Tuesday, December 27, 2022

Noen norske låtfavoritter fra 1990-tallet


1. Hodet over vannet                                  Prepple Houmb, blant annet

2. Mor, jeg vil tilbake                                 Jan Eggum

3. Hard to stay awake                                Morten Abel

4. Mummy                                                   Poor rich ones

5. Livskåte fuglar                                        Bjørn Eidsvåg

6. Jag trodde Anglarna fanns                      Ole Ivars

3 favoritter fra 1999

Dette er sanger som er bra fra dette året, eller sanger som i en viss grad er iørefallende ennå. 1999 var ikke noe spesielt godt musikkår. Men jeg har forsøkt å finne «en favoritt» - i en eller annen forstand. 

1. From this moment                          Shania Twain 
2. Hold fast                                         Åge Aleksandersen         
3. Why don't you get a job                  The Offspring

Wednesday, December 21, 2022

"Forventningslandet" - en juletale

Flott låt! 

Kjære landet

«Nordstjernen viser deg det land

Som er fundert, på lykke

Hvor virkekraften, er til for humanisme.

Som lar deg blomstre

opp av det fundament

som er tilrettelagt for spir

Hvor klosterskogen finnes,

der er ingen snakker hest»

                            Knut, 8 år

 

Vi lever i en gledelig tid. Svært mange har det fint, i seg selv noe å glede seg over. Koronaen er i hvert fall inntil videre tilbakelagt – idet grøvste. Men stigende priser, som vi har advart imot i foregående juletaler, inntraff dessverre i år. Selv om vi synes, det har vært større farer ved vårt samfunn, enn manglende omfordeling, skal vi selvsagt være rause overfor dem som opplever julestria trøblete, og hverdagen anstrengende. Det vil alltid finnes folk som sliter, som vi må åpne hjertelaget overfor. Vi kan ikke rope på stønadskontorer alene – men ta ansvar for dem vi vet kaver, men med det offentlige engasjementet nærværende. Samfunnskulturen kan bidra til å skape et triveligere samfunn.  

Det norske samfunnet har blitt både rausere og åpnere, særlig i året som har gått. Samtidig har vi med våre verdier prinsipper og holdninger også blitt mer samlende. Vi forener oss dermed i respekt, skværhet og toleranse. Dette er svært flott – noe vi lenge har ettertraktet. Det er mye å være lykkelig over, vi har fått en form for stuerealisme, der våre digitale verktøy har fått oss til å flytte deler av sjeselongen ut i gatene. Selv om vi skal verne den private fred og eiendomsrett – er ingenting bedre enn at slike ting, som manifesterer seg i for eksempel ytringer. Ytrinskulturen har blitt varmere, og til dels ærligere. Det har skapt et varmere samfunn.

Global oppvarming er likevel alarmerende, der vi blant annet på Vestlandet opplevde snøvær i desember – noe som tidligere var forbeholdt 2-3 dager i januar/ februar. Sommeren var også slett – med mye lavtrykk. Dette er ingen værmelding, men vi synes at det haster med å få strengere tiltak i klimasaken, for å verne Moder Jord.

Krigen i Ukraina gjør også rystende inntrykk. Men – sannheten kommer alltid marsjerende; Ukraina er et fritt land, som vi vil hjelpe på mange mulige måter, uten at landet – på sikt – opplever hjerneflukt. Statsledere verden over vil fortsatt kjempe for det selvstendige Ukraina. Og som vi har sagt tidligere – selv om det kan gå i bølger, vil ærlighet og kjærlighet trekke det lengste strået. I steget imot en stadig bedre morgendag.

Vi bærer alle i oss et Forventningsland. Hvordan ting skal og bør være, springer ut av det norske folks rettferdighetssans. Vi er en samlende flokk. Et forventningsland, der lykke inntreffer – og der hverdagen oppleves robust, meningsfullt og givende. Vi må unne hverandres suksess – og vite at vi alle har ulike evner, som skal virkeliggjøres. «Tro alltid at beste bare hender deg,» som Lillebjørn Nilsen sang det i sangen – i hans kanskje beste tekststrofe.

Vi liker å diskutere oss fram til løsninger i dette landet, så lenge det ikke stanser den gode virkekraften, hos den enkelte. Diskusjoner for diskusjonens egen del, er vi ikke glade i. For mange debatter har vi tidvis, fortsatt – la derfor skaperkraften få blomstre. Der verdiavvik finnes, kan samtale være problematisk. Debatter skal være på sin plass – derfor håper vi på bedre, og mer spissede diskusjoner, framover – i de fór, der det er nødvendig. Vi ser også dét, allerede.

Vi er for få i dette landet. Det skulle gjerne vært 7 millioner mennesker i første omgang, omtrent millionen, mer enn vi har i dag. Vi er et langstrakt, og glissent befolket land – tatt våre enorme arealer i betraktning, og vår økonomiske kapasitet. Dette kan vi klare, uten åpne grenser. Vi skal ha en restriktiv innvandringspolitikk – kan vi kalle det, men den skal aldri være streng. Humanisme, hjerterom. En streng holdning, kan føre til ekskluderende holdninger overfor dem med utenlandsk bakgrunn – som allerede er her. Det er in-humant. Og det understøtter ikke den Fredsnasjonen vi er. La fødselstallene øke. La deg derfor forføre i 2023.

Flere bør se sin plikt i å være konstruktiv, selv om det skal være muligheter for å diskutere og debattere. Dette organet, vil alltid være regjeringsvennlig – den til enhver tid sittende Regjering. Vi flagger våre ønsker – men er til syvende og sist lojale, overfor apparatet. Støre har sterke diplomatiske ferdigheter, men det må også fylles med innhold. Vi håper derfor Regjeringen Støre har sterke fagstatsråder, der Støre kan være samlende og forene de tråder som fører til best samfunnsutvikling i hele landet.

Vi registrer at mye er i velutvikling, og på plass – så hva er dette Forventningslandet? Det er et land, fylt med hjertevarme – der det positive/ optimistiske menneskesyn preger oss. Vi kan selvsagt ikke være fullstendig karnevalistiske, men vi forvalter framgang, tro og håp – i våre utsagn, avgjørelser og beslutninger. Vi bygger et land, på det forhåpningsfulle.

Vi ønsker Senterpartiet også alt vel, selv om de kan bli mindre interessestyrt og mindre isolasjonistiske. Dette tjener ikke Norges interesser. Det er imidlertid ikke noe galt ved navnet Senterpartiet.

Hvis liberalismen har et kjærlighetsbudskap, er det å være raus, medgjørlig og forsoningsfull. Men noen sterke prinsipper vil alltid være gjeldende, det er å ikke krenke menneskerettigheter – retten til frihet, liv og privat rom. Det skal samtidig ikke være avvik mellom liv og lære, noe som kan være utfordrende i saker av moralsk og samvittighetsmessig karakter. Liberalismen hegner om lovverk – hvorfor kalle noe gjennomgående for liberale rettigheter og friheter, hvis så ikke skulle være tilfelle?

Religionsfriheten står sterkt innenfor liberalismen - er den hjemlet i noe, er det menneskerettigheter og liberalisme. Lovverket skal være gjeldene, samtidig som man må åpne for tro, der det finnes muligheter – men lovverket er knesettende. Vi er derfor stolte av at vi siden år 2000 har jobbet for et liberalt tankesett i dette landet og forhåpentligvis bidratt til økt forståelse på området. Dette skal fortsette, men hva de neste 20 år bringer av hovedprioritering, vites foreløpig ikke eksakt.

Av egenarbeider, har vi i 2022 avholdt 2 Europakonserter. Håper Norge framover kan binde seg tettere til det europeiske fellesskap. Vi kan trekke fram de to norske og de to skandinaviske konsertene. De to norske konsertene kom i november, og kan betraktes som førjulsmusikk; Østafjellskonserten og Olavshallkonserten. De to skandinaviske konsertene inngår som 2 av 3 konserter, for henholdsvis Sverige og Danmark; Gotlandskonserten og Fynkonserten. Når ferdigstillelse av den svenske triologi og danske triologi kommer, vet vi ikke, men det blir ikke før 2024. Etter innkjøp av ny programvare. Flere norske konserter vil sannsynligvis komme, og først ut, i 2023. Vi har også et mål om 50 artikler i Riksbladet årlig, og er oppimot dette i år. 2023 vil bli et mer skrivende år for eget vedkommende, enn hva det musikalske 2022 har vært. Vi håper på flere dyptgående artikler, men vil ikke røpe noe enda, selv om stikkord og halvferdige artikler allerede er på plass.

Måtte 2023 bli et år preget av lykke – i verdens rikeste land. Ha integritet - og ta i vare kamerater, og venner. Jeg vi ønske deg en riktig god, fredfull, jul.

6 favoritter fra 1998

Ikke alle sangene hørte jeg mye på dette året, men alle låtene blir likevel stående igjen som minner. Dette er mer favorittlåter fra 1998, i ettertid. 

1. Tubhumping Chumbawamba

2. Baby one more time Britney Spears

3. This kiss         Faith Hill

4. Time of your life Green Day

5. Torn         Nathalia Imbrugla

6. Your still the one Shania Twain


Min foretrukne regjering

Denne artikkelen ble publisert på Facebook, i en utgave med noen andre tall vedrørende partioppslutning, 16 oktober 2022. Bortsett fra det, er innholdet nesten det samme. 

Mitt lenge foretrukne alternativ har vært en firepartiregjering, som må hente vekslende støtte, fra ett annet parti. 

En firepartiregjering, av H, V, KrF og MdG – med noe endret departementsstruktur, enn dagens. Under forutsetning av følgende omtrentlige oppslutning om partiene;

H: 30 % (9)

V: 5 % (3)

KrF: 4,5 % (3)

Mdg: 4 % (3)

43,5 %

 

Statsminister: H

Finansminister: H

Utenriksminister: V/H

Klima- og miljøminister: KrF

Samferdselsminister: MdG

Justisminister: H

Administrasjons- og fornyingsminister: MdG

Utdannings- og vitenskapsminister: H

Kommunal- og arbeidsminister: H

Nærings- og handelsdepartement: H/ V

Sosialminister: V

Helse- og omsorgsdepartementet: H

Forsvarsdepartementet: H

Barne- og familiedepartementet: KrF

Bistandsdepartementet: KrF

Kulturdepartementet: H

Landbruk- og fiskeridepartementet: MdG

Olje- og Energidepartementet: V

Tuesday, December 20, 2022

4 favoritter fra 1997

1.                   Bitter sweet symphony                       The verve

2.                   Perfect day                                          Various artist (original: Lou Reed)

3.                   Baby, youre so cool                             Sway

4.                   Syver                                                    Leif & Kompisane


Sunday, December 18, 2022

Blokkoverskridende regjering av Sosialdemokraterne og Moderaterne (sentrums-liberale) og Venstre, i Danmark.

Sosialdemokraterne, Venstre og sentrum-høyre partiet Moderaterne danner regjering i Danmark, noe jeg synes er positivt for å forhindre ytterliggående utslag, i både rød og blå leir. Regjering på tvers av sentrum er et «nytt» fenomen i Danmark, og de bryter dermed en barriere. Jeg har tidligere tatt til orde for flittigere bruk av dette, også i Norge. Det er den første såkalte danske sentrumsregjering, på 44 år.

Mellom sosialdemokratiet og konservatisme, befinner det seg en liberalisme/ sentrumsliberalisme. Det er en sentrumsliberalisme i de klassiske sakene, som deler land i ulike konfliktlinjer. Med andre ord, det kompromisses over konfliktlinjer – som kan være både riktig, og samlende. Og det demper også ytterligående tolkninger, innenfor liberalismen.

Sosialdemokratene får statsministerposten, under ledelse av Mette Fredriksen. Moderaterne – anført av Lars Løkke-Rasmussen – får utenriksministerposten, en posisjon som tidligere har vært beholdt av den tidligere Venstre-mannen Uffe Ellemann Jensen, Løkke Rasmussens tidligere partiformann og -felle. Interessant nok, der dagens Venstre-formann, hans sønn, Jacob Ellemann Jensen Forsvarsminister (og visestatsminister).

Regjeringen er en mindretallsregjering, ett mandat (bare) unna flertall. Noe man klarte å stable på beina gjennom blokkoverskridende samarbeid. Hadde man forholdt seg til de tradisjonelle blokkene, hadde vel løsningen vært 5-6 partier fra hver leir. Vel mange.

Nåværende Utenriksminister, og tidligere Statsminister for Venstre, Lars Løkke-Rasmussen, har tidligere forsøkt å danne sentrumsregjering i Danmark – for 3 år siden, men uten å lykkes. Han møtte motstand både i Venstre-leiren, og i sosialdemokratiet. Det er derfor ikke overraskende at Lars Løkke Rasmussen nå sitter i regjering, med Sosialdemokraterne. Både Sosialdemokraterne og Moderaterne, som lenge lå på rundt 2 prosents oppslutning, gikk til valg på den sentrumsløsning. Løkke-Rasmussens parti fikk 9,3 prosent av stemmene, og ble Danmarks tredje største. For de andre regjeringsmakkerne, var oppslutningen følgende:

Sosialdemokratiet                        27,5 prosent

Venstre                                         13,3 prosent

 

Radikale Venstre, Danmarks liberale sentrum-venstre parti, trakk seg fra disse tiders regjeringsforhandlinger.  

3 favoritter fra 1996

Dette var 3 favoritter fra dette året, der enkelte av sangene ble hørt en del på senere.

1.       Dance into the light                                   Phil Collins

2.       Killing me softly                                        Fugees

3.       Lemon Tree                                                Fools Garden

 

Friday, December 16, 2022

Anvendelse av framtidige Rogaland Teaters 4 scener

 

Hovedscenen, 375 plasser. 

Nye Rogaland Teater på Kannikhøyden skal ha ny storstue med en setekapasitet på glimrende 550 plasser. Dette skaper særlig debatt omkring hva den gamle hovedscenen skal brukes til.

Nyheten kom i dag, der interiøret kan disponeres fritt – mens det er eksteriøret, som kan dateres helt tilbake til 1883, som skal vernes. Ingenting er bedre enn denne løsningen; Vern av eksteriør, omdisponeringer av interiør.

Noen har tatt til orde for å rive innmaten i den gamle salen og gjøre det om til en black box. Dette er noe tilsvarende man allerede har i Teaterhallen, dagens andrescene ved Rogaland Teater. Man trenger ikke to slike løsninger. Viktigere – teatersalen (den gamle hovedscenen) har også historisk verdi, som bør bevares. Salen i den gamle hovedscenen har i dag cirka 375 seter. Forslaget mitt er å redusere dette, til la oss si 320 seter. Dette kan fint gjøre, ved å fjerne omtrent 3 rader nede, og 2 oppe. Dette frigjør plass til bein, og man trenger ikke mer enn 320 seter til å spille klassisk titteskapsteater, som Ibsen, som Hovedscenen er svært egnet for. For slikt teater, som fortsatt har verdi (1700 – 1900-talls teater), er den gamle hovedscenen ypperlig egnet til. Foajeen er liten, og hva er vel bedre enn at færre oppholder seg i dette området i pausen?.  Dessuten kan Den gamle hovedscenen være et fortsatt tilholdssted for Barne- og ungdomsteatret, med noe utvidet disposisjonstid.

Det foreslås derfor 4 framtidige scener for Rogaland Teater

Hovedscenen;                               550 seter

Den gamle scenen                        320 seter

Teaterhallen

Intimscenen

Sunday, December 11, 2022

3 favoritter fra 1995

Dette er tre åpenbare favoritter fra 1995. Om jeg ikke hørte på dem mye akkurat det året, hørte jeg mye på dem i nærliggende år – i etterkant.

1.       Ganster’ paradise                        Collio                  (original: Past time paradise, Stevie Wonder)

2.       Common people                          Pulp

3.       Where the wild roses grow        Nick Cave

Tuesday, December 06, 2022

Toralv Maurstad er død (1926 – 2022)


Han gikk bort 4. november. Han var en av norsk teaters aller største scenekunstnere, gjennom tidene.

Jeg har ikke tatt utgangspunkt i artikler på nettet for denne artikkelen, jeg vil at den heller skal ha en viss personlig preg. Du kan søke han opp.

Foruten skuespiller, var han teatersjef ved Nationalteatret og Oslo Nye Teater – og satte sterke kunstneriske krav. Selv var han svært ærekjær, og var blant annet Peer Gynt, Henrik Ibsens sagnomsuste skikkelse. Han gjorde seg tidlig bemerket i rolletolkninger som omhandlet trøblete unge sinn, gjerne skrevet av 1900-talls dramatikere. Han var en moderne teaterskuespiller. Kontant i uttrykket, blant annet. Jeg har tidligere omhandlet han i en artikkel, her i Riksbladet.

Jeg har bare opplevd han laiv ved en anledning. Det var i et George Bernhard Shaw-stykke, som jeg mener het Kjære Løgnhals. De gjestespilte på Rogaland Teater på midten av 90-tallet, og var i et tospann begivenhetsrikt å få med seg. Han må ha vært 70 år, cirka. Stykket mener jeg omhandlet brevutveksling, som Shaw hadde med sin kone eller elskerinne.

Jeg har sett han i klipp fra Nationalteatret, gjennom en dokumentar – der han blant annet på en morsom måte angir de beste ståstedene på scenen, for best mulig akustikk til salen. For øvrig – han var av den generasjonen skuespillere som kunne spille finmasket, for 500 mennesker, uten mikrofon.

Du kan jo søke han opp? Han er rett og slett enestående.

Også i tospann med Espen Skjønberg de senere årene kom han til sin rett ("Mens vi venter på Godot") – og det er bemerkelsesverdig at disse to skuespillerne nå er døde, bare med et par måneders mellomrom. I denne forunderlige verden, der Toralv Maurstad gav sine eventyrlige bidrag.

Thursday, November 10, 2022

Fynkonserten

1.       Landskapshymne

2.       Kornkammerovertyre

3.       Vindkastlåt

4.       Etableringshymne

5.       Kystveihymne

6.       Lykkesholmhymne

7.       Hymne til vandfald

8.       Efterårshymne

9.       Løvskoghymne

10.   Hjulverkshymne

11.   Brosteinslåt

12.   Fyntårnlåt

13.   Marinahymne

14.   Bylivshymne

Friday, November 04, 2022

# Samfunnskultur

Jeg har hittil lært mye av folk jeg har møtt – ikke bare gjennom spredte bøker. De det angår vet trolig noe om det, for jeg forsøker så godt jeg kan å ikke forsømme slike relasjoner. Sammenfattet, vil jeg si – i summen av lærdom – at vår århundrelange kulturarv, er det noen faktorer som er grunnleggende for et lands framgang, og folks lykke. Siden land oppstod for røfflig 500 år siden, har dette vært vesentlig - slik jeg forstår historien. Det er verd å tenke på, i en urolig verden. 

Jeg håper derfor jeg gjennom årene har bygget mine skriverier på et optimistisk menneskesyn

-          Humanisme og tro.

Og at samfunnstenkningen bygger på retninger, i sine ulike uttrykk, gjerne sentrérte, men som i alle tilfeller er

-          Det konstruktive.

Norge har som alle land en særegen arv, og mange fortrinn. Det finnes nok av begreper og væremåte som imidlertid ikke er avklart, innenfor noenlunde rause former. Dette er ingen sin feil at dette ikke er tilstrekkelig avklart, det angår fortsatt samfunnskultur. 

Wednesday, October 19, 2022

Italienske tilstander i dansk politikk.

På min Danmarksferd (høstferien), opplevde jeg valgkamp-plakater alle steder, i bykjernen. Det er nemlig skrevet ut nyvalg i Danmark, hvor valget avholdes innen kort tid. Personfokuseringen, med utelukkende fjes og partilogo på alle plakatene, henger i sammen med en fragmentering av partilandskapet. Fordi antall personligheter overgår antall partier, vil derfor oppsplittingen øke. Dette vil jeg advare imot, i hvert fall i kombinasjon, med den lave sperregrensen.

Danmark har sperregrense på kun 2 %, for å gjengi regelen enkelt. Vi skal derfor være glad for sperregrense i Norge på 4 %, for å unngå vanskeligheter, av betydning.

Uansett utfall, mellom de to blokkene (av rød og blå), blir dette forferdelig vanskelig å manøvrere i, ut ifra vanlig, tradisjonell styringstankegang.

Kjenner ikke nåtidens dansk politikk inngående nok - men det er få som gjør, for tiden. Dette kan eller bør kanskje bety blokkoverskridende regjering - slik det hittil foreligger. Det ser ut for at hver av blokkende trenger 5-6 partier for å skaffe flertall, og det kan være ytterst vanskelig. Blokkoverskridende regjering er et ukjent fenomen i Danmark, men ikke samarbeid på tvers av sentrum. 

Tror landet uansett må belage seg på samarbeid på tvers av gamle skillelinjer - så får vi se. 

Har lenge hatt troen på Danmark, og har det fortsatt. 

Tuesday, September 20, 2022

Årets kulturlokomotiv 2022

Juryens mandat er følgende: ”Juryen tildeler årlig ut en lokomotivpris innenfor kultur- og samfunnsliv, der oppdraget er å finne en person eller organisasjon som bidrar til å fremme sitt fagfelt og/ eller utøve en misjon som menneske, på en fremragende måte. Prisen tildeles en person som over tid har utgjort en forskjell i tilværelsen, og som løser sine oppgaver i skjæringspunktet mellom fellesskap og utfoldelse, mellom tradisjon og nyskaping, på et unikt vis.

Her er juryens begrunnelse for årets prisvinner:

Paul Simon har gjennom flere tiår og generasjoner forsynt verden med flotte låter, som ikke bare musikalsk gjør han til en verdens-ener, men det også teksten skildrer hverdagsmennesker på søkende og eventyrlig måte. Katalogen er ikke blant de største, selv om han har laget eller utgitt hundrevis av sanger – men det er først og fremst hans 40 beste som er enestående. Han har klart det kunstsstykket det er å blande world music med visesangen, mens det først og fremst er som singer/ songwriter, med særkjennetegn og originalitet, som han gjør han bemerket. Det er med stor glede vi i år gir en av musikkhistoriens fremste populærkulturelle komponister denne hedersbetegnelsen.

Gleden er på juryens side.

Wednesday, September 14, 2022

En svært vakker låt

Noen ganger er det ikke viktig hvem som synger. Når den er laget. Hvem som framfører den. Den blir bare stående som flott: Flott låt!

Monday, September 12, 2022

3 favoritter fra 1994

1994 var ikke noe godt musikkår, internasjonalt. Jeg har derfor konsentrert meg om norske sanger dette året, og har valgt ut tre hits – uavhengig om jeg hørte mye på sangen det året, eller senere. Jeg forsøker å styre unna låter jeg allerede har nevnt i andre artikler. 

1. Innerst i sjelen, Ole Paus/ Sissel Kyrkjebø 
2. Alt for Norge, diverse 
3. Hard to say goodbye, Stage Dolls

Sunday, September 11, 2022

Crazykomisk musikalitet!

Forhåpentligvis blir "Rein glaskap" både raljerende og hjertevarm,
når de har premiere 19. oktober, 2022 - i Stavangeren. Denne illustrasjonen er 
fra "Mer Glaskap," som fås hos Stavanger Aftenblad. 

 


 

Monday, September 05, 2022

Gotlandskonserten

 

1.       Dagsprett

2.       Stormlåt

3.       Klippefrihetsmelodi

4.       Morgenstund

5.       Monumentsonate

6.       Nattnoter

7.       Landsby-cello

8.       Stråballade

9.       Menneskehymne

10.   Fjellskrentsonate

11.   Farvannssonate

12.   Skjærgårdsfarvelet


 

Per Jansen er død (1941 – 2022), 80 år


Har sett han i flere sammenhenger, men vil huske han fra en eventyraktig og levendegjort «Ole Høyland» (1970).


4 favoritter fra 1993

4 favoritter fra 1993

1.          Hope of deliverance, Paul McCartney

2.          I can see clearly now, Jimmy Cliff

3.          What’s up, 4 Non Blonds

4.          Carolina, Shaggy


Calaiskonserten

Konserten inneholdt følgende låter;

1.       Calais-overtyre

2.       Nordsjøhymne

3.       Lillekavalkade

4.       Hymne fra klippene via Bach

5.       Amienskavalkade

6.       Robaixkavalkade

7.       Tourcoingkavalkade

8.       Dunkerquekavalkade

9.       Gallussonate

10.   Hymne til veveren

11.   Hymne til torget

12.   Hymne til innovasjon

13.   Atlanterhavsballade

14.   Hymne til den engelske kanal

Moseldalkonserten

 Konserten inneholdt følgende låter;                              

1.       Hymne til grønne enger

2.       Hymne til morgenranke

3.       Sonatebenk

4.       Borgsonate

5.       Hymne til parkpromenade

6.       Sildringen

7.       Hymne til kulturlandskapet

8.       Hymne til det spirende

9.       Hymne til stjernetåke

10.   Pantehymne

11.   Vennskapsovertyre fra Alsacee-Lorraine

12.   Sommerferjesonate

13.   Hymne til landsbylivet

14.   Hymne til hjulet

 

Komediefabrikken, sesong 5

 Følgende sketsjer framkom i femte sesong av Komediefabrikken:

1.       Julestrømpa

2.       Lydmuren

3.       Karaokekongene

4.       Dramatiker’n

5.       Senter for norsk animasjonshistorie

6.       Norsk idéhistorisk bystepark

7.       Konnerud

8.       Zetlitz

9.       «Se hvem som snakker»

Espen Skjønberg (1924 – 2022) er død


En av tidenes aller største eller beste norske skuespiller er gått bort, 98 år.

Han var en karakterskuespiller uten sidestykke. For omtale av han, er nettet tilgjengelig. Jeg visste fra før av at han er «den eneste» som har tolket Shakespeare på engelske scener. Han var vel Norges største Shakespeare-tolker, i tillegg til et kobbel av andre dramatiske figurer – skrevet av de fremste dramatikere verden har fostret. Jeg vil huske han fra;

-          Secondløytnanten

-          Familiesagaen de syv søstre.

 I tillegg har jeg sett dokumentar av han, laget av NRK. Det er en tårevekkende scene, der han sitter i en stol, kranglende med en stram tvangsskjorte - som har gjort et gripende inntrykk på meg. Og jeg vet – flere. Kanskje er det Strindberg-stykke, men det vet jeg ikke. Har nok også sett han i andre sammenhenger, utenom dokumentaren, men kommer ikke på titler i farten.

Fred over et stort menneske.

5 favoritter fra 1992

Det finnes flere gode sanger fra dette året, for eksempel Sting sin «Fields of gold.» Men den tror jeg ikke var spesielt høyt opp på listen over "mine sanger" det året, selv om jeg ble glad i den i ettertid. Jeg synes det riktigste er å inkludere 5 sanger i denne artikkelen, låter jeg likte akkurat det året.

Hvis jeg skal tillegge informasjon ble jeg fjetret av Whitney Houstons «I will always love you,» som er skrevet av Dolly Parton. Houstons stemmeprakt fylte kort og godt – hele høytalerelementene. Jeg har aldri, verken før eller siden, hatt samme opplevelse.

1.       I will always love you, Whitney Houston

2.       Achy breaky heart, Billy Ray Cyrus

3.       Tears in Heaven, Eric Clapton

4.       I’d do anything for love (but i don’t do that), Meat Loaf

5.       Can’t help falling in love, UB 40

Sunday, September 04, 2022

Uffe Ellemann-Jensen (1941 - 2022) døde i juni

Den danske Venstre-hauken, årelang utenriksminister for Danmark og samfunnsdebattanten er gått bort.

Jeg husker han fra TV-ruta i formative år. Har alltid likt Uffe Ellemann-Jensen, i de innslag jeg av og til fikk med meg. Han har skrevet en rekke bøker, særlig på det utenrikspolitiske området, og jeg har et ønske om å omtale dette nærmere. 

Jeg mener som kjent at Venstre i Norge bør ha utenriksminister ved regjeringsdeltakelse  (og sosialminister), enten det er i en borgerlig regjering, eller dersom samarbeid med Arbeiderpartiet skulle oppstå.

Uffe Ellemann-Jensen, Venstre-politiker, journalist og redaktør, var dansk Venstre-nestor som forente utenriksministerposten, med partiledervervet. Danmark har tradisjonelt bestått av to liberale partier, Radikale Venstre (sentrum-venstre) og Venstre (sentrum-høyre). Ellemann- Jensen tilhørte sistnevnte leir, og jeg vil anta han stod nært Anders Fogh Rasmussen, på det politisk-liberale området – ganske tradisjonstro liberalisme, på det ikke-økonomiske området. Med andre ord, slektskap til hovedsakelig konservatisme, dersom vi snakker i ideologiske termer. I Danmark er det ekstra nært slektskap mellom de to partier, der De konservative hovedsakelig har vært til for by-velgere. Venstre, for provins-velgere.

Han ble etterfulgt som partileder i Venstre av Anders Fogh Rasmussen, som på det økonomiske tok partiet med ytterligere til høyre. Faktisk passerte de De konservative på det økonomiske området i høyreposisjonering, men ikke under Uffe Ellemann-Jensen. Ellemann-Jensen styrte et Venstre som lå nærmere sentrum i finanspolitikken. Ellemann-Jensen var en skarp og uortodoks politiker, vil jeg huske han som. Har tidligere sveipet innom han i en artikkel og videoklipp i Riksbladet, som illustrerer både klartenkte uttalelser, at han var uredd og ikke helt strømlinjeformet politiker. En person jeg har stor respekt for.

Han satt som Utenriksminister under Poul Schlüters lange, over tiårige styringsperiode, inn på 1990-tallet.

Dette er en betraktning etter hukommelsen, du kan lese mer om han på andre nettsteder.

Fred over hans minne.


Wednesday, July 06, 2022

3 favoritter fra 1991

Dette var sanger jeg likte i 1991, eller på starten av 1990-tallet. Det finnes også andre sanger. Men de fortjener plass i andre artikler. I ettertid forstår jeg at dette var et godt musikkår, der jeg ikke hørte på flere sanger, som ideg eller en god del senere, var iørefallende. 

 1. Everything i do (Bryan Adams) 
 2: The big love (Roxette) 
 3: Wind of change (Scorpions) 

Låt 1 inntar den desiderte førsteplass.

Sunday, July 03, 2022

Hans E. Kinck – humanist og europeer

En dokumentar fra NRK om Kinck finnes: Her 
Hans E. Kinck nevnes ikke så ofte. Han er blant annet kjent for et poetisk/ lyrisk språk – og en fornyer av fortellerkunsten i norsk sammenheng, særlig novelleformen. Han kan nok regnes blant de 10 mest betydningsfulle forfatterne over en 100 års-periode, mellom 1840 og 1940.  

Kinck skrev også en rekke essays og sakprosa, men det utelates i all hovedsak i denne gjennomgangen. Oppmerksomheten rettes her imot skjønnlitteratur. Av flere bøker om Kinck, synes jeg utgivelsen fra Studenteramfunnet i Oslo hadde de beste sekvensene. Dette er altså i hovedsak en omtale av hans litteratur, som han viet livet til – og som kanskje ikke gjorde hans ytre tilværelse fullt så spennende i alle tilfeller. Jeg har denne gang ikke forholdt meg til Wikipedia eller SNL, annet enn å hente hans bibliografi – derfor kan disse nettstedene oppsøkes for komplimenterende informasjon.

Selv om Kinck er norsk, også i sin diktning, hadde han den ene foten plantet i europeisk tankeliv. Kinck hadde en sterk og rik personlighet. Med sterk innflytelse over norsk åndsliv.  Han trekker veksler på både romantikk og naturalisme. Og skal vi forstå en Kinck-kjenner rett, kan dette spores tilbake til oppbruddet i Kincks eget liv; Fra Setesdalen til Hardanger. Han sier at det var «Setesdalen som konstituerte meg.» Men så var det vel kanskje innflytelse fra Hardanger, som skapte motsetninger?  

                                          «Man må være kunstner for å elske kunsten høyere enn seg selv.»

Studentvenn i hjertet

Kinck følte seg knyttet til studentbevegelsen. Kinck var ivrig i studentersamfunnet, og var i studentersamfunnet en kar som lyttet, og kom for å le. Han hadde gnistrende øyne, ifølge en kamerat fra den gang. Han hadde en kneggende latter, som kunne skjære tvers igjennom salen. Selv var han student i 1880-årene, og han refererer i boka Sus til de voldsomme diskusjonene i Studentersamfunnet. Sus er kanskje hans mest kjente roman, der hovedperonen er Herman Ek. Han kan forveksles med Kinck selv. Herman Ek opplevde mange konflikter innad i familien i unge år, og hadde «opplevd alt» innen en alder av 10. Ek sin mor var en ulykkelig kvinne; «Hun hadde et øde liv, og hadde trang til å legge andres liv i øde.» Barns lidelser fra hjem i disharmoni, og det skakkjørte barnet, det glemte barn; er et gjennomgående bakgrunnstema i Kincks forfatterskap. Herman Ek sin manglende lykke hjemme, gjorde at han søkte trøst i naturen. Kinck selv oppsøkte også ofte naturen. Balladens dal (Setesdalen) og Hardanger kunne Kinck observere, med to vidt forskjellige folkelynne. Dette skapte brytninger i Kincks menneskesinn. Novellen «På bunnen av glemselens flod,» henter også sin handling/ motiv fra Setesdal. Setesdal er i det hele tatt en stor inspirasjonskilde i hans diktning – på godt, og vondt.

                                                                                                   «Kultur er den utviklede natur.»

Kinck er kjent for å være en novellemester. Her er et utdrag, av noen av hans mest markante noveller:

  • 1895: Flaggermusvinger, noveller.
  • 1897: Fra hav til hei, noveller
  • 1899: Trækfugle og andre, noveller
  • 1901: Vaarnætter, noveller
  • 1903: Naar Kærlighed dør, noveller
  • 1906: Livsaanderne, noveller
  • 1909: Masker og mennesker, noveller
  • 1917: Kirken brænder, noveller
  • 1920: Guldalder, noveller
  • 1922: Fra Fonneland til Svabergsveen, noveller
  • 1926: Mot ballade, novelle
  • 1926: Foraaret i Mikropolis, noveller
  • 1929: Torvet i Cirta, noveller

Lettlest er han ikke. Han skal visstnok ha vært omgitt av en kultstatus, som har forhindret en mer nøktern forståelse av hans verker. Han var en norsk dikter med embetsmannseksamen, og det var i hvert fall ikke vanlig tidligere – og egner seg derfor gjerne for studenter, særlig av litt eldre årgang. Han var et hårspedd unna av å gjøre akademia som yrke. Kincks situasjoner, i romaner og noveller, foregår ofte i intellektuelle miljøer. Hans forbindelser til europeisk åndsliv er ganske enestående. Han var en kritiker og viter, med inngående kjennskap til nordisk middelalderdiktning og italiensk fortellerkunst. Han hadde også sterk interesse for Shakespeare. Før hans død, planla han en større avhandling om Marcel Proust, som jeg også vet øvrige norske forfatterkanoner verdsetter. Han var historiker, men fulgte samtidig årvåkent med i sin egen samtid. Han var en av de tidligste med å gjennomskue fascismens og nazismens grusomheter, før sin død, 13. oktober 1926. Han var også kunsthistoriker, der han lot seg fascinere av overgangen mellom renessanse, barokk og deretter romantikk. Skikkelser som Michelangelo og Goya opptok han. Han fremmet arbeidet til maleren Nicolay Astrup, og verdsatte hans evne til å belyse vedtatte sannheter, fra nye perspektiver. Logikk, intellektualitet og åndsliv satte han høyt – og respekterte redelighet. Oppløsning av gammel tro og samfunnsstruktur var tema som berørte han. Industrialisering, amerikanisering, klassekamp, verdenskrig og forsvaret for tradisjonelle verdier – alt dette behandlet han. Han er av rotløs natur, og det nasjonale hadde han et ambivalent forhold til. Han etterlyser fellesskapstanken, men går selv i stadig større grad i retning av individualisme. Han tørster etter tro, men er pragmatisk overfor kristendom. Han strides i sitt forfatterskap mellom håp og pessimisme. De ivrigste tilhengerne av Kinck påpeker hans evne til å nesten være synsk, se de lange linjer. Blant annet gjelder dette hans tidlige advarsler imot den tyske og italienske utvikling/ resignasjon. Ledsaget av en sterk karakter.

                                                         «Det som lever i vår erindring, har også eksistens i nuet.»

Kinck-merknad

Når jeg leser originale utdrag fra Hans E. Kinck, er det ganske innfløkt. Det er intellektuelle tanker, som grenser imot det smale – ispedd en eldre, malerisk orddrakt i historisk kontekst. Sammen med nynorsk-forfatteren Arne Garborg, er han derfor kanskje ikke så tilgjengelig som øvrige forfattere. Dette skal imidlertid ikke stå i veien, for at han var dyktig.

Kincks noveller

«Kincks diktning likner ikke noe annet vi eier,» sier en Kinck-kjenner. Han er i så måte original. Han skrev på tvers av århundrene, med en sjelden lærdom. Kunnskapen frigjorde han, det var ikke hemmende. Han hentet inspirasjon fra Romerriket (særlig deres forfallsperiode), renessansens Italia, og Setesdalen i Norge – for å nevne noe. Han skriver i en poetisk skrivestil. Det var innenfor novellesjangeren han fikk størst gjennomslagskraft. Romanene ble en for omstendelig form, for Kinck. Skuespillene hans inneholder en del døde partier, og i romanene kan det være langt mellom bølgetoppene.

Skuespill;

  • 1898: Mellem togene, drama
  • 1906: Agilulf den vise, drama
  • 1908: Driftekaren, drama
  • 1910: Den sidste gjest, drama
  • 1911: Bryllupet i Genua, drama
  • 1913: Paa Ekre'rnes gaard, drama
  • 1915: Mot karneval, drama
  • 1921: Lisbettas brødre, drama
  • 1925: Paa Rindalslægret, drama

Romaner;

  • 1892: Huldren, roman
  • 1893: Ungt folk, roman (på engelsk 1929: A Young People)
  • 1896: Sus, roman
  • 1898: Hugormen, roman
  • 1898: Saetesdalen, roman
  • 1900: Fru Anny Porse, roman
  • 1902: Doktor Gabriel Jahr, roman
  • 1904: Emigranter, roman
  • 1905: Præsten, roman
  • 1918–19: Sneskavlen brast I – III, roman

I novellene kommer hans rytme i språket til sin rett. Novellene hans kan likne et musikkstykke. Den lille hvite dame (1901) og Keisarinderpæretreet (1909) er to kjente noveller. I Chrysantemum (1899), som hans kanskje mest populære novelle, utspilles handlingen i Roma – der ungdommelig kjæresteri visner. Novellen er preget av både symbolikk og gjentakende elementer. I Hvitsymre i utslaaten (1894), er det kvinnekjærlighet som er det sentrale – hvor språket er rytmisk, i et noe merkelig handlingsmotiv. Samspillet natur/ mennesket var temaet i Flaggermusvinger (1895). Litteraturkjenneren Per Thomas Andersen peker på at verket er ekspresjonisme, lenge før den hadde sin egentlige gjennomslagskraft. Mennesket søker tilhold i naturens dype ensomhet. Naturen skaper både angst, trøst og lindring - er hans holdning. Er man glad, blir man oppstemt av naturen, mente Kinck. Er man til gjengjeld sorgtung, fyller naturen hjertet, med sorg. I novellen Flaggermusvinger, fra samlingen med samme navn, har angsten tatt skikkelse i et dyr, som tasler etter Tore Botn. Tore Botn tar til slutt sitt eget liv, i stabburet. Kinck nærmer seg Østens tro på naturen etter hvert; «Å leve i naturens opprinnelse og skjønnhet kan være et Nirvana.» Kincks største drama, Den sidste gjest, utspiller seg i Venezia. Her er angsten menneskets psykologiske grunnforutsetning, «Den morosamste karen i bygden» (1897) handler om en kar som blir humorist. Han er overbærende over verden og verdenssituasjonen, etter å ha blitt skuffet i kjærlighet. Han ler for å ikke fortvile. I Kincks verden blir man humorist, når noe har «gått i stykker for en.» Kinck tilhører romantikerne, men har naturalismens sans for den virkningsfulle detalj. Han er en glitrende illusjonist, der man lever seg inn; enten det er Italia eller distrikts-Norge. Han hører og fornemmer, mer enn de fleste, og er i det hele tatt en skarp iakttaker. De konkrete detaljene er heller ikke overflødige, de inngår som en del av helheten. Kanskje kjente han godt til Ibsen i så måte, og mindre til Jonas Lie? Han hadde vitenskapelig vurderingsevne, og dikterens følsomhet og fantasi. Han har både en dramatisk og intellektuell spenning. Han er aldri kald eller kjølig, men skriver med medfølelse. Den nye kapellanen er hans mest folkekjære novelle (1893). Fortellingen er morsom. Generelt skriver han kritisk imot den kalde materialismen og egoismens vinningslyst. I novellen Nocturne, møtes vi tematikk som er gjennomgående for Kinck; Kjærlighet kontra angst.  

Nikolai Astrup og Hans E. Kinck

Begge er vestlendinger, med behov for å protestere. Men de hadde ikke vestlandsslekt, noen av dem. Astrup-ene kommer fra Sønderjylland, og Kinck-slekten er skotsk. Men begge er oppvokst på Vestlandet, og har sine sterkest inntrykk derifra. Begge var sønner og embetsmenn, og de stod mellom borger og bohem – begge to. Astrup var 15 år yngre, og det tok en del tid før de fant hverandre. Den ene hadde pennen som sin livsoppgave, den andre penselen – samt det til felles, å skildre Vestlandet. «Jeg leser nesten bare Kinck,» fortalte Astrup, i et brev til en kamerat. Han mente det var noe «ekte,» over Kinck. Forlaget «Fabritius & sønner,» har et forslag om ikke Astrup kan illustrere Kincks tekster. Og han illustrerte også med 10-12 bilder, en av Kincks noveller, som utkom i et julehefte. Han fikk 270 kroner for illustrasjonene, som ut ifra datidens pengeverdi var en anselig sum. Astrup forble en Kinck-illustratør; han skaper bilder til en novelle, i et annet julehefte - og han utvikler sine illustrasjoner, med ulike teknikker.

Kultur og natur

Kinck er ikke den første som har sammenliknet naturen, med en kvinne. Vinje gjorde det samme. Et gjennomgangstema i hans diktning, er også forskjellen mellom ung og gammel kjærlighet. I Italia bevisstgjøres han de norske og nordiske særtrekk. Likesom Shakespeare fant han en kilde til kjærlighet i Italia, som var større enn sitt eget – og Shakespeares – hjemland.

Nasjonsbygging og patriotisme

Det nasjonale er for Kincks «folkets mystikk,» og han beskjeftiger seg hele livet med samspillet mellom natur, nåtidig kultur og historie. I novellen «Vårnetter i Norge,» uttrykkes det som for en forfatter illustrerer kultur og samfunnsliv: Menneskeskjebner.

Avsluttende betraktninger;

Som dramatiker har Kinck opplevd samme skjebne som svært mange andre skuespillforfattere, etter Ibsen: Stykkene blir ikke oppført. Kinck hadde imidlertid et amatørteatermiljø å støtte seg til, som kunne føre opp hans skuespill. Suttung-bevegelsen har her vært en ivaretaker. Kincks viktgste skuespill er det historiske versedramaet Agilulf den vise (1906), Driftekaren (1908) og På ringdalslægeret (1925). Hans essayistiske forfatterskap er også betydelig. Han gir fin omtale av andre forfatteres verk, og drøfter nasjonale, kulturelle og historiske synspunkter. Historikeren Kinck, og filologen Kinck, møtes særlig her. Han informerte om det italienske terrorregimet i Dagbladet, allerede i 1925

 

 

 

Kildeliste:

-          Beyer, Edvard (1953) m.fl: «Hans E. Kinck, europeer og humanist.» Oslo: Det norske studentersamfund.

-          Lea, Dina (1941): «Hans E. Kinck – grunnmotiver i hans diktning» Oslo: Aschehoug.

-          Andersen, Per Thomas (2014): Norsk littraturhistorie. Oslo: Universitetsforlaget.