Saturday, March 02, 2013

Komiker, skuespiller og blogger vant valget i Italia

Det er nylig blitt avholdt valg i Italia, og situasjonen er kaotisk og uoversiktelig – alt er slik det skal være i italiensk politikk.

I Italia har protestpartiet Femstjernesbevegelsen gjort et knakende godt valg, under ledelse av multikunstneren Beppe Grillo. Han har avvist regjeringsdannelse med sentrum-venstre, derfor ligger det kanskje an til en mindretallsregjering. Komikeren, skuespilleren og bloggeren Grillo leder et parti som kan karakteriseres som et miljø- og anti-korrupsjonsparti, i det politiske sentrum. Partiet fikk rundt 25 prosent av stemmene til Over- og Underhuset, henholdsvis 23,79 prosent og 25,55 prosent av stemmene. Han skaper furore i et ellers stormfullt politisk landskap i Italia.

Det italienske valget

Valget i Italia har stått mellom to allianser, men Grillo stikker kjepper i hjulene for blokkdelingen i italiensk politikk. Mange skjelver i buksene over valgutfallet, kanskje særlig italiensk forretningsliv, som kunne sett for seg et mer avklart og et i utgangspunktet mer åpenbart stabilt politisk styre. De to alliansene har bestått av sentrum-venstre («Det felles beste for Italia,» utgjort av Demokratisk parti, Venstreøkologisk frihet, Italiensk sosialistparti, Demokratisk sentrum, Sør-tyrolsk folkeparti, Moderate i Piedmont og Rosario Crocetta) og sentrum-høyre («Sentrum-høyre,» utgjort av Frihetspartiet, Lega Nord, Italias høyrebrødre, Store-sør/ MpA, Italias moderate, Folkelig enighet og Pensjonistpartiet). I tillegg har det vært en tredje blokk, sentrumsblokken – de jeg har heiet på («Med Monti for Italia, utgjort av partiene Sivilt valg, Sentrumsunionen, Framtid og frihet). Denne blokken fikk bare 10,56 prosent av stemmene. De to toneangivende blokkene – sentrum/venstre og sentrum/høyre – fikk nesten identisk oppslutning, med henholdsvis 29,54 og 29,18 prosent av stemmene. Situasjonen er derfor svært uavklart: Grillo og Femstjernesbevegelsen har nylig avvist samarbeid med sentrum-venstre alliansen, og det er åpenbart at et anti-korrupsjonsparti, som Femstjernesbevegelsen vitterlig er, ikke kan gå inn i en allianse med selveste «comeback corruption kid» Silvio Berlusconi. Det er altså ikke urealistisk med et sentrumsprosjekt, der det blir en mindretallsregjering av Femstjernersalliansen og «Med Monti for Italia,» som da vil ha en oppslutning i folket på rundt 35 prosent, og dermed overgå både venstre og høyresiden i oppslutning. Som en sentrumskoallisjon kan jo de kanskje hente vekslende støtte til venstre og til høyre - Vi kan jo håpe på det?

«Med Monti for Italia»

Hvilke partier og politikk skjuler seg så bak Montis allianse, sentrumsblokken? Det er som nevnt tre partier, som tilhører denne alliansen: Sivilt valg, Sentrumsunionen, Framtid og frihet. Sivilt valg er det dominerende partiet, der deres respektive oppslutning er 8,30 prosent, 1,78 og 0,46 prosent. Partiene har åpenbart lekket velgere i det trange sentrum, til Femstjernersbevegelsen. Sivilt valg er et liberalt sentrumsparti . Partiet ble stiftet foran valget i 2013, til støtte for statsminister Montis reformplaner, der Monti leder partiet. Den italienske økonomen, som har vært Italias statsminister siden 2011, har hatt reformplaner som hovedsakelig gått ut på å gjøre noe med Italias gjeldskrise. Hans krisepakke har vært økte skatter, pensjonsreformer og kamp for å forhindre skatteunndragelse. 20. januar 2012 innførte Monti-regjeringen en reformpakke innrettet mot det italienske arbeidsmarkedet. Hensikten var å gjøre profesjonsyrkene mindre lukkede (som drosjesjåfører, farmasøyter, leger og rettsvitere blant annet), der virkemiddelet var økt konkurranse omkring lisensene, og fjerne minimumstariffene for deres tjenester. Man har også gjennom artikkel 18 gjort det lettere å sparke ansatte, i håp om at loven fører til meransettelser siden det kan være lettere å kvitte seg med ansatte den dagen de eventuelt blir overflødige, og dermed også forhindre midlertidige ansettelser. Loven har blitt møtt med sterke protester, blant annet fra fagforeninger.  Partiet Sentrumsunionen er et kristendemokratisk eller sosial-konservativt parti, hvor hovedpartiet i den sammenslutningen – UDC -  er medlem av den europeiske organisasjonen sentrumsdemokratene. Egentlig er det nemlig en koallisjon av flere kristen-demokratiske partier i Italia. Casini, UDC sin leder, har lansert partiet som et nytt sentrumsparti, som et alternativ til partiene PdL og PD. Han omtaler partiet som «et parti for nasjonen,» åpent for alle sentrumsvelgere, kristendemokrater, liberale og reformatorer, som slutter seg til kristne verdier. I motsetning til PD og PdL ønsker ikke Sentrumsdemokratene å være et rendyrket sentrum-høyre parti, med ønsker å trekke til seg sosial-liberale velgere som er mer tilbøyelige til å lene seg mot venstre.  Partiet Framtid og frihet er derimot et rendyrket sentrum-høyre parti, som ideologisk lener seg på liberalisme, nasjonal-liberalisme og liberalkonservatisme.  FLI ble etablert av etterfølgere av Gianfranco Fini i juli 2010, etter splittelsen av Pdl («Folket for frihet»), hoved sentrums-høyre partiet ledet av Silvio Berlusconi. Fini, tidligere leder av MSI (Italias sosiale bevegelse) og AN (Nasjonal alliansen) har tatt en lang reise fra post-fascismen til liberalkonservatismen. Rett etter Pdl sin grunneleggelse ble han nemlig en ivrig kritiker av Berlusconis regjering og lederstil.

«Det felles beste for Italia»

Hvilke partier skjuler seg bak Pier Luigi Bersanis allianse, venstrealliansen? Det er fire partier, der ett parti er desidert størst, med 25,42 prsoent av stemmene: Det demokratiske parti. De øvrige partiene er Venstreøkologisk frihet, Demokratisk sentrum og Sør-tyrolsk folkeparti med henholdsvis 3,20, 0,49 og 0,42 prosent av stemmene. (På tross av de hittil omtalte minipartiene, er alle partier representert i nasjonalforsamlingen, grunnet fravær av sperregrense i Italia.) Det demokratiske parti er et sosialdemokratisk, progressivt og kristent venstreparti. Partiet ble stiftet 14. oktober 2007 som en sammenslutning av ulike venstreorienterte og sentrumsorienterte partier. Etter Silvio Berlusconis avgang i november 2011 har PD støtte Mario Montis regjering siden dets opprinnelse, sammen med Berlusconis Folkets frihet, sentrumsunionen og Framtid og frihet.  Det demokratiske parti er et «catch-all-party,» sterkt påvirket av sosialdemokratiet og den kristne venstreside. Det amerikanske demokratiske partiet og den amerikanske liberalismen er andre inspirasjonskilder.  Partiet vektlegger nasjonal og sosial enhet, grønne saker, sosial progressivisme, progressiv skattelegging og europeisk fellesskap. De har støttet behovet for balanserte budsjetter for å imøtegå Maastricht-kriteriet. Under Veltronis lederskap støttet partiet sterkt en konstitusjonell reform og ny valglovgiving, slik at Italia kunne utvikle seg til et mer stabilt topartisystem.  Partiet har flere interne fraksjoner som varierer fra sak til sak, slik at kryssende konfliktlinjer bidrar til å holde partiet noenlunde samlet. Venstreøkologisk frihet er et demokratisk sosialistparti, og økologisk sosialistparti,  opprinnelig dannet etter en sammenslutning av fem venstrepartier i Italia. Partiets leder er Nichi Vendola. De fem partiene som utgjør Venstreøkologisk frihet er Venstrebevegelsen (MpS – sosialister/ kommunister), sosialistpartiet (PS – sosialdemokrater), Føderasjonen av grønne (FV – grønne), Demokratisk Venstre (SD – demokratiske sosialister) og Det forente venstre (UIS – sosialister/ kommunister). Partiet ligger altså vesentlig lenger til venstre enn Det demokratiske parti. Demokratisk sentrum er et parti er en sammenslutning av sentrumspartier, som sverger til sentrumspolitikk, sentrum-venstre og sosial-liberal politikk. Sør tyrolsk folkeparti er et særinteresse parti for Tyrol-distriktet i de italienske alper. Eller; noe finere og edelt formulert: et regionalt catch-all-parti. På grunn av partiets regionale karakter, har partiet en samling av ulike ideologiske retninger og fraksjoner i partiet: Sosial-demokratiske, kristendemokrater og liberalere. Partiet ble stiftet så tidlig som 1945, og har ved nesten samtlige valg siden 1992 oppnådd over 50 prosent av stemmene i sin region.

«Sentrum-høyre»

Hvilke partier skjuler seg bak Silvio Berlusconis allianse, høyresiden? Det er i alt ni partier, men jeg konsentrer meg om de tre partier som fikk representanter i nasjonalforsamlingen: Frihetspartiet, Lega Nord og Italias høyrebrødre. Disse partiene fikk henholdsvis 21,56 prosent, 5,08 prosent og 1,95 prosents oppslutning. Frihetspartiet er et liberal-konservativt, kristeligdemokratisk og konservativt parti. Kanskje det rett og slett er et halvfascistisk parti, med vekt på ensretting og sterk leder? Tja, det er vel mer et parti som har hatt som mål å samle alle borgerlige krefter under en paraply. Berlusconis parti ble stiftet 18. november 2007, etter at de to partiene «Forza Italia» og «Nasjonalalliansen» slo seg sammen. Partiet regjerte i perioden 2008 til 2011, i allianse med «Den nordlige liga.» Frihetspartiets hensikt var å bringe sammen de to ulike borgerlige tradisjoner fra forløperne «Forza Italia» (FI) og Nasjonalalliansen (AN). Partiet består også av juniorpartier, som Folkeliberalerne, Kristen-demokratiske autonomier, Det nye italienske sosialistpartiet, Liberale reformatorer, Sosial handling, m.fl.)  Forløperen Forza Italia (1994-2007) ble utgjort hovedsakelig av kristendemokrater, sosialister og liberalere som forsvant som følge av Tangetopoli-skandalen. Nasjonalalliansen (AN) var et etter-fascistisk parti, og har blitt et stuerent konservativt parti under ledelsen av Gianfranco Fini. FI og AN har samarbeidet og vært pillarer på høyresiden i italiensk politikk, derfor var det kanskje ikke så unaturlig at de slo seg sammen under banneret «Frihetspartiet» i 2007. Regjeringskoalisjoner de har stått bak er «Pole of good government,» «Pole of freedoms» og House of freedoms.» Mye frihet der i gården, altså.  Verdigrunnlaget til «frihetspartiet» understreker angivelig deres kristne og liberale grunnlag. Partiet ser på seg selv som forsvarer av tradisjonelle verdier, så vel som individuelt ansvar og selvdeterminering. Partiet støtter europeisk integrasjon, og arbeidet for at Italia skal bli en føderalstat. Frihetspartiet er et klassisk eksempel på et Catch-all parti. Hovedstrømmen av ideer er kristendemokratiske og liberalkonservative. Men man skal ikke underslå innflytelsen til de tidligere høyreorienterte medlemmene av etter-fascistpartiet Nasjonalalliansen, eller ex-sosialister, som spilte en vital rolle i Berlusconis fjerde regjering.  Partiet huser folk som er skeptiske til globalisering, fleksibilitet på arbeidsmarkedet - samt frie markedsliberalere, altså en til tider sann røre. Det er også klare motsetninger i partiet langs en religiøs-sekulær akse. Etter hvert har partiet forfektet tradisjonelle verdier og sosial markedsøkonomi, som har erstattet retorikk som «Small government» og liberalistiske idealer som tilhørte fortiden FI. Men det er også en del ytterliggående høyrerøster i partier, som Berlusconi (en ikke ubetydelig person) som formaner om lavere skatter, eller Tremonti som ivrer etter deregulering. Ellers kan det nevnes at partiet nok har slitt med en maktkamp mellom kamphanene Silvio Berlusconi (tidligere leder av forza Italia) og Gianfranco Fini (tidligere leder av Nasjonalalliansen), der Berlusconi – om enn foreløpig – har stukket av med ledervervet. Lega Nord er et parti – det nest største partiet ved valget på snetrum-høyre siden – er et føderalistisk, regionalistisk og populistisk parti, godt til høyre i italiensk politikk. Lega Nord kan også omtales som et særinteresse parti for det nordlige Italia, og deres økonomiske overlegenhet kontra det relativt fattige sør. Partiet inntar sosial-konservative standpunkter i verdispørsmål, og ønsker lavere skatt – særlig for familier og bedrifter. Partiet står for klassisk konservativ politikk vedrørende subsidier: De ønsker å stanse offentlige tilskudd til store hjørnesteinsbedrifter, som f. eks Fiat. Partiet kritiserer i utenrikspolitikken ofte den europeiske union. Det tredje – og her siste omtalte parti – Italias høyrebrødre, står for italiensk nasjonalisme og konservatisme, godt plantet langt til høyre i det italienske partilandskapet.

«Ingen vet hvor haren hopper»   

Siden venstre- og høyreblokken er jevnstore, og ikke vil få flertall sammen med Montis sentrumskoalisjon heller, er alt nå opp til «25-prosents-komikeren» Grillo. For to timer siden kom det en melding på E24 at det kan ligge an til en mindretallsregjering på venstresiden. Det skal bli både artig og interessant å følge med på hva som skjer i italiensk politikk. Kanskje får vi en toastmaster som statsminister?

No comments: