Monday, July 11, 2016

Regjeringskoalisjon av V, H, KrF og Senterpartiet?

Kanskje er dette mulig i en tid da EU-spørsmålet er irrelevant for Norge? 

Det hadde blitt en regjering som kunne satset på liberale prinsipper, tradisjonell verdiorientering og borgerlig politikk.

Tilfellet Senterpartiet
Har ikke lest dagens oppslag i Dagbladet, men Senterpartiet henvender seg visstnok nå til alle – unntatt tospannet Høyre/ Frp. Kanskje er det på tide at Senterpartiet slår opp dørene for samarbeid i flere retninger, enn bare i rød-grønn leir? Senterpartiet har sittet åtte år i rød-grønt samarbeid, årene 2005 – 2013. Senterpartiet fikk særlig gjennomført økt overføring til kommunene. Partiet måtte administrere en politikk den gang som ikke satte seg imot alskens EU-direktiver. Senterpartiet er altså vant med å godta det som er blitt norsk sedvane i Europa-politikken. For de mange i Senterpartiet som er mer opptatt av borgerlige prinsipper; frihet og ansvar til enkeltindividet, tradisjonell verdiorientering, satsing på næringslivet og forsiktighet i offentlig forbruk, samt liberale friheter - kan et slikt samarbeid som er skissert ovenfor virke fristende. Og det er en ikke ubetydelig andel av i partiet, for en ser på gallup-undersøkelser at partiets tilsig av velgere stort sett kommer fra borgerlig side. Nå kan det ha seg slik at de støter fra velgerne ved å skifte til borgerlig side, men det er ikke sikkert.

Koalisjon
Ved en slik koalisjon, og et godt valg for alle partier, og i særdeleshet Venstre (som da vil ligge i det politiske midtpunkt) er det selvsagt ikke umulig at Venstre får statsministeren, som limet i koalisjonen. Men i skrivende stund så har vi jo en dyktig statsminister, i Erna Solberg. Har lenge ment at Venstre bør sikte seg inn på utenriksminister-posten i en bred borgerlig allianse. Dette er heller ikke en umulighet. Under skisseres en mulig oppslutning om partiene, som er realistisk da det kan tenkes at alle partiene har å tjene på et eventuelt regjeringssamarbeid.

V = 7 prosent                    3 statsråder
H = 27 prosent                  9 statsråder
KrF = 7 prosent                 3 statråder
Sp = 7 prosent                   3 statsråder

48 prosent til sammen. Med dagens styringstillegg ville nok 48 prosent gitt rent flertall i Stortinget. Da hadde vi hatt en borgerlig flertallsregjering. 

No comments: