Wednesday, September 02, 2015

Når gitarer kan gråte

Bjørn Afzelius er en artist som synger så direkte og fra hjertet at jeg tidvis får frysninger på ryggen. 

Og kanskje henger hans egen historie i sammen med dette, han ble aldri en del av "the establishment." Han havnet alltid mellom to stoler - verken finkultur eller folkekultur. Det er en artist som jeg synes synger med hjertet, med sitt skånske, skarpe målføre. Jeg skal her ta for meg 10 sanger, som du kan høre en gang til - der gjennomgangsmelodien er at de kanskje er svært såre?

Ikaros
Introen til denne sangen gjør at jeg får tårevåte øyne. Alle har vanskelige barndomsopplevelser, men sangen appellerer til medfølelse for dem som virkelig har hatt en vanskelig oppvekst. Hele teksten er gripende, men alt kan ikke gjengis her, men noe (på svorsk):

"Når jag tenker tilbake på min barndom, 
ser jag skrekkbilde tydeligst av alt. 
Dom gånger dom skremde eller slog mej,
er dom minnerna som hårdast sitter fast. 
For som barn tar man kærleken for given..."

Det styggeste man kan gjøre er å slå et barn, og la forsvarsløse unge leve i frykt. Det er skremmende å høre om et godtroende barn som ikke får oppfylt kjærlighet de har krav på. Samtidig kan det være en idé å stimulere dem til en retning i livet, ut i fra barnets interesser. Det kommer tydelig fram i sangen at for dette barnet er ikke dette tilfellet:

"Før så står dom voksna der og pekar
uten retning dom tycker man skal ta"

og:

"E man lydig belønner man og hyllas
revolterar man mister man alt
Ingen elskar et barn som ikke lykkas
Ingen elskar et barn som er sterkt." 

Dette barnet er altså prisgitt vannskjøtsel av , der ingenting visstnok kan gjøres - barnet er bondefanget. Det er en vanvittig sterk fortelling. Barnet har altså bare å være lydig, og oppfylle foreldres behov. Så handler det om å være flink, flink, flink - der det kan tyde på at hele personligheten forsvinner i et kappløp om å være vellykket. Her er det nok en avgrunn i sjelen på dette lille barnet.

"La dine blommor slå rot der det finns jordmonn
La dine vekstar få leva der dom trivs
Lås inte inn dina planter i et drivhus
låt dom få slippa et onaturlig ljus" 

Synes bildet av drivhuset er vanvittig sterkt, og trenger vel ingen ytterliggere kommentar på hvor ille dette barnet må ha det.

Som en duva
Som en rake motsetning til Ikaros, handler denne sangen om frihet - som en due. Dette er en gla' låt, men samtidig vemodig - som Afzelius sanger ofte er. Dette handler om flyktninger, fra fremmede land: "Som en duva." "Som et ljus fra sloknade stjerner, som någon har stampat i grus. Den som har opplevd friheten, vil alltid søke friheten igjen." Sterke verselinjer. "Fogelen skal flyga som en duva tilbaka igjen."

På egna vingar
Sangen handler om hva man har med seg i bagasjen hjemmefra, når man flytter. Her handler det om Afzelius 19-årige datter. Tiden har gått raskt, det er ikke lenge siden datteren lå inntil sin far, og fikk trøst. Men nå er vedkommende 19-år, er settingen. "Hva fikk du av meg?" er sangens sentrale problemstilling. Et spørsmål som sikkert alle har kjent på - på godt og vondt, for det er ikke slik at man kan få alt man ønsker seg. En sang til ettertanke.

Sång til friheten
Sangen starter med en lys, håpefull fløyte - av søramerikansk karakter. Deretter følger et drivende komp, som tøffer framover. "Du er det finaste jag vet," synger Afzelius: "Du er det dyraste i verden. Du er som stjårnorna" Kanskje en noe klisjefylt tekst, men jeg synes den er fin i sin enkelthet. Likefram tekst. En hyllest til et menneske man er glad i, mest sannsynlig kjæreste. Og som tittelen henspeiler på, kan et parforhold utløse en voldsom kraft og frihetsfølelse. Så kommer "friheten er ditt vakra navn, vennskapet er din stolta moder". Det dreier seg altså om et begrep: Frihet. Men teksten kan tolkes i begge henseender. Flott vise.

Tusen bitar
Sangen synges også usedvanlig godt av Laleh, men jeg tar utgangspunkt i Bjørn Afzelius versjon - selv om teksten selvsagt er den samme. "Før når vennerna forsvinner, eller kærleken tar slut, ser man alt med lita andra øgon." Alle ting kan forsvinne, og et hjerte kan gå i tusen knas - er tekstens budskap. Ja, og hva skjer dersom man ender opp som en misantrop? Da tror jeg ikke vi klarer å bygge de gode nære eller større fellesskap. Man skal altså passe seg for å såre, vi har et ansvar for hverandre.

En natt i Santiago
Sangen får meg til å tenke på Italia, der Afzelius viet mye av sin tid, og også hentet musikalsk inspirasjon. Sangen handler om en lystig kveld i Santiago. En natt i Santiago kan få deg til å glemme tid og sted, og det er herlig med slike kvelder, når man ikke har noen trusler å tenke på - noe som bekymrer. En glalåt - men vemodig.

Rebecca
Sangen er en øredøvende kjærlighetsdose, med sitt skjærende fiolinspill i starten, påfølgende pianosynth, som går rett inn i sjelen. Sangen stiger liksom til værs. En ny hyllest til et menneske, som åpenbarte seg i livet til Afzelius. Dette er en sang som handler om "kjærlighet ved første blikk" - en eventyrfortelling egentlig. Og sangen har et noe eventyrlig komp - men som eksemplifiserer nettopp Afzelius posisjon mellom to stoler: Folke- og finkultur. Med dette som bakteppe, gjør det hele ekstra sårt. Jeg synes sangen er fin i sin storslåtte enkelthet.

Tankar vid 50
Handler om en person over det livet han har hatt, fram til han er 50 år. Sangen handler også om hva som betyr noe i livet - gullplatene kan du eksempelvis kaste over bord. Dette er et menneske som er stolt over det han har utført hittil i livet - og han har fråtset i kvinner til og med (hvordan få tid til alt?) Synes sangen er flott, fordi det er en hyllest til hverdagsmennesket (om ikke alt).

Du
En ganske likefram, kort og lettbeint vise, men synes likevel den sier en hel del om et menneske man er glad i. En følgesvenn på en eller annen måte, om det er kjæreste, kamerat eller hva det måtte være. Bestemor for den del. "Du er den jag lever for," som kan være så viktig.

Ljuset
Siste sang passer å være "ljuset," som handler om en person som slukker lyset. Lyset er selvsagt en allusjon, og det kan handle om et liv som er ved endestasjonen: "Dom brinner alla ut." Fine, enkle bilder på livet, inneholder sangen.

No comments: