Monday, October 10, 2016

Årets kulturlokomotiv 2016: Even Stormoen

Juryens mandat er følgende: ”Juryen tildeler årlig ut en lokomotivpris innenfor kultur- og samfunnsliv, der oppdraget er å finne en person eller organisasjon som bidrar til å fremme sitt fagfelt og/ eller utøve en misjon som menneske, på en fremragende måte. Prisen tildeles en person som over tid har utgjort en forskjell i tilværelsen, og som løser sine oppgaver i skjæringspunktet mellom fellesskap og utfoldelse, mellom tradisjon og nyskaping, på et unikt vis.

Her er juryens begrunnelse for årets prisvinner:
Even Stormoen har gjennom lang og tro tjeneste innenfor det kunstneriske felt vist at han behersker sceniske sjangre på en særdeles utmerket måte. Gjennom de siste 25 år har han alltid hevet nivået i Rogaland teater.  Han har gjort framragende innsats i My fair lady i 1990, og senere i stykker som Teatermakeren, Den gjerrige, Vestre kai og Gudlabadne te na mor. Han har vist en evne til samarbeid og utfoldelse, og lever opp til mottoet ”mandig og leken.” Han har så lenge juryen kan huske vært det desidert største skuespiller-forbildet. Selv om hans evne til å tolke roller, alt fra rå og usympatiske skikkelser til overoptimistiske karer (og selvsagt rollefiguerer som ligger mellom ytterpunkter), anser juryen han for et særdeles stødig og lojalt menneske som byr på seg selv til andre – der hans raushet, integritet og åpenhet overfor andre mennesker viser hans viktige og uunnværlige samfunnsrolle.    

Han har ikke gjort all verden med film. Men han har gjort en flott rolle i Løvenes konge. Den ble originalt gjort av Jeremy Irons – men her er det ikke store variasjoner. Flott låt!

Gleden er på juryens side.

No comments: