Sunday, April 12, 2020

Trygve Bratteli – en mann av folket, og selvlært akademiker II

Trygve Bratteli avanserer i årene 1934 til 1945 fra et AUF-medlem til nestformann i Arbeiderpartiet.

Denne artikkelen er artikkel to, om Trygve Bratteli. De følger årene fra en ung mann ankommer Oslo,  der han via tysk okkupasjon og konsentrasjonsleir, blir gift med sin Randi. Politisk går han fra en politisk novise til nestformann i Arbeiderpartiet. Årene er 1934 til 1945. Vil du lese artikkel én, finnes den her. 

Europa var i villrede. Året var 1934. Bratteli ankom Oslo, og gled inn i et rikt politisk miljø.  Både Arbeiderpartiet og fagbevegelsen var i vekst og utvikling. Arbeiderpartiet ønsket å bringe landet ut av 1930-tallets depresjonsår. Arbeiderpartiet vektla det som forente dem på denne tid – og fraksjoner la bort sine kjepphester.

Nazi-trusselen
Bratteli var redaktør i «Arbeiderungdommen.» Oslo Arbeidersamfunn ble et møtested for folk, langt utenfor Arbeiderpartiets krets. Johan Scharffenberg holdt jevnlig, fram til Norges invasjon fra Nazi-Tyskland, foredrag om Hitlers politiske galskap. Den unge tyske flyktningen, Willy Brandt, organiserte protester imot Hitler-regimet. Selv Høyremannen, Carl Joachim Hambro, ble invitert til å holde taler i Arbeidersamfunnet – fordi han advarte i sin samtid imot nazismen. Det kom sammenstøt, og Vidkun Quisling holdt folkemøter på Arbeiderpartiets hjemmebane, Youngstorget. PÅ denne tid var uniformer på moten rundt omkring i Europa, men i 1933 kom forbudet imot politiske uniformer – i Norge.

Engasjement og selvstudium
Oslo var dominert av Arbeiderpartiet, og ved valget i 1933 fikk partiet 51 prosent av stemmene. Oscar Torp ble byens ordfører, før han etter kort tid inngikk i Nygaardsvold regjering. Hvilke personligheter fra Arbeiderpartiet er fra denne tid? I 1936 blir Einar Gerhardsen partisekretær i DNA. I Arbeiderpartiet blir Olav Larssen partiets hovedmann, i tillegg til Martin Tranmæl. Oscar Torp blir i Nygaardsvold-regjeringen konstituert Forsvarsminister, før han blir sosialminister – hvorpå han i en tung tid for landet hadde ansvaret for arbeidsledigheten og sosial boligbygging. I 1939 blir Einar Gerhardsen valgt som nestformann i Arbeiderpartiet. Arbeiderbevegelsens sentrale leder er fortsatt på denne tid Martin Tranmæl. Arbeiderpartiets linje var å samle «arbeidere, bønder og fiskere.» Det var det sistnevnte som ble Trygve Brattelis (og Gunnar Sand) sin oppgave. Deres respektive feil var gjerne at Gunnar Sand kunne bli for snakkesalig og munter, mens Trygve Bratteli kunne bli tilsvarende alvorstung. At Bratteli kunne henfalle i tanker, er visstnok en gjennomgående beskrivelse av Brattelis væremåte. Bratteli var spesielt bekymret for arbeidsledigheten blant ungdom, og den tilhørende sosiale nød. Trygve Bratteli kom i denne tid inn i Oslos studentmiljø, og han følte seg like belest – tross egen manglende universitetsutdannelse. Selv om han gjerne var taus, hadde han ingen intellektuelle mindreverdighetskomplekser. Han levde nøysomt i en liten leilighet på St. Olavsplass – røyket ikke, drakk ikke, danset ikke. Trygve Bratteli var en aktiv deltaker på jevnlige konferanser i Geneve, under ledelse av ILO («International Labour Organization.») Han lærte seg engelsk i førkrigsårene, noe som ikke var vanlig å kunne. Dette stimulerte han intellektuelt. I 1939 fikk han med seg et minikurs i Oxford. Europa formet Bratteli, før krigen kom til landet, 9. april 1940.

Krigen er i anmarsj
Norge var en ung nasjonalstat. Bare i overkant av 30 år hadde landet vært selvstendig, før nazistene inntok hovedstaden. Etter Hitlers maktovertakelse i 1933 var landet potensielt truet, som andre mindre, europeiske land. Arbeiderpartiet betraktet nazismen som i det minste reaksjonært, og Bratteli omtalte nazismen som «Den nye middelalder.» Bokforfatteren forteller at det ikke var noe grobunn for et vekstkraftig miljø i Norge, inspirert av Hitler, Mussolini eller Franco. Arbeiderpartiet var sterkt anti-militaristisk på denne tid – men ikke i sine hovedtrekk pasifistisk. Redselen i Arbeiderpartiet var at militæret skulle benyttes av borgerskapet imot befolkningen. Flere sentrale og framskutte Arbeiderpartifolk talte imot partiets egen antimilitaristiske linje. Trygve Bratteli står midt mellom fløyene, forteller bokforfatteren, mens han et annet sted, skriver at Bratteli inntok ledelsens syn, i denne striden. Den politiske ledelsen gikk aktivt inn for å styrke det norske Forsvaret. Da verdenskrigen brøt ut i 1939, var Bratteli 29 år gammel. Hva var hans forhold til personer i ledelsen? Nygaardsvold hadde han ikke noen spesiell relasjon til. Han beundret Halvdan Koht (utenriksministeren) intellektuelt. Språkpolitisk lå de sørlig nær hverandre, mens avstanden var større utenrikspolitisk.    Martin Tranmæl hadde han ikke noe forhold til, men Bratteli beundret nok Einar Gerhardsen.  Oscar Torp stod han nærmest. Bratteli var til å stole på, artikulert og arbeidsom, men fjern – og på grensen til en enstøing. Alle var enige om at han var usedvanlig begavet. Han har stor forståelse for de kreftene som er i anmarsj i verden. Han hadde stor tro på seg selv, og irriterte seg særlig over de aldrende menn i Stortingsgruppa. Han var organisasjonsmessig meget aktiv, og var ikke bare en ideologisk politiker.

Nazi-Tyskland invaderer Norge
Kongen, regjering og Storting besvarte invasjonen med å umiddelbart gjøre motstand, skriver bokforfatteren. Kongen og regjering flyktet fra landet – det gjald både Statsminister Nygaardsvold, partiformann Oscar Torp og Utenriksminister Halvdan Koht. Nestformann og fungerende Oslo-ordfører, Einar Gerhardsen, forlot også Norge. Trygve Bratteli var den gang ingen sentral person i Arbeiderpartiet, han var ung og lovende. Han bestemte seg for å forbli i Oslo. Han ble mer sentral i Arbeiderpartiet, fordi han ble værende i hovedstaden – og hadde kontakt med flere tillitsvalgte. Han tok selvfølgelig, ut ifra egen personlighet, oppgave alvorlig. Man aner etter hvert at Bratteli har politiske ferdigheter av dimensjoner. Han viser også sine svakheter; «Ting tar tid.» Undersøke, overveie og vurdere – dette var hans varemerke. Bratteli kom i berøring med alle, mens tyskerne ville nazifisere Norge. Bratteli var på denne tid en skolert organisasjonsmann; Bratteli ble partisekretær på partikontoret. Bratteli raffinerer på denne tid sine sterkeste sider; Kjølig realistisk. Etter hvert, under krigen, kom mange av Arbeiderpartiets lederskikkelser igjen tilbake til hovedstaden. Det var debatt den gang, om man skulle samarbeide med tyskerne (slik eksempelvis den danske regjering gjorde), eller om man skulle sette seg til motverge. Brattelis syn var at skulle Norge nazifiseres, skulle det være uten nordmenns hjelp. Bratteli så med bekymring på et land der de enkle, fattige og små sine ønsker om et verdig liv, skulle bli knust. Han er en realistisk sentrumsmann, i partiet - men med kraften i behold. Det var ikke midtposisjonen i Arbeiderpartiet, for denne posisjonens egen skyld. Da Kongen og Regjeringen hadde forlatt landet, dukket det opp spørsmål hvordan Norge skulle administreres. Tyskerne tok makten, og partiene ble innkalt til konferanse. Trygve Bratteli møtte, sammen med fungerende partiformann Ljøner og én til.  DNA-mannen Magnus Nilssen hadde ansvaret for forhandlingene med tyskerne, fra norsk side. AUF, som Bratteli hadde sterke bindinger til, var mest kritiske til forhandlingene. Stortingsgruppa var delt; Flere var enige med AUF at samarbeid med tyskerne stred imot nasjonale og demokratiske tradisjoner. Einar Gerhardsen og mange av de emigrerte, sentrale Arbeiderpartimenneskene, mente man skulle stå imot. Den 25 september innførte Rikskommisær Terboven unntakstilstand, og forbød politisk virksomhet. Dermed fordrev han norsk politikk under jorden. Einar Gerhardsen innkalte sine partikamerater, og dermed var den illegale virksomheten i gang

Bygningsarbeideren
I november 1940 reise Bratteli til Kristiansund. Han var bygningsarbeider. Kristiansund hadde blitt bombet, og det fantes arbeid der. I 2 ½ måned, fram til januar 1941, sitter han i et rom og skriver. To andre bygningsarbeidere satt i rommet, men Bratteli skrev. Det ble til boka Våren som ikke kom. Han fikk ryddet i tanker og kunne tenke framover. I August 1941 holder AUF landskonferanse på Dovre, og Trygve Bratteli holder tale om situasjon. Det var en illegal konferanse. Han viste sterke ideologiske sider, og i etterkrigstiden skulle han ha ansvaret for Arbeiderpartiets programarbeid. Bratteli advarer imot at man etter krigen tar ulike former for interne oppgjør. Han sier det politiske persongalleri vil bli endret etter krigen – også innad i Arbeiderpartiet. Nye folk kommer til å overta, og hva tenkte Bratteli selv disse skulle stå for? Blant annet snakker han om at kongemakten bør bestå (som et naturlig samlingspunkt), og at den politiske kultur må høynes innenfor Norges grenser. Han berør utenrikspolitikk, og tenker først og fremst på et styrket nordisk samarbeid. Men han ønsker også videre integrasjon og samarbeid med de Vestlige allierte. Og når nazismen er knust, vil ha styrke forbindelsene med Tyskland – og for så vidt Italia. Han talte for elementer av planøkonomisk tenkning, med blant annet priskontroll. Både av knapphetshensyn og utnyttelsesbehov. Han snakker om et landssvik-oppgjør, men at det i alle tilfeller må skje på sivilisert vis. Han åpner i sakens anledning for dødsstraff, men ønsker å ta de store – og la de små passere. Samvittigheten kan være straff nok? Einar Gerhardsen, Arbeiderpartiets fungerende formann i Norge, ble arrestert. Han satt på Møllergata 19 i tre måneder, før han ble sendt til den norske konsentrasjonsleiren på Grini – deretter med båt til Tyskland. Han satt der i konsentrasjonsleiren Sachsenhausen. Tyskerne rullet etter hvert opp mer og mer av illegal virksomhet, og strømmen til konsentrasjonsleirene tiltok.

Konsentrasjonsleirenes vrede
10, juni 1942 hørte Trygve Bratteli tunge støvler utenfor hybelen i Kristiansund. Det viste seg å være Gestapo, det hemmelige tyske sikkerhetspolitiet. Han ble holdt ett døgn i celle i Kristiansund, før det bar i skipsarrest til Trondheim. Etter en måned bar det til Møllergata 19. Her satt han i to måneder. September 1942 ble det Grini, hvor han satt i to måneder. I mai 1943 bar det også for han til Sachsenhausen. I boka Fange i natt og tåke beskriver han tilværelsen i konsentrasjonsleiren. Han satt her i to år og 10 måneder, og var blitt 35 år gammel da han slapp ut. Dette er ikke en inngående beskrivelse av tilværelsen i konsentrasjonsleiren, men det kan nevnes at de rundt halvparten av de 504 som ble sendt i konsentrasjonsleirene, overlevde. Det var Folke Bernadotte, den svenske Røde Kors-leder, som Bratteli var takk skyldig for at han kom levende fra konsentrasjonsleiren. Han forhandlet med Gestapo-sjef Himmler om å få en del fanger utlevert til nøytrale Sverige. April 1945 startet den storstilte evakueringen av norske og danske fanger. En ny generasjon stod klar i Arbeiderpartiet. Det var motstandsfolk som Gerhardsen og Bratteli som overtok partiet. Nygaardsvold var såret over at ingen snakket med han om Gerhardsen som ny Statsministerkandidat. Heller ingen snakket med Torp om formannskapsvervet. Bratteli ble valgt til nestformann, på det første landsmøtet etter krigen. Haakon Lie ble partisekretær og formannen var Einar Gerhardsen. Igjen skrev han seg ut av krisen; boka fange i natt og tåke.

Etterkrigstidens DNA
48 år gamle Einar Gerhardsen var den ubestridte leder. Den økonomiske planleggeren var Erik Brofoss – 37 år gammel. Forsvarsminister (og strategisk tenker) var Jens Chr. Hauge – 30 år (!). Utenriksminister Halvard Lange - 43 år gammel. 40 år gamle Haakon Lie var partisekretær. Nestformann var Trygve Bratteli – 35 år gammel. Bratteli var fortsatt ungkar – og ville ikke ende opp som Martin Tranmæl, som var enslig hele livet. Bratteli var ikke lenger avholdsmann, og hadde til og med begynt å røyke. Han treffer Randi – datteren av redaktøren i Arbeiderbladet, Olav Larssen. Randi var i 1945 21 år gammel. Hun brakte åpenhet og spontanitet inn i livet til Trygve, og de var i det hele tatt et usedvanlig par. Som andre politikere hadde også Bratteli få fortrolige, men Randi var én av dem. Nå var det familiære på plass, og han kunne konsentrere seg om det politiske liv som en gang brakte han til formannsskapsvervet – og Statsministerposten.

No comments: