Monday, January 29, 2018

Pressemelding: Liberalisme på avveie

Hvilket overgrep er det ikke å i årevis lese om såkalt liberalisme som ligger meg fjernt fra liberalismens utgangspunkt? Er luta lei årelang propagandering av ytterligheter og misforståelser, som i varierende grad har noe som helst med liberalisme å gjøre. Dette er svært viktig å si noe om, fordi det forsøpler samfunnet.

Denne artikkelen ble skrevet fortløpende etter eget hode, og derfor kan elementer mangle. Men dette er et bidrag til å diskutere liberalismen på et noe annet grunnlag enn det enkelte andre gjør.

Gjerne har denne såkalte formen for vulgær-liberalismen en viss tilhengerskare i konservative kretser og klubber. 

Liberalismen kan oppsummeres med ett ord: Fri.

Det er en mengde problemstillinger som reiser seg til begrepet fri. Vil forsøke å ta for meg det viktigste.

Fri er ikke det samme som friheter. Vi har friheter til å foreta oss mye, men det gjør oss nødvendigvis ikke frie, samvittighetsfrie. Ansvarsbegrepet ligger automatisk inne i begrepet fri, for ansvarsløshet gjør en ufri eller lenket.

Å være fri skal gjelde alle og overalt. Å være fri dreier seg ikke bare om et økonomisk velstandsnivå. Mener at med dagens relativt utbygde velferdsstater, så er alle i en viss forstand økonomisk fri – selv om vi heller ikke har kommet i mål, men er alltid underveis. Og visse forskjeller mener jeg må eksistere for å skape et dynamisk samfunn. Vår ufrihet ligger etter mitt skjønn hovedsakelig på andre plan.  Det har kanskje særlig sitt utspring i tankefrihet – den frie tanke, og mellommenneskelige forhold – hvor vi kan gjøre enda mer for å komme ut av villfarelser.

Det som først og fremst forarger meg med dagens oppnevnte tankebærere av liberalisme er følgende, som forsøkes begrenses til tre punkter:    

I)                    En overdreven vektlegging av liberalismens økonomiske aspekter.
En enkel inndeling er mellom den politiske og økonomiske liberalismen. Det er først å fremst de politiske perspektiver liberalismen har sitt historiske utspring i, selv om et økonomisk perspektiv selvsagt lang fra er galt. Og man fant for så vidt raskt ut at for å gi folk frihet og politiske rettigheter så måtte folk også tillates økonomisk spontanitet og entreprenørskap.  

II)                  Et overdrevent jeg-perspektiv kontra et fellesskaps-perspektiv
Liberalismen sjeler både til høyre og til venstre, selv om man selvsagt ikke kan hevde at høyresiden ikke er opptatt av fellesskap, eller at venstresiden ikke er opptatt av individet. Men de fleste liberale befinner seg i det politiske sentrum, fordi radikale og konservative avveininger trengs for å skape et samfunn med frihetsmuligheter til flest mulig. Sentrumsliberalere er stort sett kommunitarister, de er opptatt av «frihet og fellesskap» og de er opptatt av at «min frihet slutter der en annens begynner.» «Frihet til» og «frihet fra.» Liberalere slekter på den konservative moderasjonstanke og den sosialdemokratiske solidaritetstanke. Liberalere mener det beste for den enkelte og fellesskapet ligger i sentrum, oftest.  

III)                En overdrevet vekt på vulgær-liberalisme
Mange såkalte liberale tilhengere forfekter sexkjøplov, narkotikapolitikk og utleie av livmødre som det mest nærliggende å komme på når de tenker liberal. Ja, for å si det slik – det er ikke dette som har århundrelang sakstradisjon siden renessansen. Når det gjelder det første vil jeg minne om at det er noe som heter internett, som burde holde…

Kort skisse hva som er liberalismen grunnfilosofi

Hva gjør et menneske fri?

Tankefriheten.

Menneskerettigheter – sivile, politiske og sosiale. Dette berører egentlig alt, og bør være utgangspunkt for politikkformulering.

Sivile: Fravær av diskriminering av tro, opphav, seksualitet og andre forhold som er en del av menneskets identitet. Ingen skal bli møtt med hat på disse felt.

Politisk: ytrings- forsamlingsfrihet og stemmerett – det som hører med i et moderne demokratisk samfunn.

Sosiale rettigheter: Menneskets rett til å virkeliggjøre sine liv gjennom det markedsøkonomiske samfunn. Ta markedet i bruk, framfor at mennesket skal lenkebindes av markedet. Tilhøre og utfolde seg i fellesskap med andre mennesker.

Sentrale prinsipper og verdier for menneskelig samkvem og samfunnsinnretning: Mangfold, toleranse og raushet – og være et anstendig, gagns menneske.  


No comments: