Friday, February 15, 2019

Stavanger trenger en slik scene og mathall

"Stavanger byscene?" 

Fylkeskommunen kan være på vei ut av de gamle sykehus-lokalene i Stavanger. Det kan muliggjøre en ny scene. Og mathall.

Stavanger har flere store scener. Stavanger savner imidlertid en scene med 150 publikummere, som flere andre byer. Det ville vært en berikelse for Stavanger-regionens mer ukjente kulturaktører.

Vi har flere storstuer i Stavanger. Den største er vel utekonsertene i Jåttavågen (stadion) og DNB arena. Andre scener for det frie kulturlivet er selvsagt Stavanger konserthus sin Zetlitz-sal.  Folken og ikke minst Stavangeren – som begge har en publikumskapasitet på 400-500. Disse må vi ivareta. Men Folken er eksempelvis avsatt til studentformål. Stavangeren drives etter privat tiltakslyst. Jeg tror en ny scene – «Stavanger byscene» - kunne dyrke fram bykultur og kulturelle uttrykk for en mindre krets, som fast virksomhet eller videre springbrett til de større scenene i byen. Jeg skal her skissere en mulighet.

På den gamle sykehustomta ligger det to separate bygninger i øst. Jeg vil herved foreslå at det minste toetasjers bygget kunne blitt "Stavanger byscene." Vil anslå at bygget, med en scene i første etasje og enkel overbygning, ville hatt plass til 150 tilskuere. Andre etasje kan enten vies garderobe, toalett og oppholdsrom for artister. Eventuelt delt andre etasje i to, der en halvdel også inneholdt kiosk og toalett for publikum.

Eventuelt kunne man bygget et påbygg/ anneks, som publikumsfoaje. Men – det trenger ikke bli dyrere enn at alt plasseres i ett bygg.

Her kunne man hatt mindre forestillinger/ opptredener. Viseklubb. Stand-up-klubb. Litteraturkvelder. Alt til kommunale, rimelige priser.

Det kunne driftes i sammenheng med en mathall, og da kommer vi til bruken av det andre lokalet.
Hakket lenger sør ligger et større lokale. Det er også på to etasjer, og kunne inneholdt en Mathall, noe Stavanger foreløpig ikke har – til forskjell fra større byer som Oslo og Bergen. Men – matfylket Rogaland kan ikke være noe dårligere?

Det kunne vært 2-3 ansatte for å drifte fellesanliggender for disse to lokalene. Dette kunne i hvert fall delvis vært finansiert av leieinntekter begge steder. 

Hva gjelder det gamle sykehusets hovedbygning støtter jeg tanken om at dette avsettes til museumsformål (ved eventuell underjordisk gang fra museets hovedbygning), samt institutter ved Universitetet i Stavanger.  

No comments: