Wednesday, November 18, 2015

Gardebylåten/ Shosholoza

En feiring over våres sivilisasjon, som det gjerne blir når folkemusikk sammensmeltes. 

Det finnes mye vakker folkemusikk rundt omkring i verden, og spesielt vellykket kan det være i de tilfeller det blir forent med populærkulturelle musikkelementer. Gardebylåten/ Shosholoza er en vielse av svensk og afrikansk folkemusikk, ispedd pop-aktige rytmer – som får sjelslivet til å kvikne til. Har alltid vært svak for felespillende folkemusikk, især svensk.

Shosholoza
Shosholoza er blant de mest kjente folkesangene i sørlige Afrika, og synges i en rekke sammenhenger, som sportsarrangement, for å appellere til samhold. Opprinnelig er den fra Zimbabwe, men fikk først sitt brede publikum i Sør-Afrika. Her blir den gjerne omtalt som reserve-nasjonalsang. Den ble først sunget av gruvearbeidere på vei tilbake til deres familier, etter måneder med hardt arbeid. Visstnok skulle det hjelpe toget i å bestige bratte fjellpartier.

Shosholoza //: (Shosholoza) Shosholoza Ku lezontaba Stimela siphum’ e South Africa :// //: (Wen’ uyabaleka) Wen’ uyabaleka Ku lezontaba Stimela siphum’ e South Africa ://

En omtrentlig engelsk oversettelse, lyder som følger:

Move fast on those mountains train from South Africa. You are running away on those mountains train from South Africa.

Gardebylåten

Gardebylåten er en sang fra Dalarna i Sverige, og regnes som noe av det ypperste innenfor svensk folkemusikk. Ofte spiller den for å feire midtsommernatten. Det er tvil knyttet til hvem som har skrevet låten, men du finner selv artige versjoner gjort av James Last. Den har blitt satt tekst til, men best synes jeg er med afrikansk tekst- og melodiforbrødring – og finnes på Spotify. 



No comments: