame 1956:45), og målet til foreningen var å forbedre samfunnet gjennom å selv bli gode borgere  (burlingame 1956:45). Foreningens 12 innerste medlemmer måtte regelmessig legge fram saker til diskusjon. Benjamin Franklin la fram saker som angikk forfatter-problematikk, filosofi (kunnskap versus klokskap), Samfunn (dødstraff, myndighetsmotstand, rikdom, ærlighet og visdom) og naturvitenskap  for å nevne noe (Arvidsson 1945:44). I 30 år bestod Juntaen, ledsaget av Benjamin Franklin som leder. Han mente også at alt for mye ulykke hadde blitt frambrakt i historien av partistrider – og var konsensus/ samarbeids-orientert. Han fikk etter hvert sin egen avis, hvorpå han overtok både utstyr og avistittel – The Pennsylvania Gazette.  
                                                                         
                                           Ingen nasjoner han noen gang blitt ruinert av handel.
                                                                                                                                                               .                                                                                            Benjamin Franklin
Deborah
Han gifter seg etter hvert med Deborah, etter at hennes mann dør. De ble gift, uten noen form for kirkelig eller borgerlig seremoni. Og – enda et mysterium, vi vet ikke med sikkerhet når sønnen ble født. Men han kunne i alle tilfeller ikke ha vært resultat av ekteskapsinngåelse – noe som var svært usedelig på den tid. Deborah var en elskverdig og imøtekommende dame (Burlingame 1956:51).  Hun var ekstremt lojal, blant annet skjøttet hun hjemmet i årevis mens Franklin var utenlands. Misunnelige mennesker vil nok si at hun hadde fått mye trynefaktor fra naturens side. Franklin framstilte seg imidlertid aldri from, og kanskje gjorde han noe han ikke burde gjøre på sine mange turer, men sant - det vet vi ikke. Han forble likevel gjenytende overfor sine kone – han skrev en rekke personlige og elskverdige brev til henne på hans utenlandsreiser. Og han sendte jevnlig hjem redskaper og ting som kom husholdningen til gode (Burlingame 1956:131) Deres alminnelige og nøysomme livsstil bidrog til at de ble en av Philadelphias beslåtte borgere. Franklin bidrog i disse årene til et fornyet syn på de høyere makter, som skilte seg fra både kalvinistenes og anglikanernes forståelse (52). Han reviderte sin tidligere avvisning; Han mente nå det fantes krefter av godt og ondt i verden (54). Forbildene var Jesus og Sokrates (Arvidsson 1945:48): Han utformet også 13 dyder, som var nødvendig i skapelsen av en god samfunnsborger (burlingame 1956:56) . Gjengir disse dydene her (Arvidsson 1945:48): Måtehold, taushet, orden, besluttsomhet, sparsommelighet, flid, ærlighet, rettskaffenhet, moderasjon, renslighet, ro, kyskhet og ydmykhet.
                                                                                        
                                                 Hold øyne og ører våkne, før du går inn ekteskapet.
                                                                                                                                                               .                                                                                              Benjamin Franklin

Almanakk-skribent og roman-forfatter
En voldsom iver medførte at han skrev mye for The Pennsylvania Gazette. Avisen opptrådte varsomt overfor myndigheten, og holdt seg utenom partistridigheter. Han ønsket å belyse alle sider ved en sak da spørsmål ble brakt på banen, og ville ikke se sensurering av artikler. Franklin vekket amerikanerne, og bevisstgjorde dem (Burlingame 1956:58).  Aviser utkom oftest én gang i uken, og bøkene var som oftest stappet med teologi (burlingame 1956:58). Mange av dem hadde Franklin lest, og sammen med sin kulturforståelse visste han hva som brakte latter i koloniene. Det var en del åndelig undertrykkelse i befolkningen nemlig. Hans enkle språkføring brøt tvers igjen den svulstige og formelle skrivestil til mange andre (Burlingame 1956:60). Almanakk var utbredt i folket – og det var til de lavere klasser han ønsket å nå fram til, derfor ble det trykking her framfor i mer fornemme utgivelser - som den gang kun ble holdt av overklassen.  Han karakteriseres ofte som en iverksetter, framfor nyskaper – der han gjerne lånte stoffområder fra andre (burlingame 1956:62). Det vær seg fra forfattere, eller fra ulike europeiske lands folkekultur – som ordtak (Arvidson 1945:36). Formen ble med Franklin mer enklere og kraftfull (Burlingame 1956:62).  Det var bare unntaksvis han ikke skrev med en moralsk pekefinger (Burlingame 1956:62). Han gav ut en bok kalt Poor Richard, som senere inspirerte blant annet Mark Twain.  Franklin forstod hvor langt tanker og visdomsord kunne rekke, ved å pakke dem inn i litterære, ofte morsomme, rollefigurer (Burlingame 1956:63). Moralen var gjerne ydmykhet (66). Hovedpersonen Fattige Richard viste leseren at det var spesielt gjennom måtehold og flid veien til frihet og lykke fantes (Arvidson 1945:36).

    Enhver dust kan kritisere, fordømme og avvise, og de fleste dumskaller gjør det.
                                                                                                                                                               .                                                                                             Benjamin Franklin
Den amerikanske folkekarakter
Franklin så trusler mot den amerikanske folkekarakteren. Innsats og sparsommelighet trengte, ikke en urealistisk tro på miraklenes rikdom (Arvidsson 1945: 37). Skal man føre opp et solid hus må grunnmuren være stødig, dette hadde jo allerede Fattig Richard sagt? Før 1730 hadde litteraturen i koloniene for det meste vært religiøs. I perioden 1730 til 1760 er Franklin dominerende (Arvidsson 1945:38). I tillegg var han et finansgeni, der flere avleggere av Gazetter poppet opp i ulike byer, ikke bare The Pennsylvania Gazette. Disse bladene ble definerende for den amerikanske folkesjel. Kalvinismen fikk sitt amerikansk-puritanske talerør i Benjamin Franklin, den amerikanske drømmen, der du kunne nå så langt du ville, bare du arbeidet hardt nok – selv om han tok avstand fra andre kristeligheter.  Og almanakken ble etter hvert spredt i alle de tretten koloniene (Burlingame 1956:67).
                                                                                                                       
                                                                                    Velgjort er bedre enn velsagt.
                                                                                                                                                               .                                                                                              Benjamin Franklin

Biografi-bløff
Mange ganger når man leser historiske biografier er det selvmotsigelser og virkelighetsutsmykninger, med kanskje vikarierende formål? Arvidsson trør imidlertid uti det med å si at Benjamin Franklin levde i et ”fornuftsekteskap” (Arvidsson 1945:43). Ja, kanskje var ekteskapet fornuftig, men at det skulle være tappet for elskelighet tror jeg neppe. Selv Arvidson har jo rosemalt begge parter tidligere, så hvorfor skulle ikke dette være ekte? Riktignok var de ganske forskjellige, men som Arvidsson selv peker på hadde Benjamin Franklin blant annet stor sosial medfølelse, slik at det kan være også av disse grunner han holdt sånn av Deborah?

”En levende religion tar skade når en legger større vekt på den rene lære, enn på dyden. Skriften forsikrer meg om at på den ytterste dag blir vi ikke dømt ui fra om vi har trodd, men hvordan vi har handlet. Det vesentligste er at vi har vært snille med våre medmennesker.
 .                                               Benjamin Franklin, om tro.

Distribusjon av trykksverte
Regelmessig og hurtig postforbindelse i de tretten kolonien var i stor grad Franklins fortjeneste (Burlingame 1956:69) I 1756 var han blitt postmester i de nye koloniene. Han fikk anledning til å lese aviser fra alle koloniene, og særlig fulgte han med på oppdagelser blant de lærde (Arvidsson  1956:51). Han brukt tiden til å gjøre oppdagelser kjent, ikke fortrinnsvis å selv forske (Arvidsson 1956:52). Det var også samfunnsmessige plikter som trakk han bort fra eksperimenter (Arvidsson 1956:56). Men han gjorde eksperimenter på denne tiden, som førte til oppfinnelsen av lynavlederen. Han var langt i fra særlig formelt skolert, men han hadde en motivasjon, som førte til livslang læring. I 1753 ble han utnevnt til Master of Arts ved Harvard. Det påfølgende året ble det samme gjort ved Yale (Arvidsson 1956:57). Franklins oppdagelser for elektrisitets-læren er alt hentet fra årene 1746 – 1752. 1752 var avslutningsåret for hans vitenskapelige fordypning. Han hadde en plan med postmester-rollen for koloniene, han ville sørge for deres enhet (Arvidsson 1945:73). Og han gjorde at man fikk spredt oppbyggelig budskap. Han grunnla den amerikanske republikk, men lojaliteten til kongemakt – blant annet den engelske – var sterkere enn forutsatt (Burlingame 1956:69). Selvsagt varierte dette mellom koloniene, men Franklin trodde uansett på forening (Burlingame 1956:70) – tross motstand. Tross dette klarte man å distribuere det skrevne ord via hester og skip (Burlingame 1956:70). I 1707 hadde nemlig kronen overtatt postdistribusjonen, det som tidligere ble forbeholdt private initiativ. I 1740-årene vokste Franklins forretningsvirksomhet (Burlingame 1956:72), han var også blitt en boktrykker man ikke kunne overse. Koloniene var mer sammensveiset enn tidligere, og man klarte å bygge en egen identitet. Dette takket være at Franklin etter hvert eide flere aviser i de tretten koloniene, som kombinert med hans og andres skrivekunst klarte å forene delstatene. I perioden 1753 til 1757 gjennomførte Franklin en rekke reformer i postvesenet, som bedret driften markant (Burlingame 1956:76) – han var en innovativ administrator, og formuen hans stammer angivelig hovedsakelig fra denne perioden (Burlingame 1956:82).
                                                         
                 Skriv noe som er verd å lese, eller gjør noe som er verdt å skrive
                                                                                                                                                               .                                                                                    Benjamin Franklin
Et vitenskapelig selskap
Han oppretter et akademi, som senere ble omdøpt til Pennsylvania universitet (Burlingame 1956:87). Han satt som leder i perioden 1749 – 1756. Massachusetts hadde Harvard, Connecticut hadde Yale – nå fikk Philadelphia sitt. Han hadde iløpet av livet gjort seg opp en del pedagogiske tanker (Burlingame 1956:88). Tidligere hadde latin og gresk vært dominerende i skolen, brukt til å utdanne folk til prester. Franklin hadde et annet syn: Folk måtte lære seg engelsk – og bli gode folk innenfor diverse yrker, som vitenskap og handel blant annet (88) – og man skulle fokusere på innhold, bokstavering og uttale (Arvidsson 1945:64). Det var faktisk oppsiktsvekkende tanker, man brøt med den latinsk/ greske-tradisjon. Franklin brukte frikvarter og ledige stunder gjennom livet til å studere naturen (Burlingame 1956:103). I Franklins ungdomsår hadde man enda ikke formulert særlig mange naturlover. I det attende århundret ble det meste kalt filosofi. Tidligere hadde studier vært forbeholdt professorer i elfenbenstårn, og lite hadde hittil kommet samfunnet til nytte (Burlingame 1956:103). Professorene skulle nå være til hjelp for menneskeheten, med Franklin i spissen.
                         
                 En oppdagelse som man ikke kan nyttiggjøre seg, er ikke godt for noe
                                                                                                                                                                                                                                                           Benjamin Franklin

Tekster fra Milton og Locke, samt amerikanske samtidige pedagoger, stod i sentrum (Arvidsson 1945:64). Benjamin Franklin skilte eksempelvis astronomien fra astrologien (Burlingame 1956:104). Han forsket i de fleste grener - og forutså også at framtidens kriger ville foregå i luftrommet, trådløst? Hans kjennemerke er at han koblet sammen oppdagelser og oppfinnelser – som gjorde livene lettere for den enkelte (Burlingame 1956:114). Hans største tekniske oppfinnelse var utvilsomt lynavlederen. Og han stilte oppfinnergjerningene til andres disposisjon, og mente at oppdagelsene i seg selv var god lønn (Burlingame 1956:115). Det skapte en enorm ringvirkning for De amerikanske stater, og verden vendte blikkene mot koloniene (Burlingame 1956:116). Om styresettet ønsket han ikke at posisjoner skulle gå i arv. Blant annet skulle man ikke ha et Overhus av lorder der tittel og posisjon fulgte slekten – hvorpå Franklin lanserte følgende tankeeksperiment; Tenk deg om professoratet i matematikk gikk i arv? Hva gjaldt språk, likte han ikke personer som snakket triumferende, hånlig og uforskammet (Burlingame 1956:129). Franklin likte selv å drive gjøn med det samfunnet tok alvorlig (Burlingame 1956:123), men med moralen i behold. 

Fortell meg, og jeg vil glemme. Lær meg, og jeg vil huske. Involver meg, og jeg vil lære.
                                                                                               .   Benjamin Franklin
Tilbake til de britiske øyer
I midten av juni 1757 dro han fra New York, til London. Han var innom Amerika flere ganger under sitt Englands-opphold. Han var her i fem år, før han dro hjem (Arvidsson 1945:93). Han fulgte særlig nøye med på det kulturelle og vitenskapelige området (Arvidsson 1945:143). Korrupsjon, bestikkelser og moralsk forfall satte nå preg på Storbritannia, som i lang tid fra til dette tidspunkt hadde vært på frammarsj (Arvidsson 1945:93). Folk med høye lønninger i overflødige stillinger så man stadig oftere. Idéløshet og selviskhet var blitt en del av samfunnskulturen (Arvidson 1945:93) – whigger hadde blitt oligarker, og kanskje hadde mange nettopp blitt hjulpet av årelang økonomisk oppgang? Samtidig tårnet det seg opp utenrikspolitiske utfordringer.  Å skulle skrive om Franklins arbeider i denne perioden ville inneholdt mange bind. Det var ikke bare diplomatiet han engasjerte seg i (Arvidsson 1945:100). London hadde gjennomgått et kulturelt forfall siden Franklin var der sist. Franklin var imidlertid ikke lenger en ukjent håndverker – han kunne gå fritt inn og ut av de fleste fornemme kontordører (Arvidsson 1945:100).  Han brevvekslet flittig med filosofer og forskere – særlig David Hume, som han diskuterte mye med (Arvidsson 1945:100).  Han stiftet også bekjentskap med Adam Smith. Universitetet i Oxford gjorde han til æresdoktor (Arvidsson 1945:101). Det var i disse årene han forsket fram musikk-instrumentet glassharmonikaen (Arvidsson 1945:101), selve moteinstrumentet – brukt av eksempelvis Mozart og Beethoven. Av politiske saker klarte han å åpne det første amerikanske sykehuset i 1751, og han igangssatte åpningen av offentlige bibliotek (Wikipedia; Benjamin Franklin). Som diplomat sørget han for oversjøiske amerikanske forbindelser, med blant annet Storbritannia og Frankrike (Wikipedia; Benjamin Franklin).
                                                                                         
                                                                         Halve sannheten er ofte en stor løgn.
                                                                                                                                                                              .                                                                                Benjamin Franklin
Mellomspill i Philadelphia  
I 1762 var Benjamin Franklin tilbake i Amerika. Kampen mellom England og de amerikanske koloniene stod mellom to økonomiske systemer. I England forsvarte lordene fortsatt sine bastioner, og ville opprettholde det merkantilistiske system. De amerikanske koloniene praktiserte frihandel. Det var agrarsamfunn mot handelssamfunn (Arvidsson 1945:107). Det var en kamp mellom kapitalisme og føydalisme (Arvidsson 1945:108). Men heller ikke England var strømlineformet i dette spørsmålet – man hadde begavede talsmenn for frihandel i William Pitt og Adam Smith. Franklin stakk aldri under en stol hva han syntes om engelsk politikk og samfunnsliv, og han var i det hele tatt et irritasjonsmoment for det britiske etablissement (Arvidsson 1945:131-132).

Selvbiografi
Under et ferieopphold i 1771 begynner Benjamin Franklin på det som viser seg å bli noe av hans aller mest ansette arbeider: En selvbiografi. Kvalitetsmessig overgår den de spredte forsøkene på biografier man hadde sett tidligere – den overgår selv Casanovas elskovskrønike. Den handler om hverdagslige forhold (Arvidsson 1945:147). Moralen er å følge den gyldne middelvei, preget av fornuft. Deborah faller fra i desember 1775. Han hadde i nesten 10 år vært borte fra hjemmet, og visste ikke om hennes tilstand.
                                                                                                                                                               .                                                                   Uten tankefriheten finnes ingen klokskap.
                                                                    Uten ytringsfrihet, ingen selvråderett.
                                                                                                                                                              .                                                                                                     Benjamin Franklin

Den amerikanske revolusjonen
Franklin arbeidet konsekvent for forsoning mellom koloniene og moderlandene, og var langt derifra noen ytterlighetens mann (Arvidsson 1945: 158). Men han ville ha løsrivelse, etter det han mente var årelang forsømming av blant annet engelskmennene (Arvidsson 1945:158). Tross høy alder, ble han etter hjemkomsten til Phildalphia satt i den ene komiteen etter den andre. Ting hastet. Han ble ansett som menneskets beste venn, som skulle innlede en ny tidsalder; blant annet avskaffelse av despoti, aristokrati og prestevelde, verden over (Arvidsson 1945:174). Han bidro sterkt til skrivingen av den amerikanske uavhengighetserklæringen, blant flere andre intellektuelle (Wikiepdia; Benjamin Franklin).
                                                                                                                                                               .                                   Sinne oppstår ikke uten forklaring, men sjelden en god en.
                                                                                                                                                               .                                                                                                Benjamin Franklin

De avsluttende år
Han hadde vaklende helse, men hans åndelighet var fremdeles til stede – fram til sin død. I de siste årene rettet motstanderne av konstitusjonen et særlig sinne mot han (Arvidsson 1945:210). Han bekymret og uroet seg, fram til han takket av for godt (Arvidsson 1945:210). Franklins tekster hadde kommet ut som samlede verker i England, Frankrike, Tyskland og Italia (Arvidsson 1945:211). Han gav samtidig ut noe ytterliggere småtekster, mens det var selvbiografien som ble prioritert høyest (Arvidsson 1945:211). Han tok opp igjen dette arbeidet, men klarte aldri å sluttføre det; Hans biografi kom ikke lenger enn til 1757. Andre kunne like godt skrive om hans virke i statens tjeneste, men ingen andre enn han selv kunne bskrive hans barndomsår? Det siste året Franklin levde brøt det ut revolusjon i Frankrike, og Franklin så flere trekk som var urovekkende. Men han var støttende; Måtte menneskerettighetene gjennomtrenge både folk og konstitsujon, i alle land, slik at en filosof kan sette sine føtter der – var hans velsignelse. Franklin ville ikke ha sosialisme, men han advarte mot det borgerlige demokratiet – som kunne være et skinndemokrati (Arvidsson 1945:212). Det siste samfunnsproblemet Franklin arbeidet med, var slaveriet. Han hadde i årevis jobbet mot slaveriet – blant annet ønsket han skolegang for slavebarna. Kongressen avviste hans forslag mot å avskaffe slaveriet (Arvidsson 1945: 213). Han sliter seg i gjennom dagene, men nyter likevel aviser og gleden over at George Washington var blitt valgt som president (Arvidsson 1945:213). Han hadde livet gjennom betraktet mange religiøse læresetninger for absurde, men blandet seg aldri inn i religiøse samfunns trosutfoldelse. Han bekjente den siste tiden han levde troen på Gud, og mente folk burde be til han og ivareta hans barn på jorden.  Han døde 17 april, 84 år gammel. ”Ingen annen by har det fulgt så mye med i graven, som ved Benjamin Franklins død i Philadlephia” – har noen sagt. Foruten menigmann var alle tenkelige fornemme instanser representert i begravelsen – rundt 20.000 mennesker. Hans politiske virke er i denne artikkelen nedtonet, og får kanskje en gjennomgang ved en annen anledning. Men hele den nye og gamle verden vil kanskje minnes en mann som livet igjennom kjempet for fred og frihet?
                             
Om 200 år, vil historien bedømme oss som bedragere eller helter? Slik bør vi tenke.
                                                                                                                                                                   .                                                                                           Benjamin Franklin

Kilder:
Arvidsson, Stellan (1945): Benjamin Franklin - et universalgeni. Oslo: Aschehoug.
Burlingame, Roger (1956): Benjamin Franklin – den første amerikaner. Oslo: Aschehoug.

Wikipedia; Benjamin Franklin. Sist lest: 29.10.2016. 

Sliterne

Flott låt!
Ole Paus. Han har mye vettig å si. I dag spiller jeg en sang fra Ole Paus nest siste utgivelse. Han har ofte vært en talsmann for det usagte, og dette er en sang til alle som sliter. 

Saturday, October 22, 2016

Sosial nød

Flott låt. 
Ralph McTell sin versjon er en klassiker, men siden den låten er spilt så mye, kan man godt lytte til andre utgaver. Vanskjøtsel er vel ikke forbeholdt gatelivet i datidens London, og da må vi ta vare på alle gode og konstruktive krefter? Vakker og urovekkende, som krever engasjement også fra den enkelte.

Thursday, October 20, 2016

En enkel sang om redsel

 Flott låt! 
Dette er et lite mesterverk av Terje Formoe. Den trenger vel ingen nærmere forklaring? 

Wednesday, October 19, 2016

Flott enighet i Stortinget

Stortingspolitikere kom i dag til enighet om å redusere utslippene av karbondioksid, på tvers av gammel-ideologiske skillelinjer.

Min motivasjon for samfunnsengasjement har ikke vært miljøsaken, selv om jeg så absolutt ser viktigheten av det – og håper folk engasjerer seg. Her kommer en låt om både livsutfoldelse og miljøbekymringer , i den forbindelse, som jeg har spilt før. 

Monday, October 17, 2016

Sunday, October 16, 2016

Words

Flott låt!
Mange artister har hatt visjoner, bare man lytter til tekstene deres. En slik sang er Words. Man skal slå ned på forbrytelser. De snakker i denne sangen om anstendighet. De snakker om ny start. Noe som kanskje angår dagens til dels fordomsfulle ytringskultur. Det er ikke alltid lett å vite hva et annet menneske mener umiddelbart, derfor bør vi i sterkere grad forsøke å forstå, før eksempelvis ytringene blir veldig negative – slemme kommentarer vil ingen ha.

Where do the children play?

Denne synes jeg er viktig også i vår tid.

Det er langt i fra noen favorittslåt av Cat Stevens, det kommer vel i hvert fall 15 sanger før dette. Men har hørt mye på Cat Stevens opp i gjennom, så jeg har streifet innom denne sangen en del ganger. Vi har skapt en verden, ikke ungene våre - som vi må gjøre det beste utav. Sangen er urovekkende. 

Saturday, October 15, 2016

Forståsegpåer!

Dette er kanskje klovnens uttrykksmåte for å illustrere meningmanns og eksperters forestillingsverden?

Man skal uttrykke seg i lengre resonementer, for all del. Av og til kan det være greit å forenkle - for det kan være at selvmotsigende og rotete framstillinger reflekterer ens egen forvirring? Av og til kan det være lov å si "vi vet ikke." Flott!

Lørdagstanker

Det finnes gode formuleringer, og det finnes ytringer som ikke er noe annet enn komplett nedbrytende for enkeltmennesker og samfunn. Dette er vi igang med å rydde opp i! Flott låt!  

Dario Fo – samfunnsrefseren I

Han forstod seg på menneskets fortvilelser, og han er nok enig i at å være regelrett drittslenger ikke har noe med mannsrollen å gjøre. Snarere å stå opp for mennesker, gjerne ytre seg med brodd - men med de beste hensikter. 

Dario Fo sitt dødsfall kom litt i skyggen av Nobels litteraturpris. Derfor kan det være på sin plass å skrive litt om Dario Fo. Han var en klovn, som går rett inn i debatten om klovneriets uttrykksform.  Han gjorde blant annet narr av selvgodheten, og snakket om djevelens møkkabinge (Falck 1995:11) – og en overflod som nok neppe har kommet dettende ned fra himmelen (Falck 1995:12). Det er som kjent lett å rive ned det som langsomt er blitt bygget opp. Vi lever i et flott land, som vi må ivareta og utvikle. Det er lett å være raljerende, det er lett å være dust. Men det finnes en vei, forsoning til den enkelte. Vær gøyal også i framtiden, men gjør det med en god hensikt.

Verbal rugekasse
I 1969 eksploderte en bombe i Firenze, og man var raskt i gang med å finne syndebukken (Falck 19). Bombastiske uttalelser og ironisere over medmenneske skal man være varsom med – fordi dette kan såre, og det kan få fatale konsekvenser. Å krenke en annens menneskerett er ulovlig. Dario Fo tok imidlertid et riktig valg, var konstruktivt delaktig i å bygge et demokratisk Italia – som respekterte liberale rettigheter, og enhvers forpliktelser.  Han kunne kanskje uttrykke seg absurd, fordi han mente at verden kunne være den reneste komedie. Og det er kanskje også slikt at det man uttrykker i en kontekst, kan oppleves absurd i ettertid. I den forstand er vi kanskje alle i ny og ne absurdister? Men det han ville fortelle var nok langt i fra det reneste tøv. Det fantes det en viss orden i tilværelsen – å ytre seg med en viss form for hjertevarme og omtanke for de som leser det man skriver, for det kan være flere.

Kilder:
Falck, Eva (1995): Dario Fo – gjøgler og samfunnsrefser.  Oslo: Gyldendal.

Friday, October 14, 2016

Needles and pins

Likte godt Smokie da jeg var liten, blant annet sangen Needles and pins. Det var vel noe med tekst og melodi? Akkurat ordene needles and pins kan si oss noe i dag. Man har valget mellom nålestikk eller visjoner. Jeg savner det siste. Lytt derfor til dine veivisere. Flott låt!

Thursday, October 13, 2016

Benjamin Franklin – en forvandlingens mann I

Benjamin Franklin var en flott mann. Og jeg tror hans tanker også
 kan bidra imot den gjennom-seksualiserte samfunnskulturen. 
Han var blant annet oppfinneren av lynavlederen. Kanskje først og fremst var han kjent i sin samtid for den nye statsdannelsen av De forente amerikanske stater, USA?

Han stod for en radikal opplysningsånd, blant veldig mye. Han var berømt i sin samtid, nest etter kongene (Arvidson 1945:7). Innenfor det musikalske univers var han oppfinner av glass-harmonikaen (Arvidson:1945:7). Han var De forente staters ambassadør i Paris (Arvidson 1945:8). USA var på den tiden en levende protest mot Den gamle verden, der føydale strukturer og eneveldig stat stengte befolkningen ute fra medbestemmelse i offentlige anliggender. I dag er dette ikke så aktuelt gjennom stemmeseddelen akkurat, slik at det ikke er disse borgerlige friheter som er av overføringsverdi til i dag det har vi allerede. Men stemmen – å bli hørt (gjennom det som i dagens statsvitenskapelige tilnærming kalles diskursdemokrati), er nok en problemstilling av overføringsverdi fra det samfunnet Franklin tilhørte. For mye av dagens diskurs preges kanskje for mye av ”eksperter”, med dertil (i hvert fall inntil nylig) altfor stor grad preget av ytringer som reflekterer sosial (ånde)-nød, framfor noe annet. En noenlunde dannet meningsbrytning er fraværende. Ikke at man skal tilbake til ”ring-en-rikssynser” – men man kan føre en anstendig meningsutveksling uten at sjelslivet kommer helt i ulage. Dette reiser mange problemstillinger – men dypest sett handler dette om åndenød og manglende identitet i folk og nasjon, vi vet rett og slett ikke hvordan vi skal oppføre oss. Jeg vil ikke si mangel på dannelse kanskje, men anstendighet. Da må gjerne det kulturelle feltet gjøre sin jobb, fylle befolkningen med hjertevarme? Og – ingen skal drive klappjakt på mennesker som tilhørte aristokratiet i industrisamfunnet (f.eks, sånn vett du:  ”hvem tjener mest i kommunestyret?). Ja, hvilken makt har kommunestyret anno 2015? Vi skal vise større respekt for folkevalgte, selv om det i eksempelvis 2015 nok neppe var her den store makten lå? Og – man skal heller ikke henge ut næringslivstopper fordi de tar seg for eksempel en kjærlighetsreise som er litt dyrere enn hva menigmann har råd til. For det første legger de igjen sikkert en del penger, som kommer det norske samfunnet til gode. For det andre, er det grunn til å tenke seg at de har noen andre behov enn oss vanlige – siden de sikkert strever med problemstillinger og dilemmaer knyttet til at de en gang i tiden ville bli entreprenører, men ikke kjendiser. Men i dag er vi vel alle kjendiser? Tenk over det. At noen har blitt kjendiser kan ha påført dem plager de i utgangspunktet ikke forutså, og ikke var av deres behov. Men selvfølgelig skal man skrive om det når de går helt av skaftet, truer samfunn og åndsutvikling. Tror imidlertid slike reportasjer bare fører til latterlighet – og vi trenger ikke mer latterliggjøring av folk i dagens ironi-Norge. Vi trenger å dra lasset sammen – samhold, og slå hardt ned på forbrytelser mot som truer menneskets identitet, egenart og mangfoldighet. Hvis ikke får vi et helt folk og enkeltmennesker i ulage – som truer grunnvollene i kongeriket. 

Wednesday, October 12, 2016

Cecilia!

 Flott låt!
Dette var en av de første Simon & Garfunkel sangene jeg fikk dilla på. 

Det er en hyllest til mange kvinner. Kanskje spesielt tekstlig, men musikalsk er det også en hyllest til livet! Oversatte denne sangen i en revy i Oslo 2001, men den er best i engelsk utgave.

Tuesday, October 11, 2016

Øystein Sunde

Han skriver morsomt, og du finner også en porsjon livsvisdom i tekstene hans. 

Husker jeg kunne noen av de reggleaktige-tekstene hans i barndommen, blant annet sangen Kjekt å ha, som ble en såkalt landeplage på begynnelsen av 1990-tallet. Øystein Sunde er munnrapp og god? Jeg vet ikke om denne noen gang har vært en landplage, men det er i hvert fall en sang til ettertanke.
Flott låt!

Monday, October 10, 2016

Årets kulturlokomotiv 2016: Even Stormoen

Juryens mandat er følgende: ”Juryen tildeler årlig ut en lokomotivpris innenfor kultur- og samfunnsliv, der oppdraget er å finne en person eller organisasjon som bidrar til å fremme sitt fagfelt og/ eller utøve en misjon som menneske, på en fremragende måte. Prisen tildeles en person som over tid har utgjort en forskjell i tilværelsen, og som løser sine oppgaver i skjæringspunktet mellom fellesskap og utfoldelse, mellom tradisjon og nyskaping, på et unikt vis.

Her er juryens begrunnelse for årets prisvinner:
Even Stormoen har gjennom lang og tro tjeneste innenfor det kunstneriske felt vist at han behersker sceniske sjangre på en særdeles utmerket måte. Gjennom de siste 25 år har han alltid hevet nivået i Rogaland teater.  Han har gjort framragende innsats i My fair lady i 1990, og senere i stykker som Teatermakeren, Den gjerrige, Vestre kai og Gudlabadne te na mor. Han har vist en evne til samarbeid og utfoldelse, og lever opp til mottoet ”mandig og leken.” Han har så lenge juryen kan huske vært det desidert største skuespiller-forbildet. Selv om hans evne til å tolke roller, alt fra rå og usympatiske skikkelser til overoptimistiske karer (og selvsagt rollefiguerer som ligger mellom ytterpunkter), anser juryen han for et særdeles stødig og lojalt menneske som byr på seg selv til andre – der hans raushet, integritet og åpenhet overfor andre mennesker viser hans viktige og uunnværlige samfunnsrolle.    

Han har ikke gjort all verden med film. Men han har gjort en flott rolle i Løvenes konge. Den ble originalt gjort av Jeremy Irons – men her er det ikke store variasjoner. Flott låt!

Gleden er på juryens side.

Saturday, October 08, 2016

Den beste fotballsangen.

 Flott låt! 
Viking er favorittlaget! Men Sogndal – som historisk har variert som en jo-jo mellom de to øverste
divisjonene – har klart å lage den beste fotballsangen.

Friday, October 07, 2016

Ikke vær en drømmeknuser

Flott låt!

Ønsk velkommen til nye og alternative stemmer i samfunns-debatten, og ikke rakk ned på annerledes ytringer med
gammeldags ironibruk, som vi er mer enn nok forsynt med. Her er stemme som fikk sine drømmer knust! Rydd opp i forutinntatthet! Det er den største trussel mot den frie ytring

Wednesday, October 05, 2016

Monday, October 03, 2016

Flott sang med Shania Twain!

My coat of many colors
Hun synger blant annet om alle menneskers visse variasjon, sammensetning og nyanser. Det er bedre å snakke om helt vanlige og litt dypere ting, hvis ikke går det helt gale. Ta hensyn!

Usikker overfor denne

Flott låt!
Det er ting jeg liker ved sangen, og ikke liker.