Thursday, October 17, 2019

Årets kulturlokomotiv 2019: Benny Andersson


Juryens mandat er følgende: ”Juryen tildeler årlig ut en lokomotivpris innenfor kultur- og samfunnsliv, der oppdraget er å finne en person eller organisasjon som bidrar til å fremme sitt fagfelt og/ eller utøve en misjon som menneske, på en fremragende måte. Prisen tildeles en person som over tid har utgjort en forskjell i tilværelsen, og som løser sine oppgaver i skjæringspunktet mellom fellesskap og utfoldelse, mellom tradisjon og nyskaping, på et unikt vis.

Her er juryens begrunnelse for årets prisvinner: Benny Andersson har gjennom flere tiår vist en evne til å skape musikalske innertiere Han fikk et navn som ABBA-komponist, og har senere vist seg som en dyktig musikalmaker; med forestillinger som Chess og Kristina fra Duvemåla. I de senere år har han fortsatt sitt toneklekkeri under navnet BAO (Benny Anderssons orkester), til glede for kjente og ukjente sangutøvere. Juryen vil også trekke fram hans livslange kompaniskap med kollega og kamerat Bjørn Ulvaeus, som gjennom fire forrykende tiår stort sett har stått for sangtekstene. Vi er ikke beskjedne, når vi vil si at han i et retrospektivt lys vil rage på høyde med en av sine musikalske forbilder, Johan Sebastian Bach. Vi tror musikken vil overleve i århundrer framover. Juryen vil særlig trekke fram hans evne til å forene populærmusikk og folkemusikk, i en unik klang som gjør Benny Andersson til et varemerke.

Vi har mange låter å ta av, men skal vi spille det som juryen omtaler som verdens mest innsmigrende bridge, er dette gjort av Abba-jentene i sangen Super Trouper: Flott låt!

Gleden er på juryens side.

No comments: