Sunday, June 07, 2020

Egeninteresse/ idealisme – en avveining

                                                                                     


Det skrives en del om, i hvert fall med en underliggende forståelse,  at liberalisme handler om å følge sin egeninteresse. Hvis dette forveksles med egoisme i vår fellesliberale arv er man i et farlig farvann – egeninteresse er ikke egoisme. Andre ord for egeninteresse er selvmaksimerende eller egenmaksimerende individer. Heller ikke det er riktig i forhold til idearv. Er en slik fellesliberal forståelse et gode for samfunnet? 

Det gjøres vanligvis en distinksjon mellom egeninteresse og idealisme/ verdiorientering; En dikotomi som jeg mener har lite for seg. For som en dyktig journalist en gang sa det; «verdiorientering kan være fordekt egeninteresse.» Men enda viktigere, gode verdier mener jeg er viktig for å ivareta et godt samfunn – som kommer den enkelte til gode. Seg selv og nærstående. Det er dette som gavner et menneske. 

Denne artikkelen argumenterer for at egeninteresse bør i vår forståelse inkorpore aspektet idealisme – selv om egeninteresse ikke er et godt ord. Men et ødeleggende ord. Så får vi vel kalle det egeninteresse inntil vi har et annet begrep.

Denne problemstilling tror jeg er velkjentfor de fleste – så hvorfor opererer vi med begrepet egeninteresse i snever forstand det offentlige ordskiftet? Og snever egeninteresse som noe som tilhører en idéretning?

Eksempelet er enkelt; En person som hele tiden forsøker å dra fordeler av en situasjon eller saker, er ikke et moralsk menneske – og kan neppe kalles fri eller vite sitt eget beste. Noen ganger kan vi absolutt skille mellom hva som gagner en person, som kortere eller lengre sikt, kan frambringe to ulike svar. Det er bare ett perspektiv på saken. Men altså – egeninteresse uten verditilhørighet, som gjerne må være almennmenneskelige prinsipper, er neppe i en persons egennytte. I hvert fall ikke på lengre sikt?

Jeg skulle ønske vi så på idéretninger generelt med mer idealistiske øyne. For jeg tror ikke engasjementet starter med egenintressen. Kanskje heller en blanding?

Egeninteresse som begrep kan ses på – og vår forståelse eller forveksling skaper ikke et sunt samfunn.


No comments: