Monday, June 08, 2020

"Verdipluralisme"

En artikkel om konstruktivisme

Noen hevder enkelte idéretninger står for verdipluralisme. Det mener jeg er et svært problematisk utsagn, fordi liberalismen i seg selv er bærere av verdier.

Hva betyr verdipluralisme, ut i fra et sosailkonstruktivistisk syn?

Pluralisme skal vel bety mangfold, og ikke tolkes som en oppløsning av verdi- og prinsippbegrepet. Det tolkes kanskje ofte slik? Synes prinsipper er bedre begrep enn verdier, fordi prinsipper inneholder klart færre normer. Men – pluralisme betyr kanskje at alle verdier skal være likestilt, og det er vel heller ikke riktig?

Jeg synes ikke verdipluralisme er et godt begrep, i hvert fall ikke på norsk.

Beklager å også måtte bruke ordet liberal. Jeg er lei ordet – men det finnes ikke noe godt synonym til dette begrep?

Begrepet verdipluralisme bør i hvert ses i lys av to forhold. Det ene er allerede skissert – liberalismen bærer i seg verdier. For det andre – liberalismen har såpass fåtallig og rommelige verdier, som kan forenes med andre ideér. Ord som mangfold viser vel nettopp at liberalismen kan forenes med andre tanker, eksempelvis humanisme, konservatisme og sosialdemokrati. For å ta et knippe eksempler.

Jeg er ikke spesielt opptatt av å snakke om ideologi. Men en støvsuging på enkelte områder kan synes relevant?

Å si at liberalismen er verdipluralt er ytterst vanskelig. Dette henger kanskje sammen med antakelsen om at liberalismen ikke har noe mål for samfunnsutformingen. Også det mener jeg er galt – for det liberale samfunn er et mål per se.

Hva er så de liberale verdiene? De finnes åpenbart, og burde hatt en egen artikkel på nettet. Hvorfor det ikke eksisterer er fordi avgrensingen er problematisk – men de finnes; Toleranse, fordomsfrihet, upartiskhet, åpenhet, faglighet/ kunnskapsbasert (rasjonalisme), mangfold og menneskeverdi. Jeg kunne kommet med flere, som kanskje kunne diskuteres; For liberale verdier og prinsipper finnes åpenbart.

Upartiskhet og faglighet – er ikke det en verdi? Liberale rettigheter som er ukrenkelig eller skal virkeliggjøres – er ikke det en verdi? Hva er vel religiøst mangfold – er ikke det en verdi? Rettsstat og lovverk framfor vilkårlig makt – er ikke det en verdi eller prinsipp? Og så videre.

Hele vår Grunnlov bygger på humanistisk arv – og de påfølgende grunnlovssidene er en tirade av liberalt vern, rettigheter og friheter, har ikke dette både inspirert - og vært forenelig med andre lovområder? Kan et lovverk være uten verdier eller holdninger?

At det liberale er verdinøytralt er derfor ikke på sin plass å hevde.

Å mene at liberalismen er verdinøytralt bidrar til hat eller hatefulle meninger i ordskiftet – for vi står vel for noen verdier?

Jeg vil hevde liberalismen har mange verdier, og ellers prinsipper. Men de er ganske rommelige, og det finnes ikke altfor mange – slik at man mister oversikt.

Liberalismen har ellers få normer, som kanskje særlig får konservative tenkere til å steile. Det skal altså ikke praktiseres vesentlige uskrevne regler, men det vil ikke si at å være fri er fri for holdninger eller verdier.



No comments: